Mario Draghi laat ECB en eurozone in catastrofale toestand achter

Het gezicht van de man die met zijn krankzinnige beleid zo goed als zeker de financiële ondergang van de eurozone in gang zette. (Afbeelding: Getty Images (2)).

—————————————————————————————————————————————-

Gat tussen arm en rijk dankzij ECB nog nooit zo groot – Draghi’s ‘QEternity’ vernietigt stap voor stap de euro (afgelopen 8 jaar al 19% minder waard geworden), spaargeld, pensioenen en koopkracht, wat op een extreme crash gaat uitlopen

—————————————————————————————————————————————-

Acht jaar lang een Italiaan aan het bewind, en dat heeft de eurozone geweten. ECB president Mario Draghi wordt op 1 november opgevolgd door Christine Lagarde. Draghi laat Europa in een recessie en de ECB uitgeput en machteloos achter, en een sinds de Grote Depressie van de vorige eeuw ongekend groot gat tussen arm (90% van de bevolking) en rijk. Niet voor niets zijn diverse bestuursleden van de ECB openlijk tegen hem in opstand gekomen. Vermoedelijk te laat, want de Draghi heeft met zijn krankzinnige beleid de eurotrein op volle snelheid richting afgrond gestuurd, een instorting die vermoedelijk heel dichtbij is, mogelijk al in 2020.

Catastrofale erfenis na 8 jaar ‘verschroeide aarde’ tactiek

Na 8 jaar ‘verschroeide aarde’ tactieken laat Draghi de eurozone een centrale bank na die niets anders dan een dictatuur is geworden. De Italiaan nam unilateraal het ene na het andere omstreden besluit, en lapte de almaar groter wordende bezwaren van Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Frankrijk aan zijn laars. Ook typerend voor hem is dat hij niet zichzelf, maar de Europese regeringen de schuld geeft van de ontstane situatie, omdat ze niet nòg meer schulden hebben gemaakt.

Draghi’s erfenis kan daarom maar met één woord worden omschreven: catastrofaal. Natuurlijk wordt hij in de mainstream propaganda media vooral de ‘redder van de eurozone’ genoemd. Inderdaad, hij slaagde erin een grote systeemcrisis zo’n 8 jaar lang uit te stellen. Consequentie is echter wel dat nu die crisis alsnog gaat komen, de klap en de gevolgen nog veel ernstiger en langduriger zullen zijn.

Ondanks verwoede pogingen lukte het Draghi maar niet om de inflatie aan te wakkeren. Hoewel hij jarenlang maandelijks tientallen miljarden euro’s in het systeem pompte, verhoogde Draghi als enige leider van alle grote Centrale Banken tijdens zijn 8 jarige bewind niet één keer de rente. De rijken werden hierdoor in snel tempo nog rijker, wat ten koste ging van de koopkracht van de gewone man. Resultaat: het grootste inkomens- en welvaartsgat in het moderne Europa ooit.

Draghi’s ‘whatever it takes’ = ‘na ons de zondvloed’

Volgens Bloomberg zal de aristocraat Draghi vooral herinnerd worden vanwege zijn ‘whatever it takes’ uitspraak tijdens de eurozone crisis in 2012. Zijn echte erfenis is dat hij met het massaal opkopen en verlenen van prijsgaranties aan obligaties van zowel staten als ondernemingen de balansen van de ECB compleet opblies, en er zo voor gezorgd heeft dat de volgende crisis onvermijdelijk nog veel pijnlijker wordt.

‘Na ons de zondvloed’ is dan ook meer van toepassing op Draghi dan ‘whatever it takes’. Het kostte de ECB ‘slechts’ € 4,7 biljoen om de eurozone overeind te houden. Het ‘stabiliseren’ van de eurozone kon alleen worden bereikt met extreem –zeg maar ronduit absurd- beleid: negatieve rente en QEternity, het onbeperkt opkopen van met name de Zuid Europese schuldenlast. Hierdoor verloor de euro de afgelopen 8 jaar t.o.v. de dollar bijna 19% van zijn waarde.

