‘Israëlische legertop verwacht totale oorlog en overweegt preventieve aanval op Iran’

Een van de vele muurschilderingen in Iran waarmee de bevolking wordt warm gemaakt voor oorlog tegen Amerika en Israël. (Afbeelding: Getty Images (2)).

—————————————————————————————————————————————–

Hezbollah waarschuwt voor Iraanse ‘strafaanval’ op Verenigde Arabische Emiraten

—————————————————————————————————————————————–

Volgens het doorgaans zeer goed geïnformeerde Israëlische DEBKAfile is de legertop tot de conclusie gekomen dat een totale oorlog onvermijdelijk is geworden nu de Verenigde Staten niet gereageerd hebben op de Iraanse drone/kruisraketaanval op een grote Saudische olie raffinaderij. De generaals van de Joodse staat denken dat een totale oorlog onafwendbaar is geworden, en overwegen daarom om een preventieve aanval uit te voeren op Iraanse militaire doelen, waaronder ongetwijfeld ook installaties waar de Islamitische Republiek vermoedelijk al zo’n 20 jaar aan een eigen kernwapenprogramma werkt.

De Israëlische media zijn vooral bezig met de politieke patstelling die is ontstaan na de verkiezingen van vorige week, en de kans dat de bevolking straks binnen een jaar voor de derde keer naar de stembus zal moeten.

Netanyahu waarschuwt voor eerste keer voor ‘alomvattende confrontatie’

Daarom vallen de serieuze oorlogsvoorbereidingen in het land minder op. Premier Netanyahu verklaarde op 26 september op de nieuwjaarsborrel van de Generale Staf van de strijdkrachten (IDF) dat ‘onze bewezen capaciteit om gelijktijdig meerdere missies uit te voeren als nooit tevoren op de proef zal worden gesteld. Tot dusver hebben we op verschillende gebieden de zaken krachtig en verantwoordelijk aangepakt, in sommige gevallen gelijktijdig, maar niet zo ver als in een alomvattende confrontatie.’

Dat was voor het eerst in zijn lange loopbaan als premier dat Netanyahu openlijk gewag maakte van een mogelijke totale oorlog. Daar zijn diverse redenen voor. Zo is de poging van president Trump om tijdens de afgelopen VN top een gesprek te hebben met zijn Iraanse collega op niets uitgelopen. Iran wil eerst dat alle Amerikaanse sancties van tafel gaan, maar er komen nu juist nog hardere aan, zoals een blokkade van alle Chinese schepen die het olie embargo schenden.

Hezbollah dreigt met Iraanse strafaanval op Emiraten

Teheran beschouwt de kruisraket/drone aanval op de Saudische olie infrastructuur op 14 september als een groot succes, mede omdat er geen militaire tegenreactie is gekomen. Nieuwe verwoestende aanvallen op Amerikaanse bondgenoten in de regio liggen daarom in het verschiet.

Op 22 september verwezen de Iraanse media naar Hassan Nasrallah, leider van Irans proxy-terreurleger Hezbollah in Libanon, door te schrijven dat er ‘een laatste ultimatum is gesteld aan de Verenigde Arabische Emiraten, expliciet en door een derde partij, om hetzij in zowel het zuiden als het noorden uit de oorlog in Jemen te stappen, hetzij te wachten op hun eigen portie strafaanvallen. Dat zou een wrede aanval zijn op een land dat in eigen huis nog nooit in brand heeft gestaan.’

Teheran wil maximaal gebruik maken van uitblijven militaire reactie

Nu Iran de indruk heeft dat de VS ten koste van alles een militaire confrontatie wil vermijden, lijken nieuwe drone/raketaanvallen een kwestie van tijd. De Israëlische legertop denkt namelijk dat het regime in Teheran maximaal van deze situatie gebruik zal willen maken om de ‘stille’ alliantie tussen Israël, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten met zo’n ‘strafaanval’ op te breken.

De Israëlische generaals beseffen daarom dat er geen enkele garantie is dat de volgende aanvallen –die ook (al dan niet gelijktijdig) uit Irak, Syrië, Libanon, de Gazastrook kunnen komen- niet op Israël zijn gericht.

‘Totale oorlog lijkt onafwendbaar’

Maar zelfs al zouden de Emiraten inderdaad het eerstvolgende doelwit van Iran zijn, dan nog kan ook Israël daarna alsnog worden aangevallen. De Israëlische strategen moeten daarom besluiten of ze die aanvallen gaan afwachten, of dat ze preventieve actie ondernemen. ‘Totale oorlog lijkt hoe dan ook onafwendbaar,’ besluiten de analisten van DEBKAfile.

