Turkije en Rusland op randje van oorlog om situatie in Syrië

Turkse troepen in Syrië. Afbeelding (illustratief): (7).

—————————————————————————————————————————————-

Turkse leger schiet raketten op Russische vliegtuigen – Tientallen Turkse soldaten omgekomen bij Russisch vergeldingsbombardement – Onbevestigd: Erdogan stuurt gevechtsvliegtuigen luchtruim Syrië in –  Turkije chanteert NAVO door grenzen te openen voor miljoenen migranten die naar Europa willen

—————————————————————————————————————————————-

Terwijl het coronavirus bijna het complete nieuws beheerst, is er nog een andere gevaarlijke ontwikkeling gaande die ernstige internationale gevolgen kan hebben. Turkije en Rusland balanceren namelijk op het randje van een ‘hete’ oorlog om de situatie in Idlib, Syrië, waar zich de laatste jihadisten bevinden die door de Turken en het Westen worden gesteund in hun strijd tegen de legitieme regering van president Assad. Volgens nog onbevestigde berichten zou de Turkse dictator Erdogan de staat-van-beleg hebben uitgeroepen en ballistische raketten en gevechtsvliegtuigen inzetten, waardoor een militaire botsing met Rusland onvermijdelijk wordt.

Gisteren beschuldigde het Kremlin het Turkse leger ervan in de afgelopen week raketten op Russische vliegtuigen te hebben afgeschoten, wat onder meer op dit filmpje zou zijn te zien. (5) Uiteindelijk volgde een Russisch vergeldingsbombardement waarbij minstens 33 Turkse soldaten om het leven kwamen. (1)

Offensief tegen laatste bolwerk door Westen/Turkije gesteunde jihadisten

De moslimterroristen van diverse bij Al-Qaeda en ISIS behorende facties vechten met Turkse militaire steun en Amerikaanse wapens tegen het offensief van het Syrische leger, dat daarbij gesteund wordt door de Russische luchtmacht. Idlib is het laatste bolwerk dat nog in handen is van de jihadisten. Eerder werden al enkele helikopters van de Syrische luchtmacht neergeschoten.

Het Russische ministerie van Defensie verklaarde dat Turkse ‘gevechtseenheden’ zich bij de terroristen hebben aangesloten. Toen de Syrische en Russische luchtmacht stellingen van de jihadgroepen bombardeerde, zijn daarbij ook tientallen Turkse soldaten gedood. (2)

Riskeert Turkije een oorlog met Rusland?

Dictator Erdogan heeft vandaag een spoedzitting in Ankara bijeengeroepen. Er zijn signalen dat hij zijn vele dreigementen van de afgelopen maanden –en jaren- eindelijk wil waarmaken, en alles zal doen om te voorkomen dat Idlib wordt bevrijd door het Syrische leger.

‘Als Turkije ‘all in’ gaat om de Syrische opmars te stoppen, zal dit dan op een totale oorlog uitlopen?’ vroeg Russia Today zich gisteren af. In Moskou lijkt men vooralsnog te denken dat de Turken het niet aandurven om een oorlog met Rusland te riskeren, mede omdat de NAVO hier (nog) niet op zou zitten te wachten. (3)

‘Turkije doet beroep op NAVO’

Volgens de in Nieuw Zeeland werkende analist en buitenlands beleid specialist Darius Shahtahmasebi heeft Turkije na het verlies van de 33 soldaten echter wel degelijk de steun van de NAVO gevraagd. Een woordvoerder van Erdogans AKP partij, Omer Celik, noemde het Russische bombardement namelijk letterlijk ‘een aanval op de internationale gemeenschap en op de NAVO.’

Turkije kan in principe geen beroep doen op Artikel 5 van het Westerse bondgenootschap, dat de NAVO landen verplicht te hulp te schieten als een van de lidstaten wordt binnengevallen. De situatie is juist andersom: Turkije is zelf Syrië binnengevallen, en dus de agressor.

Shahtahmasebi noemt de dreigende oorlog tussen Turkije en Rusland ‘een geschenk uit de hemel’ voor de VS, dat eerder Turkije uitsloot van het F-35 programma vanwege de aankoop van Russische S-400 afweerraketten. Het Pentagon is al jaren bang voor een alliantie tussen Rusland, China, Turkije en Iran, en ziet in de huidige grote spanningen in Syrië daarom een uitgelezen mogelijkheid om de Turken bij de NAVO te houden.

