Verbod op nieuwe e-auto’s nodig om grootschalige blackouts in Nederland te voorkomen

(17.25) – De van overheidswege opgedrongen uitrol van EV’s (elektrische auto’s) vormt een grote bedreiging voor de stabiliteit van onze elektriciteitsvoorziening. Het (snel)laden van één EV slurpt namelijk drie keer zoveel stroom als een compleet gezin in één dag verbruikt. Indien de verkoop van e-auto’s niet onmiddellijk wordt verboden, dreigt de komende jaren een totale overbelasting van ons net, waardoor hele landsdelen urenlang in het donker (en in de winter in de kou) zullen worden gezet. Bovendien vormen e-auto’s – in tegenstelling tot normale benzine auto’s – zoals bekend een zeer grote belasting voor het milieu. De reden dat ze toch worden doorgedrukt is niet vanwege het klimaat, maar om straks een excuus te hebben om autorijden voor 9 van de 10 mensen onmogelijk te maken, en zo de dystopische ’15 minuten’ steden van het WEF te realiseren.

Op Amerikaanse social media en vrije nieuwssites gaat een nieuwe video video met de veronderstelde feiten over e-auto’s als een lopend vuurtje rond. De makers van de video rekenen voor dat iedere laadpaal net zoveel stroom verbruikt als 280 woningen in één uur, en laadstations met meerdere oplaadpunten zelfs als 1080 woningen per uur. Een gemiddelde woning verbruikt 1,25 kilowatt per uur. Althans, in de VS, want in Nederland ligt het verbruik veel lager, namelijk tussen de 5,3 kWh (1 persoon) en 11,4 kWh per dag.

Er is een groot verschil tussen kilowatt (kW) en kilowatt per uur (kWh). kW is enkel een eenheid om vermogen aan te geven, en kWh geeft de verbruikte energie weer. Voorbeeld: alle stopcontacten in uw woning leveren 230 volt, maar het verschilt per apparaat hoeveel er wordt verbruikt. Een LED lamp verbruikt oneindig veel minder elektriciteit dan uw stofzuiger.

Fors hoger verbruik van electricteit

De Amerikaanse e-auto bezitter verbruikt tijdens het kwartiertje snelladen dus geen 137 kW, maar 137 x 0,25 uur = 34,25 kWh. Dat is nog altijd meer dan de 29,56 kWh die een gemiddeld Amerikaans huishouden per dag verbruikt, en drie keer zoveel als een Nederlands gezin van 4 personen.

Die 137 kW die het laadstation leverde om de e-auto van deze bestuurder op te laden wordt natuurlijk pas ten volle aangesproken als deze 24 uur continu in gebruik zou zijn. Desondanks gaat het slechts om één enkele laadpaal, daar waar er in Nederland al zo’n 140.000 van staan. Dat moeten er in 2030 maar liefst 1,7 miljoen worden.

Bij een 8 uur durende druppellading bij u thuis aan het stopcontact wordt circa 40 kWh verbruikt om een vrijwel leeggelopen accu tot circa 80%* op te laden. Dat is nog altijd 5 kWh per uur. Stel dat u het gemiddelde aantal kilometers per jaar rijdt (12.000), en de actieradius van een 100% volle accu bedraagt 500 kilometer (rijkelijk veel als u ook op de snelweg rijdt, want bij 130 km/uur daalt deze radius naar (ver) onder de 400 km.). 80% van 500 = 400 km. 12000:400 = 30. U moet uw e-auto dan dus 30 keer per jaar opladen, waarbij 1200 kWh wordt verbruikt.

(* Hoger is niet mogelijk bij snelladen, en sowieso onwenselijk omdat de levensduur van de accu dan korter wordt.)

