Amerikaanse cyberaanval op Hezbollah mislukt; angst voor oorlog neemt toe in Israël

Anti-Israël mars van Hezbollah in Beirut. (Archief afbeelding: Getty Images (7)).

—————————————————————————————————————————————-

Waarnemende Amerikaanse minister Defensie krijgt NAVO niet mee voor eventuele aanval op Iran

—————————————————————————————————————————————-

Afgelopen zondag 23 juni heeft het Amerikaanse cybercommando een aanval uitgevoerd op de Shi’itische Kata’b Hezbollah militie, één van Irans belangrijkste ‘proxy’s’ in Libanon. Doel was om een nieuw commandocentrum, vanwaar raketten van het islamitische terreurleger worden aangestuurd, uit te schakelen. Volgens Israëlische analisten is de aanval zo goed als zeker mislukt, wat de Joodse staat in grote onzekerheid en zelfs angst brengt voor oorlog, mede omdat Hezbollah deze week opnieuw waarschuwde dat een Amerikaanse aanval op Iran vergolden zal worden met een massale aanval op Israël.

De Kata’b militie is een Iraakse tak van Hezbollah en heeft sinds kort een commandocentrum in Libanon. De Amerikaanse aanval, kort na het afsluiten van een van Israëls grootste militaire oefeningen rond een toekomstige oorlog met Hezbollah ooit, zou zich hebben gericht op het communicatienetwerk tussen de centrale en de lanceerinstellingen. Omdat noch Kata’b, noch Hezbollah, noch de Amerikanen iets kwijt wilden over de aanval, vermoeden Israëlische defensie specialisten dat deze deels of compleet is mislukt. (1)

Grote ongerustheid in Israël

In Israël is in militaire en politieke kringen grote ongerustheid ontstaan, omdat de (mislukte) aanval een duidelijke voorbode lijkt te zijn van een grote oorlog. De Amerikanen zouden hebben willen voorkomen dat het Iraanse proxyleger Hezbollah zijn raketten, waar het naar schatting zo’n 100.000 op Israël heeft gericht, kan afschieten.

Een indirecte oorlogsdaad zoals een cyberaanval op een militair doelwit lijkt alleen te worden gedaan om de weg vrij te maken voor een echte ‘hete’ oorlog, zeker omdat het Amerikaanse cybercommando rond dezelfde tijd ook een aanval op Iraanse overheidsdoelen zou hebben uitgevoerd. Hezbollah sheikh Naim Qassem zei overigens dat een Amerikaanse oorlog met Iran niet waarschijnlijk is, omdat president Trump de uitbreiding van zo’n oorlog over het hele Midden Oosten niet zal kunnen voorkomen. (6)

Piloten melden GPS storingen boven Israël

Het is denkbaar dat de vreemde GPS storingen in het luchtruim van Israël afgelopen woensdag een vergelding waren voor de Amerikaanse cyberaanval. Veel piloten van verkeersvliegtuigen meldden dat hun verbinding met GPS satellieten plotseling werd verbroken. (2)

Sommige bronnen wezen een Russische basis in Syrië als schuldige aan, maar Moskou ontkent iedere betrokkenheid: ‘Fake nieuws, dat we niet serieus kunnen nemen.’ (5).

VS krijgt NAVO niet mee voor eventuele aanval op Iran

Een dag later kreeg de waarnemende Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper bij de NAVO bondgenoten in Brussel nul op het rekest voor verzoek om steun voor een eventuele aanval op Iran. Frankrijk, Duitsland en andere landen riepen de VS juist op om terug te keren naar het nucleaire akkoord met Iran (3), dat volgens bronnen bij het IAEA in Wenen toch lijkt te zijn teruggekomen op het besluit om de uraniumverrijking boven de afgesproken limiet op te voeren. Volgens een bron is dit vooral te danken aan de diplomatie van Europese regeringen (4).

 

Xander

(1) DEBKA
(2) DEBKA
(3) DEBKA
(4) DEBKA
(5) Ynet News
(6) Ynet News
(7) Afbeelding: Embed from Getty Images“>Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

Zie ook o.a.:

25-05: Sancties VS tegen Ayatollah Khamenei: Iran zegt dat diplomatie ‘permanent’ voorbij is
22-06: Verraad? ‘Aanval op Iran afgeblazen omdat iemand lijst met doelwitten aan Teheran gaf’
20-06: Iran schiet Amerikaanse drone neer, Israël houdt grootste militaire oefening in jaren
18-06: VN officials: Amerika bereidt tactische aanval op Iraanse nucleaire installatie voor
17-06: Terwijl Iran de EU chanteert stelt Amerikaanse senator openlijk militaire aanval voor
14-06: Israëlische generaal: Volgende oorlog wordt ergste in onze geschiedenis
13-06: Oorlog met Iran dichterbij na aanvallen op olietankers Perzische Golf

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

6

 1. De Amerikanen kunnen beter de NAVO maar verlaten en de Europese ”bondgenoten” aan hun lot overlaten. Het is strategisch gezien veel belangrijker een bondgenootschap in het M-O op te richten om Israel en hun buren te verdedigen tegen Iran en hun vazallen.

