Top meteorologisch centrum voorspelt extreem koude winter in Europa; energieprijzen door het dak

25 cm. sneeuw op de beroemde Stelvio pas in Italië. In Oostenrijk viel in de bekende skigebieden zelfs al meer dan 30 centimeter. (Weet u nog, de doemvoorspellingen van Al Gore (/ het IPCC)? De millenials zouden in 2020 niet meer weten wat ijs en sneeuw is?)

—————————————————————————————————————————————–

Opzettelijk gecreëerde energiecrisis doet prijs van aardgas compleet exploderen en dreigt miljoenen mensen in armoede te storten – IPCC opnieuw volledig ontkracht: Sneeuwmassa 250 gigaton boven het gemiddelde sinds 1982

—————————————————————————————————————————————–

De cognitieve klimaatdissonantie in het Westen neemt almaar absurdere vormen aan. In september bezwoeren de Europese leiders nogmaals dat ze – ongeacht de astronomische kosten – snel een einde zullen maken aan de CO2 uitstoot om de opwarming van de Aarde te stoppen. Tegenover dit narratief, dat steeds meer als een sprookje begint te klinken, staat de inmiddels almaar harder wordende realiteit van global cooling, veroorzaakt door het nieuwe zonne minimum en het samenvallen van alle historische klimaatcycli, waar CO2 werkelijk helemaal niets mee te maken heeft. Het gerenommeerde Russische meteorologische centrum Phobos bevestigt nu de voorspelling dat Europa een ‘extreem koude winter’ te maken wacht, en dat terwijl de gasprijzen tijdens deze opzettelijk gecreëerde energiecrisis nu al door het dak gaan.

Het hele Noordelijke Halfrond moet zich opmaken voor extreem winterweer, zo waarschuwt Phobos. In Rusland lijkt dat vooral vanaf begin januari te gaan gebeuren. Voor Siberië wordt zelfs twee keer zoveel sneeuw als gemiddeld verwacht, en voor Moskou een kwart meer dan normaal. Noord Amerika, inclusief de VS, kan zich na de record kou van afgelopen winter (702 doden door de kou in alleen al Texas) voor een herhaling opmaken die nog zwaarder kan worden.

Zeer strenge winter in het vooruitzicht

Met deze waarschijnlijk zeer strenge winter in het vooruitzicht kampt Europa ondertussen met een almaar ernstiger wordende energiecrisis. De prijs van aardgas is met tientallen procenten gestegen, in sommige delen zelfs met 250% en 500% (1). In diverse landen hebben fabrieken hun activiteiten deels of zelfs geheel moeten stilleggen. In Nederland – een van de twee belangrijkste voedselexporteurs ter wereld – moest een van de grootste kassentelers in het Westland de lichten uitdoen, wat niet veel goeds voorspelt voor de stabiliteit van de voedselvoorziening.

De winter is in ieder geval heel vroeg begonnen. Op het Noordelijke Halfrond ligt al 250 gigaton meer sneeuw dan het gemiddelde van 1982-2012, waardoor het IPCC klimaat(onzin)panel van de VN voor de zoveelste keer volledig is ontkracht. Ook in de Alpen is een flinke lading gevallen; de beroemde Stelvio pas in Italië kreeg een pak van 25 centimeter te verwerken. Het skigebied is dan ook reeds geopend, net als 7 andere wintersportcentra in Italië, Oostenrijk en Zwitserland. De Stubai gletsjer in Oostenrijk werd net als in Hintertux en Pitztal door meer dan 30 centimeter sneeuwval getroffen.

Volgens inthesnow.com is de sneeuwgrens in sommige gebieden zelfs tot onder de 1000 meter gedaald. Op de Balkan en in centraal Italië zakt het kwik deze week ’s nachts tot 16 graden onder de normale gemiddelde temperatuur. Overigens is het ook elders op de planeet extreem koud: de Zuidpool heeft met een gemiddelde temperatuur van -61,1 C. net zijn koudste winter ooit gemeten achter de rug. Op de Russische basis Vostok werd het op 1 oktober zelfs -79,4 C., eveneens een record (voor die periode). Ook in Australië, Zuid Afrika en grote delen van Zuid Amerika is het zeer koud.

Oorlog tegen gas, fabrieken moeten sluiten, prijzen exploderen

Belangrijkste oorzaak dat de energieprijzen nu door het dak gaan is de ideologische oorlog die de Europese klimaatelite al jarenlang tegen aardgas voert, waardoor noodzakelijke investeringen in de infrastructuur en opslag niet zijn gedaan of werden teruggeschroefd. Door de historisch lage gasvoorraden die hierdoor ontstonden zijn de prijzen nu met tientallen tot zelfs honderden procenten geëxplodeerd, gisteren in Groot Brittannië binnen enkele uren nog eens met zo’n 78p extra naar 355p per eenheid, ver boven het vorige record van 120p in 2018.

