ECB vaagt met negatieve rente Nederlandse pensioenen en spaargeld weg

Een van Mario Draghi’s laatste waanzinnige acties als ECB president is waarschijnlijk de genadeklap voor de stabiliteit van het eurosysteem. (Afbeelding: Getty Images (2)).

————————————————————————————————————————————–

Financiële megacrisis die grootste deel van onze welvaart zal wegvagen en Westen in chaos zal storten weer een stap dichterbij – ‘Deze negatieve rente is een enorme verplaatsing van welvaart van spaarders (/pensioenen / burgers) en de productieve sector naar schuldenaren en overheden’

—————————————————————————————————————————————-

De Tweede Kamer stuurde er voor de vorm nog een brief over aan Mario Draghi, maar wist natuurlijk op voorhand dat het geen enkel effect zou hebben. En inderdaad, de ECB president liet de rente nog dieper negatief gaan, waarmee het uithollen en uiteindelijk helemaal wegvagen van de Nederlandse pensioenfondsen verzekerd werd. De meeste Nederlanders en Europeanen zijn echter helaas te afgestompt om te beseffen dat het verwoestende beleid van de ECB maar op één ding kan en zal uitlopen: een ongekende financiële (schulden)crisis die het grootste deel van onze welvaart zal wegvagen. De sociale chaos die daardoor zal uitbreken zal in de meeste Westerse landen de omvang van complete volksopstanden en zelfs (burger)oorlogen krijgen.

De Amerikaanse topeconoom Martin Armstrong stopte lang geleden alle historische gegevens die hij kon vinden in een complex computermodel, dat vervolgens in staat bleek op basis van de huidige politieke en financiële ontwikkelingen nauwkeurig trends, schommelingen en zelfs crises te voorspellen.

Nog hogere belastingen hebben altijd een averechts effect

Gisteren berichtten de media dat het kabinet van plan is om multinationals zoals Shell meer winstbelasting te laten betalen. Dat was natuurlijk koren op de molen van de partijen en mensen die vinden dat de verdeling van de rijkdom ‘eerlijker’ moet.

Het probleem is alleen dat uit de hele genoemde historie blijkt dat het invoeren van almaar hogere belastingen voor zowel burgers als nu ook bedrijven op den duur altijd een averechts effect heeft. Democratieën worden hiermee stapsgewijs omgevormd tot oligarchieën, wat zeker sinds de vorming van de EU en eurozone voor zowel Nederland als Europa van toepassing is. Oligarchieën zakken vervolgens af naar tirannieke entiteiten, en ook dat is zeker de laatste jaren steeds duidelijker zichtbaar geworden in Brussel, maar ook in Den Haag.

Juiste context wordt door meesten gemist

Een volgende fase is er niet meer. Vroeg of laat im- of explodeert iedere tirannie, en stort een samenleving, land of imperium in elkaar. De grote fout die heel veel mensen steeds weer maken is volgens Armstrong het interpreteren van historische gebeurtenissen vanuit hun eigen moderne context. Een grappig voorbeeld is de naam van de Amerikaanse stad Philadelphia, die werd gesticht door vrome christenen die dachten dat deze naam in het Grieks staat voor ‘broederliefde’, terwijl de echte betekenis incest is (een broer die het met zijn zus deed).

Armstrong wijst er daarom op dat het cruciaal is dat de (historische, culturele e.d.) context waarin woorden vroeger werden gebruikt wordt begrepen om een juist beeld te krijgen van wat er zich destijds afspeelde, wat er echt mee werd bedoeld, en waarom. ‘Je kunt het NOOIT in een moderne context lezen.’ (Dezelfde kapitale fout wordt overigens ook steeds gemaakt door 98% van de gelovigen die zich baseren om honderden- of zelfs duizenden jaren oude boeken en teksten. Maar dit terzijde).

Geldontwaarding nu overheden zichzelf met nieuw geld financieren

Hij haalt de Romeinen aan, die maar 7% belastingen hieven. Grote verschil met nu was dat ze geen centrale bank en geen nationale schuld hadden. Wel controleerden ze de zilvermijnen waar het edelmetaal voor hun munt vandaan kwam. De ontwaarding begon in het jaar 64, toen keizer Nero met nieuw ‘goedkoper’ geld de herbouw van Rome financierde, nadat de stad deels door een brand was verwoest.

‘De ontwaarding begint zodra de overheid zichzelf met nieuw geld begint te financieren,’ vervolgt Armstrong. Vooral de ECB heeft dat in onze tijd in extremis gedaan: sinds 2015 kocht de bank voor € 2,6 biljoen aan staatsobligaties op. Draghi heeft nu besloten dat deze ‘big bazooka’ opnieuw gebruikt gaat worden door maandelijks voor € 20 miljard op te kopen.