 

Xander

(1) DEBKA
(2) Afbeelding: Embed from Getty Images“>Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

Zie ook o.a.:

20-09: Eerste gezamenlijke aanval Israël en Saudi Arabië op Iraanse basis
18-09: Amerikaanse minister BuZa: Aanval op olie installaties ‘Iraanse oorlogsdaad’
16-09: Oorlog met Iran nabij? Alle Amerikaanse bases wereldwijd naar DEFCON 3
15-09: Senator Graham pleit voor Amerikaanse vergeldingsaanval op Iraanse olieraffinaderijen
05-09: VS zegt Israël volledige steun toe voor aanstaande grote aanval op Hezbollah
29-08: Libanon en Irak noemen talrijke Israëlische aanvallen op Iraanse doelen oorlogsverklaring
12-08: Iran dreigt met oorlog als Israël deelneemt aan marine coalitie Perzische Golf
28-06: Amerikaanse cyberaanval op Hezbollah mislukt; angst voor oorlog neemt toe in Israël
22-06: Verraad? ‘Aanval op Iran afgeblazen omdat iemand lijst met doelwitten aan Teheran gaf’
20-06: Iran schiet Amerikaanse drone neer, Israël houdt grootste militaire oefening in jaren
18-06: VN officials: Amerika bereidt tactische aanval op Iraanse nucleaire installatie voor
17-06: Terwijl Iran de EU chanteert stelt Amerikaanse senator openlijk militaire aanval voor
14-06: Israëlische generaal: Volgende oorlog wordt ergste in onze geschiedenis
13-06: Oorlog met Iran dichterbij na aanvallen op olietankers Perzische Golf

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

25

 1. Een ding is 100% zeker, er zullen geen Amerikaanse slachtoffers vallen, want het wordt wederom uitgevochten in het midden oosten en uiteindelijk Europa

 2. Zo Henk der Niederlander :
  Heb het over Syrië die regelmatig door Israël word bestookt.
  Hoezo Irak? schrijf over Iran waar het topic overgaat .
  Iran is daar op uitnodiging van Assad en Rusland .
  De rest van de wereld is Syrië binnengevallen met terroristen en ‘helpers’ zoals ‘apotheker” om de gekozen president af te zetten.
  Israël bemoeit zich overal mee vooral waar olie en gas zit.
  En zou maar eens iets lezen over de sancties en boycot tegen Iran de afgelopen eeuw miljoenen doden vrouwen kinderen enz.
  Trouwens nu je er toch over begint Iran was redelijk westers en onafhankelijk en modern totdat het westen belust op olie en gas en macht er een einde aan maakte want ja er zaten dictators he niet goed voor de bevolking…eerst door Irak te steunen die Iran binnen viel (met Amerikaanse tanks) gevolg lange bloedige oorlog miljoenen doden.
  Daarna was degene(Irak) die gesteund werd door het westen om Iran aan te vallen plotsklaps ook een dictator Saddam Hoessein en legde het loodje door het westen weet je nog? ken er nog wel een paar daar in de regio die van vriend naar dictator/vijand zijn gepromoveerd waren allemaal dictators Gadhafi van Libië ging er ook aan oa.
  Syrië Assad ook van vriend naar dictator/vijand gepromoveerd redelijk onafhankelijk westers land met een gekozen president, tja moet weg moet een puppet voor in de plaats komen die naar de pijpen danst van de op olie en gas beluste machtswellustelingen.
  Ga me nu niet vertellen dat je het niet begrijpt en dat het westen en Israël daar niet een smerig spelletje spelen?

 3. Duizenden jaren bewijs, spirit van strijd
  Zonder de turken aan hun zijde is het nooit n groot effect.
  Dit weet het westen/ NAVO
  Dit weet Poetin
  Maar ook Iran
  En de islamitische unie waarin turkije voorzitters rol kreeg
  Dit weet de shanghay 5+1 waarin turkije als toezicht houder aanschuift
  Dit weet de Turkse raad/ t
  Turan/ Turksoy ( cultuur, historie, normen en waarden bevorderings pact ) en gezamenlijk leger opbouw.
  Maar ook zeker steeds meer Afrikaanse stammen en landen.
  Nr 1 bond bondgenoot is Pakistan maar ook zeker Venezuela, Qatar en Azerbaycaan ook de Tsjetsjenen, Turkmenen en Tataren zijn altijd aan de zelfde zijde.

