Wereldhandel stort in naar niveau nieuwe Depressie

Motor EU-economie Duitsland hapert en vertoont sterke signalen van structurele achteruitgang op alle gebieden –Deze export statistiek spreekt boekdelen en vertoont eenzelfde instorting als in 2008-2009.

—————————————————————————————————————————————-

De escalerende handelsoorlog tussen de VS en China versnelt een trend die al ruim 5 jaar gaande is, namelijk een stapsgewijs dalende groei van de wereldhandel, industriële activiteit, retail verkopen en investeringen. Inmiddels is het niveau bereikt die bij een economische Depressie hoort, zoals ook eind 2008 / begin 2009 het geval was. Volgens Bloomberg wordt het lang verwachte herstel van de wereldeconomie nu serieus bedreigd.

Zowel China als de VS lieten in april onverwacht slechte cijfers zien. Duitsland kwam vorig jaar al in stagnatie terecht, en vertoont nu een klein piekje met 0,4% groei in het eerste kwartaal. Desondanks blijven de vooruitzichten ‘fragiel’ omdat de Duitse industrie nog steeds in een malaise zit.

De fors hogere importtarieven waar president Trump mee dreigt zullen de negatieve trend versterken. Bijna 4% van de Chinese productie gaat naar Amerika. De nieuwe heffingen kunnen een vol procent van de wereldhandel afnemen.

De enorme instorting van de wereldexport is goed zichtbaar in de statistieken en is enkel te vergelijken met het uitbreken van de crisis in 2008/2009. De beurzen reageren er vooralsnog niet of nauwelijks op. (1)

Duitsland takelt af

Teken aan de wand voor de EU economie is de zorgwekkende situatie in ‘motor’ Duitsland, waar de komende jaren dalende belastinginkomsten worden verwacht, terwijl tegelijkertijd de sociale uitgaven fors stijgen vanwege de enorme aantallen migranten die nog steeds binnen worden gelaten, en waarvoor kosten noch moeiten worden gespaard. (2)

Ook vertoont de Duitse infrastructuur –zowel wegen als digitaal- een zeer grote achterstand, wat voor steeds meer problemen zorgt (3). Veel bouwprojecten, zoals het nieuwe vliegveld van Berlijn, lopen jarenlange vertragingen op. Ander dieptepunt – maar bepaald geen uitzondering- is de straks 12 jaar durende verbreding van slechts 4 kilometer snelweg bij Kassel, waar al in 2010 mee begonnen werd.

Door de extreem kostbare ‘Energiewende’, de –feitelijk mislukte- omschakeling op zogenaamd ‘duurzame’ energie, heeft Duitsland inmiddels de duurste stroom van Europa en de op één na duurste ter wereld, wat een zware wissel trekt op de toch al aanzienlijke groep laagbetaalde werknemers. (Nederland gaat met het aanstaande Energie Akkoord van het kabinet Rutte exact dezelfde weg op.)

Ondanks de toegenomen export is Duitsland langzaam maar zeker op alle gebieden aan het aftakelen. Nu merken we daar nog niet zoveel van, maar over uiterlijk enkele jaren zal dat onvermijdelijk een grote en blijvende weerslag hebben op heel Europa.

 

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Journalistenwatch
(3) Journalistenwatch

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

16

 1. @lies 17/5

  Nederanders hadden in 2017 voor 15 miljard aan leningen afgesloten voor hoofdzakelijk bekostiging van verbouwingen en aanchaf auto’s. Dat betekent cru gesteld dat de klusjesman en autodealer goed te eten hebben doordat klanten schulden maken. Anders aten ze uit hun neus. En dit bedrag staat los van de 800 miljard aan hypotheek-schuld waar weer anderen van en door leven.
  In bijvoorbeeld de vs is de situaties iets anders, want daar staat de bevolking ca. 1 biljoen rood op credit cards, en verwacht 70% de schuld dit jaar niet af te betalen.

  En zo zijn er overal nog talloze andere posten die bij de één schuld geven die afgelost moet worden (waardoor bezuinigd wordt op andere uitgaven, waardoor anderen weer minder verdienen) en bij de wederpartij voor een (papieren) plus zorgen zolang de schuldenaar niet failliet gaat.

  De potten met te veel geld zijn slechts voor enkelen weggelegd die de dans grotendeels kunnen en zullen ontspringen door fiscale en monetaire constructies en mondiale verschuivingen.

 2. Hoe eerder de boel klapt hoe liever.kunnen de geldzuchtigen vrezen voor hun potten met te veel geld .

 3. Een diepe crisis is ook hèt recept voor oproer en dé kans voor dubieuze volksmenners.
  De Duitsers pikken het wanbeleid van hun overheid nog, alsmede de fratsen van de migranten.

  Als de financiële ellende goed om zich heen slaat, slaat dat sentiment om.
  En dan/daarmee krijg je die donkere scenario’s waar alle deugmenschen toch zo voor waarschuwen. Niet begrijpend, dat ze zelf met hun idiotie de aanjager van die ellende zijn.

 4. De wereldwijde schulden zijn schulden aan de rijken die dat veelal door manipulatie van grondstoffen, regeringen, banken en burgers verkregen hebben. Reset de schuld die houden dan nog genoeg over en de burgers hoeven de rente niet meer op te hoesten dus lagere belastingdruk. Een vernieuwd normaal systeem van een overheid die niet op te grote voet leeft. Als er niet voldoende geld is geen uitgaven aan zaken die voor de Nederlandse bevolking niet noodzakelijk zijn. Voorbeelden hoef ik niet te noemen die zijn actueel genoeg. Verder zou het een goed idee zijn wanneer de regeringen weer zelf het recht van geld scheppen zouden krijgen. En ieder zijn eigen munt schep je meer geld devalueert deze automatisch. Niet zoals nu bedacht is de Euro waarbij de zuidelijk landen de huidige generatie opzadelen met torenhoge kosten. Misschien dat de Euro toekomstig werkt als geheel maar dat zal heel.lang gaan duren. Er is geen eenheid. Eenheid met immigratie alleen om de autochtone bevolking uit te wissen en Europa in geheel te veranderen.

