VS waarschuwt dat Iran nog maar paar weken verwijderd is van fabriceren kernbom – wat doet Israël?

Israëlische F-15’s. Die kunnen echter niet de allerzwaarste bunker-buster bommen vervoeren die nodig zijn om de ondergrondse Iraanse nucleaire installaties te vernietigen. (Afbeelding: (3)).

—————————————————————————————————————————————–

Kersverse premier Bennett moet meteen een van allerzwaarste besluiten ooit maken – Ex-chef Mossad wijst op jarenlange sabotage acties en moordaanslagen om ontwikkeling Iraanse kernwapens te stoppen

—————————————————————————————————————————————–

De kersverse nieuwe Israëlische regering, voor het eerst in 12 jaar zonder Benyamin Netanyahu, krijgt meteen een loodzware test voor zijn kiezen. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Iran namelijk nog maar een paar weken verwijderd van de ‘nucleaire breakout’, het kunnen fabriceren van een kernbom. Netanyahu en topmilitairen hebben altijd benadrukt dat dit een absolute rode lijn voor Israël is, die militaire actie tot gevolg zal hebben – desnoods zonder Amerikaanse steun of instemming. Indien de nieuwe regering die lijn doortrekt, dan zou het Midden Oosten al op korte termijn in een enorme oorlog kunnen worden gestort.

Maar liefst acht partijen, van links tot rechts, en voor het eerst zelfs een Arabische fractie, waren er met een minimale meerderheid van 1 zetel voor nodig om Netanyahu van de troon te stoten. De politiek wilde namelijk per se een vijfde verkiezing in slechts twee jaar tijd voorkomen. Daarnaast klonk bij velen de roep om ‘verandering’. Tal van politici, waaronder voormalige bondgenoten zoals Naftali Bennett, verklaarden openlijk een regering zonder Netanyahu te willen vormen.

Blinken: ‘Kwestie van weken’

Dit ‘allegaartje’ kabinet van partijen met normaal gesproken hemelsbrede meningsverschillen wordt meteen zwaar op de proef gesteld. Bidens minister Antony Blinken heeft het Amerikaanse parlementaire comité BuZa namelijk laten weten dat het Iraanse nucleaire programma naar een breakout ‘galoppeert’. Sommige voorraden uranium zijn tot 20% verrijkt, en een nog kleiner deel zelfs tot boven de 60%. ‘Als dit zo doorgaat dan is het een kwestie van weken,’ waarschuwde hij.

Nu moet daaraan toegevoegd worden dat er vanaf 2008 bijna ieder jaar wel een keer wordt gezegd dat Iran ‘nog maar een paar maanden / weken’ is verwijderd van een eigen kernbom. Tot nu toe is er geen hard bewijs geleverd dat het land zo’n bom al heeft gebouwd of getest.

Voor gewone kernenergie is het overigens totaal onnodig om uranium tot 20% of 60% te verrijken. Dat wordt eigenlijk uitsluitend gedaan om de 90% te bereiken, waarmee vervolgens een kernbom kan worden gebouwd.

Iran eist einde sancties, weert IAEA inspecteurs, zet camera’s uit

Hoewel diverse landen, waaronder Rusland en China, helpen de Westerse/VN sancties te ontduiken, lijdt Iran zeer onder die sancties. De Shi’itische leiders vinden de strafmaatregelen die werden ingesteld door president Trump, onder meer omdat het land diverse in het JCPOA verboden testen met ballistische raketten uitvoerde, onterecht, en zijn pas bereid zich weer aan de overeenkomst te houden als die sancties eerst onverkort worden opgeheven.

Sinds het aantreden van Biden, die inzet op een terugkeer naar de nucleaire deal van 2015, werden waarnemers en inspecteurs van het IAEA de toegang tot de Iraanse nucleaire installaties ontzegd. Bewakingscamera’s die moesten monitoren of Iran zich aan de afspraken hield, werden uitgezet. Tegelijkertijd waarschuwden de mullahs in Teheran via officieuze kanalen dat Washington eventuele vooruitgang in de opnieuw opgestarte onderhandelingen in ieder geval tot eind juli kan vergeten.

Kersverse premier Bennett moet meteen een van allerzwaarste besluiten ooit maken

Minister van Defensie Benny Gantz keerde afgelopen week uit Washington terug, en verzekerde dat de meningsverschillen met de regering Biden kunnen worden opgelost. Gantz sprak echter niet namens zijn aanstaande nieuwe superieuren, noch namens de kern van de Israëlische Strijdkrachten. Daar heerst namelijk de overtuiging dat het ‘point of no return’ nu ècht zeer nabij is, en op korte termijn besloten zal moeten worden om het Iraanse kernwapenprogramma met militaire middelen aan te vallen, of te accepteren dat de Islamitische Staat, die al zo lang bezweert dat het ‘Zionistische regime’ moet worden vernietigd, begint met de fabricage van zijn eigen kernwapenarsenaal.

