Financiële systeem in laatste fase voor crash: Helikoptergeld komt eraan

—————————————————————————————————————————————

Omgekeerde wereld: sparen kost meer geld dan schulden maken – ‘ECB is opzettelijk wereld van waanzin binnengegaan’ – ‘Burgers zullen binnenkort geld moeten betalen over hun spaargeld’

—————————————————————————————————————————————-

Het Westerse financiële systeem dat nog steeds de wereld domineert waggelt nu echt op zijn allerlaatste benen, een feit dat nu ook door analisten in de mainstream media wordt erkend. ‘Sparen wordt bestraft, schulden maken beloond,’ en ‘de wereld op zijn kop’ zijn termen die frequent worden gebezigd, alsmede ook steeds duidelijkere waarschuwingen dat dit niet oneindig zo kan en zal doorgaan. De volgende, allang ‘over tijd’ zijnde financiële megacrash komt eraan, zoveel is wel duidelijk. De meningen verschillen echter over hoelang het leven van de terminaal zieke patiënt nog kan worden gerekt. Zijn het nog (hooguit) enige jaren, of nog slechts een paar maanden?

Politic zullen tot op het allerlaatst blijven doen alsof er niets aan de hand is, en als de grote klap dan eenmaal een feit is beweren dat ze ‘het nooit hadden kunnen zien aankomen.’ Oftewel hun gebruikelijke blabla excuses, waar steeds meer mensen doorheen prikken.

‘Sparen loont niet meer’

In de financiële rubriek van Focus (Money Online) wordt letterlijk gesproken van een ‘rente chaos’ en ‘zonderlinge kromtrekkingen’, waarbij ‘zekerheden overboord zijn gegooid’. Zo renderen staatsobligaties van AA+/AAA land Verenigde Staten op dit moment hoger dan die van Baa3/BBB- land Italië. Oftewel: het tot over zijn oren in de schulden gestoken Italië hoeft –overigens net als Griekenland, dat enige jaren nog feitelijk failliet was- minder voor nieuwe schulden te betalen dan Amerika – de omgekeerde wereld.

‘Sparen loont niet meer,’ is dan ook de constatering. Vroeger werd het geld dat je op je rekeningen had staan automatisch meer waard, maar die tijd is definitief voorbij. Het wordt nu juist steeds minder waard. De rente is zo laag, dat de –met manipulaties kunstmatig ‘laag’ gehouden inflatie- toch nog hoger is. (1)

Grote finale moet nog komen: helikoptergeld

Centrale Banken zoals de ECB hebben dit beleid zo lang zó ver doorgevoerd, dat er geen weg meer terug is. ‘De ECB plant helikoptergeld voor iedereen,’ schrijft een andere analist op Focus dan ook. ‘Met nul rente en een opzettelijke geldvloed is de ECB een wereld van waanzin binnengegaan… Wie er met wijd geopende ogen naar kijkt, weet dat de grote finale nog moet komen.’

‘De illusionisten van de ECB hebben hun grote konijn nog helemaal niet uit de hoge hoed getoverd. Er is sprake van zogeheten helikoptergeld… In onze tijd heet de magiër Mario Draghi. Achter gesloten laat de ECB de eigentijdse vertaling van ‘whatever it takes’ doorrekenen… De verdeling van helikoptergeld, dus een door de ECB geleide storting direct op de girorekeningen van de burgers van Europa, is geen taboe meer.’

Voor deze fatale laatste stap –te vergelijken met een opzettelijke overdosis morfine toegediend aan een terminale patiënt, wetende dat deze hierdoor zal overlijden- zijn tal van indicaties. Zo verklaarde Marcel Fratzscher, voormalig ECB econoom en huidig president van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek, dat ‘helikoptergeld maakbaar en waarschijnlijker is dan velen zich kunnen voorstellen.’ Draghi zelf noemde het (wanhoops)concept al 3 jaar geleden ‘zeer interessant’.

‘Waanzin met een methode: burgers worden steeds armer gemaakt’

‘Het is wellicht waanzin, maar tenminste waanzin met een methode,’ spot analist Gabor Steinhardt. Hij wijst in dit kader op het feit dat de Duitse burgers sinds 2010 netto € 358 miljard zijn kwijtgeraakt door het beleid van de ECB. De profiteurs? De staat (vanwege de extreem lage rente) en de banken, grootaandeelhouders en beursspeculanten, waar het grootste deel dat uit de maximaal opengezette geldkranen stroomt blijft hangen.

Rekenen we dit bedrag om naar ons eigen land, dan kan de Nederlandse burger tussen 2010 en eind 2018 wel eens € 65 miljard tot € 70 miljard euro armer zijn geworden. Dan hebben we het nog maar niet over de fors gestegen lasten door energie/klimaatbelastingen, hogere huren, hypotheken en verzekeringen (vooral ziektekosten), en bezuinigingen op toeslagen en voorzieningen.