Negatieve rente maakt ongekende financiële en maatschappelijke crisis onomkeerbaar

‘En nu hebben ze negatieve rente ontdekt. Ze denken dat dit een nieuwe manier is om de burgers indirect te belasten,’ (= stapsgewijs hun geld, spaargeld, pensioenen en daarmee hun welvaart van hen af te pakken). ‘Ik denk echter dat wij inmiddels te dom zijn om ons te realiseren dat dit een belasting is.’

‘Maar geen zorgen. We gaan richting een monetaire crisis van ongekende omvang. Als de overheden niet luisteren (en dat willen en/of kunnen ze niet, omdat ze zoals in Nederland hun soevereiniteit en zeggenschap hebben overgedragen aan ongekozen EU-commissarissen), zullen ze de grootste sociale onrust in de hele geschiedenis creëren. Dat zal de instorting van het socialisme zijn, want ze hebben van alles beloofd, niets financieel onderbouwd, en kunnen niet doorgaan met het verhogen van de belastingen zonder de economie te doen instorten. Dit zal hun hele belastingsysteem ondermijnen.’ (1)

Enorme verplaatsing van welvaart van burgers naar schuldenaren en overheden

Daniel Lacalle is een van de financiële analisten die vindt dat de ECB exact het omgekeerde had moeten doen, en de rente juist ietsje had moeten verhogen. ‘Er is al een surplus van liquiditeit van € 1,7 biljoen. Nog meer gaat niet leiden tot meer uitgaven en investeringen… Dit monetaire beleid houdt overproductie in stand en creëert een zombie economie. Het probleem is niet teveel spaargeld en te weinig vraag, zoals de ECB denkt, maar te hoge schulden en overproductie. Deze negatieve rente is een enorme verplaatsing van welvaart van spaarders (/pensioenen / burgers) en de productieve sector naar schuldenaren (/ schuldenmakers/-landen) en de inefficiënte (overheden).

Dit beleid zal de toch al enorme schuldenzeepbel nog groter maken. ‘Het probleem van de eurozone is niet een gebrek aan stimulansen, maar juist een teveel daarvan. De overheden belasten de productieve private sector met hogere belastingen en onnodige regelgeving, waardoor de economie ondanks enorme stimulansen verder inzakt. Zodra dit misloopt, of erger nog: explodeert, zullen de centrale plannenmakers waarschijnlijk de ‘markten’ de schuld geven, of weer ‘een gebrek aan stimulansen’, om deze weer te herhalen.’ (2)

Socialistische crisis gevolgd door opstanden en oorlogen

Armstrong: ‘We krijgen een socialistische crisis waarin de Westerse economieën instorten omdat ze niet meer in staat zijn al hun beloften te financieren. Dit gebeurde eerder met het communisme in 1989-1991 in China en Rusland. De centrale banken houden de overheden enkel nog aan de beademing… Iedere les uit het verleden is vergeten… Dit alles leidt altijd en zonder uitzondering tot geweld, sociale onrust en afscheidingsbewegingen, die op revoluties met een groot risico op internationale oorlogen kunnen uitlopen. Politici hebben namelijk een afleiding nodig van hun falende binnenlandse agenda.’ (3)

Xander

(1) Armstrong Economics
(2) Dlacalle.com via Zero Hedge
(3) Armstrong Economics
(4) Afbeelding: Embed from Getty Images“>Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

Zie ook o.a.

03-09: Zonder schuldenmachine verliest Nederlander € 20.000 inkomen, Amerikaan wordt straatarm
17-08: Moord op Epstein niet los te zien van naderende instorting Westerse financiële systeem
31-07: Financiële systeem in laatste fase voor crash: Helikoptergeld komt eraan
30-07: Failed state? Duitsland op randje van economische en maatschappelijke systeemcrisis
26-07: Nederlanders opnieuw het meeste geld kwijt aan de EU
16-07: Bank run: Grote klanten halen iedere dag ene miljard bij Deutsche Bank weg
06-06: Italiaanse uittreding eurozone dichterbij, gaat Nederland minstens € 27,5 miljard kosten
24-05: Zijn veel kiezers in de propaganda getrapt dat de EU noodzakelijk is voor onze welvaart?
27-05: Winst linksgroen zal verdampen zodra economie en welvaart harde klappen krijgen
23-05: Onhoudbare schuldenlast het monster in de kast bij Europese verkiezingen
16-05: Wereldhandel stort in naar niveau nieuwe Depressie

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

41

 1. @ Spyfromthesky
  Meer over Knot en onze pensioenen: zie links die ik plaatste in het praatcafe

 2. Actueel op het nieuws is dus al het korten op de pensioenen. Vanavond bij Radar gaan ze verder in op de gevolgen van de negatieve rente.

  Knot die nog op 13 september flinke kritiek had op Draghi.