De Italiaan wijst zelf graag op de lagere werkloosheid (7,4%) en de 11 miljoen nieuwe banen, maar vergeet erbij te vermelden dat de reële inkomens van de meeste mensen zijn gedaald. Niet voor niets zijn bijvoorbeeld de Franse Gele Hesjes, waarvan grote aantallen financieel aan het eind van hun latijn zijn, in opstand gekomen.

Recessie begonnen, Lagarde werkt toe naar eurozone regering

Inmiddels is de recessie van de Duitse industrie zich over de hele eurozone aan het verspreiden, waar een algehele recessie uit voort zal komen. Deze keer heeft de ECB echter geen munitie meer om die te beteugelen. De rente staat immers al op een record laag niveau (min 0,5%). De ECB gaat in november maandelijks € 20 miljard opkopen, en stopt daar pas mee zodra de rente weer verhoogd kan worden. Wat gezien Draghi’s koers, en het feit dat zijn opvolger Christine Lagarde van hetzelfde laken en pak is, hoogstwaarschijnlijk nooit meer gedaan zal worden.

Lagarde –die er als hoofd van het IMF voor zorgde dat Argentinië minder dan één jaar na een bailout wéér bankroet ging- zou juist wel eens nog extremer kunnen worden door de eurozone ministers van financiën ervan te overtuigen alle afgesproken fiscale regels –die door Draghi al met voeten werden getreden- definitief door de papiervernietiger te halen, en de aanstormende euro crisis aan te grijpen om te pleiten voor één eurozone begroting met één eurozone regering. De in Brussel zo vurig gewenste federale superstaat zal daarmee een flinke stap dichterbij komen.

Vrouwen aan het roer gezet om volkswoede te beteugelen

Nu er een definitief einde gaat komen aan de fake welvaartsgroei in Europa, lijkt de elite er bewust voor gekozen te hebben om twee van ’s werelds belangrijkste financiële instellingen, het IMF en de ECB, door vrouwen te laten leiden. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om miljoenen Europeanen als discriminerende ‘seksisten’ en ‘racisten’ weg te zetten zodra die straks woedend gaan protesteren tegen de vernietiging van hun economie, soevereiniteit en welvaart om het faliekant mislukte euro project te ‘redden’.

Draghi gerust (?) met pensioen

Terwijl dankzij hem, en dankzij alle politici die hem hebben aangesteld en zijn gang hebben laten gaan, alles in Europa om hem heen instort, zal Draghi in verre luxueuze oorden ongestoord gaan genieten van zijn zeer riante pensioen (1).

Toch zal er ergens in zijn achterhoofd misschien enige onrust heersen. Het zal immers niet de eerste keer in de historie zijn dat in armoede en ellende gestorte volke,n bij wie een kritieke grens wordt overschreden, massaal de gebouwen van hun egotistische leiders bestormen om hen vervolgens aan de hoogste bomen op te knopen. Nog maar weinigen zullen durven beweren dat dit geheel onterecht zou zijn.

 

Xander

(1) Zero Hedge
(2) AfbeeldingEmbed from Getty Images“>: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

Zie ook o.a.:

