Wordt een cataclysmische ramp verwacht? Wetenschappers willen ‘ark’ op de maan bouwen

De Global Seed Vault op Svalbard (Spitsbergen) herbergt honderdduizenden zaden, maar kan nog altijd worden vernietigd door een asteroïde inslag of een plotselinge zeespiegelstijging.

—————————————————————————————————————————————–

Robots zouden een maanbasis kunnen bouwen (of is die er misschien al?)

—————————————————————————————————————————————–

Wetenschappers van de Universiteit van Arizona stellen de bouw van een ‘ark’ op de maan voor. Met dit ambitieuze project zou het overleven van miljoenen soorten planten, dieren en gewassen moeten worden veilig gesteld voor het geval dat de Aarde wordt getroffen door een cataclysmische ramp die bijna al het leven uitroeit. Een van de mogelijke genoemde rampen is de uitbarsting van een supervulkaan. Een ander gevaar hebben we zeker het afgelopen jaar vaak besproken, en dat is dat onze planeet zijn bescherming door het magnetische veld verliest en wordt getroffen door een verwoestende zonnevlam. Nu dat magnetische veld in snel tempo aan het afnemen is, zou de eventuele bouw van die ‘ark’ wel eens geen moment te vroeg kunnen komen.

Het project, dat voorziet in het cryogeen invriezen de zaden, sporen, sperma en eieren van zo’n 6,7 miljoen soorten in een ‘ark’ die wordt verborgen in grotten onder het oppervlakte van de maan, wordt geleid door researcher Jekan Thanga, en werd tijdens de IEEE Aerospace Conferentie gepresenteerd.

‘Wereldwijde verzekeringspolis’

Deze moderne ‘wereldwijde verzekeringspolis’, die met behulp van zonnepanelen van energie zal worden voorzien, gaat als een DNA opslagplaats dienen voor het geval de aarde opnieuw bevolkt moet worden na een cataclysmische ramp.

‘De aarde is van nature een wispelturige omgeving,’ zei Thanga, professor aerospace en mechanische techniek aan het UArizona College of Engineering. ‘Voor mensen was het ongeveer 75.000 jaar kantje boord door de Toba supervulkaanuitbarsting, die een 1000 jaar durende afkoeling veroorzaakte, en volgens sommigen gelijk liep met een geschatte daling van de menselijke diversiteit. Omdat de menselijke beschaving zo’n grote footprint heeft, zou deze bij een instorting een negatieve kettingreactie op de rest van de planeet kunnen hebben.’

‘Ik gebruik graag de analogie met data,’ vervolgde hij. ‘Het is als het kopiëren van je foto’s en documenten van je computer op een aparte hard disk, zodat je een backup hebt als er iets verkeerd gaat.’ Na een apocalyptische gebeurtenis zoals een uitbarsting van een supervulkaan (zoals Yellowstone), een kernoorlog, een asteroïde inslag, een pandemie of een zonnevlam/-storm kunnen overlevenden op een soort ‘reset’ knop drukken, en beginnen de beschaving opnieuw op te bouwen.

Lava tunnels

De maanark zou volgens Thanga in lava tunnels en grotten moeten worden gebouwd. Deze grotten werden in 2013 door wetenschappers ontdekt, en werden gevormd door het opdrogen van lava kanalen en pahoehoe (basalt- of ‘gladde’ lava) stromen. Tot nu toe werd een netwerk van zo’n 200 van deze structuren ontdekt, die volgens sommigen zo enorm zijn, dat er een planetaire basis in zou kunnen worden gebouwd.

Deze enorme ’tunnels’ bieden bescherming tegen externe elementen (zoals inslagen van meteorieten) en hebben een temperatuur van ongeveer -25 graden Celsius. Om de zaden cryogeen te bewaren is echter een temperatuur van – 180 graden Celsius vereist. Voor de stamcellen geldt een nog lagere temperatuur van -196 graden C..

Kwantum levitatie

Om te voorkomen dat de koelapparatuur die daarvoor nodig is het mechanisch begeeft stelt Thanga’s team voor om gebruik te maken van een fenomeen dat kwantum levitatie heet. Dat is gebaseerd op cryo-gekoeld supergeleidend materiaal – een materiaal dat zonder warmteverlies energie overbrengt – dat boven een krachtige magneet zweeft. De twee onderdelen zijn op een vaste afstand aan elkaar gekoppeld, zodat overal waar de magneet heengaat, de supergeleider volgt.

‘Het is net alsof ze met onzichtbare draden aan elkaar vastzitten,’ legde de professor uit. ‘Met cryogenische temperaturen kunnen er vreemde dingen gebeuren. Soms lijkt het gewoon op magie, maar het is gebaseerd op beproefde en in laboratoria geteste natuurkundige principes die grenzen aan ons begripsvermogen.’

Kwantum levitatie zou ook kunnen worden gebruikt om vliegende en springende miniatuurrobots de tunnels in te sturen en informatie te laten verzamelen over hun layout, temperatuur en samenstelling. Zo’n buiten de aarde opererende taskforce van robots zou tevens kunnen helpen om de basis zelf te bouwen, net als het installeren van de zonnepanelen die de elektriciteit voor de cryogenische modules moeten gaan leveren. Tevens is een lift nodig om de samples en bouwmateriaal naar de basis van de lava tunnel te vervoeren.

