Israëlische commandanten verzetten zich tegen aanval op Iran; ‘We kunnen niet winnen’

Dreigementen van de Israëlische premier Yair Lapid aan het adres van Iran maken geen enkele indruk meer. Israël kan – behalve het inzetten van zijn eigen kernwapens – de Iraanse bom namelijk niet meer stoppen.

—————————————————————————————————————————————–

Groeiende kloof tussen Israëlische politieke en militaire leiders; Politici dreigen met snelle aanval, IDF commandanten zijn fel tegen vanwege ‘honderden raketten per dag op Tel Aviv’

—————————————————————————————————————————————–

De kloof tussen de politieke en militaire leiders van Israël wordt almaar groter nu duidelijk wordt dat de Amerikaanse president Biden – of beter gezegd: de neocon machtselite die hem aanstuurt – een besluit over een militaire aanval op Iran, dat volgende maand genoeg uranium heeft verrijkt om 3 kernbommen te bouwen, niet zal overlaten aan de Israëlische premier Lapid. De Israëlische politieke leiders dreigen opnieuw met een spoedige militaire operatie, maar steeds meer commandanten van het leger en de luchtmacht zijn daar fel op tegen, omdat de oorlog die erop zal volgen niet te winnen is, en Israël van alle kanten overweldigd zal worden door vele tienduizenden raketten.

Een week geleden waarschuwde premier Yair Lapid op een luchtmachtbasis Nabatim, met op de achtergrond opstijgende F-35 stealth gevechtsvliegtuigen, dat Iran met ‘de lange arm van Israël’ te maken krijgt als het toch probeert kernbommen te bouwen. Woorden, die na 15 jaar dreigen geen enkele indruk meer maken, reden waarom Lapid er alles aan doet om de nucleaire onderhandelen tussen het Westen en Iran te beïnvloeden.

‘Bewijs van Iraanse leugens’ aan Europa overhandigd

Daarvoor zou hij aan de leiders van Europa ‘het bewijs van Iraanse leugens’ hebben gepresenteerd. Dat zal er vermoedelijk ingaan als zoete koek, aangezien Iran en Rusland onlangs de onderlinge betrekkingen verder hebben aangehaald. Zo zou Iran zelf geproduceerde aanvalsdrones aan het Russische leger leveren, bedoeld om te worden ingezet tijdens de oorlog tegen het fascistische neonazi regime van de door het Westen gesteunde racistische president Zelensky. (2)

Deze drones, kopieën van buitgemaakt Amerikaanse en Israëlische exemplaren, schijnen echter niet goed te werken en de nodige storingen te bevatten (6).

‘Vernederend en beschamend: waarmee moeten we aanvallen?’

Lapid zou bij Europa en Amerika aandringen op een ‘geloofwaardige militaire dreiging’ om van Iran de nodige concessies af te dwingen. Van de kant van Israël valt in dit opzicht overigens weinig meer te verwachten. Reserve-kolonel Yitzhak Barik heeft maandenlang vele rapporten gepubliceerd waarin steevast de conclusie wordt getrokken dat het Israëlische leger niet klaar is voor een totale oorlog met Iran en/of Hezbollah, het door Iran aangestuurde Shi’itische terreurleger in Libanon.

‘Het is vernederend en beschamend,’ schreef Barik. ‘Waarom wordt gezegd ‘we zullen aanvallen?’ Waarom zegt u dingen die geen basis hebben? Waarmee zult u dan aanvallen?’. Daarmee wijst hij impliciet op het feit dat Israël niet over grote bommenwerpers beschikt die zware ‘bunker busters’ zoals de MOAB kunnen vervoeren. Alleen deze superbommen zijn in staat om de diep onder de grond gebouwde Iraanse nucleaire installaties te vernietigen.

