Trump laat stoppen Turkse invasie Syrië aan Putin over

Koerden protesteren in Warschau tegen de Turkse invasie met teksten zoals: ‘Bedenk dat u met een vakantie in Turkije de genocide van Koerdische kinderen steunt!’ (Afbeelding: (2)).

—————————————————————————————————————————————-

Syrische leger verdedigt Koerdische plaatsen tegen Turken, maar kan niet zonder Russische steun – Assad belooft Koerden verregaande autonomie, maar geen onafhankelijkheid

—————————————————————————————————————————————

Nu de aanvankelijke boosheid van veel van zijn supporters over het weghalen van de Amerikaanse troepen uit Syrië om zo de weg vrij te maken voor de Turkse invasie was gezakt, zou de president wel eens een briljant besluit kunnen hebben gemaakt door het probleem in de schoenen van zijn Russische collega Vladimir Putin te schuiven. Die staat immers al jaren op het standpunt dat heel Syrië weer onder controle van president Assad moet komen. De grote vraag is daarom of Putin bereid is om de Turken met militaire middelen te stoppen, mocht dictator Erdogan inderdaad niet van plan zijn ook maar een stap terug te zetten, zoals hij keer op keer herhaalt.

Vandaag bereikten eenheden van het Syrische leger de steden Kobani, Manbij en Raqqa, die in handen van de Koerden zijn. Turkse troepen staan op het punt de eerste twee plaatsen aan te vallen. De Syriërs zijn echter met te weinig om de Turken te stoppen. Daar hebben ze de steun van de Russen voor nodig, met name van de Russische luchtmacht.

Akkoord Koerden met Assad over autonomie, maar geen onafhankelijkheid

Dit weekend sloten de Koerdische leiders op de Russische luchtmachtbasis Khmeimim bij Latakia met tegenzin een akkoord met het regime Assad. Tegenzin, omdat ze afstand moesten doen van hun streven naar een onafhankelijke staat in het noordoosten van Syrië. Ze beseften echter dat ze na de terugtrekking van de Amerikanen geen andere keus hadden, en gingen dan ook snel akkoord met Assads aanbod voor verregaande autonomie.

Veel daarover is overigens nog onduidelijk, zoals de exacte status van die autonome regio, de relatie met de centrale regering in Damascus, de grenzen, en het lot van de Syrian Defense Forces (SDF), waar de Koerden deel van uitmaken.

Gaat Putin Erdogan stoppen?

Nog belangrijker is wellicht in hoeverre Putin bereid is om de Turken te stoppen en mogelijk weer terug te dringen naar hun eigen grondgebied. Omdat het Syrische leger niet opgewassen is tegen het Turkse, moet de Russische president snel een belangrijk besluit maken. Geeft hij achter de schermen Erdogan een ultimatum om zijn invasie te stoppen, omdat de Turken anders met de Russen te maken krijgen?

Minstens 1000 ISIS strijders ontsnapt

Bijkomend probleem is dat de Turkse invasie de ontsnapping van minstens 1000 ISIS strijders uit kampen in Koerdisch gebied mogelijk heeft gemaakt. Die moeten snel weer worden opgepakt, anders zou ISIS zich kunnen herorganiseren en opnieuw een bedreiging gaan vormen, zeker als de duizenden andere gevangen moslimterroristen eveneens weten te vluchten.

Trump komt campagne belofte na

Met het overgeven van de Syrische puinhoop aan Putin komt Trump in ieder geval een van zijn belangrijkste campagnebeloftes na: de Amerikaanse troepen zoveel mogelijk terugtrekken uit het Midden Oosten, al was het alleen maar omdat de oorlogen daar miljoenen slachtoffers hebben gemaakt en de VS inmiddels $ 8 biljoen hebben gekost.

Hypocriet Europa heeft het nakijken

Tevens geeft Trump de immer hypocriete Europeanen het nakijken. Als Amerika ergens snel wilde ingrijpen, kwamen er altijd veel bezwaren uit Europa, en wilden de meeste landen niet of enkel mondjesmaat en met tegenzin meedoen. Denk aan de recent voorgestelde marine coalitie in de Perzische Golf om Iran in bedwang te houden, waar ook Nederland voor bedankte.

En nu doet Trump iets wat helemaal niet van de Amerikanen wordt verwacht, namelijk niet ingrijpen, en wéér is het niet goed. Trump legt hiermee naadloos de immer hypocriete en arrogante Europeanen bloot, want die weten altijd precies wat er moet gebeuren en wat anderen (met name de Amerikanen) allemaal fout doen, maar als het erop aankomt zelf zelden of nooit bereid zijn de handen uit de mouwen te steken.

Trump lijkt nu te zeggen: jullie maken je zorgen over het lot van de Koerden en een nieuw Syrisch vluchtelingenprobleem? Het is in jullie achtertuin, dus los het zelf maar op. Immers, jullie hebben EU-partner Erdogan zoveel macht over immigratie gegeven door een vluchtelingenverdrag met hem te sluiten.