 5. Het is een grote zeepbel. En debet daaraan is, het “scheppen van geld”, uit het NIETS. Crimineel is dat. Maar inderdaad, de klap komt geheid, daar ben ik zeker van. Ik stel mijn vertrouwen op Jezus Messias.

 6. Wanneer u op de kaart van Europa een kruis zet verdeeld u de kaart in een noord en zuidelijk deel én in een linker en rechter deel…. .
  Het noordelijke deel is, economisch gezien, het betere deel. ( Macron streeft,vanwege een failliet land, naar een financieel verenigd Europa )
  Het linker deel streeft naar massa immigratie. (1975- verdrag van Straatsburg en sinds kort verdrag van Marrakech ) Het rechter deel wil zo weinig mogelijk immigranten. Hierbij valt tevens op dat dit deel, ook vanwege het ontbreken van financiële hulp uit Brussel, tot de ,minst bedeelden’ horen.

  Wat heeft de nu zo veel geprezen euro ons feitelijk gebracht ? Laat u zich niets wijsmaken …. Brussel weet en voelt dat de burger in zijn algemeenheid zéér ontevreden is. De Brexit angst wordt gebruikt om het volk te intimideren. Zonder de EU, een verenigd Europa, gaat het niet lukken ! Maar de onderlinge verschillen blijken na de oprichting steeds groter te worden. Maastricht 1993 ( oprichting van de EU ) nu 26 ! Jaar…. later.
  Wat heeft de nu zo veel geprezen euro ons feitelijk gebracht …. beslist geen eenheid ! De onderlinge verschillen en belangen zijn te groot

 7. Duitsland heeft de grootste fout van deze eeuw al gemaakt door de vervanging van de eigen bevolking door profiterende bendes moslim gelukzoekers.
  Logisch dat dit Duitsland ten val zal brengen. En met Duitsland heel Europa.
  Merkel heeft in haar eentje heel Europa ten val gebracht zoals die voorganger van haar deed zo’n 80 jaar geleden in Duitsland. Die man met dat gekke snorretje.

 8. Wereldwijde schuld van overheden, bedrijven huishoudens bedraagt momenteel al zo’n 240/250 biljoen dollars. Economische bedrijvigheid en consumentisme geschiedt wereldwijd al decennia lang ‘op de pof’.

  ‘Tegen de tijd dat de kaarten gespeeld worden beschikt men beter over goede wandelschoenen voor een lange, langdurige voetreis om de malheur van bezuinigingen, dalende inkomens, faillissementen, werkloosheid, stress en geweeklaag zoveel als mogelijk te ontlopen.’

 9. Dan gaan we toch nóg meer geld bij printen?
  De ECB zet de geldkraan weer vol open om ‘kwaliteitsobligaties’ te kopen van de perifere landen zodat de productie van het Noorden daarheen kan. Zo vult de ballon zich met schulden die het zuiden maakt om hun Audi’s, BMW’s en Mercedessen te kopen en op veel te grote voet te leven. Totdat de ballon wordt doorgeprikt en dan is de euro waardeloos.
  Het IMF studeert al op een negatieve rente:
  https://blogs.imf.org/2019/02/05/cashing-in-how-to-make-negative-interest-rates-work/

 10. Is het vreemd wanneer het grootste deel de koopkracht niet hebben, de economie niet groeit?
  Vooral ouderen hebben het in Duitsland heel krap. En toch blijven ze maar migranten aanhalen,
  die dan ook nog eigen volk naar het leven staat, met hun hoge eisen.
  Ook kun je in Nederland je spaargeld beter niet in aandelen zetten, te laag rendement.
  Al willen banken dat wel heel graag en reclame voor maken.
  Ik ben wat huiverig voor dat soort sparen, met de vorige crisis slachtoffer geworden.
  Dat de economie aantrekt zeggen ze ook steeds in Nederland, maar waar alles duurder wordt
  is geen welvaart, schijn bedriegt.

 11. Hoe het in Nederland zit weet ik niet, maar het gemiddeld jaarlijks rendement van (investeringen in aandelen van) bedrijven in België schommelt tussen de 3,5 en 4%.
  Na aftrek van alle belastingen, komt dat op een gemiddeld rendement van 2,7%.
  Na correctie voor inflatie komt het gemiddelde reëel rendement uit op… NUL percent.
  Wie wil aan dit rendement nog investeren, ondernemen en risico lopen met zijn spaarcenten?
  En dan begrijpen onze politieke dwaallichten niet hoe het komt dat de economische groei, die zorgt voor welvaart, jobs en belastinginkomsten, zo goed als stilgevallen is.
  En als klap op de vuurpijl haalt men honderdduizenden lage IQ migranten – waarvan de meesten voor de hele leven ten laste van de maatschappij zullen vallen – naar hier.
  Kortom, dit is duidelijk het recept voor ‘een perfecte storm’ met rampzalige gevolgen…

 12. Bruin kan de kar niet meer trekken met al die geldslurpende salarissen, subsidies, uitgaven en kosten van de massa illegalen en geldzoekende immigranten en profiteurs uit den vreemde. Vind je het gek. De economische EU-toren van Babel staat op vallen.

Comments are closed.