VS dreigt Turkije uit de NAVO te gooien om aankoop Russische raketten

Russische S-400 luchtafweerraketten (afbeelding: Embed from Getty ImagesGetty Images (2)).

————————————————————————————————————————————–

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft Turkije een ultimatum gesteld en gedreigd dat het land uit de NAVO wordt gezet als de aankoop van Russische S-400 luchtafweerraketten, waarvan de eersten deze zomer worden verwacht, niet wordt geannuleerd. Enkele dagen geleden besloten de Amerikanen al om de levering van onderdelen voor F-35 te bevriezen, omdat gevreesd wordt dat de S-400 een bedreiging gaat vormen voor de stealth-capaciteiten van het nieuwe gevechtsvliegtuig waar ook Nederland mee gaat vliegen.

Pence twitterde dat president Trump ‘niet werkeloos zal toezien als NAVO bondgenoten wapens van onze tegenstanders aanschaffen, waardoor de samenhang van onze alliantie wordt bedreigd.’

‘Turkije moet kiezen. Wil het een cruciale partner blijven in de meest succesvolle militaire alliantie in de geschiedenis, of wil het de veiligheid van dat partnerschap riskeren door zulke roekeloze besluiten te nemen die de NAVO ondermijnen?’

Na eerdere waarschuwingen toonden de Turken zich niet onder de indruk. Minister van BuZa Mevlut Cavusoglu deelde de NAVO onlangs mee dat de aankoop van de S-400 een ‘gedane zaak’ is en niet meer zal worden teruggedraaid. De minister werd daarover vandaag op een NAVO bijeenkomst in Washington door zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo opnieuw aan de tand gevoeld.

Bedreiging voor F-35

Cavusoglu zou hebben gezegd dat de S-400 geen bedreiging vormt voor de F-35. De Amerikanen zijn echter bang dat de Russen via hun systemen in Turkije kunnen uitvogelen hoe ze de stealth eigenschappen van het toestel kunnen omzeilen, wat mogelijk dodelijke consequenties kan hebben tijdens eventuele toekomstige conflicten. Daarom wil Washington dat de Turken in plaats van de S-400 het Amerikaanse Patriot afweersysteem koopt, maar dat wordt tot nu toe afgewezen.

In Turkije worden een aantal belangrijke onderdelen van de F-35 gemaakt, dus als de ruzie inderdaad op een scheiding uitloopt zal Amerika op zoek moeten naar andere producenten.

De presidenten Trump en Erdogan proberen deze zoveelste ruzie tussen beide landen zoveel mogelijk onder de radar te houden. Het lijkt er echter op dat het moment dat de gespannen verhoudingen exploderen en de NAVO met een levensgroot (Turks) probleem wordt opgezadeld, steeds dichterbij komt.

 

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

14

 1. Dictators zijn niet te vertrouwen. Hoe zou Erdogan zich iets aantrekken
  van samenwerking? Die wil alleen maar Europa de baas zijn.

 2. @ Rigoberto 04/04/2019 om 3:03 pm
  ‘Hun uitleggen wat stealth- capaciteiten is heeft geen zin en begrijpen ze toch niet’ Zij hebben het uitgevonden, dat noemen ze taqiyya

 3. Ik heb al vaker geschreven dat Turkije geen betrouwbare NATO partner is. Je kunt er niet op bouwen. In feite heeft de NAVO niets aan Turkije. Trump is niet zo gek als de meesten denken.

 4. Hoe bestaat het. Je ziet duidelijk een enorme positieve bijzondere aangename ongelooflijke peilloze vooruitstrevende onvoorstelbare niet uit te leggen overgang in deze wereld, vooral in Turkije. Van tsjoe tsjoe met muilezel in de woestijn naar Mercedes Benz en Audi in Nederland. Daar blijft het ook niet bij. En nu spelen de jongens met S-400 luchtafweerrakketjes en bestellen zij zonder toestemming onderdelen van F-35 tjes.Jongens worden groot hè! Hun uitleggen wat stealth- capaciteiten is heeft geen zin en begrijpen ze toch niet. Tja, van oermens tot wereldburger en wel zonder, let wel, zonder civilisatie cursus te volgen. Yoehoeoeoeoe.

 5. Waar zijn die Turken eigenlijk zo goed dat ze dat kunnen gebruiken in de F35. Misschien een vliegend tapijt als extra aandrijving ?

 6. Het wordt inderdaad de hoogste tijd om Turkije onder Erdogan uit de NAVO te gooien.
  Hij heeft al meerdere keren te kennen gegeven dat hij een “vriendje” is van Putin. Een onbetrouwbare NAVO bondgenoot dus.

 7. Gelijk eruit knikkeren , had nooit geen lid van de NAVO mogen zijn. En als ze er eenmaal uit zijn, een grote muur bouwen tussen Europa en Turkije. Daarmee is dan ook duidelijk gemaakt dat ze nooit en te nimmer lid van de EU kunnen worden.

 8. Het zou tijd worden ik heb Turkije nooit een echt Navolid aanzien hun beleid was altijd theatraal ten opzichte van de andere leden, dus voor mij mogen ze eruit. Shalom

 9. De Turken hadden allang uit de NAVO moeten zijn. Het is onder Erdogan, een islamitische dictatuur aan het worden. De democratie – als die er al was- is allang om zeep geholpen.

 10. Rusland zijn tegen hanger van de F35 is al veel beter en een heel stuk goedkoper, dus de russen lachen weer en denken rustig rustig wind je niet op slecht voor je hard.

 11. Zal nog een harde dobber worden , en nee geen tapijtjes met lederen zitting Vlokje haha.
  Vergeet niet Turkije is het 8/e krachtigste leger in de wereld ( zo’n 400.000 man sterk.)
  En onwikkelt samen met de russen dit tapijt ..de TF-X 5+ generatie jachtvliegtuig.

  https://dutchturks.nl/russen-tonen-interesse-in-hypermodern-turks-gevechtsvliegtuig-tf-x/

  Las ook nog over de financiele toestand van Turkije en de Europese banken die daar
  mega leningen heeft uitstaan zo’n 200 miljard als ik het goed heb, wordt je ook niet vrolijk van . Zelfde ellende als vorig jaar zomer.

 12. ik zit te denken, waar zijn de turken goed in, dat het in zo’n duur toestel moet?
  tapijtje en schapelederen zitting?

Comments are closed.