 

Xander

(1) DEBKA
(2) Afbeelding: Embed from Getty Images“>Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

Zie ook o.a.:

09-10: Invasie Syrië een feit; Trump dreigt opnieuw Turkse economie weg te vagen
07-10: ‘Trump laat Koerden in de steek en maakt weg vrij voor Turkse invasie Noord Syrië’
05-09: Erdogan zegt kernwapens te willen, maar werkt daar in het geheim al jaren aan (? Nucleair bewapend Turkije zal op Ottomaanse veroveringstocht door het Midden Oosten, Centraal Azië en Noord Afrika gaan, en ook Europa inlijven)
21-07: Turkse dictator Erdogan dreigt met militaire invasie van Cyprus
10-07: Turkije wil oorlog: Tanks naar Syrische grens, boorschepen in wateren Cyprus (President Cyprus en Libische generaal spreken van ‘Turkse invasie’)
07-06: Staat de EU ‘tweede Turkse invasie’ Cyprus toe, uit angst voor 4 miljoen in Turkije wachtende migranten?
03-04: VS dreigt Turkije uit de NAVO te gooien om aankoop Russische raketten
19-02: Turkije dreigt met invasie Griekse eilanden (/ Herstel Turks-Ottomaanse Rijk door militaire veroveringen steeds dichterbij – Jaren ’30 op herhaling: Europa doet opnieuw niets substantieels tegen almaar agressiever wordende dictator)

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

55

 1. @anoniem. zo had ik IHS nog niet bekeken. Zag wel de zwarte zon bij de Jezuieten, is een zinnebeeld van Satan v/h Lucifer die ook in de SS tempel Wewelsburg terug te vinden is. Zwarte zon, black star, schwarze sonne etc is in wezen een gedoofde ster ofwel een zwart gat die het licht ahw opslokt, een bovennatuurlijk verschijnsel. Hiertegenover staat de blinkende morgenster, een van de zinnebeelden voor Christus.

 2. Econoom schreef:
  14/10/2019 om 8:43 pm
  “Het vertrouwen van menig reagerend amateur geopoliticus in de dolleman Trump schijnt door niets te worden geschokt.”

  Nee, u bent nog eens het toonbeeld van afgewogen argumenteren en politiek correct denigrerend spreken over andersdenkenden. Met u zal de wijsheid uitsterven…

  Trump vecht hier geen geopolitieke strijd. Zijn strijd is intern. Zijn besluit gaat rechtreeks in tegen de lange termijn plannen van de CIA. Dat begon al tijdens Bush (sr). Daarom wordt hij zo minachtend neergezet als ‘ongeschikt’; omdat hij het karretje van de elite in de poep rijdt.

  (het volgende is niet gericht aan ‘econoom’, dit ontgaat hem toch). De CIA handelt in opdracht. Zij willen een omverwerping van de regering Assad door middel van het door hen getrainde, gefinancierde en bevoorraade ISIS. Dat is dezelfde naam als die in het credo IHS van de jezuïeten (Isis, Horus, Seb, de heidense drie-eenheid). Niet toevallig worden alle niet moslims die al duizenden jaren relatief vreedzaam in Syrië woonden uitgeroeid en verjaagd. Daarom deed de Paus ook niets voor de katholieken daar. Het doel heiligt de middelen (spreuk van de jezuïeten).

 3. Econoom: U doet u naam geen eer aan ,integendeel u komt over als een onkundig persoon.
  Het enige wat ik lees is uw gewauwel en schelden meer niet dat is dus nul niks nada njiente bijdrage aan een gesprek laat staan enige info…

 4. Het lijkt even stil aan het front nu russiese en syriese troepen hun posities innemen.IK ben blij dat de russen en syriers kennelijk toch voldoende controle hebben om hun troepen daar snel te verplaatsen en dat de koerden er eieren voor hun geld hebben gekozen.
  Het is niet duidelijk in hoeverre dit al langer voorbereid was en in hoeverre er overleg tussen de partijen is geweest.
  Sommigen voorzagen al snel dat de koerden weleens zo hun toevlucht tot Assad zouden kunnen nemen en dat is nu ook gebeurd.
  Duidelijk is dat er kort voor het inzetten van de Turkse operaties contact geweest is tussen Erdogan en Trump.
  De vraag is nu hoever Erdogan nog wil gaan en wat hij nou eigenlijk precies wil.Het lijkt erop dat hij vooral van al die syriese vluchtelingen in zijn land af wil.Daar valt wel wat voor te zeggen.Maar is dat ook onderdeel van de deal tussen Syrië en de koerden?
  De koerden maken zich zorgen over hun nationale identiteit als er grote groepen ‘arabische’ syriërs komen te wonen en misschien ook nog vluchtelingen uit Idlib,maar het lijkt mij eigenlijk ook wel een goed idee ze daar te vestigen.Of te interneren,want het is nog maar de vraag of het allemaal wel van die ‘onschuldige burgers’ zijn.
  En anders zou Turkije ruimschoots schadeloos gesteld moeten worden door de internationale gemeenschap en in het bijzonder het westen en de europese landen die verantwoordelijk zijn geweest voor het escaleren van de protesten indertijd in een burgeroorlog.
  Verontrustend zijn verhalen over syrische milities die in het kielzog van de turkse troepen optrekken om het vuile werk te verrichten.Het zou gaan om zo’n 100000 man bestaande uit verdreven elementen van het zogenaamde vrije demokratiese syriese leger en regelrechte islamisten die dicht tegen Al Quaeida en IS aanschurken.Gesuggereerd werd zelfs dat die een positie in het hart van Syrië zouden kunnen innemen.Het is niet duidelijk in hoeverre het hier om oorlogspropaganda gaat,maar ze laten nu wel hun ware gezicht zien en dat waren de mensen waar het westen zo pal achter stond.
  Ik vind het niet verwonderlijk dat we weinig horen van Putin op dit moment.Zoals gezegd is het de vraag hoever Erdogan nu zal gaan.Er ontstaat altijd veel ophef als de russen weleens een bom laten vallen en ik verwonder me er altijd over dat je nooit een onvertogen woord hoorde hoe de amerikanen de complete tankmacht van Irak bij hun terugtocht uit Koeweit letterlijk wegbrandden.Nou ja,de oude Bush die toen president was,had nog het fatsoen op te merken dat het allemaal zo ‘rude’ was.Ik denk dat Putin daar niet zo mee zal zitten.al is het natuurlijk beter Erdogan te betrekken in een gezamenlijke alliantie met China en de problemen aan het syriese front op een prettige wijze op te lossen.
  .