‘Massale herverdeling: Europese spaarders betalen schuldenbergen’

Steinhardt spreekt dan ook letterlijk van een ‘massale herverdeling (van welvaart) van spaarders naar schuldenaren… Het nul rente beleid werkt als een speciale belasting, die op dit moment door spaarders in heel Europa wordt betaald om de schuldenbergen in Zuid Europa te stabiliseren. Als de rente zou stijgen dan zouden ettelijke banken en als gevolg daarvan mogelijk ook de staten ineenstorten.’ (2)

Thomas Mayer is eveneens in Focus net zo kritisch: ‘De lage rente schudt de wereld door elkaar. Aandelen zijn niet langer zeker, en schulden maken wordt beloond. Dit zijn de absurde gevolgen van de rente-chaos. De ‘grootste mathematische uitvinding van de menselijk geest’ is afgeschaft.’ Vroeger op school leerde je namelijk nog dat sparen loont omdat je rente ontvangt en je geld meer waard wordt, maar nu is exact het omgekeerde het geval. Nu wordt je geld juist minder waard, en daarmee ook je schulden (als je die hebt).

‘Ik leef nu in een verkeerde wereld waarin schulden maken loont, maar geen enkel weldenkend mens geld zou uitlenen aan de schuldenaar.’ Daarom hebben de centrale banken die rol overgenomen, want zij kunnen het uitgeleende geld uit het niets creëren. Maar als de rente ooit weer gaat stijgen ‘volgt er een bloedbad’ dat zijn weerga niet kent. (3)

‘Burgers zullen binnenkort geld moeten betalen over hun spaargeld’

‘De financiële repressie is gekomen om te blijven,’ concludeert Josef Urschitz op Die Presse. De centrale banken zullen niet meer uit de door henzelf gemaakte val van nul rente kunnen ontsnappen. ‘Binnenkort zult u voor sparen zelfs moeten gaan betalen.’ (4)

Inderdaad, zo doodziek is het Westerse financiële systeem geworden, dat u straks een (rente)boete zal moeten gaan betalen over het geld dat u op uw eigen rekeningen heeft staan. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom het gebruik van contant geld zo wordt ontmoedigd en steeds vaker onmogelijk wordt gemaakt. Want uw geld van de bank halen heeft geen enkele zin als cash bijna nergens meer wordt geaccepteerd.

Urschitz waarschuwt dat het alleen maar erger kan en zal worden. ‘De geschiedenis heeft aangetoond dat geforceerde geldschepping uit het niets nog nooit tot welvaart, maar op de middellange termijn altijd tot een catastrofe heeft geleid. Men moet er niet op vertrouwen dat de economische natuurwetten niet meer gelden (zoals politici en centrale bankiers lijken te denken), want dat is al vaker fout gelopen.’

Waarschuwingssignalen op diep oranje

Omdat de meeste Nederlanders hun eerste lessen economie op de middelbare school lijken te zijn vergeten en gewoon doorgaan met geld lenen en schulden maken, zal de grote klap hen totaal overrompelen. Voor degenen die hun gezonde verstand niet hebben laten afstompen door de propaganda in de media zijn de huidige ontwikkelingen diep oranje waarschuwingssignalen dat het moment dat er plotseling voorgoed een einde komt aan het huidige ‘het kan niet op’ tijdperk nu echt steeds dichterbij komt.

 

Xander

(1) Focus
(2) Focus
(3) Focus
(4) Die Presse
(5) Afbeelding Helikopter (bewerkt): Wikimedia Commons, As a work of the U.S. federal government, the image is in the public domain.
(6) Afbeelding 500 euro biljet: Wikimedia Commons, bron: http://www.sarmaroof.com/downloads/500-euro-bill/, auteur: Sar Maroof , licentie Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

48

 1. @Jottum, als ik jou moet geloven dan zijn de babyboomers dolblij. Ze hebben flink hun zakken gevuld en zitten er dus warmpjes bij. Nou als ik andere reacties lees dan heb ik het idee dat het precies andersom is. Maar ja het is maar vanuit welk perspectief je kijkt natuurlijk.

  De millenials hebben een groei doorgemaakt in de tijd van overvloed, dus maak je dan toch niet druk om hen, weinig gedaan en het toch goed hebben. Hoef je niks aan te veranderen dus.

  Maar waarom dan zo’n somber wereldbeeld? We krijgen een mondiale oorlog. Tjeetje wat een zware woorden allemaal. En met wie krijgen we dan die oorlog en wie tegenover wie dan? Get a life zegt men in het Engels en ik sluit me daar bij aan. Fijn weekend toegewenst en oorlogje spelen door je maar op de Xbox.