  En het pensioenstelsel was toch er al eentje voor de ouderen en welgestelden met de betere banen. Als men een nieuw pensioenstelsel zou willen, dan zou ook in de uitkeringen van de pensioen geen excessen daarin mogen bestaan in topuitkeringen.

  De zuidelijke landen kunnen hun schuld niet terugbetalen. Italië, wellicht het land met de meeste schulden, maar ook het land dat aan het roer zit van de ECB. Nog wel, want Legarde zal wellicht nog meer met donder te keer gaan.

  We moeten niet vreemd opkijken als blijk dat zij de machthebber wordt van de ECB dat al gauw nog meer berichten zijn hoe slecht het met de pensioenen gaat.

  De Nederlanders moeten het langst en hard werken, sparen het meeste en krijgen liever eerder een gratis aangeboden spuitje dan uit te moeten keren van pensioenen.

  Spyfromthesky

 3. Be be be be be zegt schaap wij dus en doen niets en weten de regeringen

 4. Amerika, hypotheken overstijgen huizen bubble, supreme crisis 2007/2009. Consumenten krediet (creditcard schuld) 30% hoger dan start financiele crisis.

  Draghi zier er uit of hij onder hypnose is zou kunnen zulke onzin blijf je toch niet vrijwillig presenteren.

  Ik heb 10 schuld maar geen geld leen 20 om mijn 10 schuld af te lossen en zo door. Regeringsschulden met monopoliegeld. Daar kunnen ze ook niet mee stoppen wanneer de overheden geld op moeten halen in een normale markt zullen ze veel hogere rente moeten gaan betalen. Dan gaan alle overheden failliet .

  De middenklasse wordt hard geraakt sparen loont niet meer en velen hebben hun spaarpotje ook zien verdwijnen door de kunstmatige ingrepen. Deze kunnen ook minder in de economie besteden en de studies van hun kinderen en aankoop starterswoning ook niet meer betalen.

  De immigranten zijn verder een aanval op de verzorgingsstaat, uitkeringen en pensioenen zullen toekomstig waarschijnlijk niet haalbaar meer zijn.

  In Denemarken hoeft minder terugbetaald te worden voor een hypotheek dan geleend wordt. Als ze dat in NL gaan toepassen is dat tijdelijk (huizenprijzen te hoog) wel positief voor de huizenverkoop en de hypotheekaftrek kan gelijk in de vuilnisbak zodat de overheid meer geld over houd. Wanneer de rente dan weer zou stijgen zijn ze gelijk daar van af.

  Ik zie de rente niet stijgen hoe? De schulden zijn te hoog.

 5. Spyfromthesky schreef:
  23/08/2019 om 12:12 pm

  Mario Draghi in 2011 kondigde in dat jaar aan om er alles aan te doen om de Euro te redden.
  De afleiding en tevens misleiding is dat juist door de maatregelen de rente negatief is (onder andere de Euribor) en waardoor schulden voor regeringen dan juist geld opleveren!

  Geld heeft in die zin geen echte intrinsieke waarde, tenzij de guldens en rijksdaalders nog uit zilver bestonden om het even voor het gemak voor te stellen en te begrijpen.

  Economische begrippen zoals we geleerd hebben als deflatie en inflatie etc. die worden door een nieuw instrument “negatieve ” rentes eigenlijk om zeep geholpen.

  De doelstellingen kunnen voor ons transparant zijn, dat zijn er 3:
  A) De zeepbel van de crisis op te draaien in een florissante positie. Nooit eerder worden weer niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen, huizen gekocht tegen absurde lage rente.
  De zeepbel is inderdaad opgelost. Deze is vervangen door een nog grotere zeepbel als ‘mom’ verpakking.
  B) Vele zuidelijke Europese landen stonden en staan om omvallen. Door die negatieve rente neemt hun schuld dus af. Dit gaat ten kosten van de landen die gespaard hebben voor hun pensioenen. Verdamping van geld in de pensioenwereld, naast het vele graaien is echt dramatisch. Obligaties, Rente en als gevolg hiervan ook de aandelen waarmee de pensioenfondsen hun rendementen kunnen halen, die halen niet meer die rendementen zoals vroeger. In feite worden de vele miljarden pensioengeld betrokken in de reële economie.