19-10: Chaos in Europa, met protesten in Catalonië voorop, begin van totale systeemcrash?
16-10: Massaal boerenprotest begin van volksopstand tegen politieke klimaatsekte Den Haag?
15-10: ‘Meeste Zweedse gemeenten failliet door binnenlaten grote aantallen migranten’
13-10: Ook DNB waarschuwt nu voor naderende instorting financiële systeem
11-10: Motie van wantrouwen tegen euro: Nieuwe Italiaanse staatsleningen in dollars
08-10: Ex-Credit Suisse CEO noemt ECB beleid gestoord: ‘geld is niets meer waard’
13-09: ECB vaagt met negatieve rente Nederlandse pensioenen en spaargeld weg
03-09: Zonder schuldenmachine verliest Nederlander € 20.000 inkomen, Amerikaan wordt straatarm
17-08: Moord op Epstein niet los te zien van naderende instorting Westerse financiële systeem
31-07: Financiële systeem in laatste fase voor crash: Helikoptergeld komt eraan
30-07: Failed state? Duitsland op randje van economische en maatschappelijke systeemcrisis
26-07: Nederlanders opnieuw het meeste geld kwijt aan de EU
24-05: Zijn veel kiezers in de propaganda getrapt dat de EU noodzakelijk is voor onze welvaart?
27-05: Winst linksgroen zal verdampen zodra economie en welvaart harde klappen krijgen
23-05: Onhoudbare schuldenlast het monster in de kast bij Europese verkiezingen
16-05: Wereldhandel stort in naar niveau nieuwe Depressie

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

33

 1. @Spyfromthesky: 1:22 pm. De burgers gaan niet massaal de straat op, omdat er nog eten en drinken, voor de grote massa voorhanden is. Als dat dadelijk niet meer zou zijn, breekt de pleuris uit, niet eerder.

 2. @Econoom
  Ja, maar dat zal vast niet de 10% zijn die Christiaan Lagarde bedoelde.

 3. Vele mensen met een baan gelijk een politieagent, of verpleging etc. etc. kunnen gewoon met een betaalde baan amper rondkomen. De grote slokop als huur/dure huizenmarkt, energiekosten en de vooral exploderende ziektekosten, maken het dat al gauw meer dan de helft van je salaris opgaat in, ja wat, in gewoon een soort van basisvoorziening.

  Dan moet je nog eten, kleden, verzekeringen en eigenlijk past een “heilige koe” al er dan niet meer tussen.

  Ik zou ook wel eens een onderzoek zien op alle onze wegen, van welke Nederlandse kentekens qua percentage de wegen bezet. Ik vrees dat Nederland als logistiek centrum méér betaald aan belastingen om dit allemaal in stand te houden.

  Nederland is te vol, de druk op de natuur is te groot, en nog steeds moeten wij vele ‘gelukzoekers’ hier blijven ontvangen.

  Je snapt nog steeds niet dat de gewone burgers niet massaal op straat gaan.

  Spyfromthesky

 4. En weer dat gezeur over gat tussen arm en rijk een grijs gedraaid plaat, dat gat is totaal niet belangrijk dat gat mag astronomisch zijn. Waar het om moet gaan is de armoe afgenomen of toegenomen, en dat op zich heeft geen donder met het gat te maken, mensen worden armer door geldontwaarding (inflatie) en door overheden die ze kapot belasten, daarom houden mensen steeds mider over.. En dan heb je uitslag zij die niet nadenken doen die roepen bedrijven moeten meer betalen wat uiteindelijk gewoon inhoud hogere prijzen aan de kassa om die belastingverhoging Te betalen en een nogbhogere prijs omdat ook de BTW er een stukje afsnoept.

  Het wordt tijd dat mensen met meer dan eennhlqve hersencel ophouden met de onzin van het gat tussen arm en rijk en zich blokuur gaan richten op echte armoe, in plaats van die vermomde socialistische onzin te verspreiden.

 5. JP weet u dat de huidige Nederlandse belasting op spaargelden veel hoger is dan 10%?

 6. Ik heb nooit begrepen dat deze man zoveel macht kon hebben. Waren alle Europarlementariers dan zo gebiologeerd door hem, dat ze geen woord van protest konden uitbreng3n? Niet te geloven, dat hij niet kon worden gecorirgeerd. Dat het zo’n janboel in de lidstaten is geworden is niet alleen aan hem te danken. Dank (Nederlandse) vertegenwoordigers dat jullie je deze man in de luren hebben laten leggen. Gevolg: de rente practrisch 0 is waardoor o.a. onze pensioenen nooit konden worden geindexeerd laat staan verhoogd. Jullie zaten met jullie riante salarissen en pensioenen op rozen en genieten van ons belastinggeld.

