Sancties VS tegen Ayatollah Khamenei: Iran zegt dat diplomatie ‘permanent’ voorbij is

Afbeelding: Getty Images (4).

—————————————————————————————————————————————

‘Trump kan oorlog mogelijk niet meer vermijden’ – Iran wil Westen mee laten lijden onder olie sancties – Update 1900 uur: Trump dreigt Iran ‘weg te vagen’ bij volgende Iraanse aanval

—————————————————————————————————————————————

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van BuZa heeft verklaard dat ‘de zinloze sancties tegen de Iraanse leider en de topdiplomaat van het land de permanente afsluiting van het diplomatieke pad met de Amerikaanse regering betekent.’ In plaats van een militaire vergeldingsaanval besloot president Trump om Iran op een andere manier te straffen voor het neerhalen van een Amerikaanse drone, namelijk door de leiders van de Islamitische Republiek rechtstreeks met harde sancties te treffen. Analisten zijn bang dat een aanstaande oorlog tussen de VS en Iran (en hun bondgenoten) nu toch onvermijdelijk is geworden.

‘Khamenei vernederd door Trump’

Trump tekende gisteren een decreet waarmee de opperleider van het land, Ayatollah Khamenei, de toegang tot belangrijke financiële middelen wordt ontzegd. Het is voor het eerst dat de Shi’itische geestelijke leider rechtstreeks door sancties wordt getroffen. Ook minister van BuZa Javad Zarif krijgt later deze week met vergelijkbare maatregelen te maken.

‘We zullen nooit toestaan dat Iran ooit een kernwapen krijgt,’ aldus Trump. Volgens zijn minister van Financiën worden ‘letterlijk tientallen miljarden dollars bevroren. Deze sancties zijn zeer effectief.’ (1)

Israëlische analisten betwijfelen dit. Volgens hen heeft Khamenei zijn tientallen miljarden dollars verdeeld over tal van geheime fondsen, en is het zeer onwaarschijnlijk dat de Amerikanen in staat zijn die allemaal te bevriezen. De sancties tegen Khamenei ‘zijn dan ook meer een persoonlijke belediging, een vernederende aanval op zijn eer. Nu de twee leiders van de VS en Iran hun handschoenen hebben neergelegd en een persoonlijk duel zijn aangegaan, zal de patstelling tussen hun landen waarschijnlijk gewelddadiger worden.’ (2)

Iran ‘had geen andere keuze na verwoestende sancties’

Analist Patrick Cockburn wijst erop dat de sancties die Amerika instelde na het terugtrekken uit het nucleaire verdrag in 2018 ‘verwoestend zijn voor de Iraanse economie. Het Amerikaanse ministerie van Financiën is een dodelijkere internationale macht dan het Pentagon… Iran had geen andere keuze dan het conflict te escaleren. Het wil ervoor zorgen dat de VS, de Europese en Aziatische machten, en de regionale Amerikaanse bondgenoten Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, (ook) wat pijn voelen.’

Een nieuwe grondoorlog zoals in Irak en Afghanistan zit er tegen Iran echter niet in, nog even los van het feit dat Trump militaire interventies zoals deze altijd fel van de hand heeft gewezen. Hij is dan ook de eerste president in lange tijd die geen nieuwe oorlog begon (terwijl zijn bewierookte voorganger Obama onder meer Libië en Syrië liet platbombarderen).

Eind jaren ’80 begeleidden Amerikaanse marineschepen olietankers door de Perzische Golf, en werden diverse Iraanse schepen en kustinstallaties aangevallen. Een herhaling van deze tanker oorlog is zeker mogelijk, maar de omstandigheden zijn in de tussentijd zeer ten gunste van Iran veranderd. Nadat ze al vele gevechten hebben gewonnen heersen Shi’itische moslims van de grens met Afghanistan tot de Middellandse Zee kust in Libanon. Ook de door Iran gesteunde Houthi rebellen in Jemen hebben de verwoede pogingen van Saudi Arabië en de V.A.E. hen te vernietigen overleefd.

Eén incident verwijderd van oorlog

De VS staat er economisch en financieel een stuk slechter voor dan onder toenmalig president Ronald Reagan. ‘Stel dat de prikaanvallen op de de tankers inderdaad werden uitgevoerd door Iran, wat waarschijnlijk lijkt,’ vervolgt Cockburn. ‘Het doel daarvan is de boodschap overbrengen dat als Irans olie export afgesneden kan worden, dat ook met de andere olieproducenten in de Golf kan gebeuren. Trump denkt dat hij het moeras van weer een Midden Oosten oorlog kan vermijden, maar hij zou er inmiddels al te diep in kunnen zitten.’