  Voor dit laatste moet je maar googelen dat onder andere het Euribor vervangen zal worden door onder andere Esther. Zie onderstaande link:

  https://assets.ctfassets.net/y4nxuejkhx03/6aJKdNHyykKSKoqAgaMcki/abb0cb0bcc2ca051da7dc3d4e9676e68/Solutions_Dag-Eonia-en-Euribor-hallo-ESTER-bent-u-voorbereid_NL.pdf

  Een fragment uit die pdf waarin gesteld wordt dat dit juist een beter rendement zou moeten opleveren voor de pensioenfondsen is:

  ESTER
  ESTER staat voor de Euro Short-Term Rate en
  wordt samengesteld door ECB op basis van de
  transacties die banken dagelijks aan de ECB
  rapporteren. Groot verschil met Eonia is dat het
  universum niet alleen interbancaire transacties
  betreft, maar de gehele wholesale geldmarkt.
  ESTER is gebaseerd op het ECB’s Money Market
  Statistical Report, dat alle geldmarktransacties
  van de 52 grootste banken in de Eurozone
  verzamelt. Door de uitbreiding met transacties
  van banken met geldmarktfondsen, verzekeraars
  en pensioenfondsen nemen het volume en het
  aantal transacties significant toe. Dit vergroot
  de robuustheid en representativiteit. Daarnaast
  geeft het feit dat de ECB de administrateur van
  ESTER is deze nieuwe risicovrije rente een solide
  en betrouwbaar karakter. De nieuwe maatstaf
  voldoet hiermee aan de vereisten van de EU
  Benchmark Regulation.

  Vooral “wholesale geldmarkt”.
  Wie denkt een beetje verstand te hebben van economie die zal moeten schrikken. Het aparte van onze pensioenfondsen van geld wordt in feite direct betrokken bij het gewone geld dat dus al besmet is. Persoonlijk zou ik pleiten voor een onafhankelijke bank waarin al het pensioengeld reëel wordt weggezet. In hogere zin, onafhankelijk intrinsiek.

  C) Om de eigenlijke failliete Euro dusdanig te beveiligingen dat er geen land meer durft om eruit te stappen. De Euro mag niet failliet gaan. En de maatregelen zullen nog extremer worden door nog meer negatieve rente te verhogen en het opkopen van schulden (obligaties). De financiering van huizen wordt dan eigenlijk verzorgd door landen als China!

  https://www.telegraaf.nl/financieel/56678697/ing-draghi-gaat-met-monetair-vuurwerk-ecb-verlaten?utm_source=google&utm_medium=organic

  https://www.iexprofs.nl/Column/483785/Christine-Lagarde/Open-brief-aan-Christine-Lagarde.aspx

  Mario Draghi wordt binnenkort opgevolgd door Christine Lagarde.

  https://www.youtube.com/watch?v=QYmViPTndxw

  20 juli 2014 zou er mogelijk wat gaan veranderen van deze IMF topvrouw. De belichtte ook dat het na die datum het wel beter zou gaan. De 7 betere jaren.

  Eigenlijk gek dat de economie het goed doet, er meer banen zijn, er ook meer mensen zijn die in de problemen zijn geraakt. Niets voor niets moet het kabinet nu voor de middeninkomens maatregelen nemen.

  Sinds 2014 is het niet toegestaan om Euribor rentes realtime te publiceren. Wij publiceren de rentes zo snel als mogelijk (d.w.z. met 24 uur vertraging).
  https://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/euribor.asp

  Eigenlijk was vanaf 20-07-2014 het zo geregeld dat de Euribor niet realtime meer werd gepubliceerd. Ook vanaf die datum ging de toch al lage Euribor rente naar 0 procent en vervolgens negatief te worden vanaf dat moment.

  Er zijn gewoon vele banken die dit niet kunnen volhouden. Ze staan ook om omvallen. Behalve de ECB die in handen is van de staat de EU! In feite worden banken gered om in handen te vallen van de ECB= de staar EU.

  Wijlen Duisenberg die gaf al aan net voor zijn plotselinge door in Frankrijk dat Europa met veel minder banken toe kon.

  Er valt veel meer te schrijven. Maar houdt Christine Lagarde maar in de gaten als ze november de leider wordt van de ECB.

  Spyfromthesky

  Wellicht nog maar eens plaatsen. Nu heeft mijn stukje van 23 augustus nog context door het onderwerp

 6. @HE: 9:16 pm, op 14/9. Sluit mij volledig aan bij uw zienswijze. Leve Christus Koning.

 7. Beste is eens te bestuderen hoe ons geldsysteem werkt.
  Het probleem is rente. Als gevolg van rente moet de economie continu groeien. En steeds meer leningen worden afgesloten om dat rente geld te betalen. Hoe meer leningen hoe meer geld reactie.

  Echter de economie moet exponentieel groeien. Dat kan niet eeuwig doorgaan.

  Met andere woorden we zitten in een systeem Rudi en dat proberen ze zo op te lossen. Een andere manier binnen dat systeem is er niet.
  Alles wordt uit de kast gehaald om toch maar economische groei te bereiken. Een recessie kunnen ze niet toelaten daar het geldsysteem dat niet meer trekt. De rest van het verhaal van lage inflatie etc is m.i. lariekoek.