 4. Het beste wat je kunt destilleren uit bovenstaande commentaren is wie pro en wie contra Israël is.
  Inhoudelijk is het zoals gewoonlijk gebazel van mensen die denken zeer deskundig te zijn, niet gehinderd door enige kennis van zaken op militair en politiek gebied.

 5. Zo Jaantje.
  Nog nooit gehoord dat de Iraanse macht in eerste instantie in Irak overging in Irak via Maliki
  Ook niet begrepen dat Iran zich begon te bemoeien met de oorlog in Syrië om zo een corridor te krijgen door deze twee landen en de mogelijkheid kreeg om Israël direct aan te kunnen vallen met behulp van Hezbollah.
  Hmm wat bedoel je trouwens met Syrië in de rug aan te vallen.
  Is het misschien het feit dat de Israëlies de site gebombardeerd heeft waar met behulp van Noord Korea atoomwapens geinstalleerd zouden worden.
  Of misschien de bezetting van de Golanhoogten omdat de Israëlieseregering geen zin meer had om via daar een sterke pantsermacht het land binnen te laten vallen.
  Mij lijkt dat je niet echt goed op de hoogte bent van de recente geschiedenis.

 6. Leuk of niet twe termijnen Obama, en Trump wil niet meedoen aan dit spelletje, daarom is hij meer bezig met leugens rond zijn persoon op te lossen dan wat hij werkelijk zou moeten doen, maar dat word hem TOTAAL onmogelijk gemaakt, de oorlogs haviken van obama die er nog zitten willen koste wat het kost een totale oorlog.

 7. Is de rede dat Trump geen oorlog wil omdat meer dan 50% van de wereld bevolking Amerika haat

 8. Irans nucleaire programma werd nu beperkt in ruil voor het opheffen van de nucleair gerelateerde sancties die waren ingesteld tegen Iran.[25] Israël was als enige land ter wereld openlijk tegen het internationale akkoord.
  Premier Netanyahu zei dat “Iran de wereld wil overnemen” en dat “de wereld niet geleerd heeft van de Holocaust”.[26].
  Die laatste opmerking: kijk eens in de spiegel Benjamin.

  Ps:dat programma hield in dat Iran de mogelijkheid krijgt om kernenergie in te zetten voor economische doeleinden zoals elektriciteit en goederen productie en vervoer..

 9. Schande Netanyahu en zijn oorlog retoriek eerst Syrië(in de rug) aanvallen en nu weer dit geen wonder dat elke buur een hekel aan Israël krijgt.
  Wraakzuchtige lieden want dat Syrië binnenviel is nu al erg lang geleden en geen enkel teken wijst erop dat de huidige Assad dat van plan was.
  Maar goed ik zou zeggen ga zo door en je zult oogsten wat je zaait Israël.
  Want ik heb allang begrepen dat het gevaarlijke fanatiekelingen zijn onder het mom van preventieve verdediging.
  Dat ze er nu spoed achter zetten om de wereld te vernietigen is niet in het belang van de rest van de wereld enkel degene die geloven in de waanzin van uitverkoren volk die gered worden net als de moslims dat soort onzin geloven..
  Zou er niet op rekenen dus is het zaak ze te stoppen voor het te laat is .
  Hoe haal je het in je kersenpit om de schepping te vernietigen en dan te denken dat je iets goeds doet in de ogen van de schepper?

 10. Beste ‘doordenker’ u doet uw naam geen eer aan !
  Een oorlog die u aanhaalt , of WO I , of WO II heeft in zijn totaliteit géén enkele vrede gebracht maar een hel, namelijk een GEWAPENDE VREDE….. . Een doordenker zou moeten weten dat de afgelopen 70 jaar niets anders heeft gebracht dan wereldwijde conflicten c.q. oorlogen met meerdere tientallen miljoenen doden. Zelfs onze Oosterburen staan onder het ‘juk’ van de oh zo gevierde bevrijders. Én niet te vergeten dat onze buren oorlogen faciliteren in ‘ons’ Europa !
  Economische oorlogen, ecologische of cyber oorlogen zijn aan de orde van de dag. Beste boordenker, het schijnt zo te zijn dat oorlogen inmiddels de veroorzaker zijn van : tot dood ons scheid (als we niet oppassen). Maar wie past eigenlijk nog op ? Misschien bent u de enige ….