 7. @Evert : Inderdaad zeer correct , maar tja, de schotten dragen dan ook rokken, dat verklaard al veel . shalom

 8. Het beest komt uit de bodemloze put en gaat er weer in onder.
  Het beest dat er wel is, er niet is en er toch zal zijn.

 9. De maffia despoot vertrekt en Lagarde komt, wanneer was het al ook weer dat ze fraude pleegde en nooit is veroordeeld, o ja, volgens insiders vrijgesproken.

 10. @Ron, 👍 goed geschreven en vlgs. mij klopt het als een ‘zwerende vinger’ .
  Over de ‘trein’ die de EU moest trekken, Duitsland, daarover is nog te weinig bekend. Dat Oost en West samengevoegd is is vanwege de angst(en) dat de DM een te sterke munteenheid zou worden. Hierin heeft Frankrijk een bijzondere rol gespeeld. Direct na de val van de muur (30 jaar geleden) plunderden de West-Duitsers het midden- en klein bedrijf in het voormalige Oost-Duitsland vanwege de enorme prijsverschillen. Mede …. door dit verschijnsel is de mentaliteit van de inwoners van het voormalige Oostblok zodanig verstoord dat na 30 jaar nog steeds geen, of veel te weinig, empathie bestaat voor het nog steeds rijkere westelijk deel van Duitsland bestaat. Het beste voorbeeld momenteel zijn de verkiezingen in de oostelijke staten. Zuiver demografisch gezien bestaat de samenvoeging van oost en west (nog) niet.
  Het zelfde geld voor de EU, Brussel doet er alles aan …. ? om op een apathische manier de Europese bevolking te overtuigen dat ‘alle Menschen werden Brueder’ zijn in deze potpourri van diversiteiten.
  Desalniettemin beste Ron, dank voor de verhelderende text.

 11. Om het financiele systeem te redden zal de wereldbevolking worden blootgesteld aan een pandemie.
  Ongrijpbaar voor legers en pseudo-machthebbers, te snel voor wetenschappers en medici.
  Ongeacht leeftijd en sexe, geslacht, afkomst, opleiding en religie.
  Goudvoorraden dekken het stelsel dan voor de uitverkoren overlevenden.

  Een minder subtiele manier is langdurig een bloederige oorlog voeren om van de bevolking(en) af te raken om het systeem door een stelselherziening zonder gemor weer in evenwicht te brengen.

  Biowar is the future.

 12. Ook de rol van de Bank of International Settlements (BIS), waarin o.a. Wellink een belangrijke rol speelt, dient niet onbelicht te blijven.

 13. Niet alleen het krankzinnige beleid van de EU – Europese Centrale Bank, maar ook het krankzinnige klimaathysterische beleid van de EU is Europa te gronde aan het richten.
  De EU is een grote ramp.
  Het begon allemaal na de oorlog als de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) die werd omgevormd tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Tot zover alles in orde.
  Toen werd vervolgens de EEG van naam veranderd tot Europese Unie (EU).
  Met het Verdrag van Lissabon werd de Europese Unie (EU) slinks van karakter veranderd tot de EU zoals die nu bestaat, maar onder dezelfde naam zodat de sheeple niets door hadden. In Nederland was Balkenende degene die de wil van het volk negeerde, en uit het zicht verdween toen zijn opdracht was vervuld.
  Op Europees vlak was het Van Rompuy die een soortgelijke rol vervulde.
  (Van Rompuy stelde bovendien duidelijk dat de natiestaat geen bestaansrecht meer heeft).
  De huidige EU is gebaseerd op de Europese grondwet die van de EU geen grondwet genoemd mag worden, de grondwet zoals die is opgesteld onder leiding van Giscard D’Estaing