 5. Ernie vd Wal, helaas zijn dit de enige woordenn die op het opereren van Trump van toepassing zijn. Een andere reageerder kwailificeert trouwens Trump als een kleuter en weer een ander spreekt over Erdohitler.

 6. @Günter: 9:07 pm, op 14/10. Via die link lukte het mij nu wel, waarvoor dank.

 7. Waarom zou Erdogan Poetin willen confronteren?
  Ankara had net tegen de wil van de Nato wat Russisch luchtafweer systemen gekocht en Russisch aardgas gaat nu via Turkstream (gecoördineerd en gevestigd in Nederland notabene) ook voor Ankara knaken opleveren? Poetin heeft deze aardgas ader voor Zuid Europa hard nodig, alleen al om de Oekraïne en Polen te omzeilen, daarom zijn Nordstream 1 in gebruik en 2 bij a klaar voor gebruik. En laat mevr Merkel en onze Shell hier vol van profiteren, gekker nog ook de Nederlandse staat via bv-tjes en GasUnie?
  Koerden zijn voor de meeste Turken een rode lap voor een stier, dus lijkt mij Poetin en Assad een buffer zone wel accepteren en Assad middels de deal voor enige autonomie wel in de tang houd.
  Maar wat gaat Israel doen met de vele Iraniers in Syrie? Is Israel wachtende tot meerdee partijen elkaar verzwakken?
  Obama met Killary hebben gedaan wat ze wilden, een chaos gemaakt in Syrie, al hadden ze gehoopt en verwacht Assad geruimd werd.
  Wat heeft de Biden-gate in Oekraine hier voor effect
  En is de EU wel echt zo afwachtend en besluiteloos, wellicht spelen er naast de vluchtelingendeal andere economische kaarten in het spel? Nederland en Duitsland via Poetins gas, Shell? Beoogde gasleidingen door Syrie en de Iraanse Nucleaire deal?
  Ik houdt het maar bij potje Risk of Stratego. Wel zo overzichtelijk.

 8. Economische sanctie”s is een eeuwenoud beproefd middel om de vijand tot overgave te dwingen.
  Succes is nagenoeg 100% verzekerd.
  Het is een vreedzame overwinning, tenzij de vijand zijn kont in de krib gooit.
  In dat geval heeft de vijand zijn eigen doodvonnis getekend.
  Amerika, c.q Trump is de enige in de wereld die deze macht heeft.
  Trump kiest duidelijk voor een vreedzame overwinning, alle critici ten spijt.

 9. @Econoom. Ik ben niet zo van het schelden. Maar nu u toch het woord “malloot” bezigt moet u dat eens op uzelf betrekken. Ik zie herhaaldelijk bijdragen van u, waarin u anderen veroordeelt. Maar feiten blijven dan weer uit.
  Wellicht bent u een trol, misschien is zijn uw bijdragen het maximaal haalbare voor uw intelligentieniveau.

  Maar ze snijden geen hout.

 10. De vs had geen andere keuze,vertrekken moesten ze wel vroeg of laat.
  De Turken zijn al langere tijd bezig met deze troepen opbouw langs de grens,En de verhoudingen met de VS waren toch al slecht,nu is het al zelfs bar slecht.
  In de toekomst zal Turkije uit de NAVO stappen.
  Nu met deze sancties aan hun broek,geen enkele steun zal er.geen reden zijn voor ze om er nog langer deel van te zijn.
  En dit geeft het echte doel aan van de Russen.

  Russen vochten altijd al tegen de Ottomaanse hordes aan hun zuidgrens,zelf de tsaar wilde ze uit Constantinopel weg hebben en dit weer terug te brengen in het christelijke orthodoxe kerk.

