Experts: Bijna ondenkbaar dat Iraanse vergelding beperkt blijft tot raketten op de woestijn

Ayatollah Khamenei. Afbeelding: (3).

—————————————————————————————————————————————-

‘Echte vergelding waarschijnlijk in de vorm van cyber- en terreuraanslagen op Westerse burgerdoelen’

—————————————————————————————————————————————-

De Iraanse Ayatollah Khamenei beweert dat de raketaanvallen op drie Amerikaanse bases in Irak een ‘slag in het gezicht’ van de VS zijn geweest (2). In werkelijkheid hebben de raketten –zoals we vannacht al vermoedden- nauwelijks schade aangericht, en zijn vooral in de lege woestijn geëxplodeerd. Experts stellen dan ook dat het ‘bijna ondenkbaar’ is dat Iran het hierbij laat. De echte vergelding zou volgens hen wel eens kunnen komen in de vorm van terroristische aanslagen op Westerse burgerdoelen.

Yashar Ali schrijft dat de ‘raketten over en weer’ hem niet zo nerveus maken, maar wel een artikel in de Wall Street Journal waarin staat dat Iran altijd zijn eigen tijdlijn volgt. ‘Als u denkt dat Iran met wat raketten over de grens het soort wraak heeft genomen dat ze in uiteindelijk in gedachten hebben, heeft u het mis.’

Als voorbeeld haalt hij de –vermoedelijk door de Mossad uitgevoerde- moord op een Iraanse kernwetenschapper in 2012 aan. De echte Iraanse vergelding kwam een maand later in Georgië, India en Thailand, waar Israëlische diplomaten het doelwit werden van bomaanslagen.

Eerder, in 1992, schakelde Israël de secretaris-generaal van de Shi’itische terreurorganisatie Hezbollah uit. De Iraanse vergelding volgde in Buenos Aires, waar een vrachtwagen vol explosieven de Israëlische ambassade binnenreed. Bij die aanslag kwamen 29 mensen om het leven. Twee jaar later vond in de Argentijnse hoofdstad een nog veel grotere aanslag op een gezamenlijk gebouw van de Joodse gemeenschap plaats. Daarbij vielen 85 doden.

‘Naïef te denken dat wraak Iran hiermee stopt’

Ali: ‘Bereid u zich dus voor op het soort aanslagen wanneer u deze het minste verwacht… Ik kan niet geloven dat mensen beweren dat, nu er geen Amerikaanse slachtoffers zijn gevallen, we gewoon weer verder kunnen gaan. Dat is verbijsterend naïef. Denken mensen echt dat Iran op deze manier wraak gaat nemen?’

Volgens CNBC zou Iran wel eens jarenlang de tijd kunnen gaan nemen voor die vergelding, die op meerdere fronten zou kunnen komen. Behalve terreuraanslagen kan daar ook cyberterrorisme onder vallen, dus hackaanvallen op kritieke infrastructuur in het Westen.

‘Bijna ondenkbaar dat Iraanse vergelding hierbij blijft’

Jarrett Blanc, toplid van het Carnegie Endowment for International Peace, waarschuwt echter dat als ‘Trump opschept dat wij een Iraanse generaal hebben gedood, en zij alleen maar de woestijn hebben geraakt, hij de kans vergroot dat er een verdere, openlijke reactie van Iran komt. Daarmee zal de kans op een snelle escalatie naar een echt grootschalig conflict in de regio aanzienlijk toenemen.’

Hij voegde eraan toe dat ‘het bijna ondenkbaar is dat dit het einde is van de Iraanse reactie. Wellicht wel van Irans korte termijn reacties… maar ik denk dat het terugslaan voor de moord op Soleimani zal doorgaan, of dat nu openlijk gebeurt, of in de vorm van diplomatieke actie op de middellange tot lange termijn.’