 2. De bevolking die de tweede wereldoorlog heeft doorstaan en de wederopbouw gefinancierd heeft, heeft het uiteindelijk prettig gehad.
  De babyboomers hebben hun zakken flink gevuld in de gloriejaren.
  De millennials groeiden op in een wereld van overvloed, maar zullen de bittere vruchten plukken.
  En de economische immigrant-vluchtelingen die niets hadden, zullen niets blijven hebben.

  Er volgt een mondiale oorlog die schuldenaren, schuldeisers en structuren vernietigt, gekoppeld aan gevolgen van natuurgeweld van vulkanen, bevingen en klimaat in een nucleair besmette en plastic en chemisch vervuilde wereld.
  ‘No future is back,’ de amechtige cosmetische sociaal, financieel-economsche en klimatologische pleisters die nog worden geplakt ten spijt.

 3. https://www.banken.nl/nieuws/21784/cashloos-leven-loont-voor-klanten-ing
  https://www.internetkassa.nu/mobiel-betalen-toekomst/
  https://www.abnamro.nl/nl/prive/betalen/wearables/index.html

  Een wearables in de vorm van een ring, mogelijk dat de meeste dit dragen aan de rechterhand, komt al aardig in de buurt van een zeer wijs boek waarin profetisch een uiterst hoogstaande tekst vermeld staat die eerdere generaties niet konden begrijpen en zeker nog niet doorzien worden door vele en vele niet gelovigen en ook door vele christenen die het niet zo nauw nemen met bepaalde zaken.

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mens-weer-stapje-dichter-bij-cyborg-abn-amro-komt-met-pin-ring-contactloos-betalen-met-een-vingerknip~bceb786d/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  Betalen via de Smartphone is natuurlijk ook al eentje die steeds meer gewoner wordt. “Een Tikkie” is daarin al een begrip geworden.

  https://nos.nl/artikel/2268089-2019-zal-het-jaar-van-de-qr-codes-worden.html

  Er zijn vele technische mogelijkheden die allemaal uiteindelijk hetzelfde doel nastreven. Je hebt een helicopterview nodig om dit allemaal even te doorzien.

  In dat wijze boek staat dat het gelijk is aan het getal van een mens.
  Zou dit betekenen dat wat nu nog wellicht één of twee stappen verwijdert is van het allesomvattende ultieme gebeuren dat al die dingen vergen dat je dit dingen heel dicht bij het lichaam draagt. En hiermee zou verklaar kunnen worden dat het gelijk is aan het getal is van een mens. Het wordt/ is een eenheid die al samengaan. Het kan al bijna niet meer gescheiden worden.

  https://www.cloud-365.nl/microsoft-europa-moet-gezichtsherkenning-reguleren/

  De centrifuge van de mogelijkheden blijven zich versnellen en ontwikkelen. Het vocht van wat er uit komt (= lees product) zal uiteindelijk een wereldwijd systeem zijn van toepassing.

  Het wereldwijde betaal verkeer zal ook in fase na een eventuele crash alleen maar toenemen.

  Spyfromthesky

 4. @Evert schreef:
  01/08/2019 om 9:27 am
  “De wereldwijde schuldenberg is te groot om afgelost te kunnen worden.
  Er moet dus een ‘reset’ komen. Niemand weet hoe.”
  Nee? Daarvoor moet je enkel de geschiedenis er eens opna slaan…landen met schulden worden ge-reset en de teller wordt opnieuw op núl gezet na…..een OORLOG.
  Door oorlog worden alle schulden kwijtgescholden en wordt er vanaf nul opnieuw begonnen.
  Reeds járen blijven de mensen weigeren om over te stappen op digitaal geld ondanks de propaganda die daarrond gevoerd wordt: gemakkelijk en meer van die zever om maar het cash geld te kunnen bannen zodat ze ons zonder geld kunnen zetten om paniek te zaaien en chaos uit te lokken.
  Hoe meer nadruk er gelegd wordt op digitaal, hoe meer mensen opnieuw cash gebruiken.
  En zolang cash geld een wettelijk betaalmiddel blijft, moet er nog niet gepanikeerd worden en dat durven ze niet openlijk afschaffen.

 5. Actueel nieuws is dat ING er niet blij mee is dat Europa in navolging van Amerika de rente gaat verlagen. Er wordt gesteld dat het in Nederland al niet meer werkt en ondanks dat er geen rente is, dat Nederlanders meer opzij leggen vanwege de pensioenen die slecht blijven presteren omdat ze op het gebied van rente geen of nauwelijks opbrengsten kunnen generen.

  De waanzin, de echt waanzin is de zoveel huizen verkocht worden voor een zo hoge prijs dat de technische staat nauwelijks in verhouding staat tot de waarde. Of het grond moet dit dan doen, maar dat kan hooguit alleen maar als je een stukje grond heb met een goed en vrij uitzicht.