  Dit alles is alleen een aanzet tot dit doel.

 11. Lezers lezers wij komen pas uit de verkiezingen waar het gros van de europese burgers terug diezelfden in het
  Zadel gezet hebben. In plaats van ons bezig te houden, kommentaar te geven over wat andere staten doen en niet doen of zouden moeten doen, het niet beter zou zijn eens overleggen hoe wij ons slaapwandelaars die steeds aan diezelfden hun volmacht afgeven wakker te schudden.
  IEDER generatie brengt ECHTE staatsmannen voort. Het is aan ons allemaal ze te ontekken en dan aan hen onze volmacht te geven
  Dat zou een productievere manier kunnen zijn, om ons leven meer zin te geven en voor de volgende generatie een schonere weg aanbieden, dan die kronkelige gevaarlijke weg , welke deze, die wij al een lange tijd aan de macht zetten voor ons maken.
  Hoe langer het duurt om onze gedachten gang open te stellen aan anders denken en handelen hoe meer tijd het vraagt,
  Om de weg weer schoon te maken en al de verspilde energie en geld terug te verdienen.

 12. Turkije hoort niet meer thuis in de N.A.V.O. dus ik zou dit land er uitgooien. Erdohitler droomt van een nieuw Ottomaans Rijk. Hij wil zelfs Jeruzalem “bevrijden”!
  Laat Amerika maar zware sancties instellen.
  Wij als gewone burgers kunnen zelf ook ons steentje bijdragen door niet op vakantie naar Turkije te gaan. Je daar uitgegeven geld steunt Erdohitler alleen maar met zijn duivelse plannen, en een normaal mens wil daar toch niet bij helpen, nietwaar?

 13. @Kees van Kooten: 11:09 pm, op 14/10. Zat ik ook zo over te denken.

 14. Straks zitten wij weer ‘met z’n allen’ onder de Kerstboom en ‘zingen’ wederom met z’n allen de meest hypocriete liedjes. Vanwege een vermoedelijk schuldgevoel zitten ‘we’ vervolgens in een overvolle nachtmis en zingen uit volle borst mee. Even is de ‘nachtmerrie’ vergeten, de tafel is gedekt en met wat sneeuw er bij is Kerstmis 2019 een succes. Al drinkend en nog genietend van het ‘dessert’ kijken we naar het doden en gedood worden, waar ook ter wereld. Het nieuws is geen nieuws meer, 365 dagen per jaar worden wij geconfronteerd met propaganda ( ophitserij ), eenzijdige conclusies en vooral stemmingsmakerij. Het ‘Oosten’ is slecht en het ‘Westen’ is the American dream …. .
  Zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden, en vaak overlappen beide standpunten elkaar. In deze grijze zone moet iets te vinden zijn waardoor elk ‘individu’ ( de top of flop mens) de ware toedracht uit kan destilleren. Wie de geschiedenis kent, kent de toekomst. Zou de toekomst ….. kunnen herkennen. Met verbijstering lees ik dan ook dat ‘men’ denkt dat de Hamer en Sikkel ten alle tijden bestreden moet worden met vuur en vlam. Zet de ‘leugenbuis’ maar aan, wij zijn de goeden en zij zijn de slechteriken. Onafhankelijk nieuws kunt u, voor u zelf, door inderdaad die grijze zone op een kritische wijze volledig ‘uit te kleden’ ! Lees en vergelijk standpunten op sites van diverse pluimages ( uit Oost en West ) . Het bepalen van uw (politieke) standpunt in deze heeft alleen zin wanneer de definitie van uw betoog (van een begrip) duidelijk is. Definities, de ware toedracht van alles ontbreekt, het zijn de verschillen onderling bij alle onderhandelingen. Een definitie is echter nooit definitief, immers of het nu gaat over een gewapend conflict, bij u thuis, op de buis of wereldwijd, zolang het woord ‘regeert’ en onderling begrip gerespecteerd zal worden is ‘een wapen’ de kogel nooit een oplossing.
  Het is derhalve héél goed mogelijk dat Brussel in deze het verstand gebruikt. Brussel weet dat een gewapend conflict ten alle tijden voorkomen moet worden. Wat is wijsheid in deze ? . Een oorlog met nog meer ontelbare doden, een ontwrichting van …. . Persoonlijk heb ik niet zo veel met de EU , echter de economische- en politieke krachten zijn voorlopig nog een feit. Ausnahmsweise verkies ik de ‘handelswijze’ in deze van Brussel. Een oorlog tussen onderlinge geloofsovertuigingen ! heeft catastrofale gevolgen.
  Bij het woord : democratie krijg ik steeds meer een nare bijsmaak in mijn mond wanneer het gaat over ‘onze democratie’ of over de verspreiding ? …. (het opdringen) van onze waarden en normen aan anders denkenden.

