10 jaar durende studie Internationaal vakblad: Ongevaccineerde kinderen zijn veel gezonder

—————————————————————————————————————————————–

Ongevaccineerde kinderen hoeven 25 keer minder vaak naar kinderarts – Meerderheid gevaccineerde kinderen lijdt aan groeiende lijst chronische ziekten – Direct verband tussen aantal vaccinaties en ADHD – Epidemiologische studie: Vaccins geven bij jonge kinderen 3000% hogere kans op neusslijmvlies ontsteking

—————————————————————————————————————————————–

Het International Journal of Environmental Research and Public Health heeft een 10 jaar durende studie gepubliceerd waaruit blijkt dat ongevaccineerde kinderen in de VS een vele malen betere gezondheid hebben dan hun gevaccineerde leeftijdsgenoten. Er is een direct verband geconstateerd tussen het toegenomen aantal vaccinaties en het aantal (chronische) ziekten, zoals astma, allergieën, luchtweginfecties en eczeem, waar inmiddels een meerderheid van alle kinderen aan lijdt. Ongevaccineerde kinderen hoeven maar liefst 25 keer minder vaak naar de kinderarts toe.

Het aantal vaccinaties dat kinderen krijgen is de afgelopen 30 jaar explosief gegroeid, vooral in de Verenigde Staten (70 doses van 16 vaccins tot het 18e levensjaar). De gezondheid van kinderen is er echter bepaald niet beter op geworden. Integendeel, kinderen moeten veel vaker naar een kinderarts, en kampen met een waslijst aan chronische aandoeningen. Maar liefst 54% van alle kinderen en jong volwassenen in de VS lijden aan tenminste één chronische ziekte waar ze levenslang medicijnen voor moeten slikken. (In Nederland is dat percentage chronisch zieke kinderen 25%, maar hier is het aantal vaccinaties dan ook een stuk lager – NOG wel.)

De studie werd verricht door Integrative Pediatric, een kinderartsenpraktijk in Oregon. Tien jaar lang werden 3300 patiënten gevolgd, die op evenwichtige wijze gevaccineerd, gedeeltelijk gevaccineerd en ongevaccineerd waren. Deze praktijk van dr. Paul Thomas heeft als beleid dat ouders voorafgaand aan vaccinaties volledig worden geïnformeerd over de risico’s van wel of niet vaccineren.

Geen vaccinaties? 25 keer minder vaak naar kinderarts

Eczeem, allergieën, ontwikkelingsachterstanden en auto-immuun ziekten zijn typerende signalen dat een kinderlichaam slecht reageert op een of meerdere geïnjecteerde vaccins. Uit het onderzoek kwam een overduidelijk verschil tussen volledige gevaccineerde en ongevaccineerde kinderen naar voren. De laatste groep hoefde in 10 jaar tijd maar liefst 25 keer minder vaak naar de kinderarts.

Auto-immuun ziekten door adjuvant aluminium

Een belangrijk onderdeel van de studie werd verricht door dr. Yehuda Shoenfield, die zich richtte op het ontstaan van het auto-immuun syndroom dat wordt veroorzaakt door de adjuvanten in vaccins. Als er in de familie auto-immuniteit voorkomt, krijgen kinderen die worden gevaccineerd vaker oorinfecties, astma, allergieën en huiduitslag dan ongevaccineerde kinderen, in wier families dezelfde auto-immuun stoornissen voorkomen.

Het adjuvant aluminium is een van de chemische stoffen die er vermoedelijk voor zorgen dat bepaalde genen worden beïnvloed, waardoor deze auto-immuun ziekten ontstaan. Daarom is het altijd heel belangrijk te kijken naar de ziektegeschiedenis van de familie alvorens een besluit te nemen over het vaccineren van je kind(eren), vindt dr. Thomas.

Ongevaccineerde kinderen hebben 70% minder kans op luchtweginfecties

De zorgwekkendste uitkomst van het onderzoek is dat het aantal chronische ziekten in gevaccineerde kinderen explosief is gestegen. Zij moeten 3 tot 6 keer vaker naar de kinderarts vanwege bloedarmoede, allergieën, sinusitis (holte ontstekingen) en astma. Ongevaccineerde kinderen hebben maar liefst 70% minder kans om luchtweginfecties op te lopen.