  Zelfs de nieuwbouwwoningen gaan al bijna gemiddeld 30% hoger weg omdat ze toch wel worden gekocht of verkocht door de projectontwikkelaars. Een heipaal op tijd is al goudwaard.

  De werkelijkheid is echter zo, dat we in een spiraal zitten van verarming. Want het zijn vooral Chinezen die veel krediet verschaffen en daardoor is er geld in omloop en te leen, dus veel aanbod en de rente is extreem laag. De grootte van de kredieten worden hoger en hoger en in feite zit je aan een infuus aan de aflossing van een huis die die waarde niet dragen kan zodra ergens de stekker eruit gaat.

  Altijd economische groei is een fabel. Zeker als we wat willen doen voor de natuur, meer bomen planten, wat langer met spullen doen, nee niet de onzin van CO2, dan gaat het meer op ecologische welzijn. In dit zin moeten we zeggen dat dieselauto’s zoveel mogelijk verbannen moeten worden. Geheel elektrische auto’s is onzin. En moet een combinatie zijn tussen een zeer zuinige motor met gedeeltelijk elektrisch. In dit zin kan de technologie van zonnepanelen nog veel beter toegepast worden op auto’s.

  Het is eenmaal niet mogelijk om erg snelle auto’s te hanteren met turbo, injectie etc. etc. Qua technologie gaat dit al vaak over de grenzen. Heel veel van die auto’s hebben veel mankementen en worden opgelost door dure rekeningen die de rijke makkelijk kunnen betalen om zo hun status te kunnen waarborgen.

  Nu al is bekend, ook vanwege de onzin van dat iedereen elektrisch zou moeten gaan rijden dat vele bekende merken van auto’s het slecht hebben qua verkopen De voorraden in de autobranche loopt erg snel op. Een crisis is op dat gebied in aantocht.

  De grote bubbel in de huizenmarkt nu, ik durf zelfs te stellen, dat deze bubbel vele malen grote al is, zal ontzettend klappen. Dan kan de economie als een kettingreactie toe erg snel instorten.

  Het geldstelsel van de hyoptheekmarkt is vooral digitaal geldscheppende geld waarvan geen reële tegenwaarde tegenover staat.

  Daarom moet er een systeem zijn waar de burger hun geld kunnen parkeren dat gewoon gedekt is. Daarvoor moet een ander nationaal systeembank voor komen.

  Spyfromthesky

 6. de tweede wereld oorlog is nog steeds gaande. Sommige figuren die hier rondlopen zitten nog steeds met het euvel dat Auschwitz nog steeds niet op geheven is. dus denken zij lekker door te kunnen gaan. met ik noem het martelen van de bevolking .zo wel geestelijk als lichamelijk. Als de gehele bevolking nu hun ego opzei zet en een lijn trekt. is het snel gedaan met het grof vuil wat denkt de aarde over te kunnen nemen. Eer wij 7 weken verder zijn is het over uit en sluiten voor dat zooitje grof vuil. geen ratten want die zijn slimmer en hebben meer fatsoen en empathie voor het leven. dan die psychopaten.

 7. De politiek lost dit niet op, en willen dat ook niet. Het zijn de “loopjongens en meisjes”, van de banken en de NWO.

 8. @Bundy

  Ja Bundy een film toont de werkelijkheid. Hoe dom bent u eigenlijk? Een film is fictie. Ook de wolf van Wallstreet is gebaseerd op fictie en totaal niet op de realiteit. Maar ja geloof wat u geloven wilt en kijk ook nog eens naar andere films zoals bijvoorbeeld Jurassic Park. Is ook gebaseerd op de werkelijkheid. Er leefden eens dinosaurussen….

 9. Je hele leven hebben ze tegen je gezegd: Sparen en pensioen opbouwen.
  En nu gaat de elite dit alles van je af nemen, waren die grote jongens toch
  al lang mee bezig ! Zij willen ons kleine luiden weer aan de tulpen bollen en
  de bieten stroop hebben. Ik zie met huivering de tijd naderen dat wij weer in
  de rij moeten staan voor een pannetje eten met wat genade brood van de
  regering. Zet je maar schrap, want een rare tijd komt er aan.

 10. Net gelezen dat nu ook IBM wereldwijd zo’n 100.000 werknemers gaat afdanken.
  De échte economische crisis gaat duidelijk pas gaan beginnen.
  De vraag is waar de overheid in dit geval het geld gaat halen voor de opvang en het onderhoud van de honderduizenden ‘uitkeringsgerechtigde’ vluchtelingen/migranten.
  Als daar geen geld meer voor is, dan breekt hier de hel los.