 15. @raider schreef:
  14/10/2019 om 7:43 pm
  “ja ja terug trekken tot de leger plaatsen bij de olie velden want daar gaat het over .
  De russen uitspelen tegen turken een wit voetje halen bij erdogan dank je wel tromp.
  Een ding tromp heeft niets te stelen in Syrie
  V N bestaat daar niet wat Russen daar gedaan hebben stelt niets voor .Wat Is met Navo wapens en Amerikaanse wapens en steun uit de eu Dat stelde veel voor met dank aan alle die ge probeerde Assad stuk te maken maar niet is gelukt.
  Laat Syrie lekker met rust en al de stoor zenders op zouten.”

  Wat Syrië betreft gaat het helemaal niet over olie velden maar over de enorme aardgasvoorraad dat onder Syrië ligt en de strijd tussen aartsvijanden iran en saoudie arabië om de pijpleiding naar europa te kunnen leggen..
  Het is de arabische wereld, met nog steeds stammentwisten tussen sjiieten en soennieten zoals reeds 1400 jaar bezig is, die vechten om het strategische Syrië en de pijpleiding naar europa als vervanging voor hun tanende oliewinsten….tenslotte hebben die oliestaten niks anders dan olie en bij gebrek aan vervanging voor hun olierijkdom kunnen ze opnieuw, zoals 50 jaar geleden, straatarm kamelen gaan kweken in hun woestijnen met gouden paleizen die ze niet kunnen eten…
  Het politieke spel is veel ingewikkelder dan op het eerste zicht lijkt met VS, eu en saoudie arabië aan ene kant en rusland met iran en turkije aan de andere kant.
  En vermoedelijk spelen ze allen onder een hoedje maar laten publiekelijk uitschijnen dat ze elkaars tegenstanders zijn zoals dat in de politiek gaat.
  Hele bevolkingen zijn de dupe van deze bende gewetenloze machthebbers die wereldwijd een schaakspel spelen met als inzet miljoenen mensenlevens.
  Als elk land nu eens eerst zou zorgen voor een beter leven voor hun eigen bevolking, een gezonde economie, betaalbare basisbehoeften en voldoende voedsel/onderwijs/zorg, én sommige landen zelfs de meest basic/levensnoodzakelijke voeding en drinkbaar water/sanitair/bescháving, dan hadden deze politieke pestlijders geen tijd over om zich te gaan bemoeien met andere landen, laat staan oorlog te voeren uit persoonlijke machtswellust, hebzucht en verborgen agenda’s.
  Elk op hun manier streven ze werelddominantie na, niet beseffend dat dat intussen al voltooid verleden tijd geworden is.

 16. Het VS leger was daar niet voor de belangen der Koerden maar om ISIS te verdelgen waarin de Koerden zelf het meeste belang hadden. Dat is klaar en Trump heeft diverse malen aangegeven daar weg te gaan met de waarschuwing aan Europa dat zij voor een oplossing voor hun eigen (export)terroristen dienden te zorgen. Europa is daarin (zoals zo vaak) ernstig in gebreke gebleven. Verder is het Turkije en hun fuhrer Erdogan die de misdadige oorlogshandelingen verrichten waardoor ISIS terroristen en hun hoeren weer vrij rondlopen. Amerika is niet zoals Nederland om haar eigen mensen op te offeren in een onmogelijke Sebrenica scenario tbv moslims die helemaal hun vrienden niet zijn en eeuwig in oorlog met elkaar leven. En daar moslims de kruistochten er altijd bijhalen, is het belangrijk te weten dat o.a. Saladin een Koerd was.

 17. @ Econoom,
  Voor echte malloten moet u bij de EU en de Nederlandse politiek zijn en gezien ik uw reacties al verschillende keren in andere voorgaande reacties ben tegengekomen en bleek dat velen met mij uw manier van reageren niet kunnen waarderen, valt u voor mij onder dezelfde noemer, namelijk “ECHTE MALLOOT”.

 18. Evert, Afghanistan scenario? De Russen hebben met beperkte maar zeer efficiënte middelen samen met Assad IS en andere Westerse en Israëlische proxies verslagen. Nu worden de overgebleven koppensnellers zonder US bescherming snel de pan in gehakt. Het schaakspel is bijna afgelopen. De regime change is mislukt en daarmee de hegemonie van de NWO.

 19. Trump heeft gelijk en ik hoop dat er gauw een dag komt dat die ons in de EU voor het blok gaat zetten (na zijn verkiezingen) zodat die laffe gasten in Brussel en den Haag moeten kiezen; ik zie nu die gezichten al

 20. @ Wachter. Tom ik begrijp het niet, want bij mij gaat het perfect. Het is de voorpagina van vandaag bij HLN.be Als je wilt kun je jezelf ook abonneren, waardoor je je in de nabije tijd je zult verbazen hoeveel misdaad er in België is. Ik denk wel eens dat het verhoudingsgewijs Nederland overtreft. Veel groetjes.

  Nogmaals de link die bij mij perfect werkt:
  https://www.hln.be/nieuws/binnenland/politievakbond-haalt-uit-naar-brussels-stadsbestuur-na-klimaatbetoging-linkse-betogers-mogen-altijd-meer-dan-rechtse~a2e84271/?utm_campaign=newsletter&utm_medium=email&utm_userid=&utm_source=hln&utm_content=daily&ctm_ctid=3fb559f85d2d373497fff31bb6ead873

 21. Kees van Kesteren, inderdaad Trump flikt het weer, het zoveelste krankzinnige besluit van deze egocentrische malloot.