Direct verband tussen aantal vaccinaties en ADHD

Géén van de onderzochte ongevaccineerde kinderen had ADHD. Naarmate het aantal vaccinaties bij de andere kinderen opliep, bleken ze ook vaker aan ADHD te lijden. Dr Thomas stopt standaard met vaccineren zodra een kind verschijnselen hiervan krijgt. Hierdoor heeft ten opzichte van het landelijk gemiddelde slechts ongeveer de helft van het aantal kinderen in zijn praktijk ADHD gekregen.

Een kwart van de gevaccineerde kinderen kregen overigens toch de infecties waartegen ze beschermd hadden moeten zijn, inclusief waterpokken en kinkhoest. Percentueel kwamen deze ziekten ietsje vaker voor bij ongevaccineerde kinderen, maar die herstelden daar allemaal volledig van, en ontwikkelden bovendien levenslange natuurlijke immuniteit.

Mazelen/bof/rodehond/tetanus: GEEN verschil

Wat betreft mazelen, de bof, rodehond, tetanus, hepatitis of een van de andere infecties waar vaccins voor zouden zijn ontwikkeld, was er gedurende de 10,5 jaar van de studie GEEN ENKEL verschil tussen gevaccineerde en ongevaccineerde kinderen. In beide groepen kwamen deze aandoeningen niet voor. (1)

Epidemiologische studie: 3000% hogere kans op neusslijmvlies ontsteking

Het Journal of Translational Science publiceerde in 2017 al eens een overkoepelend onderzoek van epidemiologen die eenzelfde enorm verschil constateerden in 6 tot 12 jarige kinderen. Gevaccineerde kinderen lopen een 4,2 maal hogere kans om de diagnose autisme, ADD of hyperactiviteit (ADHD) te krijgen, en lijden 5,2 keer vaker aan leerstoornissen. Het grootste probleem is allergische rinitis (ontsteking van de neusslijmvliezen). Gevaccineerde kinderen hebben daar maar liefst een 3000% hogere kans op.

Kinderen die tegen griep worden ingeënt lopen volgens een studie die werd gepubliceerd in Thoracic Society een drie keer hogere kans om met griepachtige symptomen in het ziekenhuis te worden opgenomen, en hebben een 440% hogere kans om andere luchtweginfecties te krijgen.

Hebben vaccinaties überhaupt wel enige zin?

De vraag of vaccinaties überhaupt wel enige zin hebben, zeker gezien het feit dat ze de algemene gezondheid van kinderen aantoonbaar verzwakken en kunnen beschadigen, is daarom meer dan gerechtvaardigd, vooral met het oog op de aanstaande massale Covid vaccinatiecampagnes. (We publiceerden recent nog enkele grafieken die laten zien dat de algemeen aangenomen ‘volkswijsheid’ dat vaccins ziektes zoals mazelen, kinkhoest en polio (bijna) hebben uitgeroeid, niet klopt. Op het moment dat deze vaccins werden ingevoerd, waren deze ziektes namelijk al voor 90% of meer verdwenen.)

Wel, als we cynisch speculerend zouden eindigen, dan zouden we kunnen zeggen dat er tenminste één club is die enorm veel baat lijkt te hebben bij vaccinaties: de ‘Big Pharma’ producenten. Wat een briljant verdienmodel zou dat zijn: injecteer kinderen eerst met allerlei stoffen die hun gezondheid verzwakken en hen ziek maken, waarna ze levenslang afhankelijk worden van dure medicijnen en behandelingen. Koop tegelijkertijd onder het mom van ‘lobby’, ‘promotie’ of ‘voorlichting’ met honderden miljoenen dollars en euro’s per jaar de medewerking van politici en beleidsbepalende instanties, virologen en andere artsen.

Maar zo door-en-door slecht en kwaadaardig kunnen mensen toch niet zijn?

‘… want uw kooplieden waren de machthebbers der aarde, want door uw pharmakeia* werden alle volken verleid; en in haar werd gevonden het bloed van profeten en heiligen en van allen, die geslacht zijn op de aarde.’ (Openbaring 18:23).

