Pas op: Verraderlijke update naar Windows-11 berooft u van alle privacy en controle

Microsofts nieuwste aanslag op onze privacy zou velen wel eens kunnen doen besluiten om over te stappen op Linux.

—————————————————————————————————————————————–

IT analist: ‘U zult straks niets meer kunnen draaien, openen, afspelen en lezen zonder toestemming van Microsoft’

—————————————————————————————————————————————–

‘Life’s better together’, zo promoot Microsoft de update naar Windows-11 die gisteren officieel is uitgebracht. Haal dat ’together’ maar snel weer weg, want Microsoft ontneemt met dit geupdate besturingssysteem feitelijk alle vormen van privacy en controle over uw eigen PC. Windows-11 stelt Microsoft in staat te gaan bepalen welke programma’s u wel en niet op uw PC mag installeren, tot welke bestanden u toegang heeft, welke muziek u mag delen, en zelfs welke emails u mag lezen. Microsoft ZIET en registreert vanaf nu niet alleen ALLES wat u doet, maar kan – en zal – uw gedrag ook nog eens steeds dwingender gaan bepalen.

Microsoft heeft een lange bedenkelijke geschiedenis met het stapsgewijs afbreken van de vrijheid en autonomie van de gebruikers van Windows (zie o.a. ons artikel van 06-03: Microsoft, Intel en Adobe creëren systeem dat einde maakt aan alle privacy op internet). Al jaren weigert het bedrijf de gebruikers volledige inzage te geven in wat de software werkelijk doet en welke informatie allemaal wordt verzameld. Beter gezegd: waar, wanneer en hoe het u bespioneert zonder dat u het weet.

‘Bespioneren’ klinkt voor sommigen wellicht overdreven, maar voor Windows-11 is een voorheen optionele Microsoft account vereist. Iedere gebruikersaccount wordt daaraan gekoppeld, zodat Microsoft uw complete PC-gedrag aan u persoonlijke identiteit kan koppelen.

‘Trust’ wordt veranderd in ‘Treachery’

Zelfs mensen die het aloude naïeve argument gebruiken dat ‘ik niets te verbergen heb’ (maar ondertussen wel gewoon de deuren van hun auto en woning op slot doen, en beslist niet blij zouden zijn als met verborgen microfoontjes stiekem hun gesprekken zouden worden afgeluisterd) zouden zich nu eens moeten afvragen of het nu wel zo’n goed idee is om al hun persoonlijke bestanden en computeractiviteiten automatisch te delen met een bedrijf met zo’n twijfelachtige reputatie op het gebied van privacy beveiliging en digitaal misbruik.

Duizenden PC’s – ook zeer recente – blijken echter niet geschikt te zijn voor de upgrade naar Windows-11. In hun Update venster zien zij het bericht ‘Deze pc voldoet momenteel niet aan alle systeemvereisten voor Windows 11’.

Wat is die systeemvereiste? Een kleine dedicated (ook virtuele) chip op het moederbord genaamd TPM, ‘Trusted Platform Module’. Als TPM wordt gecontroleerd door de gebruiker van deze PC, dan kan deze worden gebruikt voor sterkere encryptie en privacy bescherming. In de handen van Microsoft lijkt deze ‘Trust’ echter veranderd te worden in ‘Treachery’, oftewel: bedrog, verraad.

‘Microsoft kan gaan bepalen welke documenten u mag openen’

De verwachting is namelijk dat Microsoft deze grotere controle gaat gebruiken om nog strakkere DRM (Digital Restrictions Management) op te leggen aan apps en media op uw PC, zodat u straks niets meer kunt draaien, openen of afspelen zonder toestemming van Microsoft. Uw ‘personal’ computer bestaat vanaf dat moment niet meer; in plaats daarvan gehoorzaamt uw PC niet langer u, maar Microsoft. (2)

‘Wanneer het Microsoft of de regering niet aanstaat wat je schrijft in een document, kunnen ze nieuwe regels uitvaardigen die computers instrueren dit document niet te openen. Iedere computer die deze nieuwe instructies inlaadt zou hieraan gehoorzamen. En aldus zou je document op Orwelliaanse manier met terugwerkende kracht verdwijnen. Je zou het zelfs zelf niet meer kunnen lezen,’ waarschuwt analist Richard Stallman op GNU.org.

‘Het is bitter ironisch dat Microsoft het programma waarmee bepaald wordt of uw PC geschikt is voor Windows-11 een ‘PC health check’ noemt,’ geeft de al 36 jaar bestaande Free Software Foundation als commentaar. ‘Wij voeren daar tegenin dat een gezonde PC de wensen van de gebruiker respecteert, vrije software draait, en de gebruiker niet doelbewust beperkt met verraderlijke methodes (lett. computing). Zo’n PC zou ook nooit de encryptiesleutels van de gebruiker terugsturen naar de hoogste bazen van het bedrijf.’ Met Windows-11 worden alle gebruikers hier echter wel toe gedwongen.

Kies voor digitale vrijheid en zelfbeschikking

‘Geen enkel programma dat u niet mag kopiëren, aanpassen of delen kan mensen ‘bij elkaar’ brengen op de wijze zoals Microsoft beweert. Gelukkig is er vlak om de hoek een echte gemeenschap van gebruikers waar u en uw geliefden zich bij kunnen aansluiten. Wat u kunt doen? Besluit om Windows niet langer te gebruiken en help een vriend om GNU/Linux te installeren. Daarmee stuurt u Microsoft een krachtig signaal dat de onderwerping van hun gebruikers geen plek dient te hebben in Windows.’

‘U kunt ervoor kiezen om Windows te vervangen door een besturingssysteem dat is opgebouwd uit vrije software zoals Trisquel, of andere versies van het GNU/Linux besturingssysteem. Als u problemen heeft of advies heeft om anderen hiermee te helpen, hopen wij dat u ons feedback wilt geven op onze freedom ladder campagne.’

‘Wij hopen dat u de gelegenheid aangrijpt voor een grote verandering door te kiezen voor software die gemeenschap en samenwerking koestert, in plaats van restricties. Laten we stoppen in de val te trappen van korte-termijn oppervlakkige verbeteringen van gepatenteerde software die het leven beter lijkt te maken, en in plaats daarvan kiezen voor vrije software, de enige software die de beste versies van onszelf ondersteunt,’ besluit de Free Software Foundation (1).