 22. De EU-landen wil een eigen Europees leger. Dat ze eerst eens beginnen met hun achterstallige bijdragen aan de NATO te betalen in plaats van gratis onder de Amerikaanse parapulu te leven en dan nog het hypocriet lef hebben om van aan de zijlijn kritiek te geven op de Amerikanen.

 23. Kan ook zijn dat rollen later worden omgedraaid en Turkije een deel van Turkije kwijtraakt omdat syrische, russische en koerdische troepen zich door turkije heenvechten om een vrije staat voor de koerden te creëren.
  Hebben de Turken geen reden meer om nog eens syrie binnen te vallen.
  Wie weet wat her en der bekokstooft wordt door politici, denktanks en staven.

 24. Als dit werkelijk een bewuste zet is van Trump dan is dit een meesterzet : Rusland eigenlijk met een probleem opzadelen en de EU “te kakken zetten “.

  Maar waar ik moeite mee heb is het feit dat EERST hulp van de Koerden accepteren en ze dan laten vallen als een baksteen.

 25. Het vertrouwen van menig reagerend amateur geopoliticus in de dolleman Trump schijnt door niets te worden geschokt.

 26. Overigens komisch om te zien hoe vermeende schurken als Trump en Putin ook hier weer de zaken regelen. Waarbij de EU zoals gebruikelijk weer als “de snotneus van de wereld” van een afstandje mag toekijken. Boft de EU nog, dat dit nog wordt gedoogd.

 27. @ Econoom 14/10/2019 om 4:48 pm

  Trump zit daar met een erfenis van Obama.
  Hij ziet zich geconfronteerd met een wespennest, waarbij de USA en Rusland elkaar daar voortdurend in de weg zitten. En situatie die niet per se zonder risico’s is.

  Dan lijkt het mij geen dom besluit om dat kleine USA legertje wat daar nog zit weg te halen. Zeer wel mogelijk, dat de USA en Rusland achter de schermen hier aardig over hebben onderhandeld. Zonder al teveel slachtoffers is Erdogan wereldwijd gehaat en de a.k. nederlaag zal hem ook in Turkije niet geliefd maken. Nog wat sancties en de de toch al deplorabele Turkse economie gaat onderuit. Voor zover nog mogelijk.

  Ik voorzie dat Trump hier weloverwogen keuzes heeft gemaakt.

  En ja, dat je niet uitgerekend tegen verkiezingstijd een paar honderd lijkzakken naar de USA terug wil vliegen van een militaire eenheid die bij voorbaat kansloos is, zal beslist meespelen.

 28. Door de grenzen open te zetten wordt eigen volk belaagt, is verraad aan het volk.
  Erdogan dreigt met meer migranten, wanneer de eu ook maar iets doet om zijn plannen tegen te gaan
  Onder die migranten zitten ook Isis, neem dat van mij aan, bekostigd door Soros.
  Er zijn in de EU al aanslagen geweest. En dan de toename van misdaden, die door zogenaamde verwarde
  mensen worden gedaan, zijn beslist geen vluchtelingen.
  Het lijkt veel op het scenario van de 2e wereldoorlog. Amerika de ene helft en Rusland de andere helft
  Maar Trump doet dat niet en wat Rusland doet is afwachten.

 29. De dappere Koerden, die voor het Westen (en dus ook voor de VS) de kastanjes uit het vuur hebben gehaald, slachtofferen en door de dictator Erdogan uit laten moorden en tegelijk duizenden IS-moordcommando’s de gelegenheid geven uit te breken om vervolgens in Europa toe te kunnen slaan: ik zie het briljante hiervan zoals sommigen op dit forum niet in. Eerder het impulsieve besluit (want zonder overleg met wie dan ook genomen, zelfs zijn naaste medewerkers wisten van niks) van een cowboy die overduidelijk naast zijn schoenen loopt. De genocide op de Koerden door Turkije kan opnieuw, zoals ruim 30 jaar geleden, plaatsvinden. Of zijn we dat alweer vergeten? Heel triest allemaal. Ook overigens het gedrag van de EU (inclusief Nederland) die steeds opnieuw probeert weg te kijken en weigert verantwoordelijkheid te nemen.

 30. Europese mietjes durven niet tussen te komen, wél de Russische, échte mannen !!!

 31. @Evert
  Trump is een kleuter vergeleken bij Putin.
  Dat maakt mij voor de simpele een Putin lover en dat ben ik zeker niet.
  Het gaat hier helaas niet om een wedstrijdje armworstelen.
  Politici blijken alom zeer onbetrouwbaar, denk daar eens aan, voordat u euforisch wordt.

 32. ja ja terug trekken tot de leger plaatsen bij de olie velden want daar gaat het over .
  De russen uitspelen tegen turken een wit voetje halen bij Erdogan dank je wel tromp.

