Turkije wil ineens toch Amerikaanse afweerraketten om Rusland en Syrië af te schrikken

Een Syrische tank vuurt op posities van door Turkije gesteunde moslimterroristen in de provincie Idlib. (Afbeelding: (3)).

—————————————————————————————————————————————–

Dreigende taal tussen Turkije en Rusland over Syrisch offensief in Idlib

—————————————————————————————————————————————–

Het aanhoudende conflict in Syrië stond de afgelopen dagen in het teken van een almaar feller wordende ruzie tussen Rusland en Turkije over Idlib, het laatste bolwerk van de islamistische rebellen. Dictator Erdogan liet het Turkse parlement weten dat er een grote militaire operatie in Idlib op handen was om die moslimrebellen te redden: ‘We tellen af, en geven onze laatste waarschuwingen.’ Waarop het Kremlin hem liet weten dat als hij het Syrische leger aanvalt, dit wat betreft Rusland ‘een worst case scenario’ is. Vandaag lijken de Turken ineens toch weer terug te vallen op de VS, en hebben de Amerikanen gevraagd om twee Patriot luchtafweersystemen bij de grens met Syrië op te stellen, ter ‘verdediging’ tegen de Russische luchtmacht.

De afgelopen jaren kreeg Erdogan meerdere malen flinke ruzie met de NAVO partners en de Amerikaanse president Donald Trump, omdat hij per se Russische S-400 luchtafweersystemen wilde aanschaffen. Trump ziet die raketten als een bedreiging voor de F-35, en schortte vervolgens de samenwerking met Turkije bij de bouw van de nieuwe Joint Strike Fighter –waar de Turken zo’n 100 van willen aanschaffen- op.

De strijd om Idlib doet de Russen en Turken echter weer uit elkaar drijven. Erdogan steunt de islamistische rebellen en jihadisten, terwijl Putin het Syrische regeringsleger van president Assad steunt, vooral met de Russische luchtmacht. Ondertussen zouden al honderdduizenden inwoners van Idlib op de vlucht zijn geslagen. Die gaan allemaal naar Turkije, dat al drie miljoen vluchtelingen huisvest.

Botsing Turkije-Rusland

Gisteren bezwoer Erdogan dat ‘wij Idlib niet zullen overgeven aan het (Syrische) regime… Wij zijn vastbesloten iedere prijs te betalen om de veiligheid in zowel Idlib als Turkije te verzekeren.’

De afgelopen weken hebben het Turkse en Syrische leger enkele sporadische gevechten met elkaar uitgevoerd. Daarbij zijn aan beide kanten een onbekend aantal doden en gewonden, hoewel Turkije het over minimaal 13 omgekomen Turkse soldaten heeft. De Turken zouden op hun beurt een of meerdere Syrische helikopters hebben neergehaald.

Er was ook een bericht over een grote Russische luchtaanval op Turkse tanks en andere militaire voertuigen, maar dit is tot nu toe door niet één bron bevestigd.

‘Worst case scenario’

Het Kremlin reageerde snel op Erdogans dreigement. ‘Als zijn operatie tegen de terroristische krachten in Idlib is, zou dat zeker in de juiste geest zijn van de Russische afspraken met Turkije,’ verklaarde woordvoerder Dmitry Peskov. ‘Maar als het een operatie tegen de legitieme Syrische strijdkrachten is, zou dan absoluut het worst case scenario zijn.’

Trump schaart zich achter Erdogan

Trump zou zich tijdens een telefoongesprek achter Erdogan hebben geschaard. Beide leiders zouden het eens zijn dat het Syrische-Russische offensief ‘onmiddellijk’ moet worden gestopt. De Turken lijken de daad bij het woord te voegen met hun verzoek aan de VS om zo snel mogelijk Patriot luchtafweerraketten op te stellen. Dat is helemaal in het straatje van de regering Trump, die vindt dat de Turken ‘moeten kiezen tussen NAVO lid blijven en het aanschaffen van de Russische S-400.’

Alle analisten zijn het erover eens dat Turkije bij een rechtstreekse militaire confrontatie met Rusland geen schijn van kans maakt, en al heel snel een beroep zou moeten doen op Amerika, en misschien zelfs op de NAVO. Het is echter maar de vraag of men in Brussel nu al bereid is om oorlog met Rusland te riskeren.