Privacy? Dan Linux

‘In 2030 you’ll own nothing and be happy’ luidt een beruchte slogan van het WEF van Klaus ‘Great Reset’ Schwab. Met Windows-11 wordt daar een reuzenstap naar gezet door het opheffen van alle vormen van privacy en (bijna) alle controle over uw eigen PC. Als het zo doorgaat wordt niet 2030 maar 2025 het jaar waarin u helemaal NIETS meer bezit dat niet onder totale controle staat van de overheid en Big Tech.

Voor mensen die nog enige waarde hechten aan de term ‘privé’ en graag zelf willen blijven bepalen wat voor muziek ze delen, wat ze in een email schrijven of wat voor websites ze bezoeken, en daar geen geheime Microsoft pottenkijkers bij willen, zit er maar één ding op: Windows bij het grofvuil zetten en overstappen naar GNU/Linux. (Zolang dit tenminste niet verboden wordt door onze in duizelingwekkend tempo autoritairder wordende overheden.)

Het gratis, vrije, stabiele en veilige Linux heeft ondanks jarenlange ontwikkelingen echter nog steeds een belangrijk nadeel: niet alle bestaande software programma’s draaien er (goed) op. Mogelijk kunnen de ontwikkelaars van Linux de komende 2, 3 jaar deze problemen oplossen, waardoor Linux eindelijk voor iedereen een volwaardig alternatief wordt. Voor mensen die hun PC enkel gebruiken voor internetten, e-mailen en lichte tekstverwerking, is Linux Mint reeds een prima (en feitelijk al de betere) keuze. Als u veel andere programma’s gebruikt, is het een kwestie van uitproberen.

Nog tot 2025 de tijd

Microsoft biedt nog tot minstens 2025 updates en ondersteuning voor Windows-10, al dient te worden afgevraagd in hoeverre de garanties van dit onbetrouwbare bedrijf nog iets waard zijn. Op Tweakers.net staat in ieder geval een stappenplan om de systeemeisen van Windows-11 (inclusief de gehate verplichte Microsoft account, voor mij persoonlijk een breekpunt) te omzeilen. Dit kan echter wel een onstabiel en mogelijk niet functionerend systeem veroorzaken.

Het is wachten op de voorspelbare officiële verklaringen en ontkenningen van Microsoft in de trant van ‘het is voor uw eigen veiligheid, en wij zullen echt, ècht geen misbruik maken van deze voor ons onbeperkte toegang tot uw PC. U kunt ons vertrouwen. Echt.’

 

Xander


(1) Free Software Foundation
(2) GNU.org
Afbeelding (onbewerkt): MasterTux via Pixabay 

Zie ook o.a.:

17-06: Wordt de nieuwe Microsoft DNA data opslag en manipulatie tech reeds in Covid-19 vaccins verwerkt?
18-04: Einde evolutietheorie? Microsoft wetenschappers denken dat universum zelflerende computer is
06-03: Microsoft, Intel en Adobe creëren systeem dat einde maakt aan alle privacy op internet
23-01: Microsoft krijgt patent op virtuele opstanding uit de dood
15-01: Microsoft – Big Tech – Rockefeller coalitie ontwikkelt wereldwijd verplicht Covid paspoort ( / Mensen zonder vaccinpaspoort dreigen compleet van samenleving te worden uitgesloten)

2020:

06-12: Nieuwe tech stelt overheid in staat om via uw smartphone toegang te krijgen tot auto en draadloze apparaten, ook van anderen
14-11:  EU geeft zichzelf macht to onbeperkt digitaal volgen, afluisteren en inbreken, ook van versleutelde berichten

2019:

31-05: Techno-tirannie: De ijzeren vuist van de totale digitale controlestaat komt eraan (/ ‘Dit is geen vrijheid, dit is geen vooruitgang, maar een enkele reis naar levenslange opsluiting in een elektronisch concentratiekamp’)

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

67

 1. M$ kan al lang dit soort vervelende dingen, maar tot heden heb ik altijd wel methodes om dit soort onhebbelijke dingen te om zelen , ook bij windows 11.

  maar zie de meerwaarde eigenlijk niet van win 11 , dus laat ik het alleen op test machines draaien ,, en dat verplichte account daar zijn ook oplossingen voor

 2. @Marc schreef: 06/10/2021 om 6:11 pm,
  Pinephone. Die heb je al vanaf 149 euro. Een pinebook heb je al vanaf 50 euro. (2GB Ram) Nette laptop en nette smartphone met Linux al geinstalleerd. De smartphone is wel vaak in pre-order nu.

 3. @ Willem vd Wetteringen, Google heeft Google Chrome bij mij nog niet kunnen weer aanzetten, als ik die heb uitgeschakeld. Ik heb ook Android. Bij mij gaat er maar om dat ik niet zelf moet zitten prutsen aan een PC ofzo, daar wil ik geen tijd in steken.

 4. Google doet met Android exact hetzelfde.
  Een mapje aanmaken met je foto’s ?, geen nut meer, want je foto-app mag alleen maar in z’n eigen map kijken. Allemaal veiligheid, privacy en ander geleuter. Ik bepaal zelf wel, wat ik wel en niet wil, daar heb ik Google niet voor nodig.
  Let na een update eens op je instellingen. Opties die de maker niet aanstaan worden weer aangepast, want de gebruiker is dom, die zal het wel per ongeluk hebben afgevinkt, wij zetten het weer voor hem aan,,,,,,

 5. @ Ano, nee bedankt, ik heb het PC tijdperk achter me gelaten, ik keer daar nooit meer naar terug! Ik heb alléén maar dit nog nodig waar ik nu mee reageer, Android MediaPad loopt voor mij lekker genoeg. Had ik toch al geschreven? Groetjes,

 6. Waarom laten overheden dit soort zaken aan bedrijven over? De overheden laten hier een grote steek vallen. Ze dragen de macht van een gekozen regering over aan bedrijven. Een vorm van landverraad van deze regeringen.

 7. De volgende stap zou kunnen zijn dat iedereen een uniek account krijgt van de overheid (zoals een BNS-nr) en daarmee log je in – van overal – op een server en krijg je PC-faciliteiten. Al je gegevens behoren dan toe aan de overheid.
  Het hebben van een eigen PC (OS + harde schijf, met of zonder Internet, eigen account) zal mogelijk verboden zijn. Je zult in dat geval nooit anoniem kunnen zijn (nu al heel moeilijk trouwens, tenzij je heel veel moeite doet daarvoor).
  Meer (digitale) technologie betekent ……. meer en meer controle. En kost ook nog eens onnodig veel geld.
  Vergelijk eens wat je nu kwijt bent aan digitale TV t.o.v. vroeger met de coax kabel (alleen jaarlijkse kijkgeld).