 14. Opmerkelijk dat er nu pas kritiek op Draghi komt. Ook NWO aanhanger Klaas Knot doet een duit in het zakje, maar wel zachtjes.
  Maar welke gek blijft de rente maar verlagen, terwijl het niets oplevert. Hiermee is bewezen dat de monetaire theorie waardeloos is. (Geef maar Keynes)
  Vervolgens gaat de gek waardeloze papieren van Zuidelijke landen opkopen. Gevolg die landen kunnen lachend door en D, NL, DK, SF betalen de rekening wel. Op naar een transferunie. Maar volgens Rutte moeten we blij zijn met de EU en de Euro en ons parlement begrijpt er niets van en pikt alles, En als er dan gestemd kan worden, manipuleert Rutte de goegemeente, die weer rustig verder gaat slapen. Dus op naar Rutte lV, met dank aan de MSM, die ook zwijgen als het graf.
  Economische samenwerking zoals via de EEG is prima, maar je zeggenschap uit hadden geven aan een EU en ECB is olie-, oliedom.

 15. Christine Lagarde heeft dan gelijk een reden om haar IMF plan uit 2013 door te voeren. De spaargelden met 10% belasten om de crisis op te lossen.

 16. Voor zowel het vorige als ook dit artikel geldt: ” … als de goddelozen vergaan, is er gejuich.” Spr. 11:10. Echter, zolang de duivel nog de overste dezer wereld is, wordt het met hun opvolgers, zeker in deze tijd, alleen maar erger, veel erger. De inhoud van dit artikel getuigt daarvan.

 17. Het heeft geen zin nu te gaan verwijten , als het kalf verdronken is.
  De kunst is vooruitzien.
  Maar dat is teveel gevraagd van een massa mensen, die voor hun levensonderhoud en het voortzetten van het menselijk ras , uren per dag zich aan niets anders kunnen wijden.
  Deze, die dan door de stem van deze mensen, wel de tijd krijgen , om te denken over de toekomst van HUN volk,
  Zijn meestal niet uit het goede hout gesneden om deze taak aan te kunnen.
  Het resultaat is , dat wij al door de eeuwen heen steeds hetzelfde eindresultaat kennen.
  Vernietiging om terug in evenwicht te komen.
  Na de economische en financiele crisis van 1932 is er 30 jaar voorbij gegaan vooraleer terug een golf van welzijn is onstaan. Het zal nu niet anders zijn. Laat ons hopen voor de volgende generaties dat het niet langer duurt. Als er nog een vervolg voor de mensheid zal zijn. Extreem pessimist mag ook eens zijn.

 18. Een gezonde reële rentestand (na aftrek van inflatie) is 2%.Houden we rekening met een acceptabel inflatiepercentage van 2% dan is de daarbij horende nominale rente 4%.

 19. Wie zet de geld pers stil? .Ja dat was even lekker, maar nu ,het geld slurpen gaat door en het gat
  is niet te dichten Pensioen doei Ziekenhuizen doei aan deelhouders trekken hun geld terug het grote geld het land uit .De bubbel loopt leeg .nu nog even het muntgeld opruimen en weg vlooienmarkt kofferbak en rommelmarkt en klein handel en de ratten komen de restje opruimen
  zij komen van ver weg .

 20. Dragi is een ramp geweest. Maar ook de EU. In plaats van dat brussel geld gereserveerd heeft voor slechtere tijden, is nu alles op. Weggegeven aan het buitenland. Daarnaast neemt nederland ook nog eens verkeerde maatregelen, zoals dat klimaatgedoe en massale immigratie, waardoor bedrijven failliet gaan en mensen onder de armoedegrens verdwijnen.
  Ik zie de komende jaren onze ecenomie langzaam
  Wegzakken.

 21. Draghi en consorten hebben zichzelf een hoop karma bezorgd dat ze zullen moeten goedmaken

 22. Om de eigen export en eigen werkgelegenheid te beschermen zijn alle landen met een ‘race to the bottom’ begonnen om hun eigen munt te ontwaarden.
  Op zich eigenlijk niets nieuws. Voor de komst van de Euro devalueerden de regeringen van de diverse Europese landen immers ook regelmatig hun munt om hun export veilig te stellen.
  Wat nu op wereldwijde schaal gebeurt, is echter van een heel andere orde van grootte.