* Pharmakeia = (Strong’s Concordantie 5331 φαρμακεία ): het gebruik van medicijnen, aan medicijnen verbonden ‘magie’ (vaak vertaald met ’toverij’, in de zin van het verstrekken en toedienen van middelen waarvan een bepaalde helende of beschermende werking wordt beweerd).

 

Xander

(1) Natural News
Afbeelding: press ? and ⭐ , Pixabay 


Zie ook o.a.:

11-12: Robert Kennedy jr. waarschuwt iedereen om onder geen beding een Covid-19 vaccin te nemen
08-12: FDA vermeldt in document mogelijke sterfte en deze 22 ernstige ziekten en tegenreacties door Covid-19 vaccins
05-12: Groot Brittannië en Canada leggen indirecte vaccinatieverplichting op – volgt Nederland ook?
04-12: Bijsluiter Pfizer vaccin waarschuwt expliciet dat ‘onbekend is of het Covid vaccin van invloed is op de vruchtbaarheid’
02-12: Universitair team VS waarschuwt dat veranderen DNA grote gevolgen kan hebben, maar vaccins komen er toch aan
27-11: 240 Nederlanders laten zich vrijwillig besmetten met corona om vaccins te testen
26-11: Gevestigde topartsen waarschuwen dat mensen dagenlang zware bijwerkingen kunnen krijgen van Covid vaccins
21-11: Nano deeltjes in Pfizer vaccin volgens minister De Jonge ‘risico’, maar vaccin komt er toch
19-11: Nieuw gratis E-boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’ (download nu het nog kan)
17-11: International Journal Clinical Practice waarschuwt voor beschadigd immuunsysteem door Covid vaccins, en extra vatbaarheid voor de ziekte zelf
15-11: Britse overheid zet urgent AI software in om ‘verwachte hoge aantal ernstige tegenreacties op Covid-19 vaccin te verwerken’
12-11: Wereldleiders beloven Bill Gates zijn massale vaccinatieplannen in 2021 uit te voeren( / Bill Gates: Leven op zijn vroegst in 2022 weer normaal, als iedereen gevaccineerd is – Iedere wereldburger zal in nabije toekomst 24/7/365 worden gemonitord via implanteerbare biometrische nano sensor )
22-10: 9 mensen dood na halen griepvaccin (Z-Korea);… (Dode na test met ‘Nederlands’ Covid vaccin (AstraZeneca) zou placebo hebben ontvangen)
03-10: Vrijwilligers klinische testfasen Covid vaccins krijgen ernstige Covid symptomen
29-09: Hierom is de klinische testfase van de grote vaccinproducenten volstrekt waardeloos
22-09: Gehandicapt slachtoffer HPV-vaccin Gardasil begint rechtszaak tegen producent Merck
13-09: Farma gigant Pfizer geeft anti-vaxxers alvast de schuld als vaccins straks corona niet stoppen
09-09: Testfase minister De Jonges Covid-19 vaccin opgeschort wegens ernstige bijwerkingen
05-09: VN erkent dat grote polio uitbraak Afrika wordt veroorzaakt door vaccin Bill Gates (/ Bent u soms suïcidaal als u straks een Covid vaccin haalt waarvan de ingrediënten tot staatsgeheim zijn verklaard?)
03-09: Implanteerbare 5G nanotech biosensor al vanaf 2021 in Covid-19 vaccins’
22-08 (/ Ook Zweden heeft slechte ervaringen met experimentele vacccins (wat ALLE Covid-19 vaccins per definitie zijn): In 2009 kregen 500 kinderen hersenbeschadiging door varkensgriep vaccin)
04-08: Fabrikanten definitief niet aansprakelijk voor eventuele schade door corona vaccins (/ RIVM liegt op eigen website dat blijvende ernstige gevolgen van vaccinaties ‘niet bewezen’ zijn)
23-07: Moderna maakt 1 miljard coronavaccins die in tweede testfase bij 100% milde tot ernstige bijwerkingen veroorzaken
02-07: Italië liet Bill Gates experimenteren op bevolking met nieuw type DNA veranderend vaccin’
24-06: Zuigelingensterfte historisch laag nu er enkele maanden minder gevaccineerd is’
22-06: Discussie: ‘Laten we niet liegen over de gevaren van vaccinaties’
07-05: Bill Gates geeft in TV interview toe dat 700.000 mensen kunnen sterven door zijn vaccin
13-04: Robert Kennedy Jr. fileert in verpletterend rapport vaccin agenda van Bill Gates

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

22

 1. Bijbeltekst uit openbaringen gaat specifiek over de stad Babylon. Haal het niet uit zijn context!

 2. Elke patiënt is er een en de kunst hem te houden. Is twee?
  Als zorgverlener liep ik uit de pas dus werken werd onhoudbaar.
  Kon me geen biet schelen kon in natuur. Overleven!