 8. Denk dan Xander zelf geen ict’er is.
  De tpm module en de verplichte account aanmelding kan je simpel met een trucje overslaan.
  Dat met MS account in de cloud dingen gezien worden door MS is zeker waar. Dus gewoon lekker gebruiken ZONDER MS account.

 9. @Qvic, ik wou je nog even corrigeren want je loopt een beetje achter. Tegenwoordig kun je gewoon Steam installeren op Linux! Ja niet alle games werken maar als je geen echte gamer bent is er genoeg om je te vermaken. En trouwens, dit zijn toch geen tijden om spelletjes te spelen.

  @Richard bedankt voor de goede tips!

  @XB Tegenwoordig steeds meer keuze voor computers met Linux al geïnstalleerd. Kijk even op marktplaats. Of mail @Richard, misschien dat hij iets voor je kan betekenen.

  Fijn weekend. Vergeet niet nog wat VITAMINE D aan te maken in het lekkere zonnetje!

 10. Ik draai nog op windows 7 pro met XP en dat bevalt mij prima daar ik totaal niet van updates hou, staat deze optie steevast uit en in de bios ben ik de enige bevoegde. Linix wordt hier zo opgehemeld, daar walg ik van daar kun geen fatsoenlijke games mee spelen. Je moet zelf heel veel acties doen voordat iets normaal werkt op linix. Dat ik het heel gauw die rotzooi van mijn PC heb gewist. Een PC heb ik voor mijn gemak, niet voor mijn ongemak, net als mijn mobieltje. Ik heb wel een maand met een Mac Mini M1 chipset gewerkt, wat een ramp. Telkens een wachtwoord invoeren die gekoppeld is aan een email voordat kan beginnen. Bij elke keer dat je dat ding gebruikte had het weer updates gevonden, die geïnstalleerd moesten worden voordat je eindelijk kon beginnen. Dat is voor mij niets, dus het ligt weer netjes in de doos in de kast oud te worden. Net zo met die smartmobieltjes, wat zijn die breekbaar zeg, na 2x het scherm in duigen in korte tijd. Heb ik weer een Nokia met toetsen gekocht voor 25 euri, het overleeft alles nu weer ruim 5 jaar geleden en werkt nog steeds prima. Daar kun je overigens alleen mee bellen en gebeld worden en SMS, internetten doe ik wel thuis met een normaal groot scherm en toetsenbord. Niet elke vernieuwing is een verbetering, iets wat goed werkt behoeft niet vervangen te worden vind ik. Dus Windows 11 is niet aan mij besteed.

 11. Hier een paar tips om Linux te beveiligen en je webbrowser te beveiligen en anonimiseren:
  Tijdens het installeren is het veiliger om de home partitie apart van de rest te installeren. Als je wilt is het ook mogelijk om je harddisk te encrypten, maar dat is slechts een optie die voorkomt dat vreemden zich toegang tot jou pc kunnen verschaffen. Maar ikzelf vind deze optie gevaarlijk en voor gewone gebruikers niet nodig. Vergeet je het wachtwoord heb je namelijk geen toegang meer tot jou harde schijf. Dus weet wat je doet!
  Heb je Linux eenmaal geinstalleerd, update en upgrade het systeem dan. Ubuntu biedt livepatch aan. Die kun je in instellingen activeren door een account aan te maken. Livepatch geeft meteen security updates indien nodig. Ubuntu biedt ook een gratis en redelijk goede en vpn service aan in het softwarecentre, Riseupvpn genaamd.
  Via de terminal kun je tor service installeren. In ubuntu doe je dat met het commando: sudo apt install tor. eenmaal geinstalleerd activeer je tor met het commando: sudo service tor start. Om de status te checken type je “sudo service tor status”. Tor zal daarna telkens starten wanneer je de pc opstart. Tor service anonimiseerd het overlaynetwerk voor TCP.
  Ook is het verstandig een firewall te installeren. Ubuntu, Linux Mint en andere Debian distro’s komen standaard met UFW. Die kun je via de terminal installeren met het commando: sudo apt update && sudo apt install UFW. Over hoe de firewall te configureren kun je lezen op bijvoorbeeld: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-set-up-a-firewall-with-ufw-on-ubuntu-20-04. Lees en volg de instucties en copy/paste de gewenste commando’s in je terminal en druk op enter. Dan type je in de terminal: sudo ufw enable, en de firewall zal gestart worden wanneer je de pc opstart. De status kun je bekijken door het commando: sudo ufw status.
  Je kunt ook voor andere DNS servers kiezen en die installeren. Je kunt hier lezen hoe dat moet: https://www.tecmint.com/set-permanent-dns-nameservers-in-ubuntu-debian/
  Om verschiilende video content te kunnen bekijken installeer je via software center of handmatig via de termonal de nodige video codecs: Sudo apt install ffmpeg. Activeer DMR in je browser!
  Verder in de Browser:
  Niet elke browser ondersteunt de opties die ik hier ga voorleggen, maar ik leg het hier uit voor firefox: Installeer HTTPS-Everywhere. Deze addon zorgt ervoor dat alle internet verkeer over https gaat.
  Dan installeer ublock origin om trackers te stoppen. Installeer Disable WebRTC om te voorkomen dat bedrijven en overheden toch nog jou IP kunnen achterhalen. Verder kun je User-Agent-switcher installeren om jou browser en systeem voor anderen te verbergen. Mijn Ubuntu computer verteld anderen dat ik een Windows 10 machine gebruik en Chrome als browser heb. Je kunt Canvas-Blocker installeren om fingerprinting te voorkomen. Dan in setting, scroll neer beneden naar network settings (Firefox): Enable daar de optie DNS over HTTPS en kies als provider Cloudflare. Cloudflare is betrouwbeer waar het gaat om websecurity.
  Niet alle opties die ik noem zijn beschikbaar voor alle browser. Maar met een beetje zoeken kun je de meeste wel installeren en uitvoeren. En verder vind ik Duckduckgo de meest betrouwbare zoekmachine.
  Verder kun je natuurlijk Tor-browser installeren. Die vind je in software center, of anders op de website. Volg hun instructies over hoe te installeren.
  De meeste hierboven beschreven zaken gelden voor zowel Ubuntu als Linux Mint en de meeste andere Debian distro’s. Voor andere distro’s kun je documentatie zoeken op het internet. Voor Ubuntu en Linux Mint is ask-ubuntu een goede vraagbaak. Stel daar je vraag en velen hebben de vraag al gesteld en meestal is daar antwoord te vinden. Stackoverflow en Linuxbabe en itsfoss! zij ook hele goede sites met veel info en antwoorden op Linux vragen.
  Verder wil ik hier een video delen over hoe je eigen VPN te bouwen en er zo zeker van te zijn dat er geen logs worden bijgehouden:
  https://www.youtube.com/watch?v=rXwJwubqVmI
  Stay safe:)
  Mocht iemand vragen hebben dan help ik graag. Stuur een mailtje naar: ricardo@mailfence.com en ik zal zien of ik je van dienst kan zijn.