 11. De economie is momenteel een ongedekte credit card. De schulden zijn echter zo hoog in Euroland dat zelfs een harde reset niet meer mogelijk is. De ECB en politiek weten dit. Het enige wat ze nu doen is de rente omlaag manipuleren en iedere dag maar hopen dat die Euro niet onderuit gaat. En dan hebben we het nog niet eens over hun andere zorgenkindje; Europa’s grootste bank, de Deutsche Bank, wat niets anders is dan ‘s-werelds grootste derivaten-bom van 49 Triljard Euro (probeer dat maar eens in nummers neer te zetten)! Dat is vele malen de hele wereld-economie…

 12. @ Cees
  Werk is er genoeg en zal er ook altijd blijven
  Maar overal is geld voor nodig. Inkomen om je levensonderhoud te kunnen betalen
  Ze houden maar vol met zeggen dat het goed gaat met de economie, maar wanneer mensen geen
  koopkracht hebben draait de economie niet goed.
  Alles duurder is dan met geld is te betalen.
  De elite heeft draagkracht, maar veel gewone bevolking heeft dat niet, want dan zouden er geen voedselbanken
  zijn.

 13. Vandaar dat ze bij massa mensen binnen halen,zonder zou de bevolking krimpen,wat op zich geen probleem is, maar al die bedrijven kunnen dan het meer groeien.
  Elk jaar willen ze meer winst, en gaan de doelstellingen omhoog.
  Wat nooit zou kunnen als er minder bevolking is.

  Ooit was de beurs er om geld aan te trekken voor nieuwe ontwikkelingen, door een deel ervan om te zetten in aandelen.
  Nu is het niets anders meer dan een casino,waar snel geld verdient kan worden uit het niets waar ook nog eens niets aan waarde tegenover staat.
  Winsten gaan naar de bank en schulden naar het volk.
  Zo ga je idd snel naar de bodem

 14. @emile, Grotendeels eens met je interssante samenvatting. De wereldwijde schuldenberg is te groot om afgelost te kunnen worden. Er moet dus een ‘reset’ komen. Niemand weet hoe. Als dit gecontroleerd gebeurd, dan kan deze reset met een sisser aflopen maar er zullen altijd slachtoffers vallen. Mochten er op grote schaal oogsten gaan mislukken vanwege de komende koude periode waar Nasa voor waarschuwt, dan zullen de voedselprijzen stijgen en wellicht een kettingreactie veroorzaken die de rente uit de hand laat lopen en zal er een crisis van grote omvang plaats vinden. Stel het loopt militair (ongewild) uit de hand in de Perzische Golf. Het resultaat zal een flink stijgende olieprijs zijn die geen enkel land zich kan veroorloven met stijgende rente als gevolg. Crisis dus. We leven op een vulkaan van schulden. Levensgevaarlijk. En stel er komt een crisis en er wordt daarom flink gekort op uitkeringen. Hoe zullen onze migranten zich gaan gedragen? Bloed in de straten vermoed ik.

 15. @ bundy
  Kunt U informatie geven hoe we deze film kunnen zie . Hartelijk dank .

 16. Doordenkertje voor jou Xander,om de machthebbers onderuit te halen moet je het systeem laten klappen. Het goede is aan de winnende hand.

 17. Beste cees,
  Zalig zijn de onwetenden. Zo gewonnen, zo geronnen. Het komt te voet en gaat te paard ….
  Tja, bovenstaande spreuken geven weer dat gemakkelijk geld ,verdienen, ook makkelijk uitgegeven wordt. . Én dat is dan ook het grote probleem momenteel. Geld is (bijna) gratis. Beursgenoteerde bedrijven kopen hun eigen aandelen in, kapitale huizen worden verkocht voor enorme bedragen, enorme huizen worden gebouwd op kleine percelen. Een soort afbetalings- systeem wat nog niet eerder vertoond is. Mocht u het interesseren https://youtu.be/5WdLV3YRMvw .
  We zitten allemaal in een kamer zonder muren maar we kunnen er niet meer uit. De verwoede poging van de ECB om ,verlichting, te brengen in de Europese financiën is volledig mislukt.

  Het komt te voet ( door hard te werken en spaarzaam te zijn) en gaat te paard ( uitgeven door gesubsidieerde euro’s ) . U haalt o.a. het fenomeen werkeloosheid aan …. wat ooit door een werknemer werd gedaan zijn nu twee a drie werknemers nodig. Velen weten niet meer wat echt werken is…. En ja, de armoede groeit, de tegenstellingen zijn wellicht nog nooit zo groot geweest. Waarschijnlijk omdat velen onder ons vanwege opleiding, afkomst, onnadenkendheid en gemakzucht de mentaliteit hebben (hadden) : we leven maar een keer, na ons de zondvloed. Een financiële degeneratie van de mens is al enkele decennia gaande.
  Maar ik troost u, met één druk op de knop is bijna iedereen, financieel gezien, tijdelijk dezelfde. Onafwendbaar de laatste mogelijkheid om een financiële zelfmoord van Europa te voorkomen.