 11. Persoonlijk ben ik de overtuiging toegedaan dat Netanyahu en de Saoedies erop uit zijn Iran te vernietigen zoals eerder Jordanië,Egypte,Irak en Syrië.Althans uit te schakelen als potentiele reëele dreiging cq concurrent in de Islamitische wereld.En dan?Zal Saoedie Arabië daadwerkelijk snel moderniseren en een bondgenoot blijven?Turkije lijkt in ieder geval geen serieuze dreiging meer.

  Het is in mijn ogen een waar duivelspact als ze daartoe over zouden gaan.Het is niet gelukt daarvoor een bredere basis op te bouwen.

  Helemaal buiten schot zal Israël daarbij waarschijnlijk niet blijven.Bij betrokkenheid van de amerikanen lijkt de kans me iets groter dat grote delen van de bevolking zich tegen de heersende religieuze elite zal keren.Veel mensen zeggen dat iedere aanval op Iran de bevolking alleen maar massaal achter de huidige heersers zal doen scharen.Ik ben daar niet helemaal van overtuigd,maar een oorlog van Israël al dan niet met steun van Saoedie Arabië zal velen zeker niet lekker zitten.

  Of het zal leiden tot een soort Sjiïetische internationale terreurbeweging zoals Al Quaeida en Isis is zeer de vraag.Trump wil nog wel eens voorwerpen dat er Iran en de sjiIïeten zo’n grote internationale terroristische dreiging vormen en dat in de praktijk brengen ook,maar tot nu toe zijn dat vooral de soennitisch geörienteerde bewegingen als Isis en Al Qaeida geweest en het zijn nota bene de amerikanen zelf geweest die Bin Laden Afghanistan binnen geloodst hebben.

  Het lijkt erop dat Trump zijn oren vooral naar Netanyahu en de Saoedies laat hangen,maar verder toch liever niet openlijk bij het conflict betrokken wil raken.Dat lijkt me wel zo verstandig,De kans op escalatie en chaos lijkt groot als Israël en Saoedie Arabië aanvallen,maar we zullen wel zien waar het dan op uit loopt.

 12. @Matt,

  U heeft een behoorlijk verwrongen beeld van de werkelijkheid. Waarschijnlijk kunt u daar niets aan doen, omdat u voortdurend met propaganda wordt gevoerd. U staat daar beslist niet alleen in.
  Ik vermoed ook dat u een forse haat tegen Israël koestert, want u noemt dit kleine landje steeds weer Israhel, of is uw Nederlands misschien niet zo goed?
  Maar dan weet u vanaf nu in ieder geval hoe u de naam juist behoort te spellen, Israël dus. U beweert dat Iran nog nooit een ander land heeft aangevallen. Maar dan is het u blijkbaar ontgaan dat begin vorig jaar Iran een met explosieven geladen drone vanuit Syrië het Israëlische luchtruim binnen liet vliegen om een aanslag te plegen. De aanval mislukte omdat Israël de drone neerhaalde. Dat was in februari. Israël heeft deze aanval vergolden met een aanval op de basis vanwaar de drone was gelanceerd. Iran heeft vervolgens 19 raketten op Israël afgevuurd vanuit Syrië, maar deze raketten bereikten Israël niet.
  Iran heeft al meer aanvallen gedaan, maar deze zijn allemaal mislukt. Iran maakt er geen geheim van dat het Israël wil vernietigen, en in Teheran staat zelfs een digitale klok op een plein, waarin er wordt afgeteld naar het moment waarop Iran Israël wil vernietigen. Iran werkt aan een atoomwapen, dat is onweerlegbaar bewezen, en het is werkelijk krankzinnig dat Europa koste wat het kost het leugenachtige atoomakkoord met Iran in stand wil houden, terwijl het bewezen is dat Iran de hele zaak oplicht. Vergelijkbaar met Chamberlain in 1938.
  Ik heb al eens eerder geadviseerd om u eens te verdiepen in de geschiedenis, maar gezien wat u nu weer heeft gepost heeft u dat advies niet opgevolgd.
  Er zal een moment komen dat u er tot uw schande achter zal komen dat u heel erg ongelijk heeft. Maar voorkomen is beter dan te laat.

 13. @Willy.
  Dat oorlog nooit iets zou oplossen is een naiëve slagzin.
  De geschiedenis leert ons dat in werkelijkheid een conflict meestal uiteindelijk met een oorlog ‘opgelost’ wordt. Ik bedoel dan wel met een echte oorlog, zoals WO1 en WO2.
  Niet van die nep oorlogen waar uit politiek correcte overwegingen de sterkste partij enkel proportioneel mag reageren en hierdoor haar militaire superioriteit om het conflict te winnen uit handen geeft, waardoor het conflict tot in de eeuwigheid blijft duren en nooit ‘opgelost’ geraakt.