 12. @ Ano, die van mij waren helemaal niet meer ”levensvatbaar” hoor, perte totale, total loss! Niemand kon nog helpen, tenzij met kosten die te hoog waren in verhouding! Nee, nooit meer nodig die dief van een Gates zijn rommel, & het werd agressief gepusht in de shops! Die wilden geen Linux verkopen hoor, hopeloos naar gevraagd! Groetjes!

 13. @XB het is echt niet zo moeilijk. Je moet eerst stappen uitvoeren om het op een USB stick te zetten. Dan start je je computer op vanaf die USB stick. Daarna kan je het uitproberen en eventueel installeren. (Vergeet niet eerst backups te maken van je persoonlijke bestanden!)

  Goede kans dat een oude windows PC die er een half uur over doet om op te starten weer bruikbaar is nadat je er een Linux OS op hebt gezet. Android en IOS zijn trouwens ook gebouwd op die Linux kernel. Maar daar zit nog een heleboel software bovenop die niet open is.

 14. Zelfs met de naam liet microsoft al weten dat ze je bespioneren door mee te kijken door hun ‘windows’.
  En door de cloud zullen ze je op termijn nog doen betalen, afpersen dus, om nog aan je (intussen gecensureerde) eigen documenten, foto’s en alles wat jouw (intellectuele en rechtmatige) eigendom is, te kunnen geraken.

 15. aan alle computerspecialisten over dit onderwerp: ik ken nikske van PC’s, Linux, Ubuntu… want ik hoor het in Köln donderen 😉
  Een gouden raad van tante Kaat: als al dit digi-didgeridie-gedoe uit ZOU vallen (een sgn cyber-attack, een ‘zonnesteek’, een verdwaalde vleermuis in één van die super-AI’s ergens in Silicon Valey… val dan terug op een eenvoudig zelf gemaakt AM-radiootje, wie weet… kan misschien nog van pas komen…
  Anders een basis-les TAM-TAAM (met een vereenvougd morse-alfabet) zou ook erg HANDig kunnen zijn?
  Alle gekheid op een rolletje… hieronder een gebruikshandeling, begin maar al te shoppen hé 😉
  http://prof.robers.nl/elektronica/amradiobouwdoos.pdf

 16. @ Ano, op de gecrashte rommel van Gates valt niets meer uit te testen! Ik heb alléén maar dat nog over gehad, mijn strategie is koop het goedkoopste dat je kan vinden, als het gecrasht is, koop je weer zo goedkoop mogelijk, wie kan er nu nog aan die dingen zitten prutsen? Maar ik koop vooral nooit meer de rommel van Gates, iedereen moet maar leren uit de eigen ervaringen? Ik ben zelf ook volledig afgestapt van PC’S, omdat ik dat het minste vertrouw. Boycot Gates, is een goed idee, mijn gedacht! Ik heb indertijd van alles proberen te downloaden van Ubuntu, maar lukte nooit, waarom, als het zo goed is? Als ze niet eens de Microschoft bende kunnen kraken, om hun systeem erop te krijgen? Nee, mijn tijd is mijn tijd, ik steek daar nooit geen tijd meer in, Android draait lekker, in vergelijking met Microschoft toch, de rest zal me worst wezen! Ik wens de Linux experimentators ook veel succes, & het allerbeste toe, maar mij zegt het niets, misschien vallen we in de toekomst wel helemaal zonder internet? Ik hoop vooral, dat de big brothers & sisters zonder gaan vallen!

 17. Beste Einde, je snapt er blijkbaar niet veel van. Linux is open-source software. De broncode is voor iedereen te zien! Het maakt wel degelijk een wereld van verschil. Ga onderzoeken en probeer het eens uit op een oude PC of laptop. Je hebt alleen een USB stickie nodig. Er is informatie genoeg te vinden. Succes en hou je taai!

 18. Als je windows 11 pro gebruikt, kun je gewoon lokaal account blijven gebruiken.

 19. Ik heb nog windows 10, maar ik kreeg nu al het bericht dat m’n gaat overstappen naar 11. En waarom is dat nodig. En waarom word dat de computergebruiker opgelegd? Want uiteindelijk kun je niet kiezen, want ze blijven zolang aandringen dat je het toch op je computer zet. Ik weet dat ze ons allemaal afluister door computergebruik en smartgebruik, ze weten precies waar je bent. Shalom

 20. Ik gebruik Apple maar daar moet je sowieso een account hebben dat liefst al aan je creditcard is gekoppeld.

  In de wereld is Microsoft veruit de grootste speler met zo’n beetje alle kantoren, regeringen en bedrijven die op Windows draaien.
  Dat ID2020 van Microsoft is zal hier wel te maken hebben en langzaam wordt alles en iedereen toch wel subtiel binnengehengeld en gekoppeld aan het (A.I.) Alziend Oog.