Eén enkel nieuw incident, bijvoorbeeld een tweede Amerikaanse drone die door Iran wordt neergehaald, zal Trump vermoedelijk niet opnieuw militair onbeantwoord kunnen laten. De beperkte vergeldingsaanvallen die daarop zullen volgen zullen de olieprijzen verder de hoogte in drijven, en de toch al wankele wereldeconomie in nog zwaarder water brengen – zeker als het geweld in de Golf uit de hand loopt, en Iran zijn voortdurende, ook afgelopen week weer geuite dreigementen om als vergelding Israël aan te vallen waar maakt.

Update 1900 uur: Trump haalde vanmiddag keihard uit naar Iran. ‘Helaas is kracht en macht het enige wat ze begrijpen… Het geweldige Iraanse volk lijdt, en om geen enkele reden. De leiders geven al hun geld uit aan terreur, en amper aan iets anders… Irans onnozele en beledigende verklaring vandaag toont enkel aan dat de realiteit niet begrijpen. Iedere Iraanse aanval op iets Amerikaans zal beantwoord worden met grote, overweldigende kracht. Op sommige gebieden betekent dat wegvaagd worden. Geen John Kerry & Obama meer!’ (5)

Xander

(1) Zero Hedge
(2) DEBKA
(3) The Unz Review via Zero Hedge
(4) Afbeelding: Embed from Getty Images“>Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

Zie ook o.a.::

22-06: Verraad? ‘Aanval op Iran afgeblazen omdat iemand lijst met doelwitten aan Teheran gaf’
20-06: Iran schiet Amerikaanse drone neer, Israël houdt grootste militaire oefening in jaren
18-06: VN officials: Amerika bereidt tactische aanval op Iraanse nucleaire installatie voor
17-06: Terwijl Iran de EU chanteert stelt Amerikaanse senator openlijk militaire aanval voor
14-06: Israëlische generaal: Volgende oorlog wordt ergste in onze geschiedenis
13-06: Oorlog met Iran dichterbij na aanvallen op olietankers Perzische Golf

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

20

 1. mijn vraag(en)wie zegt dat VS geen kernwapens heeft?wie stelt dat de burgers in Iran ontvreden zijn de Amerikanen dat niet? hun eigen tuintje is zo smerig maar willen alle buurgers “redden” wann is de laatste keer dat het gevaar Iran een oorlog is gestart. hoelang doet Amerika dit al onder het mom van…. hoezo is een natie die al meer dan 20 jaar geen oorlog heeft gevoerd/gestart opeens een probleem zijn zij hebbe die wapens al vele jaren en stil nothing happend. waar staat er geen wereldbank? waar gaat dit werkelijk om.. niet zo heel lang geleden was iedereen in de ban van Venezuela en hun burgers die hulp nodig hadden dat duurde letter anderhalve week nu hoor ik niemand meer de president zit er nog steeds we zijn gewoon eeven met zijn alle verplaats naar een ander wereld deel why?

  mensen de aanstichter VS heeft het Niet altyd bij het goede eind en hun werkelijke intenties liggen veel complexer dan zij doen geloven waar het omgaat. de burgers in de VS hebben hulp nodig wie valt daar een keer binnen!

 2. @Vlokje
  Dank , en wat heb je het mooi samengevat . Helaas zijn er maar zo weinig die hen doorgronden .

 3. De meeste oorlogen hebben met geloof te maken en grondstoffen
  De oorlog na de twee wereldoorlogen ging daarmee gewoon door
  En je kunt niet eeuwig doorgaan met druk uitoefenen en sancties ook daar zijn burgers
  slachtoffer van wat betreft levensonderhoud.