De aardgasprijzen zijn dit jaar maar liefst 500% gestegen dankzij de (op veel plaatsen historisch) koude winter van 2020-2021, falende ‘duurzame’ energiebronnen (wind, zon) en de al genoemde opzettelijke stapsgewijze afbraak van de stabiele gasinfrastructuur. De torenhoge prijzen dwongen diverse fabrieken er reeds toe om te sluiten of hun productie terug te draaien (2). Dit zal een grote impact hebben op de consumentenprijzen van veel producten, en zelfs op de beschikbaarheid daarvan. Tal van analisten vrezen dan ook een desastreuze winter met zowel energietekorten als voedseltekorten, met mogelijk grote aantallen slachtoffers als gevolg.

Gerichte aanval VN/WEF via VVD66 op welzijn Nederlandse samenleving

We herhalen dat dit allemaal beslist niet toevallig of ‘onvoorzien’ is, maar by design. De Westerse klimaat-vaccinatie elite heeft deze crisis al jaren nauwgezet voorbereid, bedoeld om de economie deels te verwoesten en de bevolking zo kwetsbaar en afhankelijk mogelijk te maken. Door het schaars en extreem duur maken van ‘fossiel’ genoemde brandstoffen wil men de monstrueuze vrijheid- en welvaart vernietigende klimaat-en energie investeringen (de ‘Green New Deal’) in ‘groen’ rechtvaardigen.

Met deze rechtstreekse aanval op onze energiestabiliteit en bestaanszekerheden wil men bereiken dat zowel burgers als bedrijven zich niet meer kunnen verzetten tegen de ‘neoliberaal’ genoemde, maar in werkelijkheid anarcho-communistische Agenda-2030 van de VN, die mogelijk wordt gemaakt door de ‘Great Reset’ van het World Economic Forum en diens politieke lakeien, in Nederland met name door D66 en de VVD (dat via ‘manchurian candidate’ Mark Rutte feitelijk intern is overgenomen door D66, waardoor deze partij behalve de mainstream media en gerechtelijke macht nu ook de grootste politieke partij onder controle heeft gekregen).

Worden mensen aanstaande winter, als ze buiten en binnen kapot vriezen (vanuit nog onbevestigde bron hebben wij vernomen dat de aardgasrekening volgend jaar gemiddeld 900 euro hoger zal uitvallen, en dat is vermoedelijk nog zonder de door het VVD66 regime geplande fors hogere energiebelasting) of volledig vast komen te zitten in dikke lagen sneeuw, eindelijk massaal wakker dat het CO2-global warming sprookje enkel is verzonnen om een klein clubje globalisten puissant veel rijkdom, controle en macht te geven, ten koste van de vrijheid en het welzijn van de gewone bevolking?

 

Xander


(1) Russia Today
(2) Electroverse

Zie ook o.a.:

29-09: Nature Climate Change studie waarschuwt voor stilvallen golfstroom en periode met extreme kou in Europa
23-09: Europese energiecrisis nabij: Britse organisaties waarschuwen dat mensen deze winter moeten kiezen tussen verwarming of voedsel
11-09: ‘Duurzaam’ faalt: Engeland start oude kolencentrale op nu Europa deze winter op energiecrisis afstevent
10-08: IPCC fake science rapport moet bevolking rijp maken voor permanente klimaat lockdowns
24-07: (/ Global Cooling: Sneeuwstorm en koude records in Zuid Afrika; ook in Australië was het in juli nog nooit zo koud)
8-07: Duitse watersnoodramp: bewijs van klimaatverandering, of jarenlang achterstallig onderhoud?
10-07: Global Cooling: Grootste toename sneeuw en ijs op Groenland ooit, zeldzame zomervorst in delen VS
30-06: Dierenwereld raakt van slag door snel afnemende magnetische veld aarde
14-06: Solar wetenschappers: ‘Er staat iets groots te gebeuren op de zon; wij noemen dit het Termination Event’
29-04: Climate Science Center wetenschapper waarschuwt voor ‘super zonnevlam’ in 2023
20-02: Kou doet groene energie de das om: Windmolens oorzaak van instorten stroomvoorziening in Texas
06-02: Global Cooling zet door: Satellieten constateren scherpe temperatuurdaling atmosfeer
25-01: Duitsland overweegt elektriciteit te rantsoeneren vanwege onstabiliteit door groene energie
12-01: Deutsche Bank: Green Deal EU betekent mega crisis, eco-dictatuur en groot verlies van welvaart
04-01: Global Cooling: Wereldwijde kou en sneeuw records, maar Bill Gates wil zonlicht dimmen

2020:

13-12: De echte reden van de spoedwet: Secretaris-generaal VN wil permanente klimaat noodtoestand tot 2050
08-12: Duizenden jaren oude klimaatcyclus en zonne activiteit markeert begin nieuwe ijstijd
08-11: ;‘Global Cooling: Tikkende tijdbom kan abrupte extreme afkoeling Europa veroorzaken’
18-10: Wetenschapsblad Energies: Duurzame energie heeft verwoestend effect op milieu en klimaat
31-08: Gobal Cooling bevestigd: Groot Zonne Minimum begon op 8 juni 2020 en duurt tot 2053
25-01: ‘Robuust wetenschappelijk bewijs’ dat klimaat niet door CO2, maar door wolken wordt bepaald
21-01: Klim(h)aatmeisje Greta eist in Davos volledige stop op brandstof terwijl het juist kouder wordt
21-01: (/ Topeconoom Armstrong: ‘De klimaatactivisten zullen de economie vernietigen’ 

2019:

20-12: Urgenda bedrog: Staat moet op basis van fake science CO2 uitstoot sneller verminderen (/ IPCC erkent eigen foute voorspellingen: opwarming in 10 jaar niet 0,2 maar slechts 0,05 graden C.)
30-11: Oud-hoofdredacteur: Uitroepen klimaat noodtoestand door EU is vergelijkbaar met opkomst Nazi’s
09-11: Zo wordt de komende systeemcrisis gebruikt voor een wereldwijde klimaat dictatuur
12-10: CO2 vrije wereld onmogelijk: Iedere week 10 nieuwe kerncentrales of 10.500 windmolens nodig
24-09: Europese Klimaat Verklaring: 500 wetenschappers stellen dat er geen klimaatcrisis is
09-03: Greenpeace oprichter: Opwarming door menselijke CO2 is totale hoax en bedrog (/ ‘In klimaatagenda is wetenschap vervangen door bijgeloof en een giftige combinatie van religie en politieke ideologie’)

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

33

 1. @Anna (dd. 07/10/2021) en aan allen die zich een ‘voorstelling’ zouden willen maken van hoe het LEVEN er in GODs koninkrijk er eventueel zou kunnen uitzien… ik kwam volgende tekst tegen, van een zekere Omraan Mikhaël Aïvanhov, die misschien enig LICHT op dit ietwat ‘controversiële thema’ kan schijnen (= lees onderstaande tekst voor wat ze is aub, en zoek er niet te veel achter):
  … De geest van de mens is een kind van God, een onsterfelijke vonk, ontsprongen uit Zijn schoot. Alle macht en alle kennis van Hem liggen in de mens besloten. Waarom is de geest dan zo beperkt in zijn uitingen? Omdat het fysieke lichaam nog te grof en te materieel is. Maar dat is geen reden het lichaam te verachten of te martelen, zoals de christenen gedurende eeuwen hebben gedaan. God heeft ons lichaam gemaakt met veel wijsheid en een grote kennis. Ons lichaam is het beste instrument dat ons gegeven werd; als wij er iedere dag aan werken om het te zuiveren en te verfijnen, maken wij het bekwaam om in harmonie met de geest te vibreren. De mens die het lichaam veracht en verwaarloost, net zoals degene die er niets dan sensuele genoegens probeert uit te halen, vergist zich. Alleen diegene is op de goede weg, die begrepen heeft dat de opdracht van het lichaam erin bestaat alle schittering, verborgen in de geest, te openbaren en op een dag de levende tempel van de geest te worden. Hoe kan men zich inbeelden dat het lichaam, dat God aan de mens gegeven heeft, als enige functie zou hebben zich tegen de geest te verzetten en de vlam van de geest uit te doven, die juist van de mens een kind van God maakt. Dat is toch zinloos!

  Om met jouw groet te eindigen Anna:
  Maranatha!
  Cassandro

  Dit hoort thuis op het Geloofsforum. Mod.

 2. @Ricky Tjin… ik ben er bijna zeker van dat de ‘partners’ van al deze notabelen – terwijl ze volop aan het ‘brabbelen’ zijn – per luxe-car een excursie aangeboden krijgen naar meer van Loch Ness, om ‘Nessie’ te kunnen spotten! Bespottelijk gewoon?
  Cassandro

 3. De WHO noemt in een rapport klimaatverandering de grootste bedreiging voor de gezondheid waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Extreme weersomstandigheden maken volgens de gezondheidsorganisatie duizenden slachtoffers en verzwakken de gezondheidszorg waar die het hardst nodig is. De nieuwe bevindingen van de WHO komen in de aanloop naar de internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties over enkele weken in Glasgow.
  Bron: https://www.nu.nl/klimaat/6161816/who-noemt-klimaatverandering-grootste-bedreiging-voor-gezondheid.html.

  Voor degenen die bekend zijn met Agenda 2030 zal bij het bekijken van het volledige bovengenoemde artikel op nu.nl het een en ander wel herkenbaar zijn, dat het WHO chaos suggereert om vervolgens een bepaalde richting op te sturen, ofwel “Order out of Chaos”.

 4. Ach ja,

  Als meerendeel door Covid vaccinaties en ADE bijwerkingen is overleden dat is je energie prijs voor de hoogste bieder, alle huizen staan dan leeg waarschijnlijk met nog aangesloten systemen waar het lekker warm is en eten in de kast ligt opgeslagen voor het grijpen.