  Wil het systeem nog een tijdje overleven dan moet er juist meer geleend worden.

  Gaat men sparen en leningen aflossen dan is dat voor het systeem juist nadelig.
  Vandaar ook bv milieutramsitie. Moet voor het milieu…want o.ooooooo7 graden schiet niet erg op. Maar wel goed voor nieuwe investeringen en nieuwe leningen. Dus goed voor het systeem.
  Idem vluchteling.levertveconomische groei op. Al doen ze niks. Ze moeten wel eten wonen etc.

  Idem ook spanningen met China Rusland etc. Levert nieuwe wapenwedloop uit…dus groei.

  De groei is alleen nodig omdat het systeem het vereist. Daarom merken de burgers er niks van

  Het systeem is gewoon corrupt. Zwaar corrupte …net als een kettingbrief kan het fiat systeem niet eeuwig doorgaan.

  Etc etc.

 8. Johan schreef: “Wordt dit de laatste fase van de 6000 jaar wereldgeschiedenis?”

  Ja, ga er daar maar vanuit en het zal niet lang meer duren voordat het systeem met een daverend geluid in elkaar stort.

  Preppen, d.w.z je voorbereiden, doe je het beste door eerst je ziel veilig te stellen bij de Here Jezus Christus, de Zoon van God. Er is geen andere Naam onder de zon gegeven waardoor men behouden kan worden voor de eeuwigheid.

 9. Sluit me aan bij de anderen. Het is een grote roversbende, de rode bojaren in Brussel. Maar ja, het Nederlandse schapenvolk pikt toch alles, en krijgt het klaar om weer op dezelfde politieke roversbende te stemmen.

 10. De straf voor pensioen minnend nederland dat zij niet voor een nexit hebben gestemd of op zijn minst uittreden uit de eurozone. Want het is niet alleen het ECB-beleid dat na de extra staatsschuld nu ook de pensioenen treft, maar met de begrotingspolitiek van de landen binnen de eurozone was en is het ook dramatisch gesteld (geweest), en de groter het land, de meer lak aan de opgestelde regels.
  Afijn, pensioenafdragend nederland: kies voor meer vrije tijd om te gamen, te sporten, te vissen of wat dan ook in de middeljaren, en werk niet voor het pensioen later, al dan niet via een pensioenfonds of beleggingsfirma: het monetaire beleid maakt toch wel dat je een vinger mist na je pensionering die steeds later zal plaatsvinden.

 11. Ik denk dat de wereld zich zorgen moet gaan maken om de klapper die er echt aan komt: de grote dag van de oorlog van God de Almachtige. Dit haalt het hele politieke, religieuze en commerciële systeem omver en blaast het weg alsof het nooit heeft bestaan. Vergaar je dus liever schatten in de hemel waar mot en roest niet kunnen toeslaan.

 12. Beste Xander, wat suggereer je precies met je cursief gedrukte woorden “(Dezelfde kapitale fout wordt overigens ook steeds gemaakt door 98% van de gelovigen die zich baseren om honderden- of zelfs duizenden jaren oude boeken en teksten. Maar dit terzijde).”?
  Kennelijk is het niemand hier opgevallen…

  Dat is de persoonlijke noot,als opmerking ertussen. Mod.

 13. Maar beste Xander, dat is toch ook precies de bedoeling? “Het volk” moet je arm en dom houden om ze te kunnen beheersen. Vroeger had je daar de directeur en de dominee/pastoor voor, tegenwoordig de ECB en de massamedia. O tempore, o mores, alleen zijn de mores niet veranderd.

 14. De Nederlandse leeuw gromt een beetje en slaapt daarna rustig verder. Te lui om te brullen laat staan om te bijten. Het gewone volk – denkt men in Brussel en bij de ECB – komt toch nooit in verzet. Men rooft – onder aanvoering van onze onvolprezen leugenachtige, incapabele bende bandieten en leugenaars in Den Haag, onze zuur verdiende spaarcenten. Ga zo door, de afrekening wordt alleen groter Bijltjesdag komt een keer.

 15. Hij haalt de Romeinen aan, die maar 7% belastingen hieven. …….
  Ik kan mij nog goed herinneren dat hier 3 % omzetbelasting werd geheven

 16. De tien dwaze landen die het olielampje laten uitgaan, hun alles laten afplunderen, dat moet van
  Hogerhand. En het God zij met ons land staat daarmee vooraan in de rij.

 17. De directeur van de Nederlandse Centrale Bank Klaas Knot is tegen de actie van scheidend ECB-directeur en trouwe cabaldienaar Mario Draghi. Deze opmerking is voor de bühne, want ook ‘onze’ Klaas heeft zijn rol te spelen in het doelbewust ondermijnen van onze pensioenen.
  Een groot deel van onze pensioenen (ABP en Zorg & Welzijn) wordt beheerd door het Amerikaanse investeringsvehikel AlpInvest, een dochterbedrijf van The Carlyle Group, waar de familie Bush een dikke vinger in de pap heeft.