 14. Ik zou zeggen @ Matt.
  Pak het vliegtuig naar Teheran en ga dat de Mullah’s maar eens uitleggen.
  Iraanse deskundigen zijn al een tiental jaren bezig met onder de radar een kernwapen te fabriceren en Ik ben bang dat ze al zo ver zijn of bijna.
  Dat hele gedoe daar tussen Iran, Saoudi Arabie en Israel is een Ideoligische strijd.
  Volgens de Mullah’s in Teheran zijn de Soenieten afvalligen en dienen dus vermoord te worden.
  Het verhaal Israel is niet zo moeilijk uit te leggen, iets met varkens en apen.
  Die Mullah’s in Teheran en andere steden zijn zo gek als een deur en vergis je niet de gemiddelde Iranier ziet die Mullah’s nog liever vandaag dan morgen oprotten.
  Veel mensen gaan er namelijk van uit dat Iraan een echt sjiïttisch land is maar dat is allerminst waar.
  De mensen zien alle vrouwen daar met een hoofddoek lopen dus Moslim.
  Maar niemand wil inzien dat de vrouwen daar gedwongen worden om er zo bij te lopen.
  Verleden week of zo is er nog een vrouw veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf omdat ze zich had aangesloten bij een groep die op regelmatige tijden hun hoofddoek af doen en in het openbaar hun haren laten zien.
  10 Jaar, Hoe gek moet je zijn om zo iets proberen te rechtvaardigen.
  En daarbij mochten de Perzen in opstand komen zijn ze daar niet te beroerd om het leger en de militie in te zetten tegen hun eigen bevolking.
  Tijdens de herverkiezing van Ahmedinejad hebben we daar talloze voorbeelden van gezien.

 15. Matt

  Ik ben het volledig met je eens, het zijn de Amerikanen, die het hele Midden-Oosten in vuur en vlam hebben gezet.De agressoren zijn Amerikanen en de Eu . En verder niemand

 16. Iran is een islamitische staat met maar een doel islamisering van de hele wereld.
  Hier niet op reageren zal gezien worden als zwakte van de Westerse wereld.
  Je MOET Iran laten voelen dat ze een grens hebben overschreden en dat ze dat niet opnieuw moeten doen.
  Ik beweer niet dat de VS alles is maar de hele wereld onder een shariawetgeving zeker niet

 17. Het gaat om Jerusalem.Alle volken die tegen Israel hebben gestreden,zullen jaarlijks optrekken om te vieren het feest der loohutten.

 18. Als ze Iran met rust hadden gelaten was er niks aan de hand geweest in het M.O. Kleine strubbelingetjes hadden ze heel gemakkelijk onder mekaar kunnen uitvechten.
  Niet vergeten dat Iran bedreigd wordt en omsingelt is door Amerika en vriendjes en het niet zo is dat Amerika omsingelt of aangevallen zou zijn door Iran en bondgenoten.
  Amerika is dus duidelijk de agressor en is het dan gek dat een land zich dan wil verdedigen? Voor zover ik weet heeft Iran nog geen enkel ander land aangevallen want de oorlog tussen Iran en Irak had ook zeer dubieuze achtergronden. Ten tijde van die oorlog was ik in Iran en het waren Iraakse bommen die op Teheran vielen.
  Hoe komt het toch dat door de bemoeienis van Amerika zowat het hele M.O. in brand staat? Allemaal op last van Israhel dat hierdoor denkt veilig te zijn als het de buren met mekaar laat vechten? Dat is dan toch de grootste misrekening die ze kunnen maken.
  Maar het probleem voor ons hier in het westen is dat als die oorlog echt uitbreekt, maakt even niet uit wie begint, dit wel eens het einde van onze beschaving kan kosten. Rusland gaat zeker meedoen net als China en dus moeten wij ook meedoen en de atoomraketten van Kleine Brogel en Volkel op Rusland afschieten die natuurlijk terug schieten.
  Als de eerste raket, waar ook ter wereld, de lucht in gaat is er geen weg meer terug.
  Voor niemand!
  geen nieuwe wapenwedloop

 19. Verontrustend artikel.inderdaad geen tegen aanval Iran beweerd er niets mee te maken te hebben

 20. Dat komt de EU dan weer mooi uit.. kunnen ze half Iran ook overhevelen naar Europa…

 21. Oorlog is nooit een antwoord, oorlog lost niet op, en maakt alles meer complexer. shalom

Comments are closed.