 

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Zero Hedge
(3) Afbeelding: WikiMedia Commons, auteur وكالة تسنيم للأنباء, bron https://www.tasnimnews.com/en/news/2018/08/27/1813008/syria-army-inflicts-losses-on-terrorists-in-idlib-hama,  Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Zie ook o.a.:

20-01: Door Turkije ingeschakelde Syrische jihadisten gefilmd in vliegtuig naar oorlog in Libië

2019:
27-12: Top militaire analist in VS: NAVO heeft geen enkele defensie tegen nieuwe Russische wapens
21-12: Egypte stuurt tanks naar Libië om Turkse militaire interventie af te weren
15-12: 20 OPCW inspecteurs zeggen dat het Westen liegt over inzet chemische wapens Syrië
05-12: NAVO verklaart naast Rusland nu ook China officieel tot vijand
13-11: Amerikaanse drones filmen pro-Turkse strijdgroepen die Koerdische burgers uitmoorden
16-10: Turkse minister Defensie twittert kaartje met geplande verovering Syrië, Irak, Armenië, Griekenland, Cyprus en Bulgarije
16-10: Amerikaanse officials: Turkije laat opzettelijke ISIS terroristen vrij en executeert Koerdische gevangenen (/ Russische gevechtsvliegtuigen voorkomen aanval op SDF door Turkse F-16)
15-10: Erdogan gijzelt 50 Amerikaanse kernbommen op luchtmachtbasis Incirlik
14-10: Trump laat stoppen Turkse invasie Syrië aan Putin over
09-10: Invasie Syrië een feit; Trump dreigt opnieuw Turkse economie weg te vagen
05-09: Erdogan zegt kernwapens te willen, maar werkt daar in het geheim al jaren aan (? Nucleair bewapend Turkije zal op Ottomaanse veroveringstocht door het Midden Oosten, Centraal Azië en Noord Afrika gaan, en ook Europa inlijven)
10-07: Turkije wil oorlog: Tanks naar Syrische grens, boorschepen in wateren Cyprus (President Cyprus en Libische generaal spreken van ‘Turkse invasie’)
09-04: ZDF journaal schokt kijkers met aankondiging oorlog tussen NAVO en Rusland
08-04: Poolse oud topgeneraal suggereert preventieve kernaanval op Rusland
03-04: VS dreigt Turkije uit de NAVO te gooien om aankoop Russische raketten
12-03: Westen verliest alle Derde Wereldoorlog simulaties kansloos van Rusland en China

2018:
17-12: Analist London Global Policy Institute: 70% kans op oorlog tussen NAVO en Rusland
09-07: ‘Turkije enkel op papier nog NAVO lid, stuurt aan op militair conflict met Europa’
14-04: Britse generaal vertelt op TV waarheid over Syrië, wordt dan afgebroken
12-04: ‘Geen lijk te vinden’: Rusland geeft ‘Witte Helmen’ de schuld van ensceneren gifgas aanval

2017:
07-08: Oud hoofd Turkse nationale politie: Erdogan steunt en bewapent ISIS 

2014:
08-04: Pulitzerprijs journalist Hersh: Turkije achter gifgasaanval Syrië, werkt samen met Al-Qaeda


*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

28

 1. Casimir.
  Turkije is daar met enkele duizenden manschappen omdat die kant met 4 miljoen in turkije zijn en als t doorzet nog enkele miljoenen erbij.

  Waarom is rusland daar?? Zogenaamd eerlijk omdat dictator schurk assad t vraagt maar iran is dan wel weer fout daar?
  Steeds meten jullie met 2 maten en dat brengt geen zegen.

 2. Turkije wil vije zones in syrie, zij zien de soenitische moslims niet als vijanden, maar ze kennen niet nog is miljoenen opnemen vandaar willen ze niet dat vijanden in hun gebied komen.

  Assad is n alewiet een minderheid in syrie, iran is shia ook geen broeders, rusland al helemaal niet, geestelijk en cultureel is juist turkije met het meeste recht om daar te zijn aangezien er last komt en ook naar het westen als het daar onderdrukt word.

  Die mensen daar zijn pro turkije netals wat rusland op de krim doet.
  Maar daar hoor je xandernieuws niet over omdat men denkt dat rusland de goede is, ik zou zeggen wacht rustig af.

 3. Moi, als de SR-72 eenmaal in de lucht komt, dan is dit toch ook wel een bijzonder wapen.
  Wanneer in de lucht?!

  Lookheed hoopt ergens rond 2023. Dit onzichtbare ding is niet te raken door raketten, overigens als zijn voorganger SR-71.