‘Omringd door raketten, als een atoombom zonder kernkop’

‘Begrijpt u dat het land wordt omringd door raketten, zoals een atoombom zonder kernkop? Het is verschrikkelijk onverantwoordelijk, deze nutteloze dreigementen die geen lang leven beschoren zijn. En ze maken zich geen zorgen over het thuisfront, dat het allerbelangrijkste zal worden in de volgende oorlog. Honderden raketten per dag op Gush Dan (de regio Tel Aviv) – dat hebben we niet meer gehad sinds de Onafhankelijkheidsoorlog (1948-1949).’

Verschillende andere hoge IDF commandanten zijn het met Barik eens. Ook zij vinden dat er geen aanval op Iran moet worden geopend, zeker niet zonder toestemming van Washington. Mossad directeur David Barnea wil sowieso geen terugkeer naar de door Obama bekokstoofde nucleaire deal (JCPOA) met Iran, en wijst erop dat zijn geheime dienst ’tientallen Iraanse terreuraanslagen in het buitenland (o.a. Turkije en Cyprus) heeft verijdeld’. (3)

Wel of geen nieuwe oorlog (weer) in handen van Washington

Ondertussen blijft Iran, dat naar eigen zeggen speciaal de lange-afstandsdrone Aresh-2 heeft ontwikkeld om Tel Aviv en Haifa te raken (4), en Russische Su-35 straaljagers gaat kopen (5) – in een versneld tempo uranium verrijken. Volgende maand zouden de mullahs in Teheran voldoende hebben verrijkt om drie kernbommen te bouwen, en over vier maanden genoeg om er vijf te produceren. Hoe dan ook, de Amerikaanse president Joe Biden zal het besluit om Iran aan te vallen niet overlaten aan premier Yair Lapid. (1)

Maar aan wie dan wel? De neocon elite die de hersenloze trekpop Biden aanstuurt, lijkt vastbesloten de hele wereld in totale chaos te storten. Een plotselinge oorlog tussen Israël en Iran zou zeker in dat plaatje passen. En als beide landen dat om begrijpelijke redenen toch niet zien zitten – immers, Israël kan Iran alleen met zijn circa 80 (tot mogelijk 200 of meer) kernbommen verslaan -, dan zijn de Amerikanen er doorgaans als de kippen bij om zelf zo’n oorlog te ontketenen als hen dat zo uitkomt. Al tientallen jaren is over de hele wereld namelijk gebleken dat het zaaien van dood en verderf, vooral onder burgers, prima aan Washington kan worden overgelaten…

 


Xander

(1) DEBKA
(2) Arutz Sheva (Israel National News)
(3) DEBKA
(4) DEBKA
(5) DEBKA
(6) DEBKA

Zie ook o.a.:

01-08: ‘Israël te laat met militair ingrijpen – Iran nog deze zomer een kernwapenstaat’ ( / WikiLeaks onthulde dat Iran al in 2009 kernbommen bezat – Amerikaanse kernaanval op Iran in 2007 nèt voorkomen – Geprofeteerde Gog-Magog oorlog nu echt nabij? )
30-06: Israël wil laser afweersysteem ‘Iron Beam’ naar Saudi Arabië sturen als bescherming tegen Iran
04-04: Nog een oorlog? Verenigde Staten geven Israël groen licht voor aanval op Iran
21-03: Zelensky probeert Israël bij oorlog tegen Rusland te betrekken

2021:

26-12: Iran stuurt Israël kerstboodschap met vernietiging replica kerncentrale bij Dimona
28-09: Voor het eerst is de complete Israëlische legertop voorstander van militaire aanval op Iran
22-05: Pakistaanse politici roepen op tot kernaanval op Israël en vernietiging Europa door moslims (/ Turkse dictator Erdogan wil met internationale ‘vredesmacht’ Jeruzalem ‘bevrijden’)
22-04: (/ Iraanse krant riep op tot aanval op Israëlische kerncentrale)
04-02: Israël reserveert ruim $ 900 miljoen voor militaire aanval op Iraanse kerninstallaties
27-01: Israël dreigt Iran aan te vallen als Biden terugkeert naar nucleaire deal’