 18. De bom gaat barsten! Uitstekend artikel! En het is een smerige misdaad, geld scheppen uit het niets! Dat wordt niet gedekt, dat hele monopoly geld niet!

 19. Iedereen nog een keertje kijken naar de op waarheid gebaseerde film ; The wolf of Wallstreet ” ?

 20. Klopt Cees, het gaat zo fantastisch met de economie dat het uitstrooien van gratis geld noodzakelijk is, open je ogen eens zou ik zeggen!

 21. @Sultan, dus als ik u zo mag geloven dan lopen er toch wel veel tuinmannen en vertegenwoordigers rond die flink ‘gecashed’ hebben met de aandelen. Maar als ik de media zo doorspit dan zie ik dat de armoede aan het groeien is. Waar zijn die tienduizenden euro’s dan allemaal gebleven? Mensen laat u toch niet allemaal zo bij de neus nemen. De economie is nog altijd uitstekend, er zijn nauwelijks werklozen, werk in overvloed, er wordt ongelofelijk veel geconsumeerd, woningen worden aan de lopende band verkocht en u komt hier glashard beweren dat het hele systeem er nu wel aan zal gaan. Ik lig in een deuk van het lachen. Hoe zou dat nu komen?…

 22. Ik weet niet meer waar ik mijn dozen met bankbiljetten moet laten en ik verzuip haast in de gouden munten die ik overal heb liggen. Doe ik soms iets verkeerd?

 23. Er is nauwelijks inflatie, omdat er in diverse sectoren sprake is van overcapaciteit en massaproductie, mede als gevolg van globalisering. Neem bijvoorbeeld de auto-industrie of de Bordeaux wijnboeren uit Frankrijk. De wijnkelders voor de Bordeaux liggen vol terwijl de oogst nog binnengehaald moet worden. Dit vanwege hevige concurrentie uit andere landen (Chili, Zuid Afrika) en tegelijkertijd vermindering van de vraag uit afzetmarkt Azie. Vliegverkeer is enorm toegenomen, maar had geen enkel effect op de prijs van tickets noch de olieprijs. Aanbod van olie (peak oil is nog niet gekomen) is toegenomen door fracking en teerzanden (US zelfs zelfvoorzienend op het gebied van olie).
  Aanbod van goedkope “hotel”-overnachtingen sterk toegenomen doordat particulieren via internet hun appartement verhuren wat ook een prijsdrukkend effect heeft.
  Goedkope kleding, speelgoed en electronica zonder tussenhandel rechtstreeks uit China en Korea te bestellen hetgeen ook de prijzen drukt
  Prijs voor meubels? Al decennia niet gestegen. Er is een Zweedse multinational die met goedkope massaproductie onbeperkt wereldwijd kan leveren.
  Overcapaciteit wordt in stand gehouden door ZIRP (Zero Interest Rate Policy) en aankopen van bedrijfsobligaties door Centrale Banken, waardoor zelfs zombiebedrijven die meestal verlies lijden (Tesla bijvoorbeeld) of niets verdienen kunnen blijven produceren.
  Vraag is wel deels uitgevallen, maar bedrijven kunnen (als ze willen) personeel in dienst blijven houden en blijven investeren en produceren tegen nul procent rente. Nou dat beleid is pas slecht voor de opwarming van de aarde en het milieu.
  Wanneer gaat het mis, waar ligt de grens? De grens ligt denk ik bij de beschikbare hulpbronnen van onze aarde. Hoeveelheid bossen, vee, landbouwgrond, mineralen, vissen, metalen, cement, olie, water, etc. en de landen die voor het leveren van die producten een hogere prijs kunnen vragen.
  Pas dan slaat de inflatie heel hard toe. Maar ook daar (dankzij bijvoorbeeld vernuftig recyclen, slimme landbouwmethodes zoals toepassing van kunstmest, etc.) lijkt wel geen eind aan te komen.
  We hebben ons als mensheid zodanig ontwikkeld dat we steeds minder afhankelijk zijn van arbeid of schaarste uit de natuur of andere beperkingen, maar denken nog steeds dat we allemaal meer dan 40 uur in de week keihard moeten werken, zoals onze voorgangers de primitieve verzamelaars dat wellicht ooit deden.
  Het grootste probleem is het eerlijk verdelen van de ruim aanwezige rijkdom van moeder aarde.
  Ik verwacht helemaal geen crisis, maar als die er komt dan ligt het niet aan natuurrampen of zo, maar is die georganiseerd.