 18. Het is het gevolg van het feit dat de bevolking van Europa en ook Nederland het allemaal maar over zich heen laat komen en in meerderheid nog steeds gelooft in dit EU concept. Ja, als het kalf verdronken is dempt men de put, maar te laat.

 19. Het BBP van ALLE 28 lidstaten bedroeg in 2017 15.326 miljard euro.
  ,, ,, ,, ,, ,, 2018 15.890 ,, ,,

  QE totaal ‘ongedekt’ geld. 2 biljoen ! Euro. Al deze nullen zijn gedrukt door lullen….
  dit ‘helikoptergeld’ is echter nooit geland ! Maar het is nog niet genoeg, de ECB is voornemens om er maandelijks nog eens 20 miljard bij te drukken …. .

  De derde dinsdag in september, (maar eigenlijk de laatste decennia al) is een vooropgezet plan om ons nog armer te maken. Alle staten lenen tegen negatieve rentes, maar u betaald met euro’s waar voor gezwoegd is ! Importen versus exporten. Protectionisme van alle lidstaten gezamenlijk heeft het verloren. Te veel van het ‘Europese tafelzilver is inmiddels in handen van ‘buitenlandse mogendheden’ . Financieel gezien is ‘ons koningshuis (Brussel) schaakmat gezet ! De kurk waar onze economie op drijft, de middenstand, heeft nagenoeg geen drijfkracht meer omdat niemand meer een ander nog wat gunt…. . Veel voor weinig, langzamerhand zal blijken dat U het slachtoffer hiervan zal zijn….
  Niets is meer wat het lijkt. Koning Euro regeert de hebberigheid van de fam. Doorsnee. Leven op schoenmaat 60 straft ons nu. De ‘teerling’ is geworpen !
  De reset knop is onder normale omstandigheden reeds verdwenen, de rode knop van de financiële noodwet uit de 70-tiger jaren staat te blinken onder de TL- verlichting.

 20. U feestje moet EU feestje zijn. Sorry mijn toetsenbord begint oud te worden!

 21. @ Tom 13/09/2019 om 5:39 pm
  Tja , ik denk er precies zo over. Alles , letterlijk alles moet onderuit wat nog Joods/ Christelijke wortels heeft. Zelfs de woorden uit de Mond zonder Bedrog als Hij een gelijkenis uitspreekt over talenten!
  En het ergste is…geen enkele vorm van verzet want wie neemt serieus wat Knot erover heeft gezegd? En meer kritiek was er niet. Allemaal bezeten van het idee om Nld en Dld de rekening van het U feestje door te schuiven! En het land met de vorm van de laars ( die al dreunend stampte ten tijde van Pilatus ) ziet de kluif al hangen…

  Nog iets heel anders:
  In ons land lijkt minister Blok nu de Designated Survivor ( naar de gelijknamige serie op Netflix).
  Maar de Enige Die werkelijk een land kan besturen als alles in puin verkeert is , met ontzag gesproken, natuurlijk Hij Die de dood overwon en het wachten is op Israel dat eenmaal in Hem de ware “Designated Survivor’ zal (h)erkennen, Hij die de eeuwen door al Koning is en zal regeren van pool tot pool naar de H.Schriften! Het staat al eeuwen in de Bijbel bij Hosea 6 vers 1-3 en uiteraard niet alleen daar!
  Shalom lieve mensen