 3. ‘Tycho schreef:
  14/12/2020 om 12:24 pm
  Hugo de Jonge Minister van Volksgezondheid, Oftewel, minister van doodgeboren kindjes.’

  Doe even normaal joh!

  @xander, wel fanatiek kritische reacties censureren maar dit kan allemaal door de beugel?
  Waar is je moreel kompas?

 4. Wolfgang Wodarg stuit weer op een interessant gesprek (https://www.wodarg.com/).
  Een interview met prof. Jürgen Windeler, chef van IQWIG. Dit internationaal zeer gerespecteerde instituut houdt zich bezig met nut en schade van medicijnen en andere gezondheidsmaatregelen.
  Ze onderzoekt het wetenschappelijk bewijs voor nut en noodzaak van farmaceutische middelen, in opdracht van verzekeraars, artsen en de overheid.
  De professor is hoogst verbaasd dat NIEMAND zijn instituut heeft benaderd voor nut en noodzaak van de Covid19 maatregelen.
  De professor is van mening dat er geen goed wetenschappelijk bewijs is voor wat die overheden zitten uit te spoken m.b.t. Covid19.
  Hij vraagt zich zelfs af over er ook maar iemand werkelijke interesse had in een wetenschappelijke bewijsvoering. Men lijkt vooral met vermoedens te werken, terwijl er na 8 maanden veel bewijzen zouden moeten zijn. Maar deze ontbreken nog steeds. Nog steeds is niet bekend hoeveel mensen werkelijk geïnfecteerd waren en zijn. En daarmee zijn er ook geen goede cijfers over de dodelijkheid van de infecties. Ook is nog steeds onbekend hoeveel infecties geen duidelijke symptomen hebben gegeven.
  Hij wijst er ook op dat er vroeger niet systematisch werd getest op griepvirussen.

  Kortom: Dit gerenommeerde instituut dat wetenschappelijke bewijzen zoekt voor nut en noodzaak van medicijnen en andere maatregelen, werd NIET geraadpleegd bij deze pandemie!
  Het scenario stinkt dus voor de zoveelste maal.

 5. Ik wil de eventuele nieuwsbrief ontvangen. Mail adres moet bekend zijn.

 6. Een steengoed artikel Xander. Pro-Vaxxers kunnen straks hun borst nat maken en hun mouwen opstropen als er 4 soorten Vaccins de Nederlandse Markt gaan overspoelen.

  Hoelang zal het Catshuis nog luisteren naar mutti Angela Merkel die Europa al in 2015 in het ongeluk stortte met haar Wir Schaffen Das Mantra.

  Ik las vandaag in het Nederlands Dagblad een alarmerend stuk:

  Het Oxford-vaccin is gemaakt met een adenovirus uit Wilde Chimpansees. Dat zijn beschermde dieren, dus ze mochten niet worden gevangen.

  De onderzoekers hebben de virussen daarom uit Chimpansee-Poep gehaald en daarna in het laboratorium gekweekt. Tegen een chimpansee-virus hebben mensen natuurlijk geen antistoffen.

  Wel zijn er Zorgen dat een Tweede Prik met het vaccin Minder Goed werkt, omdat er na de eerste vaccinatie ook antistoffen tegen het verkoudheidsvirus zijn gemaakt.

  Lees zelf maar verder…

  https://www.nd.nl/cultuur/wetenschap/1007723/welke-vaccins-komen-eraan-en-hoe-kwamen-ze-tot-stand-

 7. reactie op AlbertV: meerdere jaren geleden had Brandpunt een reportage over psychopathie:
  5% der leidinggevenden was ermee behept:
  gezien de tirannie der machtsdronken poltici als Rutte, Macron, Trudeau, de Spanjaard Felipe (die eigenmachtig een decreet tekende dat de Spaanse regering niet steunde) en helemaal Ardern en Morrison, allemaal aangestuurd door
  u weet wel wie… is onder hen het percentage onevenredig hoog.
  Wanneer gaan politie en leger in de diverse landen hun grondwettelijke plicht doen??