 4. Inderdaad bundy
  Voor deze mensen is het boek openbaringen, geen boek van openbaring, maar een draaiboek hoe aan de macht te komen, en die kennen de bijbel beter dan mening dominee of pastoor

  Hun rekenen meer op een wederkomst dan de christenen, na een wederkomst geven ze er zo’n draai aan dat ze er munt uit kunnen slaan, zodat het NWO van start kan, in een atoom oorlog mist men de opgenomen niet, valt er ook niets te verklaren
  (En eindelijk voor hun: de lastigste Jezus en bijbel kenners weg, die nu nog wijzen , prik, prik wie niet deugt)

 5. Iran staat in de weg betreffende het midden oosten plan. Als Iran uitgeschakeld is zal de situatie geheel veranderen in de regio aldaar. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als Mekka door een Iraanse bom geheel verwoest wordt? Jeruzalem zou dan volledig in de focus kunnen komen als vervanger van Mekka/Medina. De Israëlische overheid/leger kan Iran niet verslaan.
  Er moet een situatie ontstaan die het mogelijk maakt dat er een sterke man opstaat die heel de regio tot rust brengt voor een bepaalde tijd……….. De komende jaren zal er steeds weer een stap in de richting gedaan worden om de pseudo messias ten tonele te laten verschijnen. En daar speelt de onrust met Iran ook een rol in. Maar bij God gebeurt niets zomaar. Want UIT Hem, DOOR Hem en TOT Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid tot in de aeonen! (tijdperken)
  Rom.11:36
  Opstekertje:
  De dag des Heren, die volgens Paulus de gelovigen niet zou overvallen als een dief in de nacht. De reden daarvoor is, zo betoogt de apostel in 1Thessalonika 5, dat wanneer iedereen zal roepen “vrede, vrede en geen gevaar”, de gelovigen zullen weten wat er in werkelijkheid op handen is. Zij zijn immers op de hoogte van “de tijden en gelegenheden”. Paulus refereert met de bejubelde vrede aan de laatste jaarweek, waarover Daniël 9 spreekt. Een vredesverdrag zal worden bekrachtigd met betrekking tot “uw volk” (=Joodse volk) en “uw heilige stad” (=Jeruzalem). Wat al sinds 1948 onmogelijk lijkt, zal t.z.t. worden gerealiseerd: een vredesregeling voor het Joodse volk en de status van Jeruzalem als “heilige stad”. De vrede en voorspoed die dit tot gevolg zal hebben, zal de massa van de mensen in een roes brengen: dit is de de geprofeteerde messiaanse tijd…

  RD en allen:
  Verder praten op het Geloofsforum. Mod.

 6. Ter attentie van Hans : een geestelijke leider met miljarden dollars …. wat te denken van het Vaticaan en de Anglicaanse kerk én de Scientology niet te vergeten. Een grote corrupte verzameling van drugs, pedofilie, maffia en chantage. Én dat allemaal met uitgestreken en gevouwen handen. Het is een gotspe. Wat zijn wij in onze jeugd door middel van de catechismus, de leer van …. . voorgelogen.
  Nu zit de (hele) wereld wel te schelden op Trump maar deze ondernemer is natuurlijk niet gek.
  Zijn personeelsleden, dat zijn de westerse mogendheden met uitzondering van Engeland, hebben zich verzameld in een soort vakvereniging cq ondernemersraad met de naam : B.C. bv. = Brussel, consortium bv. Oplichters van het zuiverste water !
  De USA heeft voorlopig nog volledig de scheit aan de rest van de wereld, een regering met veel ADHD trekjes. Herkenbare trekjes uit Den Haag nietwaar….
  Trump, moet zijn bedrijf zien te redden en alle laden van de kast worden hierbij uitgetrokken. In één ding moet ik hem zijn gelijk geven. Alleen de manier waarop ?
  De hele wereld koopt goederen made in the far east. Begonnen uit jacht naar meer en gemakkelijke winsten, de textiel . Successievelijk komt het merendeel van alle goederen daar vandaan. Goedkoop, bruikbaar én voordelig natuurlijk. Én dat spreekt de consument aan ! Inmiddels is de concurrentie (bijna) volledig weggevallen. Heel veel westerse bedrijven hebben óf het nakijken óf hebben hun productie verplaatst.
  Bruto / Netto …. er gaat meer geld daar naar toe dan er hier binnenkomt. Voorlopig is economie hét sleutelwoord voor vrede, althans iets wat op vrede ( gewapende vrede ) lijkt. Met een beetje fantasie hoef je nooit meer op vakantie naar ,het verre oosten, te gaan, hoe mooi het daar ook is. Dagelijks tel ik de auto’s, bestelwagens en cabrio’s van de andere kant van de wereld. Én dan word ik ook nog chagrijnig, vaak, te vaak zeg ik dan tegen mijzelf weer een Jap ….En er zijn nogal wat. Binnenkort komen er Chinese auto’s op de markt. Het lijkt er wel op of WIJ helemaal niets meer kunnen ….