 22. Het gaat er om onze pensioenen te kunnen verduisteren, want wie wil geen 1200 miljard euro. Door Dijselbloem werd er een rekenrente ingevoerd, dit staat totaal niet in vergelijking van de maandelingspensioen inleg en met de behaalde winsten op de aandelenbeurzen.(gemiddeld behalen ze 7% per jaar) Want met het systeem van Dijselbloem kon de afroming van onze pensioenen begonnen worden. Door eerst ook de pensioenpotten buiten Nederland te verplaatsen, zodat de Nederlandse toezichthouders buiten spel hierdoor gezet konden worden. Daar het kabinet Rutte nu telkens de rekenrente naar beneden bijgesteld, zodat er steeds minder behoeft uitgekeerd te worden aan de gepensioneerde. Hierdoor wordt de afroming steeds groter. Daar nu het ECB een negatieve rente gaat voeren, zal het kabinet Rutte wel eerdaags de rekenrente weer naar beneden bijstellen. Zodat er zogenaamd niets meer overblijft van onze pensioenen. Terwijl al het geld van die pensioenen geen staatsgeld is, maar onze eigen centen. Het is uitgestelde loon, om daarmee je oude dag mee te kunnen financieren. Iedereen bouwt zijn eigen pensioen op en niet collectief zoals er beweerd wordt door het kabinet. Daar staat de AOW helemaal los van, die iedereen van de staat krijgt, als hij/zij met pensioen gaat. Dus hier wordt de grootste geldroof ter wereld gepleegd door het kabinet Rutte III. De bedoeling is dat de werkende tot de dood moeten gaan werken, want al het geld is eigenlijk allang uitgegeven door het kabinet Rutte III. Daar ook de kosten van de overheden steeds groter worden door de linkse hobby’s zoals massaal moslim immigranten importeren, die op de pof van de belastingbetalers leven of klimaatdoelen in 3e wereldland te sponsoren en ook in Nederland zelf alles zogenaamd klimaat neutraal te willen maken. Daarbij komt de uitrol van het 5G netwerk bij, om zo iedereen 24/7/365 te controleren en te manipuleren naar eigen inzicht van uit Brussel. Iedereen moet en zal een trekpop worden, die alles op een slaafse manier op commando moet gaan leven. Zo wordt ook het contante geld afgeschaft om de totale controle over ons alle te krijgen. Als alles in de toekomst elektrisch moet, dan kunnen zij echt alles controleren en met een muisklik iedere dwarsligger buitenspel zetten. Is dit wat we met zijn alle willen?

 23. Ik snap totaal niet dat mensen nog huizen kopen en leningen afsluiten.
  De bedoeling van deze regering is om iedereen bankroet te maken en naar de kloten te helpen!

 24. ‘They Live’… is een film. “Geen film maar een documentaire”, volgens de hoofdrolspeler. Dat laatste is de waarheid. Draghi hoort bij ’they’! Hij is een draak, een reptiel. Je hebt mensen die overgenomen zijn door demonen (they) en je hebt mensen die luisteren naar de Heilige Geest… of die daar nog steeds toe instaat zijn. Zet de juiste bril op zolang dat nog kan. De film ‘They Live’ is steeds beter te begrijpen in onze tijd, het gebeurt echt.

 25. Ik moet belasting betalen, dus de grote bedrijven mogen dat van mij ook gaan doen . Is niet meer dan normaal . Het is van de pot gerukt, dat grote internationale bedrijven dat niet hoeven te doen .totaal insane

 26. Tja. Koe en geit en appelboom waren een solide basis voordat beleggen de intree deed, doch zuur wordt het nu wel onder al die nieuwerwetse economen uit heden en verleden, bedrijfskundigen, bankiers, managers en politici.
  Zou derhalve niet durven in te staan voor het wel en wee van de president van de ecb na zijn aftreden na deze beslissingen of een 911aanslagloos voortbestaan van de ecb..
  Maar het is slechts een voorgevoel. Heb er zelf weinig last van.

 27. Omdat ze vinden dat geld moet rollen, zetten ze druk op mensen die wat spaargeld hebben.
  De vorige crisis hebben wij dat ondervonden, er werden zelfs mensen zonder inkomen gezet, zodat ze het
  spaargeld moesten opmaken.
  De rente is laag, maar belasting moet er wel betaald worden, ook door de bank. Lenen gaat niet zo eenvoudig
  meer. Geld halen uit negatieve rente wordt de schuldenlast alleen maar groter, maar ze maken wel geld bij.
  Ze hadden niet aan de euro moeten beginnen, maar ja, de gulden was niet goed genoeg.
  En dan al dat geld wat naar het buitenland gaat en buitenlanders die hier het paradijs op aarde denken te vinden.
  Er wordt geen rekening gehouden met ziekten en ongelukken, ze vinden dat vrijwilligers daarmee moeten redden.
  Het is een gekken wereld geworden, helemaal doorgedraaid.

 28. Aangezien Europa langzaam aan Eurabië gaat worden, zal de rente wel afgeschaft worden.
  De Islam kent namelijk ook geen rente…

 29. Allemaal voirbeidingen om mensen machteloos en stuurbaar te maken.
  Contant geld laten we verdwijnen omdat het zo makkelijk is,banken kunnen straks vragen wat ze willen als echt geld weg is.
  We doen precies wat ze willen.
  Ruim 10 jaar geleden toen we alleen Nokia 3310 hadden was de spaarrente dik 8 %.

 30. Ik zeg het maar weer eens:
  Heb je een spaarrekening, stop dan zoveel als mogelijk met je deelname aan dit totaal verdorven geldsysteem.
  Stop met je (belegging in de) euro en koop nu het nog kan zilveren of gouden munten. Geen baren of baartjes want daarover betaal je btw.