Als het nieuwe parlement morgen (13 juni) wordt ingezworen, krijgt de rechts georiënteerde premier Naftali Bennett daarom meteen één van de allerzwaarste besluiten uit de geschiedenis van Israël op zijn bord. Daar overeenstemming over bereiken zal zeer lastig zijn, want zijn gematigde coalitiepartijen zullen vermoedelijk terugschrikken voor het starten van een oorlog die zeer verstrekkende gevolgen kan hebben, niet alleen voor Israël.

De grote vraag is dan wie de knoop gaat doorhakken als de nieuwe coalitie het niet eens kan worden. In militaire- en inlichtingenkringen lijkt men Bennett niet veel tijd te willen geven om overeenstemming te bereiken. ‘Teheran is zich goed bewust van het veranderende politieke landschap in Jeruzalem, en zal snel toeslaan om de kracht en reactiesnelheid van de nieuwe regering te testen,’ zo denken Israëlische inlichtingenspecialisten. (1)

Ex-chef Mossad geef bijna expliciet sabotage acties en moordaanslagen toe

Ondertussen zal de Mossad vermoedelijk gewoon doorgaan met wat het al vele jaren doet, namelijk door middel van sabotage acties en bom- en moordaanslagen proberen het Iraanse nucleaire programma te vertragen. Yossi Cohen, de vertrekkende Mossad directeur, deed daar in een interview met Channel 12 voor het eerste een boekje over open. Dat was vrij uniek, want doorgaans is de Mossad zeer gesloten.

Over de moordaanslagen op tal van betrokken Iraanse nucleaire wetenschappers zei hij: ‘Als zo’n wetenschapper bereid is zijn carrière te veranderen en ons geen kwaad meer te doen, dan ja, dan bieden wij hem soms een uitweg aan.’ Op de vraag of deze wetenschappers begrijpen wat de gevolgen kunnen zijn als ze toch voor het kernwapenprogramma blijven werken, antwoordde Cohen: ‘Ze zien hun vrienden,’ zoals Irans topwetenschapper Mohsen Fakrhizadeh, die in november werd vermoord.

In juli 2020 werd de Iraanse installatie in Natanz getroffen door een enorme explosie in de hal met uraniumcentrifuges. Israël kreeg daar meteen de schuld van. Cohen: ‘Het ziet er daar niet meer uit zoals eerst.’ Daarmee gaf hij weliswaar niet rechtstreeks, maar wel indirect te kennen dat de Mossad inderdaad achter die sabotage actie zat. Interviewer Ilana Dayan leek ook meer te weten, want zij wist te vertellen dat de explosieven al tijdens de bouw in de fundamenten van deze centrifuges waren geplaatst.

Waarom de Mossad ineens met deze bijna expliciete erkenningen komt? Om de volgende duidelijke boodschap aan de Iraanse leiders af te geven: ‘Beste vrienden: 1) Jullie zijn geïnfiltreerd. 2) Wij zien jullie. 3) Het tijdperk van leugens is voorbij,’ zo vatte Cohen het samen.

Iran: ‘Wetteloze acties van Israël, deze waanzin moet niet getolereerd worden’

Iraanse officials zijn vanzelfsprekend gefrustreerd en woest, en klagen vaak bij de VN en de IAEA over de ‘wetteloze acties’ van Israël, zoals ‘het schaamteloos en openlijk bedreigen van onze nucleaire wetenschappers met de dood. Deze waanzin moet niet getolereerd worden,’ zo drukte Irans VN-woordvoerder Shahkrokh Nazemi het uit. (2)

Iran en Israël zijn al geruime tijd in een proxy oorlog met elkaar verwikkeld. Daar waar Israël het Iraanse kernwapenprogramma saboteert en Iraanse militaire doelen in Syrië bombardeert, zorgt de Islamitische Republiek al zeer lang voor een constante aanvoer van wapens, raketten en explosieven naar de terreurbewegingen Hezbollah in Libanon en Hamas / Jihad Islami op de Palestijnse Gazastrook.

Israël kan ondergrondse installaties alleen met kernwapens vernietigen

Eigenlijk gaat iedereen ervan uit dat er op zekere dag een ‘hete’ oorlog tussen beide landen uitbreekt. Als het Israël er inderdaad om gaat om de deels ondergrondse Iraanse kernwapeninstallaties te vernietigen, dan heeft het daar de allerzwaarste ‘bunker buster’ bommen (zoals de GBU-57 MOP of de GBU-43 MOAB) voor nodig. Die zouden de afgelopen jaren door Amerika worden geleverd, maar het probleem is dat de Israëlische luchtmacht geen grote bommenwerpers zoals de B-2 of B-52 heeft om die te vervoeren.

Dan rest de Joodse staat in militair opzicht voor zover bekend nog maar één mogelijkheid, en dat is een aanval met kernwapens. Daar zal iedere regering in Jeruzalem voor terugschrikken, aangezien dat zo goed als zeker een onvoorspelbare kettingreactie in gang zal zetten, die niet alleen een bedreiging voor het voortbestaan van Israël zal zijn, maar mogelijk zelfs voor de hele wereld.