Iran zou bijvoorbeeld kunnen blijven aandringen op het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Irak, waar het Iraakse parlement enkele dagen geleden al toe besloten heeft. Dat vertrek zou een grote overwinning voor de mullahs in Teheran zijn. (1)

Het is nu wachten op Trumps officiële reactie.Xander

(1) Zero Hedge
(2) Zero Hedge

(3) Afbeelding: Wikimedia Commons, auteur khamenei.ir, bron http://farsi.khamenei.ir/photo-album?id=29866 ,


Zie ook o.a.:

08-01: ‘Amerikaanse B-52 bommenwerpers opgestegen voor aanval op Iran’
07-01: ‘We gaan oorlog voeren’; Amerikaanse elite divisie gemobiliseerd voor inzet tegen Iran
07-01: ‘Grootschalige Iraanse militaire vergelding rond 11 februari, dag van Shi’itische revolutie’
05-01: Council on Foreign Relations: ‘De wereld zal een slagveld worden’
04-01: Oorlog dichterbij, maar dissidenten en oppositie zijn Trump dankbaar voor uitschakelen massamoordenaar Soleimani
03-01: Iraanse topgeneraal Soleimani omgekomen bij Amerikaanse luchtaanval

2019:
31-12: Nederlandse analisten: ‘In 2020 begint de systeemcrisis en Derde Wereldoorlog’
10-10: Netanyahu impliceert dat Israël preventieve aanval op Iran gaat uitvoeren
27-09: ‘Israëlische legertop verwacht totale oorlog en overweegt preventieve aanval op Iran’

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

19

 1. Voorlopig blijft het dus toch relatief rustig.Kennelijk heeft Trump nu toch maar wel naar zijn generaals geluisterd.Binnenlands hoeft hij ook niet zo nodig verder te scoren.En een openlijk conflict of een economische terugval zou zijn positie bij de verkiezingen kunnen schaden.Dus voorlopig maar weer dreigen met het opvoeren van de sancties.

  Is het nou knulligheid of opzet dat die raketten weinig schade aanrichten.Er was ook weer geschoten op die groene zone in de hoofdstad en daar worden ook maar zelden cruciale doelen geraakt hoorde ik een tijdje geleden al.Er werd daarbij ook al gesuggereerd dat de daders zo al te heftige tegenacties zouden willen vermijden.

  Het is wel mooi gezegd van Khamenei dat de amerikanen zo een klap in hun gezegd hebben gekregen,maar toen ik ernaar keek las ik ook nog dat hij zei dat dit niet voldoende kan zijn.
  Het is niet duidelijk waar Trump verder op aan wilde sturen.Een soort NAVO alliantie om de confrontatie aan te gaan zoals de coalitie in de eerste golfoorlog of alle neuzen in een richting in eventuele onderhandelingen om nucleaire ambities van Iran te smoren.Ik heb niet de indruk dat de europese landen daar nu warm voor lopen,om nog maar te zwijgen van Rusland en China.

  Erg fijntjes was zijn woordgebruik verder ook weer niet.Het kwam op mij over alsof hij suggereerde dat Iran zich nu als een geslagen hond koest zou houden.

  Bij de moord op Suleimani bekroop me meteen al het gevoel dat Trump wat te veel naar van die amerikaanse televisieseries had gekeken.

 2. Trump speelt het wederom slim, PR voor herverkiezing op zijn best, beurzen pieken, democraten wanhoop nabij…en dan ook nog steun krijgen van Ricky Gervais die de linkse almaar lasterende Hollywood elite compleet voor schut zet op “hun” jaarlijkse feestje.. 🙂