  Overstappen op Linux lijkt me ook maar een doekje voor het bloeden. Als je echt niet mee wilt in deze digitale 4th Revolution dan zit er niets andere op dan je smartphone, tablet, laptop en weet ik wat op te bergen en leven in de natuur. Iets wat mij steeds meer begint aan te trekken! Al dat digitale fearmongering geeft me elke dag koppijn en slapeloze nachten.. :[

 21. Waar ik me over verbaas is het aantal reacties dat men gelijk wil overstappen naar linux. Kan je nagaan wat een angst er heerst bij al deze figuren , evenals bij X zelf.
  Denk je nu echt dat linux wel “ betrouwbaar” is en dat die geen gegevens opslaan ?
  Ik ga er dan ook van uit dat zowel X , als al zijn volgers geen smartphone hebben, geen paspoort, geen rijbewijs, geen digiD , geen telebankieren / betaalpas etc.
  Neem van mij aan: ze weten echt alles al van je, daar heb je geen update van windows voor nodig.
  Maar : blijf vooral angstig wakker liggen, ik slaap intussen rustig verder.
  Tip: denk vooral zelf, maar laat je niet gek maken door alle berichten hier

 22. Voor de mensen die denken over te stappen op linux: moderne apparaten kunnen dit NIET, het bios laat enkel nog voorgeïnstalleerde software toe, booten vanaf dvd of USB kan bij de meeste apparaten niet.
  Een computer van 10 jaar terug is daarom goud waard.

 23. Moet je zien op YT? ”Personeelstekort bij de politie in Utrecht – Waku Waku – 29/09/21 (Video van De Kapitein) ”Zoekmachine” YT. …

 24. @allen

  Of Windows 11 een verbetering is tov Windows 10 is afwachten. Natuurlijk kan elke software leverancier booby traps in hun software inbouwen om controle te krijgen over je PC. Dat geldt niet alleen voor Microsoft software, maar ook voor Linux (Unix), IOS (Apple, Mac) en andere systeembesturingssoftware, maar ook gebruikers software zoals MS-Office etc. Met een internet aansluiting is op je eigen PC veel mogelijk. Natuurlijk is er anti-virus software, maar waterdicht is dat ook niet. Alleen zonder een internet verbinding is je PC veilig. Het is net als met Corona, als je jezelf in je huis opsluit en je hebt met niemand meer contact is de kans op besmetting ook nihil. Maar helaas werkt het niet meer zo in de digitale maatschappij. Microsoft controleert op je PC al langer of je al of niet illegale software van MS gebruikt. Dat is niet voorbehouden aan Windows 11, maar ook al langer in eerdere versies, eigenlijk vanaf Windows-NT. Unix als alternatief is mogelijk, ontwikkeld vanuit de OpenSource gedachte, maar ook dan is het mogelijk dat iemand of enkelen uit de OpenSource community daar booby traps in aanbrengen. 100% garantie heb je dus helaas niet. Dat geldt helaas ook met smartphones of je daar nu Google Android of IOS van Apple voor I-phones als besturingssoftware voor gebruikt. Zonder een internet verbinding is het onmogelijk om ook je smartphone over te nemen, maar dan heb je weinig aan je smartphone apps. Het is dus kiezen of risico lopen of een totaal isolement. Iedereen sterkte toegewenst om al of niet te upgraden naar Windows 11. Ik ga het zeker doen want ik geloof niet in een overname van mijn PC door Bill Gaters.

 25. Aanrader, filmpjes van toen, met wijsheid, YT, ”De Vier Mullers”, in de reeks EYE Filmmuseum …

 26. “maar voor Windows-11 is een voorheen optionele Microsoft account vereist. Iedere gebruikersaccount wordt daaraan gekoppeld, zodat Microsoft uw complete PC-gedrag aan u persoonlijke identiteit kan koppelen.”

  Dat is een optie en is niet verplicht, tenzij je gebruik wil maken van de Microsoft services. Je kan Windows 11 ook zonder een gebruikersaccount installeren.

 27. Ik gebruik Windows 11 al geruim meer dan een maand. Nergens problemen mee. In heb ook geen beperkingen in het downloaden en installeren van programnas, danwel lezen van emails of openen van documenten. Ook de privacy instellingen kun je zodoende instellen op basis van wat je wil delen. Windows 11 is een prima besturings systeem, niks mis mee. Je moet alleen even weten hoe je alles moet instellen qua privacy maar daar zijn genoeg tutorials over te vinden.

 28. @ Freedomfighters for Saint Germain; je schreef om 06/10/2021 om 11:20 pm
  als je instaat bent om een boterham te smeren een kop thee te zetten dan is mijn antwoord: JA
  als de wil er niet is dan : NEE

 29. Op het dark-net zijn inmiddels alle ! gegevens van Facebook te koop. 40 % der mensheid = 2,9 miljard mensen gebruiken en subsidiëren dus het ‘derde oog’ van silicon valley.
  Wie daadwerkelijk iets zou willen veranderen : gebruikt geen YouTube meer (WhatsApp) geen Google en lees zeer kritisch sites.

 30. goh ondanks dat ik ook Ubuntu/linux draai werk ik veel of-line, de vliegtuigmode dus

 31. Eerder tegengekomen, klaar voor gebruik, Plug ‘n’ Play:

  BigTech-vrij | http://www.goodbyebigtech.nl
  € 525,- LINUX desktop, Lenovo, nieuw
  € 249,- LineageOS smartphone, Samsung, refurbished

  PS___Geen enkel belang aan deze zijde, wel interesse.

 32. Ik draai hier al jaren met volle tevredenheid Linux.
  Zowel Ubuntu op mijn dagelijkse werk pc, als Mint op een oude pc uit 2006.

  Ik kwam het hier al tegen in de reacties, maar als er iemand vragen over heeft.
  Brand maar los voor tips, trucs en hoe het te installeren.
  Of bekijk de link hier onder even.

  https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html

 33. Ik heb een aantal jaar geleden er eens overdacht hoe fijn alles zou zijn zonder internet ,
  en alles gedumpt , wat binding gaf . Heb nog enkele zaken over ,maar ben klaar om het geheel af te zeggen .Ze pakken je op binding die je hebt ,en controle over wat je wilt .Maar ik bepaal zelf wat ik wil en leuk vind . Het hoeft niet dit of dat te zijn . Maar slechts wat ik wil. en wanneer ik het wil.

 34. Ik zit ook al een tijd op Linux Mint, dat werkt en lijkt ontzettend veel op Windows. Echt, na een paar uurtjes er mee gewerkt te hebben dan weet je er al heel goed mee om te gaan.
  Zéker voor de meesten onder ons, die alleen wat surfen, emailtjes lezen en versturen, wat tekstverwerken, na een halve dag ben je er aan gewend.

  Verder gebruik ik de Dissenter Browser van GAB. Kun je gratis downloaden, werkt ook prima op Linux, die houdt niks bij, slaat niks op en is 100% veilig. Hele snelle en stabiele browser.

