Nederlanders opnieuw het meeste geld kwijt aan de EU

Populair in Brussel, omdat onder hem de Nederlanders verhoudingsgewijs nog steeds het meeste aan de EU kwijt zijn? (Afbeelding: Getty Images (3)).

—————————————————————————————————————————————

Iedere Nederlander jaarlijks 200 euro kwijt aan Brussel – Degelijk financieel beleid en dalende staatsschuld bestraft met hoogste EU-afdracht

—————————————————————————————————————————————-

Het was al tijden zo, en onder de kabinetten Rutte werd diverse keren beloofd er iets aan te gaan doen. Maar zoals met zoveel andere beloften en toezeggingen is daar in realiteit niets van terecht gekomen. Daarom zijn de Nederlanders per hoofd van de bevolking nog steeds verreweg het meeste geld kwijt aan de EU, meer nog dan de grootste netto betaler Duitsland. Opvallend is dat België als enige West Europese land bij de armere periferielanden wordt gerekend, en een flinke netto ontvanger is. Wat doen de Belgen beter dan wij? Of is het omdat hun eigen hoofdstad ook die van de EU is?

De netto betalers aan de EU zijn in volgorde Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Nederland, Zweden, Oostenrijk, Denemarken, Ierland en Finland. Alle anderen krijgen meer geld binnen dan dat ze aan contributie kwijt zijn. De grootste ontvangers zijn Polen, Griekenland, Roemenië, Hongarije, Portugal, Tsjechië, België en –eveneens vreemd genoeg- het steenrijke Luxemburg.

De Duitsers zijn jaarlijks netto € 12,756 miljard kwijt aan Brussel, op grote afstand gevolgd door de Britten met € 7,431 miljard. Omdat het Brexit op 31 oktober nu vrijwel zeker is, gaat dat bedrag wegvallen. Vermoedelijk ‘mogen’ de Nederlanders daar een groot deel van opvangen, want wij zijn verhoudingsgewijs met € 3,431 miljard toch al de grootste betaler, zo’n 200 euro per persoon. De Duitsers volgen met 154 euro op gepaste afstand.

Nederland gestraft voor degelijk beleid en dalende staatsschuld?

Het zal niemand verbazen dat de armere lidstaten in Oost en Zuidoost Europa de grootste ontvangers zijn. Polen springt eruit met 8,205 miljard, omgerekend dik 212 euro per hoofd van de bevolking. De Belgen volgen kort daarachter met een plus van 198 euro per inwoner. Waarom België bij landen zoals Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Portugal moet worden geplaatst, is onduidelijk. Of het moet zijn dat onze Zuiderburen een torenhoge staatsschuld hebben: € 463,4 miljard, waar iedere seconde 507 euro bijkomt.

Ter vergelijk: de Nederlandse staatsschuld bedraagt € 397,7 miljard, en daalt iedere seconde juist met 350 euro. Desondanks is het gemiddelde netto inkomen ongeveer gelijk: ca. € 29.000,- in Nederland, en € 28.300,- in België. De Luxemburgers hebben met € 42.700 het hoogste gemiddelde inkomen van alle EU en OVSE landen, maar zijn desondanks netto ontvangers. Zou het feit dat de voormalige EC president Jean-Claude Juncker uit Luxemburg komt daar iets mee te maken kunnen hebben?

Het lijkt er dan ook sterk om dat ons land wordt gestraft voor degelijk financieel beleid, en de landen die geld over de balk blijven gooien juist worden beloond. Daar zou eventueel tegenin kunnen worden gebracht dat het logisch is dat de financieel sterke landen de zwakkere broeders bijstaan, maar… de EU mag volgens het Verdrag van Maastricht officieel geen transferunie zijn. Maar is het dus allang wel.

Wat doen de ontvangerlanden eigenlijk met al die miljarden uit Brussel? In sommige landen zien we grote verbeteringen in de infrastructuur (Hongarije, Griekenland, Portugal), maar een land als Roemenië loop ondanks een plus van € 3,351 miljard op dit gebied juist steeds verder achter, zelfs op de omringende landen.

 

Xander

(1) Statista via Zero Hedge
(2) OECD stats via Zero Hedge
(3) Afbeelding: Embed from Getty Images“>Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

19

 1. Het huidige finaciele stelsel staat op omvallen
  Deze zogename europesche unie opgericht door de (rothschilds) ook eigenaar van de ECB.

  Het huidige geld stelsel kan alleen maar blijven bestaan door geld schuld.

  Dus hoe slechter een land er finacieel voor staat hoe beter dat voor (hun) is

  wordt prima uitgelegd in de docu who control our money
  Landen die het financieel dus goed doen zijn de sjaak

 2. Dat die staats schild daalt, ik geloof er donder van. Net zo als de werkloosheidsmeter, nog niet zo lang geleden was het 1,2 miljoen mensen zonder baan. Het CBS rekent als iemand maar 1 uur per week werkt niet als werkloze, ja ja, zo lust ik ze ook wel.

 3. emile: 4:08 pm. Wat we ervoor terug krijgen, vraagt U. NIETS, helemaal niets, dan ellende!

 4. Die 200 euro per persoon lijkt weinig, maar als je bedenkt dat heel veel mensen niet meebetalen en dat een middenklasse gezin uit 4 personen bestaat, dan is het al snel 800 euro en als we dan even het dubbele tellen, omdat de helft nauwelijks belasting betaald, dan is het al snel 1600 euro per gezin. Dat is een mooie gezinsvakantie die 1 op de 4 zich niet zou kunnen veroorloven. Wat krijgen we daarvoor terug?