 24. Banken zetten net zolang druk op de bevolking tot hun geld op is, alles verkocht moet worden.
  Het is niet alleen goud wat aan China en Rusland is verkocht, maar ook andere waardevolle cultuurstukken
  Ook veel aan Amerika, alles om aan geld te komen.
  De rente mag dan laag zijn, maar geld lenen gaat niet zo gemakkelijk meer.
  Wel sponseren de banken van alles wat ook geld kost.
  En ze hebben altijd al liever gehad dat je schulden hebt en ze geen spaarrente hoeven te betalen.

 25. Het tijdperk van gratis geld is misschien eerder afgelopen dan menigeen denkt. Nu is er al sprake van kapitaalvernietiging. Iedereen met een spaarrekening teert daar op in. Stel je hebt 10.000 op je rekening voor de nodige reserves. Kapotte wasmachine, koelkast, nieuwe TV enzovoorts. De vergoede rente is 0,02 procent(ABN/AMRO). Dat is 2 euro op jaarbasis! Daar gaat af de kosten van het aanhouden van een bankrekening waar je spaarrekening aanhangt. Ongeveer 4 tot 5 euro per maand. Zeg maar 60,00 per jaar. Tegelijk wordt je saldo minder waard door de inflatie van anderhalf tot twee procent, zoals het officiële cijfer aangeeft. De werkelijke prijsontwaarding is hoger omdat niet alle producten in het inflatiemandje worden meegewogen. Ook rijksbelastingen en gemeentelijke heffingen wegen niet mee maar gaan wel omhoog. Stel de werkelijke inflatie maar op 4 procent, misschien nog meer. Na een jaar is van die 10.000 nog maar 9.538 over. Om je reserves op peil te houden zou je elk jaar flink extra moeten bijstorten. Gaat economie van krimpen omdat er minder geld wordt uitgegeven. De massa gaat dat binnenkort voelen en het gemor is in feite al begonnen. Kleine kapitaaltjes gaan er straks snel aan. En wat te denken van onze pensioenfondsen. De senioren worden extra getroffen met de aanstaande kortingen. De kans is groot dat er snel wantrouwen ontstaat t.o.v. het bankwezen. Mensen zien in dat centrale banken versneld aansturen op afschaffen van contant geld. Zogenaamd vanwege de criminaliteit maar meer nog om de totale controle te krijgen op het digitale betalingscircuit. Kapitaalcontroles staan ons te wachten. Banken durven eigenlijk niet hun spaarrente te verlagen maar als de ECB wel de centrale rente verlaagt dan moeten ze mee, anders gaat hun verdienmodel er aan. Dan komt er dus negatieve spaarrente. De aanzet voor een stille bankrun. Zou zomaar kunnen versnellen als een recessie de beurzen doet wegzakken en bankaandelen naar de kelder gaan. Systeembanken mogen niet omvallen dus gaat ECB enorm stimuleren met opkopen van slechte leningen. Daarmee wordt systeem opgeblazen en zoeken bankiers de nooduitgang en gaat plunderen beginnen. Gele hesjes?

 26. ja huizen zijn veel goedkoper geworden door de lage rente,terwijl de huizenprijzen door het dak gaan,de tekorten en de inflatie van de euro zijn de voornaamste redenen,een rijtjes huis vlakbij waar ik woon uit 1964 ging weg voor 190,000 euro,wat de prijs van goud en zilver betreft,ze staan zo laag omdat er in papieren edelmetalen wordt gehandeld dus niet het fysieke edelmetaal,en de zorgkosten stijgen ook door de inflatie en niet te vergeten moslims en afrikanen die naar nederland komen en van alles mankeren,piet

 27. @joep
  Prijs voor goud word kunstmatig laag gehouden lijkt mij,als ik het en der lees wat Rusland en China opkopen aan goud kan het niet anders.

  Ook zijn er veel vragen naar de werkelijke goudvoorraad van de VS,landen die ernaar vragen en willen controleren krijgen er geen toestemming voor,ook het terug vragen ervan is een probleem.

 28. Wel raar dat goud en zilver nog steeds zo laag staan als het zo slecht er voor staat.

 29. De groten der aarde zijn altijd smeerlappen geweest en dat zal wel zo blijven. dat gebeurt in het bedrijfsleven en in de regering. Ze maken de mensen zoveel wijs dat we het geloven. En dat is ook de opzet van alles. Zo gaat het ook met de CO2 waar van niks aan de hand is. Net als zure regen je hoort er niets meer van. Maar Nederlanders blijven maar slapen en niemand doet wat. En dat weten de hoge Heeren maar al te goed.

 30. Dusss, over een tijdje kan je een auto financieren en dan krijg je er geld bij iedere maand??

  Mijn 20 jarigehypotheekrente loopt af in 2021, als dan voor variabel kies krijg ik elke maand geld??