 3. Iran heeft Irak van tevoren gewaarschuwd dat ze raketten gingen afvuren. De Iraakse troepen konden daarom op tijd in hun schuilkelders gaan. De Iraakse leiding bracht de Amerikanen op de hoogte, zodat ook de Amerikaanse militairen zich in veiligheid konden brengen. De raketaanval heeft dus weinig kunnen aanrichten. Iran heeft met deze aanval gezichtsverlies kunnen voorkomen. Mijn inschatting is, dat er verder niet zo heel veel meer gaat gebeuren, omdat Iran, ondanks de grootspraak heel goed beseft dat ze een verschrikkelijk pak slaag zullen krijgen, mochten ze het wagen om grootschalige aanvallen te doen op Amerikaanse bases of Israël. De échte grote oorlog zal die van een coalitie tegen Israël zijn, en wanneer dat gebeurt zal Amerika er niet zijn om Israël bij te staan. Dat kan zijn, wanneer Amerika een andere president heeft of wanneer Amerika door andere oorzaken niet in staat is om te hulp te komen. Die coalitie zal Israël vanuit het Noorden binnenvallen, beschreven in de Bijbelse profetie van Ezechiël 38 en 39.
  Deze coalitie van Rusland, Turkije en Iran zal komen om roof te plegen in Israël. Verder zullen ook Libië en Soedan onderdeel van deze coalitie zijn. Deze overmacht zal uitermate groot zijn, zodat Israël deze invasie niet zal kunnen tegenhouden. Maar wie bovengenoemde hoofdstukken leest weet, dat God deze vijanden op de bergen van Israël ten onder zal doen gaan.
  Hoe dichtbij deze oorlog is weet ik niet, maar Rusland, Turkije en Iran zijn al aanwezig in Syrië!
  Het gaat er specifiek om, dat God zal ingrijpen en de hele wereld dat gaat zien. Het zal dan echt niet meer mogelijk zijn om het bestaan van God te ontkennen. Hoewel Israël het nog heel zwaar te verduren krijgt, zal de uitkomst aan het eind goed zijn.

 4. Het is onbegrijpelijk dat Iran nu tegen zijn bevolking zegt: “ We hebben 80 Amerikanen gedood als vergelding” je snapt niet dat de “ duivelse islamitische hersenspoeling” van ( het overgrote deel ) van de bevolking zo werkt.

  Iran zal voorlopig “ de kaarten tegen de borst “ houden en waarschijnlijk wel op kleine schaal terroristische “ prikken “ uitdelen, maar niet tot grote vergeldingsactie aanvallen overgaan.
  Zij weten heel goed uit de woorden van President Trump dat hij ( Trump ) nooit zal toestaan dat Iran een kernwapen ontwikkeld,
  En om te “ voorkomen “ dat Trump de nucleaire installaties zal vernietigen door bombardementen zullen ze M.i. afzien van grote vergeldings aanvallen.
  Het is maar de vraag in hoeverre Trump “ kleine terroristische agressie” van Iran, met misschien doden tot gevolg, zal tolereren en alsdan nog tot vernietiging van het totale nucleaire projekt zal overgaan.

 5. Ik lees:

  “Experts stellen dan ook dat het ‘bijna ondenkbaar’ is dat Iran het hierbij laat. De echte vergelding zou volgens hen wel eens kunnen komen in de vorm van terroristische aanslagen op Westerse burgerdoelen.”

  What’s new? Er is geen sprake van vergelding. Iran is al langere tijd bezig met het creëren van ellende. Zodra ze iets te ver gaan dan grijpt de VS of Israël in.
  De rest van de wereld is intussen in slaap gesust en mocht Trump niet herkozen worden dan volgt Amerika misschien ook.

  De invloed van Iran in het MO zal alleen maar toenemen (evenals die van Turkije).

  Iran wordt geleid door een groep moslim extremisten die bereid zijn om collectief te sterven in een ‘heilige’ oorlog.

  Er is dus geen sprake van ‘vergelding’. De vergelding komt zo nu en dan af van de kant van de VS en Israël.

 6. Uit de media en de speech zou je kunnen opmaken:
  dat de raketten dan geen militaire doden opgeleverd hebben, maar wel zoveel materiele schade hebben veroorzaakt dat de vs hierdoor niet goed kunnen (terug)slaan op korte termijn en/of de eigen troepen in irak verdedigen met luchtsteun als dat nodig is.
  En voor de doden zorgde het toevallig nabij Te. neerstorten van de boeing 737 800 wel; als voorproefje, en waarbij gelijk ook even wat economische (imago)schade aan de vliegtuigbouwer werd toegebracht als men het op een technisch mankement houdt.

  De olieprijs daalt alweer.

 7. Trump nam geen vragen na zijn verklaring
  President Trump beëindigde zijn opmerkingen over de crisis in Iran, die ongeveer 10 minuten duurde, met een boodschap aan de bevolking van Iran.

  “Ten slotte willen we voor de mensen en leiders van Iran dat je een toekomst hebt en een geweldige toekomst, een die je verdient,” zei Trump. “Een van welvaart thuis en harmonie met de naties van de wereld.
  “De Verenigde Staten zijn klaar om vrede te omarmen met iedereen die ernaar streeft,” voegde Trump toe.