‘Turkije zet grenzen open voor miljoenen migranten die naar Europa willen’

Normaal gesproken zouden we ervan uit kunnen gaan dat de Turken het wederom bij enkel dreigementen houden. En mocht het dan toch tot vuurgevechten met de Russen komen, dat beide partijen besluiten daar weer snel mee te stoppen en om de tafel te gaan zitten, omdat niemand op een oorlog zit te wachten.

Dit zijn echter geen normale tijden meer. De laatste paar jaar is er zo ontzettend veel veranderd op de wereld, is eigenlijk alles zo onzeker, onstabiel, onvoorspelbaar en fragiel geworden, dat er maar heel weinig voor nodig lijkt om landen en machtsblokken elkaar militair in de haren te doen vliegen. De corona crisis zou, indien niet binnen afzienbare tijd opgelost, wel eens het laatste zetje kunnen gaan geven.

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft al verklaard dat alle grenzen met Europa voor minstens 72 uur worden geopend voor de circa 3,4 miljoen vluchtelingen in het land, in een poging om de NAVO te dwingen achter Turkije te gaan staan (6). Volgens onbevestigde berichten heeft het Turkse leger inmiddels ballistische raketten op het Syrische leger en de Russische strijdkrachten afgeschoten, en zijn Turkse F-16’s het Syrische luchtruim binnengedrongen.

 

 

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Russia Today
(3) Russia Today
(4) Russia Today
(5) Zero Hedge
(6) Infowars
(7) Afbeelding: WikiMedia Commons, auteur Türk Silahlı Kuvvetleri (VOA), bron Voice of America licentie: the public domain in the United States

Zie ook o.a.:

20-02: Turkije wil ineens toch Amerikaanse afweerraketten om Rusland en Syrië af te schrikken
20-01: Door Turkije ingeschakelde Syrische jihadisten gefilmd in vliegtuig naar oorlog in Libië

2019:
27-12: Top militaire analist in VS: NAVO heeft geen enkele defensie tegen nieuwe Russische wapens
21-12: Egypte stuurt tanks naar Libië om Turkse militaire interventie af te weren
15-12: 20 OPCW inspecteurs zeggen dat het Westen liegt over inzet chemische wapens Syrië
05-12: NAVO verklaart naast Rusland nu ook China officieel tot vijand
13-11: Amerikaanse drones filmen pro-Turkse strijdgroepen die Koerdische burgers uitmoorden
16-10: Turkse minister Defensie twittert kaartje met geplande verovering Syrië, Irak, Armenië, Griekenland, Cyprus en Bulgarije
16-10: Amerikaanse officials: Turkije laat opzettelijke ISIS terroristen vrij en executeert Koerdische gevangenen (/ Russische gevechtsvliegtuigen voorkomen aanval op SDF door Turkse F-16)
15-10: Erdogan gijzelt 50 Amerikaanse kernbommen op luchtmachtbasis Incirlik
14-10: Trump laat stoppen Turkse invasie Syrië aan Putin over
09-10: Invasie Syrië een feit; Trump dreigt opnieuw Turkse economie weg te vagen
05-09: Erdogan zegt kernwapens te willen, maar werkt daar in het geheim al jaren aan (? Nucleair bewapend Turkije zal op Ottomaanse veroveringstocht door het Midden Oosten, Centraal Azië en Noord Afrika gaan, en ook Europa inlijven)
10-07: Turkije wil oorlog: Tanks naar Syrische grens, boorschepen in wateren Cyprus (President Cyprus en Libische generaal spreken van ‘Turkse invasie’)
09-04: ZDF journaal schokt kijkers met aankondiging oorlog tussen NAVO en Rusland
08-04: Poolse oud topgeneraal suggereert preventieve kernaanval op Rusland
03-04: VS dreigt Turkije uit de NAVO te gooien om aankoop Russische raketten
12-03: Westen verliest alle Derde Wereldoorlog simulaties kansloos van Rusland en China

2018:
17-12: Analist London Global Policy Institute: 70% kans op oorlog tussen NAVO en Rusland
09-07: ‘Turkije enkel op papier nog NAVO lid, stuurt aan op militair conflict met Europa’
14-04: Britse generaal vertelt op TV waarheid over Syrië, wordt dan afgebroken
12-04: ‘Geen lijk te vinden’: Rusland geeft ‘Witte Helmen’ de schuld van ensceneren gifgas aanval

2017:
07-08: Oud hoofd Turkse nationale politie: Erdogan steunt en bewapent ISIS 

2014:
08-04: Pulitzerprijs journalist Hersh: Turkije achter gifgasaanval Syrië, werkt samen met Al-Qaeda

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

31

 1. White Lion: Dat gas en olie dat plotsklaps door Israël is gevonden dat is toch niet het gas en olie dat voor de kust van Syrië is? want dat is namelijk illegaal afgetapt terwijl ze het te druk hebben met de oorlog…schande.