  Trump wil maar twee dingen. Fabricage in eigen land. Logisch natuurlijk.
  Én de (verloren) strijd ter bescherming van de petro-dollar. Waar de USA zit, zit olie in de grond. De rest zijn voorwendselen om het idee te wekken dat ze iets doen voor een (eveneens verloren) democratie !

  Dat gedoe over atoombommen ? Met name Duitsland wilde het inf verdrag niet tekenen. We hebben allemaal boter op ons hoofd ….

  Wie voor de euro miljonair was heeft nu nog maar minder dan de helft !

 7. Iran hoeft alleen de open deur binnen te wandelen, en de sanctie”s zijn opgeheven!
  Voorwaarde 1: geen ballastische raketten; 2:stoppen met steunen van terrorisme.
  Iran weigert!, en dus is duidelijk waar het Iran om is te doen. ballistische raketten en terrorisme.
  Dit gekoppelt aan de productie van uranium, dat vele malen groter is dan voor eigen gebruik nodig is en de ware bedoelingen van Iran zijn klip en klaar.
  Iran, een gelegaliseerde IS staat!, in het bezit van kernwapens en balistische raketten.

  Dit is het resultaat van tientallen jaren Europese en anti Israel presidenten van Amerika. Met Obama als de grootste verrader van Israel, met misschien wel meer bloed aan zijn handen als Eichman, indien Hillary Clinton president zou zijn geworden.
  Trump is de reddende engel voor Israel, hij zal het getij gaan keren. Israel staat dit keer niet met lege handen, de holocaust is uit het verleden.Trump gaat de bezem door het M.O halen en de grote puinhoop opruimen.De geschiedenis leert dat miljoenen onschuldige burgers opdraaien voor de rampzalige politieke besluiten uit het verleden.
  De schuldige politici ontspringen altijd de dans.

 8. Sancties tegen Iran zijn er al jaren. Iran mag pas sinds Obama olie op de wereldmarkt verkopen. De periode die Iran olie mocht verkopen was dus een extraatje voor het Iraanse regime. Onder de Amerikaanse sancties heeft Iran een leger op kunnen bouwen waar andere landen jaloers op zijn. Sancties werken alleen als iedereen mee doet. Op dit moment is Iran de toegang tot de Albert Hein ontzegt maar ze zijn nog gewoon welkom bij de jumbo en Aldi.

 9. En de grote humor van het hele verhaal lijkt uit een sprookje te komen.
  Toen Khomeini nog de opperste leider was had Ali Kamenei de bijnaam Ali de bedelaar en Ali de zwerver omdat hij toen nog geen cent bezat en straatarm was.
  Kun je nagaan hoe dit soort volk zich verrijkt ten koste van hun burgers.
  De presidentiele garde is overigens de rijkste organisatie van Iran.
  Die zit in elk element van de grote industrie ingebakken.

 10. Het is goed mogelijk dat Iran kernbommen heeft. Niet zelf gemaakt, maar gekocht van N-Korea of Pakistan

 11. Een duivels dilemma voor Iran en de vs wie gaat als eerste schieten de gevolgen zijn enorm!!!

 12. Laat die gasten in Teheran maar lekker in hun vet gaar smoren. Diplomatie werkt sowieso niet bij dat stelletje leugenaars en fanaten. Trump handelt juist!

 13. Hans
  Religie is big business
  Geen haar beter dan die tv-dominee’s
  Met zoveel dwallenden, een gat in de markt

 14. Die geestelijke leider noemde Trump ‘ een man met een mentale achterstand ‘ , de vraag is nu wat zijn godsdiensten dan ?? De vraag is nu wat gaat het verder gebeuren, de Palestijnen hebben het vredesplan van de VS al verworpen en Iran is duidelijk uit op een confrontatie en niet voor overleg en dit terwijl Trump steeds bereid is tot gesprekken, de vraag is nu niet meer heeft Iran een atoomwapen het is eerder wanneer !! Shalom

 15. Maar de God van Abraham, Isaäc en Jacob, heeft alles in handen. Ik vertrouw op Hem.

 16. een geestelijk leider met 10 tallen miljarden dollars???? iets ontgaat me hier,of vergis ik me?

Comments are closed.