  Maar zowel Rusland als ook Amerika ontwikkelt een nieuwe generatie wapens.

  Spyfromthesky

 4. Erg links Jottum. Ik woon in Israel en wij zijn erg gezegend door deze man. Tot nu toe doet hij een enorm goeie job. De EU is tegen Trump en Israel helemaal voor. Als hij een corona ziekte zou zijn, dan wil ik ook geinfecteerd zijn. Shalom in Yeshua en blijf gezond.

 5. Stop ermee dat de Turken geen schijn van kans hebben, ze zijn idd n mindere macht op dit moment dan Rusland en Amerika.
  Maar ze vallen nooit, en niet een macht wil er oorlog mee, de gevolgen zijn te groot.

  Duizenden jaren is dit ruiterleger uit n lijn van legers van meerdere stammen rondtrekkers overal op de been.

 6. Kom op man
  Dus het is dictator Erdogan en president Assad?

  Zou het niet andersom zijn? Dictator Assad en president Erdogan
  Of op zn minst dan dictator vs dictator.
  Het laatste zou wel wat geloofwaardiger zijn.

  Wedden dat de vijand van Israël Assad wel n echte alleen heerser en dictator is, dit feit zal hier pas benoemd worden als dit zo uitkomt en daadwerkelijk Israël aanvalt.
  Heel krom en heel amateur van xandernieuws dat n anti bijbelse houding aanneemt meer en meer.

 7. Even geleden dat ik gereageerd heb want ik weet intussen niet meer waar begonnen, laat staan geëindigd, en er is veel te vertellen, maar daar kom ik niet meer aan toe. Ik schiet dus enigszins lukraak maar drie korte puntjes ter overdenking en dan tot slot even over Idlib, want van wat vn dat verhaal in de media wordt van gemaakt tart elke verbeelding :

  1. Turkije hanteert al langer een safe zone. Zo beschouwen ze dus (jaren geleden al) een gevechtsvliegtuig dat op minder dan 5 km van de grens komt, als een target. Daar kwam dat incident jaren geleden vandaan waar ze een Russisch gevechtsvliegtuig (mogelijk in hun opwinding en ten onrechte) hebben neergehaald. Poetin was niet blij. Bijgelegd intussen.

  2. Zelfde logica op de grond. Ze (de Turken dus) willen ook een safe zone op Syrisch grondgebied. Hebben ze daar maar liefst een perimeter ingesteld van 20 km. Daar rijden hun tanks dus rond. Denken jullie nu echt dat die daar ooit weggaan ? Oh ja, mogelijks gaan die daar ooit eens weg, maar dat zal in de geopolitiek wat kosten, de Turken maken zichzelf daar onderhandelingsmunt, en ze willen maar wat graag Syrisch grondgebied annexeren.

  3. En en passant schieten ze daar voor de bühne op wat jihadisten van Al-Quaida en Al-Nusra, maar schieten ze buiten de bühne op de Koerden en op pro-Syrische milities (die zijn er ook, zelfs half-Koerdische, het is echt zo simpel niet, Assad heeft per saldo niet zo een groot probleem met die Koerden, maar Erdogan duidelijk wel). Edogan wil die Koerden in dat Syrisch gebied weg, gewoon weg.

  En dan zitten we met Idlib. De media gaan los. En Erdogan is klaar om daar een humanitaire crisis te verhelpen. Dat vertellen ze dus in de MSM zonder gehinderd te zijn door kennis van zaken en fatsoen. Facts : het Syrische leger heeft de jihadisten zowat overal min of meer verdreven, en ze hebben ze telkens een uitweg gegeven, naar eender waar hoor, als ze maar weg waren hé. Maar dan wordt het terrein waar ze nog heen kunnen kleiner en kleiner en kleiner, en klontert heel die zooi dus samen in Idlib. En ja, daar wonen ook nog een massa gewone en brave mensen, maar hele hordes terroristen van allerlei pluimage zitten daar dus ook. En hoe ga je dat in godsnaam oplossen ? Ze laten zitten en dat mini-kalifaatje met grote geweren gewoon zo laten ? Of ze gewoon keihard “aanpakken”, dat laatste lijkt me beter maar de collateral damage zal er niet naast zijn. Maar is er iets anders ? Als je ze niet “uitschakelt” blijven ze daar de bevolking terroriseren, en blijven ze een dreiging voor Syrië en de hele regio daar, en zelfs de hele wereld. Het is als met een wespennest, het houdt pas op als je heel dat wespennest opruimt. Je moet dus aan de bak, zit niks anders op. Doorpakken dus.