  Een ding tromp heeft niets te stelen in Syrie V N bestaat daar niet wat Russen daar gedaan hebben stelt niets voor .Wat Is met Navo wapens en Amerikaanse wapens en steun uit de eu Dat stelde veel voor met dank aan alle die geprobeerd hebben Assad stuk te maken maar niet is gelukt.
  Laat Syrie lekker met rust en al de stoor zenders op zouten.

 33. Ik zag net dat er een vliegtuig van Ramstein naar Adana/Incirlik vloog.
  Enkel Boeing 777-2U8(ER) stond erbij op Flightradar verder helemaal niets.
  Zullen ze ‘pakketjes’ terughalen?

 34. ja ja terug trekken tot de leger plaatsen bij de olie velden want daar gaat het over .
  De russen uitspelen tegen turken een wit voetje halen bij erdogan dank je wel tromp.

  Een ding tromp heeft niets te stelen in Syrie V N bestaat daar niet wat Russen daar gedaan hebben stelt niets voor .Wat Is met Navo wapens en Amerikaanse wapens en steun uit de eu Dat stelde veel voor met dank aan alle die ge probeerde Assad stuk te maken maar niet is gelukt.
  Laat Syrie lekker met rust en al de stoor zenders op zouten.

 35. Trump is een pracht figuur!
  Hij doet wat hij zegt en dat is west Europa niet gewend.
  Nu komt de hypocrisie in Europa volop aan de oppervlakte.
  Regeringsleiders zitten nu met de handen in het haar nu dreigt dat de ISIS figuren zo Europa binnen kunnen wandelen.

  Trump heeft ook gezegd dat de NAVO aan zijn financiële verplichtingen moet voldoen.
  Als dit over een tijdje niet “ op orde “ is dan zou het best wel eens kunnen dat Trump zegt.:
  Jullie regelen je eigen verdediging maar. Wij trekken ons terug als Amerika.
  Europa had toch immers ook altijd kritiek op de USA als de “ politie agent “ van de wereld.
  Nou Trump stopt daarmee.
  Trump is wars van het globalisme hij is een rasechte patriot.

 36. Een meesterlijke zet van Trump. Hij is Europa helemaal zat, en dat komt o.a door de negatieve houding tegenover de USA.
  Nu kunnen ze het zelf oplossen..nou dat beloofd wat.

 37. Het is mij al eerder opgevallen dat de term -oorlog- in dit specifieke gebied …. geënthousiasmeerd wordt. Een eventuele oorlog zal een smerige oorlog worden waarbij de oorlog in de Balkan, midden jaren 90 én zonder mandaat van de criminele VN, een lachertje is. Ook hier leidt de blinde de lamme …. .
  Enkele jaren geleden werd er gediscussieerd over : moeten ‘we’ ze laten gaan of niet ? Nu moeten ‘we’ ze toelaten of niet. Het waren de geradicaliseerde Nederlanders die naar Syrië wilden om daar te vechten. Zijn we dit vergeten én misschien ook dat de IS is ondersteund door de VS en niet te vergeten door Europa.
  Amerika hoeft met een moderne oorlogsvoering helemaal niet meer in dit gebied te zijn ! Met Rammstein, drones en haarscherpe beelden uit diverse satellieten kan iedere US soldaat op afstand een land vernietigen. Net zoals kinderen dit kunnen op computer spelletjes…. ( oh piet, kleine Jan heeft er al 25 doodgeschoten = trotse ouder )
  Uraniumstof zorgt voor honderd jaar of een veelvoud daarvan voor vreselijke ziektes, misvormingen en doodgeboren baby’s. Is er dan een oplossing ? Nee, ‘we’ hebben het zover laten komen ! Is er een weg terug ? ….
  De wereld staat in vuur en vlam, economisch, ecologisch en op militair gebied. De oorlogsindustrie is nog nooit zo winstgevend geweest. Een dialoog tussen oorlogszuchtige naties schijnt niet te kunnen, iedereen spreekt een andere taal….
  Het zou jammer zijn dat de kogel wint van het woord.

 38. Zij het al een paar weken geleden,en net als ik zij loopt het ook.

 39. Obama was een regelrechte ramp. Die man heeft werkelijk in de acht jaar dat hij zijn ontspannen houding etaleerde zoveel ellende veroorzaakt dat geen president hem dat nadoet. Maar hele volksstammen dwepen met dat wat ze voorgeschoteld krijgen. Niet met de harde werkelijkheid.
  Trump gaat dwars door verbanden heen en ik vermoed dat de gevestigde orden hier niet van houden. Feit blijft keihard staan dat deze president veel en veel minder doden op zijn geweten heeft. En dat vind ik eigenlijk belangrijker dan een ontspannen zwarte jojo die de boel belazerd.

 40. Trump flikt het weer en heeft bovendien helemaal gelijk.
  De EU angst-en faalhazen hebben mooi het nakijken!

  Hey EU, “OP JE Platte bek GAAN” heet dat in Nederlandse straattaal, dat in uitzonderlijke gevallen toegestaan is om te gebruiken……

 41. “En nu doet Trump iets wat helemaal niet van de Amerikanen wordt verwacht, namelijk niet ingrijpen, en wéér is het niet goed. Trump legt hiermee naadloos de immer hypocriete en arrogante Europeanen bloot, want die weten altijd precies wat er moet gebeuren en wat anderen (met name de Amerikanen) allemaal fout doen, maar als het erop aankomt zelf zelden of nooit bereid zijn de handen uit de mouwen te steken.”