  Dat was dan nog maar 1/3 van de naar het beloofde land gestuurden !

 5. Tip tegen energiearmoede:
  5-jarig energiecontract bij Essent.
  https://www.essent.nl/content/particulier/producten/stroom_gas/index.html.
  Essent is wellicht nog de enige energiemaatschappij die nog voordelige 5-jarige energiecontracten aanbiedt.

  Voor een gemiddeld 1-persoonshuishouden met een dubbele elektriciteitsmeter, die op jaarbasis een energieverbruik heeft van 900 kWh normaaltarief en 600 kWh daltarief, i.c.m. een gasverbruik van 900 kubiekemeter bedraagt het maandbedrag voor een flexibel contract per 10-10-2021 bij Eneco € 185,61 terwijl datzelfde energieverbruik voor een 5-jarig energiecontract bij Essent per 10-10-2021 slechts € 124,- bedraagt.

  Het is een chaos op de energiemarkt en de energieprijzen kunnen de komende tijd nog verder stijgen.
  De meeste energieleveranciers hebben zich inmiddels teruggetrokken uit de vaste energiecontracten die langer dan 1 jaar duren.
  De vraag is hoe lang Essent nog de voordelige 5-jarige energiecontracten zal aanbieden, voordat ook Essent zich terugtrekt uit de langlopende energiecontracten.

 6. Prijzen zijn begin dit jaar al gestegen op voorhand.
  dat belooft nog wat voor deze winter, maar we laten het zelf toe en kiezen er zelfs voor.

 7. @DrM schreef:
  09/10/2021 om 7:32 am
  @Oma schreef: 08/10/2021 om 11:10 pm:
  “Torenhoge energieprijzen t.g.v. schaarste aan gas en elektriciteit zijn toestanden die je kunt verwachten wanneer er oorlog is. Bijv. tijdens een oorlog in het Midden-Oosten, of een oorlog tussen Europa en Rusland. In de Tweede Wereldoorlog werden gas en licht op rantsoen gezet, zal dat nu weer gebeuren?”

  Er is altijd wel ergens oorlog…dat vind ik nonsens, dat is geen argument.
  Allemaal smoezen en flauwekul want er is helemaal geen schaarste aan gas en elektriciteit.
  Dat is een globalistisch, politiek spelletje (met bedrijven/tussen landen) dat gespeeld wordt met basisbehoeften als chantage middel.
  Schaarste, die er niet is, gebruiken om kunstmatig de prijzen omhoog te jagen tot woekerprijzen door, weer, angst voor tekorten te misbruiken.
  Hoe hoger de prijzen, hoe meer bedrijfswinst en overheidsinkomsten door accijnzen, btw etc…(maw: hebzucht)

  Net zoals ze de zogenaamde schommelingen van de ‘markten’ misbruiken om ons meer te doen betalen want als er dan een overvloed op die markten is, dan daalt de prijs maar met een fractie of helemaal niet….en dan bij de volgende ‘schommeling’ verhoogt de prijs opnieuw en zo betalen we steeds meer en meer tot onze basisbehoeften (waar we récht op hebben!) onbetaalbaar worden want de lonen en inkomens vd bevolking stijgen helemaal niet in verhouding tot die (kunstmatige!) prijsstijgingen en dat veroorzaakt (georkestreerd dus!) ARMOEDE.
  Bovendien hoeft de bevolking zich daar geen zorgen over te maken, het is de plicht van de vetbetaalde politiekers/overheid om te zorgen dat er voldoende basisbehoeften voor de bevolking beschikbaar zijn, wij betalen al voor elke kWh, elke gram gas, elke druppel water, meer kan en hoeft de burger niet te doen.
  En waar ze basisbehoeften halen en hoe ze dat doen is tenslotte alleen de verantwoordelijkheid en PLICHT van de politiekers, waarvoor ze dan ook verkozen zijn en vetbetaald worden.

 8. @Oma schreef: 08/10/2021 om 11:10 pm:

  Torenhoge energieprijzen t.g.v. schaarste aan gas en elektriciteit zijn toestanden die je kunt verwachten wanneer er oorlog is. Bijv. tijdens een oorlog in het Midden-Oosten, of een oorlog tussen Europa en Rusland. In de Tweede Wereldoorlog werden gas en licht op rantsoen gezet, zal dat nu weer gebeuren?

 9. Extreem koude winter voorspeld door meteorlogisch centrum… Men kan nog geen 2 weken vooruit kijken in het weer, laat staan enkele maanden. Wat een flauwekul allemaal.