  Verder gebruik ik een goede, betaalde versie van VPN. Kost een paar eurootjes per maand, maar dan héb je ook wat. De gratis versies van VPN zijn traag en modderig.
  Dus, daar moet je een paar euro aan uitgeven. Maar dan is je gehele internetverkeer versleuteld tot en met, en een keer geïnstalleerd, dan merk je er verder niks meer van.

  Oh ja, emailen doe ik alleen nog via protonmail, 100% veilig en helemaal dichtgetimmerd, ze hebben een gratis versie die voldoende is voor de standaard gebruiker. Er is ook een betaalde versie, maar die is alleen handig voor als je ultra grote bestanden moet door emailen.

  Als je al deze dingen doet, dan ben je echt veilig. In elk geval zo veilig mogelijk.

  Ik heb in mijn omgeving al zoveel mensen geholpen met al deze stappen.

  Ik roep dan ook iedereen op, om iedereen om zich heen te helpen die niet zo handig is met dit soort dingen.
  Als we dat allemaal doen dan is dat een krachtig signaal naar BigTech en laten we hen in hun hemdje staan.

 35. Ik zoek een besturingssysteem dat zonder elektriciteit werkt om een boogvormige stroomstoring te weerstaan na een cyberaanval. Weet hij er iets van?
  Ik ben ook op zoek naar een super-bunker tegen de laagste prijs, een bron van voedsel en water voor vele jaren, en een krijgskunst leraar om me te leren hoe mezelf effectief te beschermen tegen een mogelijke gewelddadige “medische” invasie van mijn privacy.
  Totdat ik hem vind, zal Ik vertrouwen op de wil die mij is gegeven en op het vermogen om mijn levende gemeenschap met deugden te vergeestelijken. Het lijkt me dat dit een robuuster en betrouwbaarder besturingssysteem is dan het gieten van water in overmatige versterkers om tijdelijke doucheafzuiging te behouden, zoals het bestaan van het lichaam en het bestaan van een intelligent digitaal beeld.

  Er is ook dergelijk nieuws:
  in 2016: Microsoft is toegetreden tot de Linux Foundation https://www.omgubuntu.co.uk/2016/11/microsoft-joined-linux-foundation-no-really
  “Het bedrijf zegt dat het ” toetreden tot de Linux Foundation als een platinum lid om beter samen te werken met de open source gemeenschap.”
  En het laatste nieuws 20 dagen geleden: Microsoft heeft de krachten gebundeld met de Linux LF Foundation
  https://ubco.vip/microsoft-has-joined-forces-with-lf-power-from-linux-foundation/
  In het nieuws op de website The Linux Foundation LF Energy https://www.lfenergy.org/blog/2021/09/20/working-together-with-microsoft-to-decarbonize-the-grid/ we lezen:
  “Deze gezamenlijke kracht is nu meer dan ooit nodig om ons elektriciteitsnet en uiteindelijk onze economie koolstofarm te maken om de planeet te redden van de klimaatverandering.”, en “Om zijn steentje bij te dragen, heeft Microsoft toegezegd dat tegen 2030 100% van het elektriciteitsverbruik, 100% van de tijd, zal worden gecombineerd met koolstofvrije energieaankopen.”, en “Decarbonisatie is niet langer een aangename keuze of zelfs een keuze en mag niet worden gezien als een concurrentievoordeel alleen voor sommigen. Het is een noodzakelijke bouwsteen om een duurzame toekomst voor iedereen te creëren . Elk bedrijf, elke organisatie, elk deel van de economie moet erbij betrokken zijn. Miljarden, zo niet biljoenen dollars, zullen worden besteed aan het transformeren van onze economieën en titanen van de industrie.”, en “Leden van de L. F. Energy geloven dat er goud is aan het einde van deze boog, waar innovatie niet het kapitaal vernietigt, maar ons in staat stelt om meer te doen met minder.”, dit is voor de finale “Ongeacht of de oplossingen verborgen zijn in nieuwe technologieën, nieuw denken, nieuwe posities – of, hoogstwaarschijnlijk, alle drie-en een heleboel andere factoren, zal L. F. Energy er deel van uitmaken.”

  Deskundigen zeggen of het belangrijk is en hoe belangrijk het is. Ik ben een complete dwaas op deze kwestie, maar met sterke twijfels dat iets zo wijdverbreid dat schadelijk is globalisten zal worden gelaten ongecontroleerd, ik houd mijn geest open source voor een mogelijke nep digitale redder als Linuxifer. Mijn vrienden met computerkennis zijn blij om Linux zonder zorgen te gebruiken.

 36. Windows 11 bereidt de weg voor voor Fintech.
  Het tijdperk dat regeringen hun overheidsschulden nog aan banken kwijt raken, gaat definitief tot een einde komen. En het IMF zegt dat banken met filialen niet echt meer nodig gaan zijn, dit terwijl de Bigtech intussen de belofte gekregen hebben om wereldwijd online “bankrechten” uit te mogen oefenen. Daarbij gaan ze hun eigen Fintech platforms opdringen. Microsoft is één der spelers die kennelijk de Fintech zal koppelen aan het eigen Windows 11. De andere Bigtech spelers zullen hun eigen Fintech platform aanbieden, eventueel gekoppeld aan Win 11 of zelfs daar los van gekoppeld.
  Wat van belang is dat met Fintech uw financiële status niet langer meer de beslissende factor is om uw kredietwaardigheid te bepalen. Heel uiteenlopende niet-financiële gegevens om te bepalen of je een schaap bent of je non-conform bent, kunnen dan doorslaggevend gaan worden. Fintech lost dit op door niet-financiële gegevens af te tappen, zoals het type browser en hardware dat wordt gebruikt om toegang te krijgen tot internet, de geschiedenis van online zoekopdrachten en online-aankopen, de berichten die je hebt gepost op sociale media,… En als je verdacht wordt dissident te zijn, dan is het krediiet op.
  Het wordt hoog tijd dat mensen massaal wakker worden, en gaan inzien hoe Bigtech alles censureert wat niet conform is met de agende 2030. Want het “schaakmat” moment komt er aan met rasse schreden.
  https://blogs.imf.org/2020/12/17/what-is-really-new-in-fintech/

 37. Kunnen mensen die enigszins digibeet zijn ook omschakelen naar linux, of kan dat alleen met ‘hulp’?

 38. Het Microsoft account is geen verplichting als je een pro licentie hebt. Verder doet een pi-hole in je netwerk al heel veel van de controle teniet.
  Maar het advies om Linux te gebruiken kan ik alleen maar onderschrijven.
  Al zal het niet voor iedereen even “handig” zijn.