  Dat klopt inderdaad als Europa vierkant achter de “regime change” heeft gestaan en ook de consequenties daarvan wil accepteren. Aangezien de meerderheid op Macron en Toyota Hilux Rutte gestemd hebben zullen we dus de grote vluchtelingenstroom moeten opvangen

 42. Trump is een chaootd die zich niet laat leiden door rationele overwegingen. Chaoten nemen geen briljante besluiten.

 43. Trump komt er eindelijk achter dat hij de oorlog, als gevolg van de regimechange (Assad moest weg) aangezet door Obomba, niet kan winnen en daarom trekt hij zich terug op een moment dat het voor hem het beste uitkomt.
  Maar ze zijn niet weg, ze zitten nog steeds op, voor hun strategische, plaatsen, toevallig die plaatsen waar olie en gas zit.
  Als Trump een beetje vent is trekt hij iedere soldaat terug uit Syrië en niet zoals nu die paar soldaten die Erdogan (ook navo lid en heel belangrijk voor Amerika want als die bij Rusland gaan breekt de hel los) in de weg liepen.
  Ieder weldenkend mens ziet toch wel dat hier een heel andere agenda wordt uitgevoerd dan ze de media laten weten en waar Trump dus nu een mooie media circus van kan maken. Maar ja, binnenkort weer verkiezingen hé.
  En de EU? De moeite niet eens waard om te vernoemen. Stelletje dictators. Kijk alleen al hoe ze met het referendum van Catalonië omsprongen en wat voor zware straffen die leiders gekregen hebben. Ze kunnen hun zaken binnen de EU niet eens regelen en dan willen ze in het buitenland (buiten de EU dus) een woordje meespreken? De mop van de eeuw!
  Juncker dictator

 44. Vergeet niet dat Iran ook volop in Syrië aanwezig is. Wat is de relatie tussen Iran en Turkije?
  Bij mijn weten is Iran sjiitisch en Turkije soennitisch dus dat is water en vuur.
  Ik denk dus eerder dat Trump Iran een hak wil zetten.

  Europa doet zoals gewoonlijk niets, dat is logisch.

  Maar die Arabische lente begint een herfst te worden…

 45. Denk dat Turkije Syrië juist hiermee helpt, vooraf afgesproken. Syrië heeft niet de mankracht om de koerden te verslaan. Echter door deze Turkse dreiging lopen de Koerden zo in handen van Assad. Turkije kan even wat belangrijke kopstukken elimineren en trekt zich dan gewoon terug. Syrië heeft dan het hele land weer terug. Turkije, Iran, Syrië en Rusland overleggen al jaren. Zo niet dan speelt Erdogan met Russisch vuur, want dit is de kans voor de Russen om Istanboel te heroveren! Maar goed Erdogan kan ook goed lijden aan grootsheidswaanzin!

 46. Trump zou dit spelletje van ‘meesterschaker’ Poetin wel eens kunnen winnen. Poetin bekritiseerde de US doorlopend van ongeoorloofde acties op soeverein Syrisch grondgebied. Twee jaar geleden verklaarde Poetin dat de Russische milirairen IS verslagen hadden en dat hij het meeste militaire materiaal en manschappen terug zou trekken. Ondertussen zit Rusland met steeds meer militairen in Syrië. De Russen zelf beginnen thuis te klagen over de verslechterende economische situatie en de geld verslindende operatie in Syrië. Amerika houdt Rusland nu aan het lijntje in Syrië, wat wel eens eenzelfde militair en financiëel debakel zou kunnen worden als Afghanistan gedurende de jaren ’80 voor de SovjetUnie was.

 47. MIjn inschatting was dat – nog voordat de Turken ten strijde trokken – de Amerikanen de Turken voor de leeuwen zouden gooien. Dat lijkt dus uit te komen. Artikel 5 NATO kan niet worden gebruikt omdat Turkije de agressor is en de NATO nooit in die val zal trappen. Amerika heeft geen vrienden of vijanden, alleen belangen. Erdogan is blind van machtswellust. Dat zal hem en zijn land de kop kosten (containment); dat was zelfs al benoemd door Trump. Nieuwe leider als vazal van de VS zeg maar. Slimme zet van Amerika. Ik zou het ook zo doen.

 48. Eens met het artikel. En in dit geval is er veel te zeggen voor het besluit van POTUS Trump.

 49. Troepen terugtrekken uit het Midden Oosten?
  Ze hebben net meer troepen naar Saoedi Arabië gestuurd dan dat er zijn weggegaan in Syrië.
  Netto is de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Midden Oosten juist toegenomen.

 50. Dat is een zeer slechte beslissing van Trump, een nieuwe oorlog loert en Isis zal uit de doden herrijzen. Shalom

Comments are closed.