 8. Elke grootouder is ervaringsdeskundige wat betreft vaccineren van kinderen….en diegene met zowel een gevaccineerd kind als een óngevaccineerd kind kunnen met eigen ogen het verschil tussen beide kinderen perfect vaststellen!
  Over hoe vaccinaties de gezondheid van kinderen schaadt…dit is al 30 jaar geweten maar nu pas beginnen ouders zich vragen te stellen…..dat is hartverscheurend als je bedenkt hoeveel lijden en zelfs overlijden er intussen al gebeurd is….onnodig…arme, arme kinderen.
  En nóg zijn er onwetende, angstige en/of kwaadaardigen die deze lijdensweg en/of langzame dood door vaccinatie blijven verdedigen…maar wel niet voor hun eigen kinderen.
  Laten we maar opnieuw zoals vroeger elke ziekte doormaken zodat er levenslange immuniteit kan opgebouwd worden door ons prachtige afweersysteem en komaf maken met dubieuze en zelfs experimentele vaccins ter preventie die meer kwaad dan goed kunnen betekenen en zelden leiden tot volledige immuniteit. Wég ermee zou ik zeggen, laat de natuur haar gang gaan, daar kan de ‘nietige, arrogante mens’ helemaal niks aan toevoegen, integendeel…ze kunnen zelfs geen mensen genezen…en willen dan ziektes gaan voorkomen: totaal van de pot gerukt…
  Eens was vaccinatie begonnen voor het goede doel, voor het welzijn van de mensheid tot hebzuchtige psychopaten er andere toepassingen in zagen en misbruik maakten zodat vaccinatie nu tot een moordwapen geworden is…een bedrieglijk en lucratief (zelf)moordwapen onder het valse voorwendsel van gezondheid.
  Hemeltergend, daar zijn geen woorden voor want zelfs monsterlijke kindermoordenaars dekt deze lading niet.

 9. Hugo de Jonge Minister van Volksgezondheid, Oftewel, minister van doodgeboren kindjes.

 10. Maurice de Hond laat zien dat sinds 1 dec.jl. het aantal testen met een kwart is gestegen. Vanaf die datum mocht namelijk iedereen zich laten testen, ook al had men geen ziekteverschijnselen.
  Het aantal positieven steeg derhalve dramatisch, maar de ziekenhuisopnames vertonen een dalende lijn.
  Het lijkt wel of men alles doet om tot een groot aantal positieve testuitslagen te komen. Men vergrootte elke keer de hoeveelheid testen. Men vergrootte het aantal cycli bij de PRC-tests, waardoor een piepklein beetje RNA (dat niemand ziek maakt) toch kon leiden tot een positieve uitslag.
  En nu sinds 1 dec. weer een enorme toename van het aantal afgenomen tests, omdat iedereen zonder symptomen zich ook kon laten testen.
  En op basis van deze gekte, neemt de overheid steeds strengere besluiten. Een avondklok zingt zelfs rond. Alsof een avondklok ook maar IETS bijdraagt aan een verminderde virus-activiteit. Draagt níets bij, net als die maskers.
  De film van de overheid is een hele foute.

 11. Volgens Jan Storms (bewustzijnsdeskundige) is 1 tot 6% van de mensen in meer of mindere mate psychopaat. Psychopaten hebben geen geweten, geen empathie, geen ziel. Waar bij normale mensen de ziel huist zit bij een psychopaat een zwart gat. Die gewetenloosheid zorgt ervoor dat ze makkelijk op hoge posities terecht komen, zeker als die gewetenloosheid gekoppeld is aan bovengemiddelde intelligentie. Op die hoge posities komen ze in de vicieuze cirkel van geld en macht en daarmee op steeds grotere afstand van het normale mensenleven. Die afstand zorgt ervoor (zou er nog enige menselijkheid in zo’n persoon aanwezig zijn) dat ze nog minder ervaren wat voor ellende zij aanrichten. Denk aan een soldaat aan een front die aan den lijve ondervindt wat voor wreedheden er plaatsvinden, tegenover een drone ‘piloot’ die ergens in een bunker achter een beeldscherm met een druk op de knop een huwelijksfeest bombardeert en daar een bloedbad veroorzaakt. Die piloot gaat na gedane ‘arbeid’ gewoon naar huis naar zijn gezin. (Sommige van deze piloten houden dit niet lang vol trouwens, het geweten meldt zich).
  Het is wat mij betreft in onze ‘beschaving’ een soort wetmatigheid dat deze mensensoort altijd op machtige posities terecht komen. Wat te doen?