  Gaan we hier naartoe??

 31. m.a.w. zodra het kontant geld verboden wordt is het geld dus niets meer waard.
  dit is nu precies wat er in de jaren 30/40 van de vorige eeuw in het wir schaffen das eu land gebeurde en waartoe dit leidde indien het vertrouwen in een geldsysteem tot 0 daalt.
  de geschiedenis herhaalt zich, oude wijn in nieuwe zakken heet dat.
  zou nieuwe wijn in oude zakken dan de oplossing kunnen brengen?

 32. Ik ga in elk geval vlug enkele oude zilveren munten kopen …Zilver is het goud van de arme mensen 😉

 33. Goed artikel. Wel een aantal zaken die onzin zijn. Hypotheken zijn mede door de lage rente veel goedkoper geworden. De stijging van de zorgkosten komt vooral door de vergrijzing en betere medische zorg. Waardoor de leeftijdsverwachting weer stijgt. Andere verzekeringen zijn niet echt duurder geworden.

 34. We betalen al jaren over ons spaargeld. De lage rente veroorzaakt al dat we betalen via de vermogens rendement heffing (fiscaal). Tevens worden onze pensioenen (ook in opbouw) al jaren minder waard door de zogenaamde rekenrente, waardoor pensioenfondsen zich arm moeten rekenen (dekkingsgraad) en er niet kan worden geindexeerd (al jaren) terwijl de rendementen over de afgelopen 40 jaar boven de 6% ligt. Schandalig toch?
  En dan worden de pensioenfondsen ook nog eens wettelijk gedwongen om een bepaald percentage van hun vermogen te beleggen in staatsobligaties, je raadt het al, ook tegen vrijwel 0%. Hoezo worden we besodemietert, we betalen al jaren over ONZE spaargelden en pensioen tegoeden.

 35. Ik weet dit al jaren , en probeer zoveel mogelijk mensen te waarschuwen , maar raad eens wat ? Vrienden , schoonfamilie en nog velen keren mij de rug toe met mn gezeurs en zeggen , dat zien we dan wel weer en willen het helemaal niet horen . Ik vindt het ongelovelijk dat ze zo naief kunnen zijn , ik hou in het vervolg mijn mond . Tot na de crash.

 36. Het begint steeds meer te lijken op de periode van vóór WO II. Nog even en we betalen voor een brood €150,= (omgerekend 330 Gulden).

  Je huidige spaarfinanciën omzetten in edelmetalen (goud, zilver) of duurzame levensproducten (koffie, chocolade) lijkt steeds meer een goede optie te worden. Inslaan van eten wordt ateeds meer een prioriteit. Is het niet voor eigen gebruik, dan wel als ruilmiddel.
  (Volgens mij begin ik een beetje op een “prepper” te klinken)

 37. Ik zat er op te wachten. Het was in ieder geval voor mij al zo’n 15 a 16 jaar geleden bekend dat de eerste stuiptrekkingen vanuit de financiële markten zichtbaar werden. Hypotheken op Euribor basis ( 0.3 % minus 52 % renteaftrek ) aflossingsvrij en lopend tot de dood erop volgt. Geld verdienen aan de beurs was kinderspel. Ook voor burgers die er geen snars verstand van hadden. Een tuinman verdiende er in een jaar ruim 60.000 euro bij, een vertegenwoordiger 30.000 euro. Lachend passeerden mij mensen die met aandelen meer konden verdienen dan met hun baan. En dat maakt de mens hongerig, risico’s werden beloond. Zelfs een scholier met boekhouden in z’n pakketje kon toen al voorrekenen dat dit niet kon. De verschillen van de have’s en de have’s not werden steeds groter. Daarmede is de financiële ellende begonnen. Smerige producten werden verkocht, oninbare lijfrentes de woekerpolis. Diefstal van het zuiverste water.
  Ook in deze idiote tijden werd er door de minder draagkrachtigen al gefluisterd dat dit ,ethisch, niet zo kon. Het woord helikoptergeld werd jaren geleden al genoemd. Iedere belasting betalende burger zou gratis geld krijgen waarbij de meeste subsidies zouden vervallen. Dit onbegrijpelijke financiële idee werd later nog gevoed door het bijdrukken van 2,6 biljoen euro’s. U leest het goed, biljoen ! waar alleen de hoop tegenover stond. De hoop op een correctie , volledig mislukt.
  Deze belachelijke situatie komt voort uit een soort tunnelvisie, geboren uit een wanhoopsdaad. Geld krijgen waar niets tegenover staat. Niks verdienen is niks verdienen…. wie niet werkt zal ook niet eten, wie echt niet kan werken zal wel eten….Het zal niet lang meer duren voordat een en een drie geworden is.

Comments are closed.