Een 4-persoonshuishouden verbruikt gemiddeld 4500 kWh per jaar. Er zijn echter al 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens, en dat worden er gezien het almaar toenemende individualisme (en natuurlijk het enorme aantal relaties dat stukloopt, mede vanwege het almaar groter wordende egocentrisme) steeds meer. Een eenpersoonshuishouden verbruikt ca. 1800 kWh per jaar. Daar komt dus maar liefst 2/3 bij als deze persoon een e-auto gaat rijden. Nu kost elektriciteit nog niet zo heel veel, ongeveer 37 cent per kWh (waarvan ca. 27 cent uit belasting en transport bestaat), maar dat gaat ongetwijfeld veranderen nu de meest betrouwbare en duurzame ‘fossiele’ bronnen (gas / olie) worden afgestoten en vervangen door veel kostbaardere en onbetrouwbaardere wind/zonne energie.

Op dit moment tanken benzine/diesel auto’s in Nederland gemiddeld zo’n 14 miljoen liter per dag. Bij een getankte hoeveelheid van 40 liter gaat het om 350.000 tankbeurten. Wil je de 5 miljoen auto’s in ons land allemaal elektrisch maken, dan moeten die allemaal aan het net worden gehangen. Voorstanders zeggen dan vaak: opladen gebeurt dan ’s nachts, dus valt de extra belasting van het net mee. Elke EV hoeft immers gemiddeld één keer in de 12 dagen te worden opgeladen, dus 5 miljoen : 12 = een kleine 417.000 auto’s per dag/nacht. Die echter wel heel veel stroom verbruiken – stroom die ergens vandaan zal moeten komen. (We gaan er bij deze berekening even vanuit dat brandstof- en e-auto’s ongeveer evenveel ‘verbruiken’.)

Het net zit nu al aan zijn taks; impopulaire besluiten op komst

Rekensommetjes op papier zouden dan laten zien dat het prima mogelijk is, maar de praktijk wijst uit dat ons net aan zijn taks zit. Voor sommige compleet nieuwe woonwijken is nu al geen elektriciteit beschikbaar, en ook nieuwe bedrijven moeten heel lang op een aansluiting wachten, of krijgen simpelweg een definitief ‘nee’ te horen. Wat de politici ook mogen beweren, de reden is een combinatie van het afsluiten van stabiele ‘fossiele’ centrales (gas/kolen), de omschakeling op wind/zon, en de extra belasting van het net door e-auto’s.

De komende regeringen zullen daarom zeer onpopulaire besluiten moeten nemen, en dat beseft ook de VVD (die daarom andermaal zijn kiezers bedriegt). Er zullen regels moeten komen om te zorgen dat niet al die auto’s (bijna) tegelijkertijd aan de stekker gaan en zo de stroomvoorziening in elkaar klapt, met grootschalige blackouts als gevolg. De overheid gaat dus bepalen wanneer u uw auto mag / moet opladen, en wanneer niet. En heeft u uw auto dringend nodig maar is er geen ruimte op het net, dan heeft u gewoon pech.

Verkoop e-auto’s stort in diverse landen in

In de VS, China en Duitsland staan vaak lange rijen voor de laadstations, met soms slaande ruzies als gevolg omdat de wachttijden zo krankzinnig lang zijn. Vanwege de veel hogere aanschafprijs van EV’s zijn ze ook nog eens erg impopulair, zeker nu basiszaken zoals voedsel en energie schreeuwend duur zijn geworden. In Amerika is de verkoop van e-auto’s al compleet aan het instorten, en Europese landen zoals Noorwegen hebben al gemerkt dat als je de torenhoge subsidies intrekt, eveneens bijna niemand meer een EV koopt.

Dan kost een elektrisch wagenpark de overheid ook nog eens miljarden extra aan wegenonderhoud. EV’s hebben vanwege hun loodzware accu’s namelijk een veel hoger gewicht, waardoor het asfalt sneller slijt dan normaal.