  Ik ben fier op mezelf. Ik ben er in geslaagd om me wat in te houden (gebeurt niet gauw) . Maar ik meld me later graag nog, want er zijn nog hopen dingen te vertellen. En dank aan de collega’s, ik lees hier graag en leer hier regelmatig wat bij. Dank daarvoor. Ook aan vriend Xander natuurlijk die dat hier allemaal faciliteert. Bij mijn weten is dit de enige plaats in het Nederlandse taalgebied waar we nog eens kunt argumenteren, want met 500 lettertekens elders en moordende censuur, kan je dus niks meer zeggen. Hier wel. Dank daarvoor Xander, top hoor.

 8. Idlib is natuurlijk niet het enige probleem van Erdogan. Amerika beheert samen met de Koerden de oliebronnen in het Noordwesten. Ik vraag me af of Rusland deel zal nemen aan “de bevrijding van Koerdistan”. Idlib is van belang vanwege de marinebasis Latakia. Dat er een Koerdische staat is ten zuiden van Turkije is dan Erdogans probleem. Zodra Erdogan daar in zou willen vallen is hij opeens geen bondgenoot meer of kijken we weer zoals gewoonlijk de andere kant op.

 9. Nog even iets rechtzetten. Ik ( Juul ) zei in een eerder bericht ‘Turkey’ betekent kalkoen in het Engels. Dat moet natuurlijk zijn Turkije zoals jullie wel weten.

 10. Erdoğan wil van 2 walletjes eten wanneer het hem uitkomt. Trump en Putin moeten beide gewoon echt niet naar zijn pijpen dansen. Mss gebruikt hij de raketten van Amerika helemaal niet tegen Rusland maar bewaard hij ze voor een aanval op ons…Ik vertrouw niks meer. Hij is altijd erg close met Putin geweest ik geloof niet dat hij Rusland überhaupt durft aan te vallen de angsthaas.

 11. Iedereen wil de kluif hebben, dat er burgers en kinderen en dieren dood gaan aan de oorlog
  is bij zaak schade voor hun.
  Hier in Europa en landen zetten zich schoolkinderen om bewustwording en verandering.
  Terwijl de leiders er niet viest van zijn om het milieu zwaar te bevuilen en te vernietigen.
  En ook nog even schijnheilig in de media en kranten ect … dat zij er bewust en hart hebben
  voor het milieu
  Achter de schermen ook nog terroristen financieren, bewapens ect…
  Ook via de media hoe slecht die terroristen zijn, zich zijn zelf geen haar beter!
  Hoe meer oorlog taal en dreiging, hoe sneller de eind klok gaat lopen, voor de aarde.

 12. Agressor Turkije heeft niks te zoeken in Syrie, is dus illegaal bezig, dus terug naar die Heimat van Erdogang. Deze potentaat is een groot bewonderaar en voorbeeld van Hitler, laat hij eerst maar die journalisten, docenten, militairen vrijlaten.

 13. Als het goed is, heeft Trump al veel eerder gezegd dat hij de Syrische olie wil hebben (in een toespraak, dat lijkt op erge invloed van de Deep State, hoewel hij dat waarschijnlijk niet hardop moest zeggen). Natuurlijk zijn Amerika (maakt niet uit welke president, de Echte Macht komt van de Deep State) regeert en de bondgenoten allang de oorlog zijn begonnen, alleen maar om de olie. De religie maakt de VS (lees de Deep State) niet uit.

  God zal het einde van deze wereld (door satan en zijn bende ) bespoedigen, omdat anders geen mens gered blijft. (bijbel)

  Ik weet niet hoever we al in de eindtijd zijn. Heel goed mogelijk dat de VS, Turkey en aan de andere kant Rusland en Iran (ik vermoed dat Iran sterk verzwakt is) en eventueel China de strijd met elkaar aanbinden richting de derde wereldoorlog. Misschien nu niet, maar het is een heel gevaarlijk spelletje.

 14. @ Xander

  Foutje in je blog:

  Dat is helemaal in het straatje van de regering Trump, die vindt dat de Turken ‘moeten kiezen tussen NAVO lid blijven en het aanschaffen van de Russische S-400.’