 10. “De aardgasprijzen zijn dit jaar maar liefst 500% gestegen dankzij de (op veel plaatsen historisch) koude winter van 2020-2021, falende ‘duurzame’ energiebronnen (wind, zon) en de al genoemde opzettelijke stapsgewijze afbraak van de stabiele gasinfrastructuur. De torenhoge prijzen dwongen diverse fabrieken er reeds toe om te sluiten of hun productie terug te draaien (2). Dit zal een grote impact hebben op de consumentenprijzen van veel producten, en zelfs op de beschikbaarheid daarvan.…”

  Euh…historisch koude winter 2020-2021? Die heb ik dan alvast gemist..🤣🤣
  We weten allemaal vanwaar die kunstmatige stijgingen komen en blijven komen, net zoals de vermeende tekorten die er dan niet schijnen te zijn. 🤥 en/of tekorten die veroorzaakt werden door wanbeleid en schuldig plichtsverzuim van corrupte politici zonder enige bekommernis voor de bevolking en het voorzien van basisbehoeften waarvoor ze hun politieke eed gezworen hebben.

  Ik stel voor dat de overheid haar creativiteit eens aanwendt door de BTW van basisbehoeften volledig af te schaffen om een energie ramp te vermijden en alsnog hun plicht na te komen om de bevolking te voorzien van de betaalbare, noodzakelijke behoeften voor een menswaardig bestaan vd bevolking.
  En dan kunnen politici ook eindelijk eens hun steentje bijdragen aan de maatschappij door dat inkomensgat dan te dichten door hun onverdiende loon te herleiden tot de doorsnee pree van de werkende burger. 😆
  Tenslotte verdienen ze geen pluim om hun politieke plicht te verzaken.

  Er zijn vast nog wel honderden zoniet duizenden manieren te vinden om te besparen op de waanzinnige miljarden overheidsuitgaven (politici hebben dringend schuldbemiddeling en budgetbegeleiding nodig want ze zijn onbekwaam om ons belastinggeld te beheren!) zonder de bevolking in de kou te zetten deze winter…ze kunnen het wel voor prestige projectjes en een groene transitie om dan een falend energie beleid te voeren, dus zal het vast ook wel lukken om de bevolking te voorzien van voedsel, verwarming en alle basisbehoeften deze winter?
  Dat is immers de reden van bestaan van politiekers/overheid anders zijn ze totaal overbodig en kunnen ze allen naar huis met een C4ke en een minimum uitkering voor maximaal 2 jaar. 😆
  En dan doen we het zelf…wat we zelf doen, doen en kunnen we beter, veeeel beter. 🤣

 11. ” Producten met minder dan 10% luchtvochtigheid, zoals bonen, linzen, kikkererwten, Witte Rijst, pasta, spaghetti, kunnen minstens 30 jaar worden bewaard als ze in strakke zakken worden geplaatst die geen licht en lucht ontvangen en de beschikbare zuurstof erin wordt verwijderd met behulp van zuurstofabsorbers.
  Dergelijke pakketten kunnen als volgt zijn:
  1. De zogenaamde mylar bags zijn drielaags PET/AL/PE enveloppen met een dikte van 178 micron. (Er kunnen ook 128 micron, maar ze zijn gemakkelijk doorboord, en ze moeten heel veel worden gehouden.)
  Meer informatie over hoeveel en welke producten erin kunnen worden opgeslagen hier https://www.mylarshop.com/mylar-shop-articles/which-foods-can-you-store-in-mylar-bags
  2. Glazen potten zijn goed, maar ze moeten op een donkere plaats worden gezet omdat ze transparant zijn.
  3. PET flessen voor / uit mineraalwater. De goedkoopste en meest betaalbare optie. U kunt gebruikte degenen gebruiken, of nieuwe kopen van sommige groothandel magazijn. Zuurstofabsorbers vereisen PET-verpakking vanwege de ondoordringbaarheid van zuurstof, zo zijn emmers en plastic vaten voornamelijk gemaakt van HDPE en zijn ze niet geschikt voor gebruik met zuurstofabsorbers. Ze zouden ook in het donker moeten zijn zodat ze niet in contact komen met licht. Een andere voorwaarde is een droge en koele plaats. Goede oude ondergrondse of semi-kelder kelders/opslagruimtes zijn een ideale plek voor opslag.
  4. Metalen containers. Dit is de beste en meest duurzame optie, omdat het voldoet aan alle eisen en is bestand tegen knaagdieren. Het beste is om gebruikte (van kruidenier) metalen vaten van 25, 60 of 200 liter te vinden met een deksel en een afdichtingsclip. Soortgelijke advertenties worden geplaatst op gratis advertenties sites. Ze kunnen een grote hoeveelheid pasta, bonen, linzen, tarwe, maïs, enz. met of zonder absorbers. De laatste verhoogt de houdbaarheid aanzienlijk van 10 tot 30 jaar en ouder, en vernietigt ook op natuurlijke wijze ongedierte, waardoor ze geen zuurstof meer hebben. Er is echter bewijs van mensen die tarwe meer dan 50 jaar zonder absorbers in metalen containers hebben opgeslagen, en tarwe is volledig geschikt. Bonen na 30 jaar opslag zijn moeilijk te koken in een conventionele pan, maar ze kunnen met succes worden gekookt in een snelkookpan.
  En vergeet natuurlijk niet honing-het is het rijkste voedsel, dat natuurlijk zeer lang meegaat zonder speciale opslagvereisten.
  Misschien is voedsel de sterkste kaart in de mouw van de vijand. Hij doet al het mogelijke om de keten van voedselproductie en-levering te doorbreken. ”