 39. Beetje vervelend wel, ik werk bij KPN, werk iedere dag met Windows, teams, outlook, heb zelfs een bedrijfsaccount die aan microsoft gekoppeld is. Ik vermoed niet dat zij snel zullen overstappen qua werkplekken en dat is heel erg jammer.

 40. Hahahaha, lachuh jonguh….

  Alles is al lang getraceerd, alleen de manier van traceren wordt makkelijker voor de reguleerders. Denk je nou echt dat sinds windows95, de uitvinding van Android, Apple, Linux en alles dat digitaal gebeurd niet vastgelegd wordt?

  Echt Xander, dat ik dit mag lezen nu…. laat me echt lachen…
  Wellicht weer terug naar een punt.nl website dan of dat .net niet?

  Hahahaha al je —, als u al zo intelligent bent weet u vast wel hoe u uw taalgebruik kunt aanpassen. Mod
  recites, social media, camera, microfoon jajaja
  Ook zelfs in je Smart-tv nemen 24/7 alles op waar je bent en wat je doet !
  Nee Windhoos 11 doet de deur dicht,
  Alles was zo secure met de juiste virus scanner.

  Als je denkt dat de microfoon van je telefoon uit staat terwijl je alle Apps op je telefoon géén toegang hebt gegeven dan leef je echt minimaal onder een Hunebed, kan ook nog wel van pas komen maar dat is een ander onderwerp.

  Big Brother en Big Data weten al alles sinds je eerste “post” op internet !

  Gooi die oude computer maar nog niet weg, kan handig blijken voor laterzzzzzzzzz

 41. Laten we niet vergeten dat deze machtige partijen alleen kunnen draaien dankzij de advertenties. Zonder advertenties waren ze failliet. Dus alle strategie draait om het werven van adverteerders. Hun echte klanten zijn hun adverteerders. Niet wij.
  Hoe haal je adverteerders het beste binnen door hen specifieke doelgroepen aan te bieden, dat is hun doelstelling.
  De individuele gebruiker is bijzaak, want deze betaalt niets of bijna niets. Dus ik vraag mij af of je als individu werkelijk zo interessant bent.

 42. Heb computer met Windows, maar daar draai ik gauw Linux overheen met duckduckgo en VPN !

 43. 9 jaar geleden Linux geprobeerd en nooit meer terug gekeken. Wat een verademing

 44. Volgens mij is het goedkoopste alternatief Android mediapad, ik wil die PC’S die de shops pushen niet meer, okay, mediapad is kleiner, maar toch niet te klein zoals smartphones. Ik heb zelf iets verzonnen om het scherm stabiel recht te zetten, gewoon, de helft van plastic eierverpakking, gaat prima! Ik heb ook de mogelijkheid om Google Chrome uit te schakelen. Dat is wel belangrijk, want dat zit vol met malware, het helpt voor op mijn blog, maar niet erbuiten, want daar is het al overal actief in verwerkt, bij YT & internet sites blijft Google Chrome actief! Met dat Linux gedoe wil ik me ook niet bezig houden, want je moet daar zelf al een soort computer programmeur voor worden, met die codes in het zwarte scherm enzo, veel te omslachtig! Die zijn minder gevoelig voor virussen omdat er veel minder gebruikers van zijn, maar als daar meer gebruikers gaan van komen, zullen die ook wel crashen. Trouwens die zijn ook op basis van Android systemen.

 45. Ik pleit al 20 jaar om Linux in te voeren, maar onze overheden betalen liever miljoenen aan Mickey soft

 46. Ik draai al jaren op Linux Mint. Start ook veel sneller op :-).

 47. En ja zo gaat die bende van ellende maar door. Je computer geizelen en dan te bedenken wat de afkorting pc betekend(e). Zo wordt alles sinds corona in een sneltreinvaart doorgezet. Landbouwgrond opkopen, voedsel vergiftigen, voedsel vitamine arm maken, voedsel genetische manipuleren, je volspuiten vanaf je geboorte met rotzooi, big Pharma voor verslaving, symptoombestrijding, nog zieker maken en je laten verplichten tot een genetisch gemanipuleerd vaccin, chemtrails, oorlog, big tech voor censuur, dommer maken en privé weg kapen, scholing voor propaganda, dom maken en een kudde napraters maken, overheden….: Voor het verkopen en goedkeuren hiervan…. Super goed bezig mensen die hier aan meewerken, de ceo’s die hier veel geld mee verdienen, de wetenschap die verdraaid en met de wij van wc eend check, de politiek leiders, de gecontroleerde oppositie, de occulte elite……en de gewone mensen die geen zin hebben om dit onder ogen te zien omdat ze geen zin hebben ook maar iets van hun leventje op te geven of aan te passen zodat een volgende generatie het misschien wat beter heeft…..in deze tijd is ontwetendheid een keuze (nu is die keuze er nog)…

  Wees gezegend

 48. Windows 10 maakt meteen na opstarten verbinding met servers die deel uitmaken van het Microsoft imperium. Ook als de internet verbinding uit is (bijv Wifi verbreken) dan wordt die verbinding later toch gemaakt. Alles is versleuteld, dus weet je niet welke data naar M$ wordt verzonden. Zodra je bijvoorbeeld het configuratiescherm opent, wordt meteen verbinding gemaakt met Microsoft en het laat zich raden dat er wordt meegekeken. Er wordt in een aantal gevallen rechtstreeks met IP adressen gecommuniceerd en niet via z.g. DNS, waardoor je bijvoorbeeld niet via wat trucjes de boel kunt stoppen. Alleen met een goed firewall valt er iets tegen te doen. Maar het blijft dweilen met de kraan open.

  Windows 11 is de volgende stap, die spionage vervangt door actief bepalen wat je wel of niet mag.

  Overigens weten veel mensen niet dat ook browsers zoals Firefox data verzenden naar servers. Niet alleen om te kijken naar eventuele updates, maar er wordt bijvoorbeeld data verzonden naar Google (de “collega” van spionagebedrijf M$).

  Je kunt er een boek over schrijven, maar het is gewoon terreur van de bovenste plank. Uiteraard wordt alles verpakt in “newspeak” om te doen alsof het goed is voor de gebruiker.