 23. Geheel eens met dit artikel. En blij hoef ik er niet van te zijn. We gaan geheid “de bietenbrug”, op. De EU is ons grootste ongeluk.

 24. @willy. Het vreemde is dat de Schotten en Catalanen na ‘onafhankelijkheid’ zich juist bij Brussel willen aansluiten.

 25. Nou BOEREN hoop dat jullie actie over heel EUROPA zich zal verspreiden

 26. Leve de Brexiteers want zij zullen niet dragen in de klappen en later misschien net als in WO2 de redder van de EU zijn.In Europa is het met name Duitsland dat eigenlijk al volledig in elkaar is gestort, maar het duurt altijd even voordat iets dergelijks door sijpelt naar de normale maatschappij.
  We schrijven al langer over de problematische situatie in Duitsland, maar het volgende staatje laat de werkelijke situatie zien. De fabricage en productie van goederen wat altijd het sterke punt is geweest van Duitsland, de motor van Europa, loopt heel snel terug.
  Het is de zogenaamde PMI index, de meest bekende graadmeter voor de industrie.
  Natuurlijk is het niet alleen Duitsland, maar een wereldwijde trend waar we over spreken. Eerst noemden men hetgeen er gebeurde een “global economic slowdown”, maar nu wordt er openlijk gesproken over een “global economic crisis”.Centrale banken hebben al hun normale ammunitie zoals rente verlaging en geld bijdrukken al gebruikt om de economie te kickstarten, maar in plaats van beter wordt het slechter. En dat nu in een heel rap tempo.
  Neem bijvoorbeeld een land als India waar de verkopen van auto’s in de maand juli met 31 procent zijn gekelderd. Het is de negende achtereenvolgende maand waar de verkopen teruglopen, maar zo groot als in juli is in jaren niet voorgekomen. Het zijn percentages die je verwacht in een land dat midden in een depressie zit. De gevolgen van dit alles zijn, dat er naar verwachting een miljoen mensen zullen worden ontslagen.
  De Money Market Funds (MMF’s) zijn Noord-Amerikaanse of Europese financiële organisaties die zich grotendeels of zelfs volledig onttrekken aan de bancaire controle door simpelweg geen bankvergunning te hebben. Zij doen aan wat men ‘schaduwbankieren’ noemt. Theoretisch worden de MMF’s verondersteld met de nodige voorzichtigheid te handelen, maar in feite is hun houding “wat kan het schelen”. Wetende dat als men zou falen er een groot risico zou zijn dat een door de overheid gefinancierde reddingsoperatie nodig zou zijn, probeerde de regering-Obama deze te reguleren. Dit werd slechts gedeeltelijk gedaan. De MMF’s zijn een grote reden tot bezorgdheid vanwege de aanzienlijke bedragen die ze kunnen voortbrengen en de verlaging van hun winstmarges die sinds 2008 is opgetreden. In 2019 controleerden Amerikaanse geldmarktfondsen 3.400 miljard dollar (bron), vergeleken met 3.800 miljard dollar in 2008. Geldmarktfondsen verzamelen investeringskapitaal van onder andere banken en pensioenfondsen, dat op zijn beurt wordt uitgeleend op basis van kortetermijnovereenkomsten, vaak dagelijks, aan banken, bedrijven en staten. In de jaren 2000 werd deze vorm van geldhoeveelheid een belangrijk onderdeel van de financieringsmogelijkheden van banken op korte termijn.
  Moody’s zegt dat in de periode 2007-2009 62 geldmarktfondsen gered moesten worden van het faillissement van hun titulaire banken en verzekeringsmaatschappijen. In de VS en de andere landen in Europa waren 36 geldmarktfondsen actief voor een totale steun van 12,1 miljard dollar. Tussen 1980 en 2007 moesten 146 geldmarktfondsen worden gered door hun stakeholders. In 2010-2011 moesten volgens Moody’s 20 geldmarktfondsen geherkapitaliseerd worden. Dit toont aan hoeveel hun acties het financiële systeem in gevaar brengen.
  “Het wereldwijde kapitalisme blijft drijven op een zee van schulden en massale geldinjecties door de belangrijkste centrale banken (de ECB, de Fed, de Bank of Japan, de Bank of Japan, de Bank of England en de Bank of China) versterken deze tendens”.
  Deze gebeurtenissen zijn andere illustraties van de toestand van het wereldwijde kapitalisme: de groei is uiterst zwak in de meest geïndustrialiseerde landen; de geleidelijke vertraging van de Amerikaanse economie, die werd gestimuleerd door de belastingverlagingen van Trump in 2017-18 voor het grote kapitaal, baart het bedrijfsleven zorgen; de Duitse economie verkeert in moeilijkheden, net als de Britse en Italiaanse economie; de autoverkopen zijn zeer zwak in Duitsland, China, India en meer in het algemeen; hoewel de economie van China nog steeds met 5-6 procent groeit, heeft zij nu de laagste groei in dertig jaar; de bedrijfswinsten worden niet of nauwelijks opnieuw geïnvesteerd in de productie, ze worden meestal veel meer in de zakken van de aandeelhouders gestoken of in de enorme geldstroom van financiële speculatie gegooid; de klimaatverandering is geen echte zorg voor de CEO’s of hun grote aandeelhouders; sinds de crisis van 2008 is de banksector niet gereguleerd en is deze nog meer geconcentreerd; de grote particuliere banken blijven veel middelgrote banken opslorpen en zijn op zoek naar onmiddellijke winsten door middel van speculatie; de toezichthoudende autoriteiten en overheden hanteren, in medeplichtigheid met het grote kapitaal, een laissé faire politiek.
  Het wereldwijde kapitalisme blijft drijven op een zee van schulden en massale geldinjecties door de belangrijkste centrale banken (de ECB, de Fed, de Bank of Japan, de Bank of Japan, de Bank of England en de Bank of China) versterken deze tendens.
  Door het beleid van de centrale banken en de regeringen is de economie van de geïndustrialiseerde landen beland in wat de Britse econoom J.M. Keynes (1883 – 1946) een ‘liquiditeitsval’ noemde. Terwijl de centrale banken geld in de economie pompen om deze te stimuleren, houden de banken en grote bedrijven die het liefst vast of gebruiken ze het om te speculeren.