 2. De Navo is niet perse Europees.
  De 2 grootste legers die samen meer dan de helft van alle manschappen zijn 1 de Amerikanen en 2 de Turken.
  Beide niet Europees.

 3. @Svalbard 28/02/2020 om 8:35 pm: De oorlog van Gog en Magog is pas aan het einde van de 1000-jarige regering van Jezus Christus (vergelijk Ezechiel en Openbaring). Die oorlog ligt ver in de toekomst, over 1000+ jaar dus. Ga niet dezelfde speculatieve weg op als Hal Lindsey maar onderzoek nauwkeurig de heilige geschriften.

 4. …. volgens nog onbevestigde berichten …. blijkt nicotine het Corona virus in de longen te doden én alcohol in het bloed, zo blijkt, elimineert tijdens het ‘transport’ eveneens het virus ! Dus laat De Bob maar thuis, steek een longen-torpedo op en nix aan de hand.

 5. Alles is gepland,
  er gebeurd niks zonder dat onze regeringen er van af weten.
  Qui Bono.

 6. @Svalbard

  Ik weet wat er staat en dat die tekst niet gaat over deze oorlog (hoewel je hierin een opmaat kunt zien daarnaar toe) Het gaat om de parallel die ik trek om aan te geven dat alle landen die zich bemoeien met die oorlogen daar (ofwel de oorlogen daar beginnen) dat doen vanwege de schatten ofwel buit en nergens anders om. Nu Israel veel gas heeft gevonden (2009 en 2010) en ook veel olie blijkt te hebben, zal de aandacht uiteindelijk ook naar Israel uitgaan. Waar het aas is, daar verzamelen zich de gieren…….. Of in dit geval, daar waar de buit is, daar verzamelen zich de rovers.

  Shalom

 7. Geen idee wie er straks van de nos, Obama, Greta Thurnberg en pipo de clow het morele gelijk krijgt… we gaan richting een 3e wereldoorlog. Volgens mij zorgvuldig voorbreid met onze parades aan de Russische grens en raketschilden… degenen die het gepland hebben zullen vanuit een veilige plek de strijders aansturen en moed inspreken, de burger zal betalen… wat voor leiders hebben we eigenlijk? Geen haar beter dan de verguysde Poetin. Ondertussen is Israel in het zuidwesten van Syrie ook aan aan het vallen.

 8. Nou, ‘ de pruimen liggen te schuimen’ daar in het midden oosten. De ultieme wens van Israël, het groot Israël van de Nijl tot de Eufraat, de wens van Erdogan is nagenoeg het zelfde. Libië, Iran, Irak & co, de sponsoring van het vluchteling probleem, de door het Westen veroorzaakte militaire probleem, het financiële probleem, het antisemitisme probleem, het Palestijnse probleem, het mislukte wapen embargo probleem, het EU probleem , het linkse of rechtse probleem, het milieu probleem, het Nordstream II probleem, het Corona probleem, onze hele Westerse-wereld probleem ….etc. etc. .Problematischer kan men het niet bedenken. Politieke oplossingen : vergelijken maar met een ‘veemarkt’ , met een handjeklap worden afspraken gemaakt die, natuurlijk weer uit eigenbelang, zo lek zijn als een vergiet waarbij de fam. Doorsnee ‘zeiknat’ wordt. Turkije en de NATO, de Noord-Atlantische Terreur Organisatie, als water en vuur samengesmeed uit angst voor het Oosten ; een lachfilm is er niets bij, wat een verstand. Geen wonder eigenlijk, Puttin heeft het duidelijk gezegd: tot hier en geen stap verder….maar deze Terreur Organisatie gaat maar door met ‘landjepik’ , nooit genoeg, nooit tevreden. Die Jens Stoltenberg, de buikspreker van de USA, is vlgs mij de allergrootste racistische oproerkraaier ; hij zaait, volledig onterecht angst en haat. Wie wind zaait zal storm oogsten. En de EU maar betalen, ook met bloed, zweet en tranen ; de euro’s vliegen alle kanten op terwijl hun, feitelijk ons huishoudboekje’ inmiddels ook zo lek is als een vergiet. Slapjanussen zijn het, niemand durft beslissingen te nemen …. de EU een wereldmacht ? In nog geen honderd jaar