 8. Hier klopt duidelijk niets van.
  Dit is geenszins een wraakactie.
  Trump zal bijzonder naïef wezen indien hij hier in stinkt.

  1 – de mullah”s geven Trump de kans zonder gezichtverlies miltiaire aktie”s af te blazen.
  Dit zal een werkelijk grote overwinning zijn voor de Mullah”s.
  Immers vernietiging van de kerncentrale”s is voorkomen en Iran kan volop doorgaan met het opbouwen van zijn kernwapenarsenaal.
  De dreiging naar Israel gaat onverminderd door
  Het tijdschema kan onverminderd uitgevoerd worden.

  Dit zal voor Israel een enorme klap zijn, grenzend aan verraad door Trump.

  De mullahs beweren dat er 80 amerikanen zijn omgekomen en 200 gewonden.
  Ik zou graag bewijs willen zien.
  Het is dan ook onbegrijpelijk dat het volk dit alles voor zoete koek slikt.

  2 Mullah”s hebben en nemen meer tijd om een grote aanslag voor te bereiden.
  Dit kan niet indien ze in oorlog zijn met Trump.
  Met 1 hooguit 2 jaar zijn de kaarten geschud, en kan Iran de gehele wereld bedreigen en haar eisen stellen.

  3 Iran heeft meer tijd nodig te mobiliseren en alle raketten gebruiksklaar te maken.

 9. @ Günter: 3:07 pm. Doet me denken aan Premier Colijn. Die voor de radio beweerde, dat we niets te duchten zouden hebben van het Nazi bewind. Tot 10 mei 1940, de werkelijkheid de illusie inhaalde. En weer kijken politici als Rutte c.s. weg! De geschiedenis herhaalt zich.

 10. Denkt u echt dat als Trump , zoals de de eu politiekers braafjes, zijn eigen volk zou laten afslachten , Iran terughoudend zou zijn in hun haat tegen alles en iedereen en geen aanslagen meer zou plegen tegen gelijk wie en hun atoombommenprogramma zou stopzetten ?
  De twintigjarige oorlog tussen iran en irak, waarin de moslims van iran en irak, als beesten tegen mekaar zijn tekeergegaan, is men blijkbaar al lang ( moeten)vergeten !, of zullen we gemakshalve, Trump of het klimaat, daar ook maar de schuld van geven.

 11. Gaat u maar rustig slapen. Onze regeringen in Brussel en Den Haag, wier goede bedoelingen ons overbekend zijn, waken over ons.

 12. Met fanatieke religieuse politieke leiders ‘ die liever hun volk zien sterven dan ze te laten in vrede leven , mag men alles verwachten. Mag het gezond verstand overheersen en niet de wet van de natuur “macht territorium, prestige, jalousie, procreatie”

 13. Beide ego’s in Iran en Amerika hebben voldoening, er gaat vooralsnog niets gebeuren anders had Iran een ander doelwit uitgekozen.

  Iets anders is het als Iran de fout maakt Israel direct aan te vallen, de Israëliërs slaan dan eerst terug en gaan daarna pas praten. Trump heeft een best grote mond, maar durft vooralsnog grootschalige actie niet aan, zijn wispelturige natuur speelt hem hier parten, blufpoker past hem meer.

  Dat hij een reactie geeft een dag later geeft al aan dat hij e.e.a. wil sussen, ik vermoed dat er onzichtbaar overleg is tussen beide landen over de ‘offers’. die zijn gebracht.

  Maar goed, het is een vermoeden.

 14. Trump kan moeilijk een reactie achterwege laten na zijn eerdere uitspraken,al beperkte hij zich in een eerste reactie tot een ‘so far,so good’.
  De vraag is waar dit op uitloopt en of Iran het in zich heeft de wereld economie die gedomineerd wordt door westerse belangen echt zwaar te treffen of er zelf aan onderdoor gaat.

 15. Was gewoon een aanval om de wereld in slaap te sussen tot ze bijvoorbeeld een kernbom o.i.d. hebben (en gebruiken) om echt iets te treffen, nmi.

Comments are closed.