 2. @Sultan,
  Dat zogenaamde groot Israël is slechts iets groter dan de helft van Nederland, hoezo dus expansiedrift? Het land is ook nog eens een stuk kleiner dan vroeger, toen ook het gebied ten Oosten van de Jordaan er bij hoorde. Dit laatste werd ook door de Volkenbond erkend en juridisch bindend en onherroepelijk vastgelegd tijdens de Conferentie van San Remo in april 1920. Helaas heeft de opvolger van de Volkenbond, de VN, alles aan de laars gelapt en zo ontstond het verdelingsplan van november 1947. Dit verdelingsplan is in feite illegaal, omdat de besluiten van San Remo juridisch bindend en onherroepelijk zijn. Derhalve is het ook illegaal om een Palestijnse staat te stichten. Maar de VN stelt nog maar weinig voor, nu ook in Libanon de taak verzaakt werd, want men heeft niets gedaan aan de bewapening van Hezbollah. Als die oorlog er komt, dan zullen er vreselijke verwoestingen plaatsvinden. Meer dan 100.000 raketten kan Israël nooit allemaal afweren. Van Libanon zal daarentegen vrijwel niets meer heel blijven, en het aantal slachtoffers daar zal niet meer te tellen zijn. Besef wel, dat het met alle vijanden van Israël heel slecht zal aflopen. En dat hebben ze aan zichzelf te wijten. En het zou zo simpel kunnen zijn: laat Israël met rust, meer is er niet nodig voor vrede!

 3. @Raveltje: 1:08 pm. Dat zou inderdaad wel eens echt er achter kunnen zitten.

 4. In het midden oosten is het aldoor oorlog, gaat nog steeds om olie en geloof.
  En de wapen wedloop. Amerika en andere grootmachten spelen daar op in.
  Soms denk ik wel eens dat het midden oosten het zelf moet uitvechten, maar dat zal wel tenkoste gaan
  van de wereldeconomie. En de NAVO zit waarschijnlijk in de slappe was met islammisering.

 5. Het Groot-Israël , van de Nijl tot aan de Eufraat ….. te vinden op : scribd.com.

  Wim Sonneveld had indertijd het liedje : Catootje, 1963 !
  Zoek de tekst op en tot verbazing vind u paralellen met datgene wat vandaag de dag gebeurt. ‘k zal je pakken, ‘k zal je pakken …. een eufemistisch liedje ?

  Wij maken ons vooral druk om de Krim. Economische en militaire bedreigingen. Maar dit gebeurt overal op de wereld. Met name de VS brengt kommer en kwel onder de naam : wij brengen u democratie, voorspoed en echte (onze) vrede. En dat veelal zonder mandaat van de VN ! Steter tropfen hoelt den Stein . Oftewel: wanneer de druk maar lang genoeg aanhoudt …. . De main stream media maakt hier dan ook steeds vaker gebruik van. En de meerderheid begint de leugen dan ook te geloven !
  Over de expansiedrift van het huidige Israël hoef ik u niets te vertellen, ondersteund door de VS. In de VOC tijd hebben wij het zelfde gedaan. Daar is o.a. Nederland rijk mee geworden. De Gouden Eeuw heet dat tegenwoordig, met diefstal, uitbuiting en slavernij rijk geworden. Inmiddels ,schamen wij ons er voor’ . Herstelbetalingen komen nu terug onder het mom van, ja u leedt het goed, ontwikkelingswerk.
  Misschien heb ik het bij het verkeerde eind. Ik hoop het maar.
  Ik respecteer iedere natie die zijn bestaansrechten heeft gekregen uit ,humanitaire ‘ gronden. Ook Israël ! Israël het enige land ter wereld waar het joodse volk zich vrij kan bewegen. Het enige land waar geen antisemitisch gedrag getoond wordt. Daar kan de rest van de wereld een voorbeeld aan nemen. Groot-Israël een droom ?
  Misschien heb ik het bij ‘t verkeerde eind….

 6. Als dit zo is,dan vind ik dat wel heel link.Ik heb toch al de indruk dat sommigen/sommige facties/verwante groepen al gauw geneigd zijn op eigen houtje te handelen,maar als je zo te werk gaat,heb je binnen de kortste tijd de poppen aan het dansen.Waanzinnige zelfoverschatting.

Comments are closed.