 9. @White Lion,

  Het roven en plunderen, waarover geschreven staat (dat is wat u aanhaalt) gaat over een heel andere gebeurtenis. We lezen in Ezechiël 38 en 39 over de oorlog van Gog en Magog. Het is een toekomstige coalitie, waarvan o.a. Rusland, Turkije en Iran deel uitmaken. Men zal Israël vanuit het Noorden aanvallen met een onvoorstelbaar grote militaire overmacht waartegen Israël niet zal zijn opgewassen. Maar door het ingrijpen van God zullen ze op de bergen van Israël vernietigd worden. Israël is nu zeer welvarend, het heeft enorme gasvelden voor de kust en er wordt aan een gaspijpleiding gewerkt die via Cyprus helemaal naar Europa zal worden aangelegd. Israël zal zo Europa van aardgas kunnen voorzien. De huidige toestand tussen Turkije en Rusland zal weer kalmeren, vergeet niet dat enkele jaren geleden de gemoederen ook hoog opliepen, nadat Turkije boven Syrië een Russische straaljager had neergeschoten. Dat kwam toen ook weer goed, en onlangs kocht Turkije nog de Russische S400 afweerraketten.
  Dat Israël het toekomstige doelwit zal zijn lezen we in bovengenoemde hoofdstukken van Ezechiël. Voorafgaand lezen we in Ezechiël 36 en 37 over het herstel van Israël, voorafgegaan door de holocaust. Als deze profetieën inmiddels al in vervulling zijn gegaan, dan kunnen we er zeker van zijn dat hetgeen in de hoofdstukken 38 en 39 staat geschreven eveneens in vervulling zal gaan.
  De huidige escalatie zal van voorbijgaande aard zijn.
  Overigens vind ik dat de Turken een flinke toon lager moeten gaan zingen. Ze zijn ook zeer onbetrouwbaar, dat blijkt uit hun dreigementen om weer een stortvloed van migranten op Europa los te laten. Ze kunnen Turkije beter uit de NAVO gooien, want met zo’ n bondgenoot hebben we geen vijanden meer nodig. Ik ga er ook niet heen voor vakantie, er zijn genoeg andere landen in de wereld die veel mooier zijn.

 10. De turken zouden er goed aan doen de Syrische grenzen en de aanwezigheid op verzoek van Syrië, het Russische leger te respecteren. De turken zijn de agressors net als andere navo leden en hebben niks te zoeken in andere landen. Syrië is een soeverein land niks meer en niks minder en is door het westen gesloopt en zwaar in de vernieling geholpen. Erdohan wil het Ottomaanse rijk herstellen en begint ermee aan de zuidgrens om zo door te gaan naar Libië en vervolgens het grootste deel van West-Europa onder de voet te lopen. En nu een vals spelletje spelen met vluchtelingen is een terroristische daad. De turken doen alsof ze de vluchtelingen kunnen tegenhouden vanuit Syrië door zich tegen de terroristenzuiveringen te keren door ze te steunen zoals de Amerikanen en de navo agressors steeds deden.

 11. Ik neem aan dat vele Turken terug gaan naar hun vaderland om te vechten.

 12. Turkije kan de grenzen open gooien maar je kan toch aan de andere kant de grenzen dicht gooien.

 13. De in dit artikel geciteerde Shahtamasebi trekt de conclusie dat dit de banden tussen de VS en Turkije zal versterken.
  Dat kan, al is nog een andere conclusie mogelijk.
  Mogelijk is dat de Europese NAVO leden – eindelijk wakker geworden – de grens met Turkije echt gaan dichtgooien, zodat Europa niet meer chantabel is voor Erdogans dreigementen met stromen asielzoekers.
  Dan hoeven ze zich niets meer van Erdogans chanterend eisgedrag aan te trekken.
  Flinke kans dat Turkije dan schuimbekkend de NAVO verlaat, (zogenaamd) “In de steek gelaten door bondgenoten.”
  Zal het zo gaan? Ach, wie de kristallen bol heeft mag het zeggen.

 14. Turkije heeft een groot probleem. Ze willen van Assad af maar vinden Iran en Rusland op hun pad ten westen van de Eufraat, en ze willen van de Koerden af en vinden Amerika op hun pad ten oosten van de Eufraat. Dus proberen ze nu de Russen en de Amerikanen met elkaar in oorlog te manipuleren. Interessante patstelling. Apocalyptisch scenario.

 15. TR wat een onzin. Turkije valt een soevereine staat binnen om zijn proxies, zijnde salafistische terroristen uit de halve wereld, te helpen tegen een democratisch verkozen regering. Rusland is in tegenstelling tot de Turkse aggressor volledig legitiem, op uitnodiging van de regering in Syrië en heeft het recht om te schieten op elke terrorist en zijn helpers. Net zoals ome Erdogan keert u valselijk alles om.