 27. Inderdaad het beleid van de ECB onder Draghi maar ook dat van de Fed in de afgelopen jaren was catastrofaal.Het was ook een catastrofe voor de heersende economische theorie dat de centrale bank via de gelvoorraad en de rentestand de economie kan aanjagen. In de praktijk leidt dat alleen tot economische bubbels zoals je ziet op de aandelenmarkt en de huizenmarkt.

 28. De EU is in feite een vergif, we zijn geen één volk en onze identiteit is zoek, overal zoals de Catalanen en de Schotten willen onafhankelijk worden, we zijn dus geen één continent, maar een sterk verdeeld continent en we spreken nog niet eens dezelfde taal. En is vrees ook dat de economie op een instorten staat want de onzekerheid ook met de brexit nemen toe, en ook de vluchtelingen naar Engeland, ze kunnen beter zo rap mogelijk vertrekken, die Britten. Shalom

 29. Draghi is absoluut het probleem niet!
  Brussel is verantwoordelijk voor dit beleid.
  No matter what it takes.
  Betekend feitelijk de tactiek van de verschroeide aarde.

 30. Grootste oplichter aller tijden. Hij heeft ons opgezadeld met een zeepbel economie met een zeepbel euro en dit alles zal binnenkort uit elkaar spatten waarbij de recessie van 2008 niets voorstelde en de recessie van 1929 voor bij zal streven.

Comments are closed.