 31. Dragi is gek , en niet zo,n beetje ook. En wij? Kopen van geleend geld huizen en appartementen die te duur zijn

 32. Zojuist gelezen dat tijdens deze ECB zitting een aantal landen tegen Draghi’s plannen zijn. Nederland Duitsland en Frankrijk (meer dan de helft van het bbp van de eurozone) Maar de stemming gaat per hoofd, dus hebben de ‘armere’ EU landen met grote financiele problemen gewonnen.

 33. Wordt dit de laatste fase van de 6000 jaar wereldgeschiedenis?

 34. Heeft Draghi connecties met de maffia of is de ECB bank een instelling van de maffia?
  Het lijkt er sterk op. Italië boven water houden is Europa naar de kloten helpen. Niet dat ik er iets op tegen heb. De wetende gewone mens is het al lang beu te zien hoe de zuur verdiende centen verkwanseld worden door een clubje dat denkt wijzer te zijn dan de doorsnee mens. Tegenwoordig staat intelligentie voor macht met een hoek af. Hoe gekker hoe hoger op de maatschappelijke ladder. Kijk naar de zelf uitgeroepen experten op alle vlakken en je zal vast stellen dat de wereld in gevaar is door de ideeën van deze idioten. Het ergste is we kunnen er niks aan doen want naar ons wordt al lang niet meer geluisterd.

 35. Wat de overheden en regeringen al jaren doen als je te veel praat, mannetjes laten verdwijnen of erger nog . Dat zouden ze daar nu ook moeten doen eigelijk.

 36. Ik begin het nu ook een beetje benauwd te krijgen… 🙂

  Wat er nu gaande is klopt echt van geen meter:

  Banken betalen rente aan de ECB wanneer zij hun geld stallen bij de ECB. De banken in o.a. Nederland en Duitsland stallen het meeste geld bij de ECB dus deze landen betalen miljarden aan de ECB. Dat geld stroomt dan weer richting Zuid Europa.

  Waarom blijft de ECB geld bijdrukken? Banken weten van gekkigheid niet wat ze met hun geld aanmoeten en banken in o.a. Duitsland en Nederland stallen 100-den miljarden bij de ECB en betalen daar dus negatieve rente over. Dit geld hebben ze dus OVER en ze weten niet wat ze er mee aan moeten!

  De ECB wil dat mensen gaan investeren. Waarom stallen banken dan honderden miljarden bij de ECB??? Waarom investeren banken dit dan niet in de economie???

  Ons wordt dagelijks wijs gemaakt dat het economisch zooooo goed gaat. Waarom verlaagt de ECB dan de rente onder NUL??? Wat is de reden van deze noodgreep “om de economie weer aan te zwengelen”? Wa als de economie echt in een recessie terecht gaat komen? Welke noodmaatregelen kan de ECB dan nog doen??

  Waar gaat die negatieve rente eindigen? Straks is de negatieve -10% en dan? Dan wil niemand nog geld hebben want je bent dan gelijk 10% kwijt… Het jaar daarop weer 10%… Geld als betaalmiddel stopt dan gewoon en dan ploft alles.

  Ik snap best wel het e.e.a. van economie maar ik snap echt helemaal niks meer van de huidige situatie. Ik krijg er hoofdpijn van!

  Ook moet ik steeds denken aan de gelijkenis van de talenten uit Mattheus 25. In deze gelijkenis begraaft de luie werknemer zijn talent in de grond. Zodra de heer terugkomt vraagt hij boos aan de luie werknemer waarom hij zijn talent dan niet op de bank heeft gezet zodat hij er tenminste nog rente over had mogen ontvangen.
  Deze gelijkenis moeten we nu ook maar weer gaan herzien. In de kanttekening van de Staten Vertaling kan dan een opmerking bij worden geplaatst: “In vroegere tijden ontving men rente over het spaargeld zodra men het geld op een bank zette”.

 37. Draghi is de vertegenwoordiger van de grote banken en hij zorgt er voor dat ITALIE niet failliet gaat maar wij worden uitgemolken !!!Hoe lang gaat het nog duren voor alles uit elkaar ploft !! Ik hoop dat hij nooit meer lekker slaapt !!!

 38. De bom zal barsten als de economie door dit wanbeleid vastloopt met een giga recessie als gevolg.

 39. Het geld op de bank brengt niets meer op maar dat is hun plan, ze willen dat wij ons geld uitgeven in plaats van deze te parkeren op te banken, daarom geven ze geen rente meer, dus ik wil graag al mijn geld van de bank opnemen, maar waar ga ik dat bewaren? zoals in het stenen tijdperk onder mijn matras? In het stenen tijdperk werden wij gedwongen om een bankrekening te openen wegens teveel overvallen op werkgevers (misschien door de banken ingehuurd, denk maar aan de bende van Nijvel) en nu willen ze ons kwijt want ze weten met het geld geen blijf meer, wie is hier nu goed zot? Shalom

Comments are closed.