  Je bedoelt de Amerikaanse afweerraketten ipv de S 400…

 15. De Turkse dictator Erdohan wilde S-400 lucht afweer raketten kopen van Rusland (waarmee je een Russisch gevechtsvliegtuig toch niet kan neerhalen) en nu bij een conflict met de leverancier draait hij 180 graden en gaat weer naar Amerika voor een luchtafweer systeem. Hoe onbetrouwbaar is Erdohan eigenlijk?

 16. Wie het zwaard hanteert, zal er door vergaan ….(Gezegde uit de H. Bijbel) !

 17. Turkije is in Syrie, Irak en Lybie militair binnengevallen als imperialisten. Net als in Cyprus, Armenie en Grienland al eerder. Wat is er fout aan dat eindelijk iemand moeite doet, ze te verdrijven uit wederrechtellijk door hun bezet gebied?

 18. Satellieten beheersen het afvuren en hebben de mogelijkheden om een ongewenste ‘vuurpijl’ voortijdig te laten exploderen óf zelfs de benodigde electronica of nabijgelegen doelen te manipuleren/beïnvloeden. U denkt toch niet dat de USA óf Rusland sophisticated raket- installaties verkoopt, inclusief elektronische knowhow die de wereld in ‘zak en as brengt’ . Grote mogendheden bepalen (wanneer en) hoe zo’n eigen ‘vuurpijl aangestoken mag worden’ , waarbij een eigen satelliet in feite de controle in handen heeft ! Spieken is er niet bij ; vergelijk het maar met een bombrief, bij openen zijn de gevolgen van de ontvanger. Een en ander neemt niet weg dat, maar dat geld voor alles, iets of het in verkeerde handen valt, gevolgen onoverzichtelijk raken ( voorbeeld Corona )
  Misschien is het boek : de broncode, wel een voorbeeld.

 19. Trump is het corona-virus van de vrije wereld. Dat maakt hij nu wel duidelijk.
  Zijn zakelijke belangen in bouwwerken in turkije zullen wel een persoonlijke rol spelen bij de keuzes op wereldnivo.
  Min of meer verschijt hij grofweg 320 miljoen amerikanen en 450 miljoen europeanen.

 20. Ik hoop dat Trump niet reageert op het verzoek van manipulator Erdogan. Laat hem in lekker zitten in zn eigen troep. Heeft hijzelf veroorzaakt, dus, zelf oplossen.
  Vandaag ben je erdogans vriend, morgen zijn vijand.

 21. Turkije uit de NAVO/NATO zetten, en ook uit de EU!!
  Bouw dan een hoge muur tussen Turkije en Europa, met bewaking van het leger zo dat we dan eindelijk verlost zijn van die zooi!!
  Syrië weer onder bevel van Assad zetten, en alles wat daar niet hoort moet er uit, wegwezen!!
  Dan alle Syrische vluchtelingen retour eigen land, want Syrië moet weer opgebouwd worden!!
  Onder Obama en die EU proleten is er veel schade veroorzaakt in diverse Arabische landen, vergeet dat nooit!!

 22. Turkije bezet een deel van Syrië. Als Syrië en Rusland samen Noord-Syrië van de Turken of Amerikanen wil bevrijden is dit geen aanval op Turkije en is de NATO niet verplicht om Turkije te verdedigen.
  De USA en Turkije zijn beide illegale bezettingslegers.

 23. Wat doet Turkije op Syrisch grondgebied? Turkije is hier de agressor, dus hoeft echt niet te rekenen op steun van Trump. Bovendien de extreem-islamistische strijdgroepen rond Idlib zouden zich gewoon kunnen overgeven aan Assad. Maar dat doen ze niet uit geloofsoverwegingen. Erdogan ontdekt dat hij de soennieten heeft gesteund vanuit fanatisme – tegen de alawieten van Assad – en ontdekt nu dat het de verkeerde keuze was.

 24. Schande!..
  Staakt het vuren ,deze landen zijn kapot en moet opgebouwd worden .Deze mensen hebben 3 generaties meegemaakt onder oorlog en geweld en hebben geen toekomst

 25. Geen steun van de NAVO (NATO) aan Turkije.
  Turkije is het niet waard.

 26. Dus stel je vertrouwen niet op prinsen, ook niet op Trump. Ook hij is een pion van Babylon en een grote opportunist.

Comments are closed.