 12. Kinderen kunnen zoveel beter tegen allerlei ziektes dat is geweten, ze moeten dan ook in wezen geen vaccin hebben, maar later worden ze wel meer vatbaarder goed artikel. Shalom

 13. leuk zo’n onderzoek. er zijn er vast legio welke het tegendeel bewijzen. noem je die ook even? Mijn post zal vast weer geblokt worden. Je bent een slecht en kwaadwillend mens Xander.

 14. Veel voorstanders van gewone vaccinaties, hebben wel grote bezwaren tegen deze corona-injectie. Niet elke tegenstander van de corona-injectie is een anti vaxxer. Sommige van zulke tegenstanders hebben zelfs meegewerkt aan het ontwikkelen van gewone vaccinaties.
  En verder wens je geen kind polio of pokken toe.

 15. Het gaat niet om een tienjarig onderzoek, maar om een studie van gegevens die tien jaar terug reiken. Dit allemaal bij een en dezelfde praktijk.
  Deze feiten zie ik als leek al. De conclusie in het artikel is NIET dat ongevaccineerde kinderen veel gezonder zijn. Ze zeggen wel dat ze niet minder gezond zijn. En dat het misschien zou kunnen zijn dat ze gezonder zijn.
  Vertaald staat er:
  “De gegevens geven aan dat niet-gevaccineerde kinderen in deze praktijk niet ongezonder zijn dan de gevaccineerde en de algemene resultaten kunnen er inderdaad op wijzen dat de niet-gevaccineerde pediatrische patiënten in deze praktijk over het algemeen gezonder zijn dan de gevaccineerde.

  Of het onderzoek verder valide is, weet ik niet, dat laat ik anderen bekijken. Dat Kennedy er ongefundeerde aannames op baseert is duidelijk. Xandernieuws zou zo iets niet zonder verder commentaar moeten overnemen, wil het serieus genomen worden.

 16. Het gaat de Big Pharma inderdaad niet om de gezondheid van de mens, enkel om het geld. Daar draait het bij deze bedrijven om.

 17. Het heeft met centjes en macht te maken uiteraard. Verder is er dat idiote verlangen om te denken dat de mens het beter kan dan de natuur het heeft bedoeld. Dat verlangen heeft niet alleen betrekking op gezondheid maar ook het milieu en wie weet wat nog meer.

  Niet alle virologen zijn oneerlijk maar de verkeerde krijgen wel teveel aandacht:
  https://www.geenstijl.nl/5152485/haal-virusverdiener-ab-osterhaus-van-onze-buis/
  Ab Osterhaus is een ordinaire graaier met een hele verkeerde agenda, maar wat te denken van Jaap van Dissel?
  https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2020/03/tijdlijn-coronacrisis-in-tweets-rivm-743404/

  Ik vind het geen wonder dat dit kabinet er een complete puinhoop van maakt.
  Met zulke waardeloze adviseurs doe je het niet snel goed.

 18. Meteen gaat de gedachte weer uit naar het onthullende artikel uit 2009 met de uitspraak van mevr. Grootenboer, rivm-woordvoerster´:
  ‘we geven het vaccin* niet aan elk kind’ … ‘het vermindert de immuniteit. *Het tamifluvaccin.
  Dit artikel is beschikbaar per email of fax voor belangstellenden.
  Het stond in een CNV-blad.
  Hartelijk dank aan mevr. Grootenboer voor het de facto bevestigen dat vaccins VOLLEDIG overbodig zijn:
  wie een goede immuniteit heeft, kan ze links laten liggen.
  wie een mindere immuniteit heeft, moet ze links laten liggen.

 19. Hopelijk draagt dit artikel bij om de farmacie aan de bedelstaf te helpen.

Comments are closed.