 16. @Tr schreef:
  28/02/2020 om 4:18 pm
  Turkije verdedigd de grenzen en verdedigd de eigen soennitische moslimbroeders niet perse die strijders maar ook hele families en gezinnen die anders omkomen of vluchten naar Turkije.

  Rusland valt juist Syrië binnen en het leger van Assad valt soennitische woonwijken binnen en martelen mensen vervolgens.
  ——————————————————————————————————————————————————
  Rusland is gemachtig door Assad de leider van Syrië, dat kan je van Erdogan niet zeggen, die is Syrië binnen gevallen!
  Dat de Navo dit pikt van Erdogan, is hoe schijnheilig de Navo is!

 17. @Cefas: 4:47 PM. Helemaal met U eens. En dat het Turkse leger, de erfenis van Atatürk verkwanselt, verbaast mij. Atatürk zal ook geen heel frisse jongen zijn geweest. Maar toen hij in 1923 de macht overnam in Turkije, nam hij zich voor Turkije naar westerse democratische vorm in te richten. Het leger van turkije zou altijd de erfenis van Atatürk veilig stellen, en waarom laat het Turkse leger Erdogan- deze fanaat- zijn gang gaan? Vragen, vragen….

 18. Erdogan hebt niks te zoeken Sirië!
  Moet je kijken als het Rusland was, dan zijn de rijpen gaar!
  Erdogan krijgt wat ie verdiend als Rusland hem aan pak!
  Dat de Navo niks doet heeft waarschijnlijk te maken met de honderdjarige (contract) vrede die binnen
  kort eindig met Turkije?
  De Navo heeft groot belang bij chaos en oorlog, deze zijn er niet vies van om van alle walletjes eten.

 19. Wanneer stoppen wij eens met het doen alsof wij het Midden Oosten begrijpen? Wij snappen helemaal niks van die culturen daar. Ze denken totaal anders, hebben andere normen en waarden en bestaan uit vele verschillende stammen. Het Westen zit daar alleen maar voor de olie en bodemschatten. Dat is ook wat er geschreven staat, dat de volkeren komen om te plunderen en roven. Als er niks te halen viel, dan werd er ook niet zo’n heisa over gemaakt. Geldzucht is de wortel van al het kwaad. Het is niet zo dat geld de wortel is, maar de liefde voor geld.

  Shalom!

  Gelieve de link te geven van uw plaatje . Mod.

 20. Te, Rusland is Syrië niet binnengevallen. Ze zijn op uitnodiging van Syrië zelf. Turkye is zelf binnengevallen. Dus zij hebben een oorlogs daad begaan.

 21. Agressor Turkije heeft geen moer te zoeken in Syrie. Opzouten daar. Turkije uit de Navo donderen en Erdootje erbij. Erdo heeft zichzelf in de voet geschoten en nou niet janken en andere lidmaten en Europa chanteren. Wilders heeft al jaren gelijk: Turkije en Erdogan zijn voor geen millimeter te vertrouwen. Turkije behoort niet tot Europa maar tot het Midden Oosten en laten ze eerst maar eens Noord Cyprus teruggeven geven aan de rechtmatige eigenaar.

 22. Lees Mattheus 24 vers 7, en dat verklaart alles. De mens wikt, God beschikt, en gelukkig ook maar.

 23. Turkije verdedigd de grenzen en verdedigd de eigen soennitische moslimbroeders niet perse die strijders maar ook hele families en gezinnen die anders omkomen of vluchten naar Turkije.

  Rusland valt juist Syrië binnen en het leger van Assad valt soennitische woonwijken binnen en martelen mensen vervolgens.

 24. Maar het ook zo dat Turkije het Westen weer onder druk zet om alle vluchtelingen weer naar Europa te sturen, ook willen ze een speciale Navotop. Volgens mij heeft Turkije niets verloren in Syrië en moeten ze dat land ook verlaten, ze blijven Isis maar steunen, daar doen ze niets aan. Turkije is het vergif in die regio.Shalom

 25. Hallo Europa flikker die turken nou eens eindelijk uit de Navo . Erdogan deze fascistische dictator
  brengt alleen maar Ellende. dreigen met van alles bewapen de seculieren maar in Turkije zodat ze daar de macht kunnen overnemen.

 26. Social media blackout in Turkije, Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, WhatsApp al meer dan twee uur plat, SNI filtering toegepast door de netwerkbeheerders.

Comments are closed.