  Het advies van een van mijn vrienden op een ander forum, in een ander land, gegeven in de opmerkingen hieronder Dit artikel https://www.naturalnews.com/2021-06-29-4-best-food-storage-containers.html

 12. Dure bloemen en minder tomaten door energiecrisis in glastuinbouw

  Maak je op voor een dure bos rozen met Valentijnsdag. Door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen stellen glastuinders de teelt van hun nieuwe producten uit, om zo kosten te besparen. Na de winter zorgt dat voor minder tomaten, aardbeien en bloemen, is de verwachting.

  Net als met het aardgas nu geldt dan ook in de supermarkt: een lager aanbod betekent hogere prijzen.

  Tuinbouwers
  Brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland noemt het een energiecrisis en uit de angst dat er deze winter weleens glastuinbouwbedrijven kunnen omvallen vanwege de hoge energieprijzen. Daarom heeft het een crisisteam opgezet. Dat gaat monitoren wat de impact van de hoge prijzen is en op welke manieren er actie tegen kan worden ondernomen.

  Ondernemers in de glastuinbouw gebruiken aardgas om hun kassen te verwarmen. Zij kopen dat in bij hun energieleverancier. Dat gaat iets anders dan op de consumentenmarkt, legt Rien Bot uit. Hij is directeur bij energiecollectief Agro Energy, dat veel tuinbouwers als klant heeft.

  Meer geld naar energie
  “Als consument spreek je een prijs af voor al het volume energie dat je afneemt. Tuinders kunnen, net als bij de hypotheekrente, ervoor kiezen hoe lang ze de prijs vastleggen. Dat kunnen ze tweemaal daags doen, voor een dag, een maand, een kwartaal of zelfs per jaar. Als onze grote telers kopen zowel op termijn in, als op dagprijs.”

  Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
  Dreigt er een gastekort? ‘Ja, we moeten ons echt zorgen maken’
  Vorig jaar zakte de dagprijs voor aardgas naar een extreem laag prijsniveau van 5 cent per kubieke meter, aldus Bot. Veel telers kozen er toen voor om de dagprijs aan te houden; de vaste prijs lag immers hoger, rond de 15 cent. Dat zorgt er nu voor dat ze veel meer geld aan energie kwijt zijn, omdat de elektriciteits- en olieprijzen ook stijgen.

  Teelt blijft achter
  “Veel glastuinders nemen daarom nu maatregelen om hun energiekosten te drukken”, zegt Bot. “Normaal planten ze nu bijvoorbeeld de tomaten voor volgend seizoen. Door dat niet te doen, gebruiken ze minder energie.”

  Dat ziet Bot ook aan de sierteeltkant. Zij gebruiken normaal kunstlicht maar die blijft nu uit. “Het overschot aan elektriciteit dat ze hebben afgenomen wordt voor een hoge prijs teruggeleverd aan het net. Dat levert een financiële buffer op, maar hun teelt blijft wel achter.”

  Daardoor zou het goed kunnen dat er over een paar maanden een stuk minder rozen, andere snijbloemen en groenten uit de kas te koop zijn.

  Telers die genoeg buffers hebben, zullen wel in de markt blijven, verwacht Bot. “Er gaan tekorten ontstaan, waar zij van kunnen profiteren. Maar er zijn ook veel contracttelers. Zij hebben de verplichting om bepaalde hoeveelheden te leveren aan supermarkten en zullen dus wel moeten telen. De buffers die zij hebben, slinken met deze prijzen heel snel.”

  Normaal zit 30 procent van de kostprijs van bijvoorbeeld een tomaat in de energiekosten. Die prijzen zijn verdubbeld, zegt Bot, maar de afzetprijzen nog niet. “Dit ijlt dus nog wel even na. Na de winter gaan we het zeker merken in het aanbod.”

 13. Men zegt dat als een strenge winter eraan komt, katten bijv. een dikkere bos haren krijgen. Ik zag in de buurt een kat die ineens meer haren lijkt te hebben dan een maand geleden. Zegt dat iets?

 14. klopt,als 1/3 van de zon wordt getroffen en de zon zal worden als een heren zak,zal ze dan nog warmte geven?

 15. Op https://www.daserste.de/information/wirtschaft-boerse/plusminus/videos/plusminus-05-10-2021-besorgniserregende-stromluecke-video-100.html “Video: Besorgniserregende Stromlücke” over dat de stroomvoorziening in Duitsland kan gaan haperen nu daar kerncentrales gesloten worden.