Veel te weinig grondstoffen

Eén EV accu bevat 220 kilo staal, aluminium en plastic, 110 kilo koper, 33 kilo nikkel, 24 kilo mangaan, 17 kilo kobalt en 12 kilo lithium. Voor de productie van één enkele accu moet 270 ton (dus 270.000 kilo) veelal zwaar giftige grondstoffen worden gewonnen via mijnbouw, en is 8000 liter schoon water benodigd*. Kortom: een EV is een gigantische aanslag op het milieu (om maar te zwijgen op de afschuwelijke levensomstandigheden van al die kinderen die werken in de kobaltmijnen in bijvoorbeeld Congo – allemaal om de groene droom van de ‘progressieven’ waar te maken).

(* En voor het blussen van een e-auto / accu brand zijn tienduizenden liters water nodig. Bovendien worden e-auto’s bij pech veel sneller met een takelwagen opgehaald (= veel hogere kosten), mede vanwege dit risico:)

Voor de accu van één Tesla is dus 12 kg. lithium nodig. De complete voorraad lithium op onze planeet bedraagt 53 miljoen ton, omgerekend 6,6 kg. per aardbewoner. Met ALLE beschikbare lithium zijn dus de accu’s voor pakweg 1,8 miljard e-auto’s te produceren. Op dit moment rijden er al zo’n 1,4 miljard auto’s op onze planeet rond. Als die allemaal elektrisch moeten worden, kunnen er daarvan, ondanks de snel groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart in veel landen, dus niet veel meer bijkomen – nog even los van het feit dat er héél veel lithium nodig is voor de accu’s van miljarden en nog eens miljarden smartphones en alle andere apparaten die op batterijen en accu’s werken.

Laten we daarbij vooral niet uit het oog verliezen dat lithium (/accu’s) niet recyclebaar zijn en enkel tegen extreem hoge kosten (o.a. vanwege de grote gevaren voor mens en milieu) zijn te ‘verwerken’. Fabrikanten garanderen een accu levensduur van 10 jaar, en zeggen dat 20 ook mogelijk is (maar de praktijk moet dat nog bewijzen). Een virtueel volledig elektrisch gemaakt wagenpark komt dus na maximaal 20 jaar stil te staan, omdat er dan geen lithium meer zal zijn om vervangende accu’s te produceren.

Links krijgt toch zijn zin: geen auto’s meer in 15 minuten steden

En dat is dan ook exact wat de bedoeling van globalistisch links/liberaal is. Links heeft altijd al een hekel gehad aan auto’s en vrije mobiliteit, en tegenwoordig wordt die aversie ook gedeeld door de VVD. Nee, niet openlijk, maar kijkt u maar even mee naar de feiten: de brandstofprijzen zijn geëxplodeerd, ook de ‘liberalen’ zetten volledig in op een (dus nooit te realiseren) alomvattend e-auto park, en de wegenbouw is vrijwel de nek omgedraaid met de totaal onzinnige, onrealistische en niet werkbare stikstofnormen. Onder Mark Rutte is de VVD dan ook stapsgewijs net zo anti-auto(mobiliteit) geworden als D66, en dat gaat onder mevrouw Yesilgöz beslist niet veranderen.

Dat is mede terug te leiden op de zelfgekozen onderhorigheid van de afgelopen liberaal/christelijke regeringen aan het WEF, dat met zijn beruchte 15-minuten steden een dystopische toekomst voor ons in gedachten heeft waarin het compleet gedaan zal zijn met alle vormen van vrijheid en vrije wil. Vrije (auto)mobiliteit behoort dan definitief tot het verleden. Als straks bijna iedereen een e-auto heeft, is mobiliteit heel simpel te rantsoeneren door slechts op beperkte dagen en tijden de laadpalen van stroom te voorzien. En dan nog moet er voldoende CO2 budget op uw Europese digitale ID kaart staan, want anders kunt u uw voertuig nog steeds niet opladen.