Slechts 250 lanceringen nodig

Een van de grootste obstakels is hoe alle samples en benodigde goederen en materialen naar de maan moeten worden getransporteerd zodra het project klaar is. Met de huidige technologie zouden er zo’n 250 raketlanceringen nodig zijn om 50 samples van elk van de 6,7 miljoen soorten naar de maan te brengen. ‘Er waren 40 lanceringen nodig om het International Space Station (ISS) te bouwen. Het is dus niet krankzinnig omvangrijk. We waren best een beetje verrast daarover.’

Op aarde bestaat reeds zo’n ‘ark’: de Svalbard zadenbank (Global Seed Vault), een installatie op de Noorse eilandengroep Spitsbergen, waar honderdduizenden samples van zaden zijn opgeslagen voor het geval de biodiversiteit door bijvoorbeeld een wereldwijde ramp sterk achteruit of zelfs verloren gaat. Deze ‘Global Seed Vault’ kan echter nog steeds worden vernietigd door een asteroïde inslag of een sterk stijgende zeespiegel.

‘Begin ruimte-beschaving’

Hoewel er gedegen onderzoek dient te worden verricht naar de invloed van de lagere zwaartekracht op de zaden, en naar hoe de ark vanaf de aarde moet worden bestuurd en gecontroleerd, heeft het team er alle vertrouwen in dat het complex op de maan daadwerkelijk kan worden gebouwd. Een ‘ark’ in een groot ruimtestation om de aarde zou dichterbij zijn, maar niet veilig genoeg in verband met een onstabiele omloopbaan.

UArizona doctoraal student en thermisch specialist Álvara Díaz-Flores Caminero ziet het project als de volgende stap van de mensheid naar een ‘ruimte beschaving, en naar een niet al te verre toekomst waarin de mensheid bases op de maan en Mars zal hebben.’

Binnen 30 jaar, maar is dat genoeg?

De Maan-Ark kan volgens Thanga binnen 30 jaar worden gebouwd. Dat lijkt een lange periode, maar gezien het snel afnemende magnetische veld van de aarde, een reeds in gang gezette poolomkering en het toenemende risico dat onze planeet mogelijk al op korte tot middellange termijn wordt getroffen door een verwoestende zonnevlam/-storm, kan serieus worden afgevraagd of daar nog wel voldoende tijd voor is.

Bestaat er al een maanbasis?

Het zal veel lezers bekend zijn dat er al tientallen jaren speculaties zijn over het bestaan van geheime bases op de maan. Die zouden volgens sommigen zijn gebouwd door de Nazi’s, de Amerikanen, of door buitenaardsen.

Dat klinkt minder science fiction dan u denkt. Zo is bijvoorbeeld uit testen met explosieven gebleken dat de maan een holle binnenkant lijkt te hebben, en het oppervlakte van de maan bedekt is met materiaal dat deels uit het inwendige afkomstig is. Dat lijkt erop te wijzen dat de maan door een technologisch hoogstaande beschaving wordt gebruikt om de mensheid van dichtbij te monitoren.

Astrofysici hebben zich er altijd al over verbaasd dat een naar verhouding kleine planeet als de aarde zo’n grote maan heeft, en dat die maan vanaf het aardoppervlak visueel net zo groot is als de zon, die vele malen verder van onze planeet verwijderd is. Uniek toeval? Of inderdaad een sterke aanwijzing dat er veel meer met de maan aan de hand is dan algemeen bekend is gemaakt.

 

Xander

(1) Room.eu.com
(2) Live Science
Zie ook o.a.: WikiMedia Commons, auteur Martyn Smith from London, England ,bron Global Seed Vault , Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Zie ook o.a.:

11-05: Studie suggereert dat explosie hartziekten te wijten is aan afnemende magnetisch veld
08-05: Wetenschappers nemen galactische magnetische poolomkering in slechts enkele jaren tijd waar
12-04: Bizarre bliksemflitsen en mentale problemen signalen van komende magnetische poolomkering ( / ALLES wordt op dit moment versterkt, zowel de grote geofysische, magnetische als fysieke, mentale en ook ingrijpende spirituele gevolgen voor ieder mens)
03-04: Wordt deze brein aantastende parasiet in 1/3 mensheid actief door injecties, 5G en het zwakker magnetische veld?
28-03: Space Weather studie: Electriciteitsnet niet bestand tegen volgende Solar Superstorm
23-03: Het Grote Ontwaken komt pas zodra de mensheid dreigt te worden uitgeroeid’
13-02: Nieuwe mislukte lancering na 40 verbrande satellieten door zwakke zonnestorm bewijst snel afnemende magnetische veld
02-01: Kosmische ramp binnen 20 jaar onvermijdelijk door versnelde afname magnetische veld ( / Einde 12.000 jarige cyclus bevestigd: ‘De aarde zal bevend van haar plaats wijken’ (Jesaja 13) wordt binnen 15 tot 20 jaar (maar mogelijk al binnen 2 tot 8 jaar) werkelijkheid)

2021:

30-06: Dierenwereld raakt van slag door snel afnemende magnetische veld aarde (Bescherming tegen kosmische straling wordt razendsnel zwakker – Poolomkering veel dichterbij dan aangenomen? – Wetenschappers waarschuwen voor kosmische golf EN super zonnevlam in 2023)
14-06: Solar wetenschapper: ‘Er staat iets groots te gebeuren op de zon, wij noemen dit het Termination Event’
22-05: Werd de stroomstoring in Kazachstan veroorzaakt door extreem verzwakte magnetische veld Aarde?
29-04: Climate Science Center wetenschapper waarschuwt voor ‘super zonnevlam’ in 2023
06-02: Global Cooling zet door: Satellieten constateren scherpe temperatuurdaling atmosfeer