  Op 11 maart 2011 werd de kerncentrale Fukushima getroffen door een tsunami, met als gevolg een kernramp. Sinds die tijd is men in Duitsland bezig om van kernenergie af te stappen. Komt er 11 jaar na Fukushima echt een elektriciteitscrash? 11 is namelijk het getal van chaos in de occulte wereld.

 16. Stap voor stap wordt onze economie moedwillig en struktueel gemold, een misdaad van de eerste orde door onze regering en de bende in Brussel.

 17. Dit is de volgende maatregel van de “ onaantastbare elite “ die denken zich alles te kunnen veroorloven.
  Het klimaat.
  Maar dat het z’on wending zou nemen dat de gasprijzen de “ klimaat armoede” in zullen luiden is wel heel ironisch.
  Europa laat een pijpleiding aan leggen vanuit Rusland de Nortstraem 2, en Rusland bepaald de hoeveelheid en de levering en de prijs van het gas wat daardoorheen gaat komen.

  Putin zei vandaag we laten Europa niet in de kou zitten, en iedereen ( de pers ) “ roeptoetert” Putin gaat meer gas leveren, maar dat zegt hij niet, misschien net genoeg gas voor huishoudens; maar de industrie zal omvallen…… en misschien ook de elektriciteit voorzieningen ( veel centrales werken op gas) zullen ontoereikend zijn…..
  Dit is een manier van “ oorlogvoeren “ zonder wapens.
  Slim hoor van deze Rus. ❗️Een echte geopolitieke strateeg ❗️
  In zijn vuistje lacht hij, zo van “ nu is het mijn beurt” ❗️

  Soms denk ik wel eens “ had Europa maar naar Trump geluisterd die had als aanbod vloeibaar gas naar Europa te verschepen,” maar met deze inferieure president seniele, Biden en de uiterst linkse Democraten zou deze constructie ook wankel zijn. In Amerika gebeuren ondertussen ook gruwelijke dingen.

  Het globale gevolg zal zijn : verarming van de bevolking, met als mogelijk gevolg : grote onrust? Rellen ? Volksopstanden? En dan nog een tweede epidemie eroverheen…. Bill wil dat wel….. Met mogelijk nog slechtere ( dodelijke ?) vaccins, en ziedaar een totale ontwrichting van onze maatschappij.
  Kijk naar de woningmarkt ook dat zal een bron van onrust en armoede worden.
  Hypotheken zullen niet meer betaald kunnen worden.
  En als straks de werkgevers vaccinatie “ verplichtingen “ gaan vragen van de werknemers, en de linkse rechters zullen daarin zeker in toestemmen, dan zullen er veel ontslagen vallen met als gevolg nog meer onrust.

  Nee ; de 7 vette jaren hebben we wel gehad dat moge duidelijk zijn.
  Er komen nu 7 magere jaren aan.
  Neem indien het mogelijk is zelf uw maatregelen.
  Als je naar de huidige overheid kijkt kunt u daar niets van verwachten.
  Minister de Jonge liegt gewoon glashard en duidelijk zichtbaar op televisie.
  Heel Nederland kan het zien hoe onbetrouwbaar hij is.
  Dus daar kun je ook niets van verwachten.

  Als je de Bijbel kent zie je de contouren van de eindtijd voor je eigen ogen “ ontrollen”
  Hou je koers op de grote verlosser, ons lichaam kunnen ze doden, maar als je de Heere Jezus kent dan is je ziel, je persoonlijkheid bij Hem geborgen; behouden en zal je op Zijn tijd : Hem ontmoeten.
  Hou vol ❗️Maranatha❗️
  Shalom
  Anna

 18. Als je de grafiek ( tradingview ) van ng ( natural gas ) erbij pakt, zie dat dit geen uitzondering is. We zitten nu in de “mania fase” en de blowoff top is bezig zich te vormen. Ook deze FOMO houdt een keer op met als gevolg dat de prijs weer implodeert. Als er alleen maar bulls zijn te bekennen weet je dat de top in zicht is. Ook deze keer gaat de geschiedenis zich feilloos herhalen. Het is iedere keer hetzelfde, maar deze keer is het anders zegt men….ja, ja, zo gaat het keer op keer.

 19. Ik heb een jaartje of negen, weet het niet precies meer. In april nog temperaturen meegemaakt van -20 in Midden Nederland. De verwarming kon het niet aan. Succes met je warmtepomp zou ik zeggen. En weet je wat ziek maakt? Honger en kou.

  Ze liggen op koers.

  Oja, lekker gillen in de krant dat de energienota met 900 omhoog gaat. Ze genieten. Dag Horeca! wordt als eerste op bespaard. Boeit me overigens niet die NSB-ers krijgen nooit meer een cent van mij. Maar het stort in. Je ziet het live gebeuren.