  De beste manier is zoveel mogelijk afschakelen, digitale toestanden zoveel mogelijk boycotten (zoals die mijnzus en mijnzo sites, al dan niet met DigID) en gewoon papieren brieven laten sturen. Die worden trouwens ook gescand door PostNL. Briefgeheim is ook grotendeels verleden tijd. Niet pinnen, zoveel mogelijk cash betalen, zijn ook voorbeelden van simpele dingen die je kunt doen om de digitalisering proberen te vertragen.

 49. Dankje dankje dankje. Wordt dus niet updaten. Verplichte account idd breekpunt. Wat een onzin. Jammer hoor

 50. Tja, op mijn werk kan Ubuntu cq Linux niet, prive zou het gaan maar ook met haken en ogen, het is allemaal niet zo simpel als vermeld, tenzij zoals Xander zegt Ubuntu cq Linux inhaal slagen gaan maken.
  Ik heb het echt een kans gegeven maar was blij dat ik weer op windows zat.

 51. Dag Xander, naar aanleiding vn dit mooi geschreven stuk het volgende uit eigen ervaring, als een van de pioniers op het internetgebied in Nederland draaide mijn bedrijf op peperdure NT4.0 server software van Windows, het was zo onbetrouwbaar dat wij de servers elke nacht moesten rebooten om ze in de lucht te houden.. licenties liepen in de tienduizenden guldens.. totdat we zijn overgestapt op RedHat Linux.. gratis en een verademing want alles bleef het doen… met andere woorden, Microsoft levert inferieure software met onderhoudscontracten en verdient een godsvermogen, er is niet veel veranderd, behalve dat ik nu een Apple Pro laptop heb en met DuckDuck ipv Google als serchengine werk.. voorzover het duurt voordat ook Apple deze grappen uit gaat halen.. dit als aanvulling op je verhaal.. dus windows het raam uit….

 52. Ik was al bezig, maar heb hulp nodig.
  Wie kan mij daarbij helpen ?

  En is er ook een alternatief voor Android mobiel?

 53. Mijn laptop kan geen win 11 draaien. Pas een jaar of vier en nu al.. uit de tijd!
  Denk eraan dat er dus een einde gaat komen aan Windows 10…
  Dek jezelf in met Linux…weinig ergernis..kijk eens bij unetbootin..of iets dergelijks.
  Het is gratis…maar een aardig karwei… partitie maken etc…
  Ben er al mee begonnen…

 54. Ik gebruik al vele jaren Linux en er is veel mogelijk op software gebied. Ik heb mijn pc´s ook zelf schroefje voor schroefje gebouwd ik ken elk onderdeeltje. De machines draaien al zeker 10 jaar super stabiel en ik heb er totale controle over erg fijn. Windows vind ik zelfs omslachtig ben je het systeem gewend, je wilt niets anders meer. Voor mij is het belangrijk dat een systeem open en toegankelijk is, ik wil weten wat er op de achtergrond gebeurd.

  Een goed geïnstalleerd Linuxsysteem kan je hardware overleven. Het mooie is ook dat Linux in de loop der jaren niet trager wordt, zelfs mijn hardware van 10 jaar oud is nog steeds supersnel (wel toen der tijd overkill specificaties toegepast), heb ook 5 jaar geleden een snelle ssd ingebouwd waarop het besturingssysteem staat, Linux werkt fragmentarisch op de HD, Windows wordt juist traag als het fragmenteert.

  De zwakke schakel blijft natuurlijk wel de mens wat betreft veiligheid, ben je niet bewust van het gevaar van persoonlijke informatie delen, installeer je onnadenkend buiten de repository distributie van linux van mysterieuze software aanbieders, dan loop je natuurlijk wel meer risico.
  Maar fijn te weten dat een virusscanner weinig zin heeft bij Linux (persoonlijke mening) en dat de weinige (in vergelijking met windows) ´virussen´ niet zomaar de macht van het systeem zullen overnemen (goed beveiligd rechtensysteem) wel is een goed ingestelde firewall belangrijk zowel in het systeem, als de met de pc verbonden router.

 55. Wij zijn al jaren klaar met Windows. Nog los van de privacy zit het systeem vol bugs. Linux Mint is een prima alternatief. Je kunt in Linux ook die ellendige, bijna dagelijkse updates, van Firefox uitzetten. De android telefoon gaat er bij ons ook uit. Onbegrijpelijk dat banken de mensen die rot apps blijven aansmeren. Het systeem is zo lek als een mandje. Ik vertik het om met dat ding te betalen. Mensen die dat wel doen hebben totaal geen zelfrespect. De inlichtingendiensten hebben Microsoft en Android ook terzijde geschoven. Dat zegt genoeg. En ING plus andere banken maar doorgaan met die apps. Ben niet verbaasd. De automatiseerders die daar werken zijn uitgesproken dom. Heb het zelf kunnen vaststellen.

  Ze hebben misschien verstand van informatica maar missen het maatschappelijk intellect om het veilig te implementeren. Windows 11 is een disaster. Werkt ook niet meer zonder Microsoft account. Begin er nooit aan als privacy je wat waard is.

 56. Totale controle past haarfijn in de tijd van de Grote Verdrukking die vlak voor ons staat. Het zoveelste teken van de eindtijd.

 57. Er zijn, gelukkig, manieren om onder het Microsoft ID uit te komen.
  Bij de Pro versie je netwerkverbinding uitschakelen en bij de Home versie is er, tijdens de installation, een registry hack die je kunt uitvoeren.

  TPM 2.0 capability is vereist, maar hoeft (nog) niet aangezet te worden (setting in de BIOS). Dit geldt ook voor secure boot.

  Mocht u Wintendo 11 willen installeren, dan kunt u dat nu nog enigszins veilig doen. Dat zal op termijn wel lastiger worden.

  Linux is altijd een goed idee. Ik gebruik zelf al een jaar of 30 Debian, maar voor “Newbies” is Mint een aanrader. Die is erg gebruikersvriendelijk.

  Probeer eerst uw systeem dual boot te maken: dan kunt u zowel Wintendo als Linux draaien. Een andere optie, om kennis te maken met Linux Mint is een live-USB stick te maken en daarvan te booten.
  Instructies daarvoor vindt u hier:
  https://www.fosslinux.com/274/how-to-create-linux-mint-live-usb-drive-on-windows.htm

  Succes ermee! En bedenk: Linux users hebben allerlei fora waar u voor hulp terecht kunt!

 58. Ik heb microschoft al lang buiten gegooid, voortaan alléén android, die rommel van Gates deed niets dan crashen!

Comments are closed.