En gaat u dan rijden, dan kan uw auto zomaar op afstand worden overgenomen indien de overheid dat nodig acht. Via sensoren en zenders zal de (naar verwachting fors verlaagde) maximum snelheid onverbiddelijk worden gehandhaafd. U zult geen kilometer harder kunnen dan 80 of zelfs 60 (dat voorstel heb ik vanuit linkse kringen ook al gelezen), hoe diep u het ‘gas’pedaal ook indrukt.

E-auto’s leugenachtig bedrog en moeten worden gestopt

Samenvattend kan worden gesteld dat e-auto’s één van de grootste vormen van bedrog zijn die ons rijp moeten maken voor het accepteren van een wurgende klimaatdictatuur. Net als in de voormalige Sovjet Unie is autorijden straks enkel voorbehouden aan de rijkeren en/of de ‘partijleden’, dus met een vergunning. De rest moet thuisblijven of gedwongen de fiets, bus of trein pakken, al kunnen zoveel mensen onmogelijk allemaal het OV in, omdat dit nu al overvol is. Dus ook dáár zult u geen vrij gebruik van kunnen maken. (Zie ook ons artikel van 16-07-2021: (/ Frans Timmermans’ Green Deal maakt einde aan vrij privé autovervoer van Europese burgers – Nationaal Lab Chicago komt met ontnuchterende conclusie: Elektrische auto’s genererern veel meer CO2 uitstoot dan gewone auto’s).

De verkoop en uitrol van nieuwe EV’s zou naar mijn mening onmiddellijk moeten worden verboden om de samenleving niet totaal te ontwrichten. Omgedraaid: de aanschaf van een e-auto kan gezien al deze feiten en kenmerken rustig asociaal worden genoemd. Nee, ik zeg niet dat alle EV rijders aso’s zijn, die wisten immers niet beter en zijn in de propaganda getrapt. Maar na het lezen van dit artikel is er geen enkel excuus meer. U bent voorgelogen en bedrogen, en rijdt in een instrument dat gebruikt zal worden om ook uw vrijheid van mobiliteit voorgoed af te pakken.

Stem vandaag dan op een van de weinige partijen die dit willen voorkomen, en gewoon de ruimte willen blijven geven aan de bestaande, inmiddels zeer schone en zuinige brandstofauto’s (FVD en PVV, van de splinterpartijtjes BVNL en Ja21 kan ik het niet zeggen).

Xander

Zie ook o.a.:

16-10: Windenergie sterft stille dood nu grondstoffen uitgeput en kosten onbetaalbaar zijn

2022:

31-07: Europa wacht spoedig de afgrond als leiders vasthouden aan hun sprookjes over de toekomst (/ In 2004 beloofden autoriteiten dat groene energie de burger slechts 1 euro per maand extra zou kosten, maar nu zijn miljoenen Europeanen in energie armoede beland )
21-02: Forbes: ‘Europa heeft energiecrisis aan zichzelf te danken en betaalt nu zware prijs’

2021:

11-09: Duurzaam’ faalt: Engeland start oude kolencentrale op nu Europa deze winter op energiecrisis afstevent
02-09: Miljoenen afgeschreven windmolenbladen worden als zwaar chemisch afval gedumpt in Afrika (/ ‘Duurzame transitie’ = Astronomische kosten en milieuschade, en géén ‘geredde planeet’ – Hoe loopt deze systeemcrisis voor ons af? )
16-07: (/ Frans Timmermans’ Green Deal maakt einde aan vrij privé autovervoer van Europese burgers – Nationaal Lab Chicago komt met ontnuchterende conclusie: Elektrische auto’s genererern veel meer CO2 uitstoot dan gewone auto’s)
21-06: (/ Texas: weer haperende stroomvoorziening dankzij omschakeling op ‘duurzame’ energie – Breken we onze welvaart af voor een afkoeling van 0,0003 graden, met NUL effect op het klimaat?)
25-01: Duitsland overweegt elektriciteit te rantsoeneren vanwege onstabiliteit door groene energie
12-01: Deutsche Bank: Green Deal EU betekent mega crisis, eco-dictatuur en groot verlies van welvaart