 20. Weersverwachting volg ik al jaren niet meer, ik zie of voel het wel als het zover is? Ik heb al heel lang een hekel aan het weerbericht! Die hebben de beste job die weermannen in de media, ze moeten nooit verantwoording afleggen over hun foute voorspellingen! Ik vond die altijd al puur tijdverlies in de media!

 21. Zonder kolen en gas ook geen warm koelwater in Friesland. Misschien weer een elfstedentocht

 22. Daarom heb ik zelf een altijd een houtkachel en voor minstens een paar maanden voorraad hout. Dit en een voorraad eten en drinken in huis. Ik kan dat een ieder adviseren. Alles wat je onafhankelijk maakt willen de leiders je ontnemen. Dat is dus het gene wat je dus juist wel moet doen.
  Verder zie ik in de zogenaamde klimaat verandering weer een listig trucje van onze aloude listige slang. Zodra onze Schepper zijn toorn over deze wereld laat komen wat Hij ook voorspeld heeft dat ging gebeuren hebben de mensen alvast een ecxuus. Nee joh dat is niet een (zoveelste) bewijs van onze Schepper dat Hij dat duizenden jaren geleden heeft voorzegd. Dat komt door ons zelf en dat gaan we zelf oplossen. Daar hebben we Yahshua niet voor nodig. Wij hebben slimme wetenschappers en leiders. Daar geloven wij in.
  Ondertussen leeg geroofd worden door hogere belasting en torenhoge kosten door bewust gecreëerde te korten.

  Wees gezegend

 23. Misschien toch de noord-zuidpijp lijn van Rusland naar Duitsland openen.(notabene aangelegd door een Nederlands bedrijf) Die ligt er niet voor niks. Mocht niet in gebruik door VS/Trump of stiekeme onderonsjes, want we moesten hun overschot aan schaliegas opkopen. Las al berichten, dat Brussel ging kijken om gas te gaan inkopen. Hoef je dus niet ver te zoeken. En volgens mij is de deal met de Russen allang rond voor de aanleg. Anders leg je die niet aan. Dus mensen, komt goed. En anders, dikke jas.

 24. Op https://www.telegraaf.nl/nieuws/497219575/kabinet-werkt-aan-miljardenpakket-voor-compensatie-energiecrisis “Kabinet werkt aan miljardenpakket voor compensatie energiecrisis” lees ik dat het kabinet de exploderende energierekening voor in ieder geval de lage inkomens wil compenseren. Maar dat zal volgens mij een lachertje worden, want ik verwacht dat de gemiddelde energienota volgend jaar nog vele malen duurder zal worden dan die 900 Euro die nu verwacht wordt , ik denk wel dat een gemiddeld huishouden wel vele duizenden Euro’s extra per jaar zal moeten betalen, als het niet meer is.

  Ik denk dat de escalerende energiecrisis met daarbij exploderende gas- en stroomprijzen binnen korte termijn zal leiden tot niet alleen maar onbetaalbare energierekeningen, fors duurdere boodschappen, enz., maar ook tot uitval van gas en stroom. Vooral omdat de gasvoorraden recordlaag zijn op dit moment en er t.g.v. een koude winter deze helemaal leeg kunnen raken. Veel elektriciteitscentrales werken immers op gas. Ook is het mogelijk dat gas binnen enkele dagen, dan wel weken, zo duur wordt dat op gas gestookte elektriciteitsscentrales het domweg niet meer kunnen betalen en daardoor uitvallen.

  Bedenk dat een oorlog in het Midden-Oosten, doordat bijv. Israël Iran aan zal vallen, de energieprijzen die nu al extreem hoog zijn, nog meer zal doen verveelvoudigen, waardoor een gemiddeld huishouden wellicht voor vele duizenden Euro’s extra aan gas en licht zal moeten bij betalen. Wellicht zal 1 m³ aardgas dan wel meer dan 10 Euro kosten en 1 kWh stroom ook meer dan 10 Euro.

 25. Vier vulkanen aan het pruttelen in Italië…
  Wordt het vuur of ijs???

 26. Met terugwerkende kracht complimenten voor Sleepy Joe. “Winter is coming”. 🙂

 27. Antwoord op de vraag in het laatste tekstgedeelte:
  V.w.b. het Nederlandse volk:
  N E E N
  N E E N
  en nog eens:

  (precies 👍)

 28. laat aub de kolencentrales open,zeker die moderne in de maasvlakte bij Rotterdam.

 29. In Nederland dit jaar geen koude winter 1 of 2 sneeuwdagen eind Januari , volgend jaar wel heel warme zomer . Rond de kerst vrij veel regen. Oudejaars- dag guur weer, koud net onder nul ,geen neerslag wind oostelijk.

 30. Scheelt weer een vlucht of wat naar de ski-oorden. En daarvan kan dan weer de gasrekening betaald worden 😉

 31. Daarom heet het ook klimaatverandering: of het nou gaat vriezen of dooien of dat je doorgebakken wordt van de hitte, noem het klimaatverandering en je zit altijd goed.

Comments are closed.