 5. @lies: 11.42 am, op 27/7. Klopt wat U zegt. Maar, we kunnen er weinig aan doen. Bij verkiezingen, zorgt de politieke elite ervoor, met name: VVD,CDA,D66,PvdA, dat hun “vriendjes”, de stembureaux bemensen. Dat moet genoeg zeggen, niet dan. Ze vervalsen gewoon de uitslag!

 6. op only you R weet wie zijn baas is. dus moet hij zijn kop erbij houden anders is het finito R

 7. R. Praat met dubbele tong, reptiliaanse spraakverwarring zogenaamd?
  Denkt er nog mee weg te komen ook?

 8. Rutte is een liberale liegbeest ,net als zijn achterban de VVD dat met liegen en bedriegen hun vermogen bijeen brengt . En parasiteerd op de samenleving

 9. Het bestuur is gek op bezuinigen. Ik heb in mijn leven niet anders gehoord dan bezuinigen.
  Met de euro hebben we meer dan de helft moeten inleveren, was teruggaan in de tijd
  Maar tijd gaat altijd door. Het is een fiasco, waar gewone gezinnen de dupe van zijn.
  De schuld van krijgen. Niet een ieder kreeg er 30% bij. En de bezuinigingen gingen door.
  Er wordt alleen maar naar de elite geluisterd. Glitter en glamour.

 10. Zelf heb ik met deze bijdrage niet zoveel moeite. Alleen wat gebeurt er met deze immense bedragen ? Ons Nederlandse volk ziet zich dagelijks geconfronteerd met naar het schijnt onoplosbare problemen zoals armoede (voedselbanken), kwaliteit van voedsel en water, allochtonen, onevenredige subsidies en regeringsbeslissingen die niets meer bijdragen aan de kwaliteit van de Nederlandse bevolking.
  Het is alsof Den Haag elke dag jarig is en de burger elke dag een duit in de zak moet doen. Die zak is en blijft wonderbaarlijk leeg, althans de burger merkt eigenlijk niets van een vorm van verbetering. Is dit een vorm van diefstal ? U betaald en krijgt er nagenoeg niets voor terug. U betaald in de supermarkt 200 euro en krijgt in plaats van boodschappen een kassabon met opdruk , dank u wel …. . Wat is dat toch, gelatenheid, moe ,gestreden, of ‘t zal wel voor een goed doel zijn. Dat laatste betwijfel ik, immers bij alle goede doelen blijft het overgrote deel aan de strijkstok (Brussel) hangen.
  Europa blijkt een miskraam te zijn, een utopie ! Het Europese hof pleegt euthanasie op een Europees gedachten patroon, de gedachte én hoop op een stabiel en gezonde geest en leven.
  De grootste roof aller tijden was de ,verkoop, van de gulden en de invoering van de euro….. in vrij korte tijd een inflatie van meer dan 100 %. Burgers, boeren en buitenlui, we zijn én worden nog steeds belazerd. Ik groet u….

 11. stel je betaalt 100 aan de eu, de rest van de deelnemers slechts 50
  als het land wat 100 betaalt nu 150 ontvangt uit huur aan de eu etc is het dan een netto betaler of een netto ontvanger.
  Het enige wat ik weet is dat het verschil 100 is

 12. Het zou kunnen dat wij relatief veel betalen tov andere landen. Maar wat in dit overzicht niet wordt meegeteld zijn de baten die nederland heeft bij het bestaan van het “unie concept” ( dat dit op een veel efficientere zou moeten functioneren, mee eens!)

 13. Hier komt binnenkort nog bij dat Nederland ( de burgers dus ) 1000 Miljard Euro gaan betalen aan het oplossen van een denkbeeldig probleem .
  Ik vraag mij al lang niet meer af waarom :
  Because they can .

 14. Kom op mensen. € 3,4 miljard per jaar of ca 200 euro per persoon.
  Een kop koffie per dag is nog goedkoper mede gelet op alle kwaliteit die we hiervoor geleverd krijgen.

  Tch?

 15. Je verwacht het niet hé? Dom kiesvolk, vooral door blijven gaan op: VVD,CDA,PvdA en D66 te stemmen. Komt best goed toch?

 16. Wat ik nog steeds niet begrijp is, dat de kosten in heel europa zo ongelijk zijn. Per persoon is iedereen hier het meeste kwijt. Waarom niet gelijktrekken. Onze overheid is toch zo voor”verbinding”. Ik hpud mijn hart vast voor de mensen die het nu al zo moeilijk hebben. En dan moet die trasitieonzin nog komen.

 17. @cefas,

  De spijker helemaal op z’n kop.
  Kleine wijziging: Rutte staat er bij en knikt instemmend toe (maar wel bij de Nederlander pleiten dat de bonussen van bedrijven bij de plinten oploopt)

 18. Logisch toch,Nl draait op volle toeren.
  Horeca kan het niet aan,pakketdiensten draaien overuren,volk op vakantie in buitenland.
  We kunnen makkelijk nog iets missen.
  En de door ons gekozen Regering gaat gewoon door.

 19. EU is een bodemloze put en een doodlopende weg. Geldverspillend en geldverslindend, ja ons geld en onze pensioenpot. We worden geplunderd. Rutte staat er bij en doet niks. Wat een slapjanus en maar blijven stemmen op hem. Wat zijn we toch een dom volk dat we ons zo laten bestelen.

Comments are closed.