 

Xander

(1) DEBKA
(2) Ynet News
(3) Afbeelding: WikiMedia Commons, This photograph was taken by the Israel Defense Forces and released to Public domain by the Israeli Defence Forces Spokesperson’s Unit.  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Zie ook o.a.:

22-05: Pakistaanse politici roepen op tot kernaanval op Israël en vernietiging Europa door moslims
22-04: (/ Iraanse krant riep op tot aanval op Israëlische kerncentrale)
05-04: …; Chinese troepen naar Iran, dat raket presenteert die Berlijn kan raken
04-02: Israël reserveert ruim $ 900 miljoen voor militaire aanval op Iraanse kerninstallaties
27-01: ‘Israël dreigt Iran aan te vallen als Biden terugkeert naar nucleaire deal’

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

34

 1. “VS waarschuwt dat Iran nog maar paar weken verwijderd is van fabriceren kernbom – wat doet Israël?”
  Niets!!

 2. @Ary,

  Waarom Israël wel kernwapens mag bezitten en Iran niet?
  Dat is je vraag, en die is eigenlijk al in mijn vorige reactie bij dit onderwerp beantwoord, zelfs nog voordat je deze vraag stelde. M.A.D. werkt overal elders in onze wereld, zelfs Noord Korea begrijpt dat.
  Bij Iran werkt het echter niet, want dat regime houdt er een extreem apocalyptische visie op na

 3. Er is geen twijfel , Here God zal Israël blijven beschermen, Israël en het Joodse volk zijn van geestelijk levensbelang in deze tijd

 4. @Joost, alles is taal, mee eens, maar niet alleen het schrift. Je hebt gebarentaal, gezichtsuitdrukking, voelen, ruiken, gedachten enz. Dat valt ook onder taal.

 5. Hi Joost,
  Waarom ga je competenties niet benutten om mensen te helpen die graag Nederlands willen leren.
  Wij redden ons wel.

 6. Laat ik direct duidelijk zijn; ik vind Iran ook een gevaarlijk land. Maar waarom mag Israel wel en Iran geen kernwapens hebben?? Ik zou er, uiteraard, een groot voorstander van zijn als niemand kernwapens had, of de kennis/mogelijkheden om ze te maken. En vergeet ook niet dat het enige land, dat ze tot nu toe, gebruikt heeft de usa was, op twee steden vol met burgers, in een oorlog die feitelijk al afgelopen was….

 7. Lodewijk.

  Interessant dat 4 meter beton kan worden gepenetreerd na 15 tot 20 meter door de grond te zijn gegaan. Ik betwist u kennis niet maar dan denk ik “ waarom niet 30 meter onder de grond en 5 meter gespannen beton” Kortom zo spannend zijn die dingen niet,

 8. Elise 12/6 8.40 u

  Alles is TAAL!
  Spreek slechts een woord HEER en ik zal gezond zijn;
  De Heer God sprak en het was er….
  In de Naam van Jezus Christus sta op en wandel…
  De Schrift moet taalkundig perfect zijn! De vertalers kunnen zich geen fouten veroorloven.
  Neem bijvoorbeeld Lucas 17:21. De NBG schrijft ” Het Koninkrijk Gods is bij u”. De juiste vertaling vinden we in veel andere vertalingen zoals bv de Staten Vert. waar de Heer zegt: “Het koninkrijk Gods is binnen u lieden”.

  En nee ik ben geen muggenzifter of mierenneu……
  Lange tenen inleveren, wie de schoen past trekke ‘m aan.
  En Hij die in de hemel zit, lacht.
  Een beetje humor kan geen kwaad juist in deze dagen. Humor is de kurk wat mij betreft waar “het hele zooitje op drijft, amai zunne”.

 9. @Jean,

  M.A.D. is de afkorting van Mutual Assured Destruction,
  oftewel gegarandeerd wederzijdse vernietiging. Dit principe werkt tot nu toe prima, behalve bij Iran, lees maar wat ik hier eerder beschreef.
  Iran schreeuwt al jarenlang van de daken dat het Israël wil vernietigen, en dit is in hun visie zelfs een voorwaarde voor de komst van de Mahdi, die vervolgens Iran aan de overwinning zal helpen en de hele wereld zal onderwerpen aan hun islam.
  Je moet niet blind zijn voor de feiten. Iran ontwikkelt met hulp van Noord Korea raketten die elke plek op aarde kunnen raken. Zulke raketten worden ontworpen om atoombommen te vervoeren. Een springlading van 1500 kilo schiet niet echt op, want dat zou je kunnen vergelijken met het inzetten van een grote vrachtwagen om een brief te bezorgen. Iran heeft inmiddels al uranium tot 60% verrijkt. Laat dat nu de laatste stap zijn voor de waarde van 90%, die voor kernwapens nodig is!

 10. Hahhaha, doet me denken aan toen Saddam zogenaamd massavernietigingswapens had… wie gelooft deze onzin nog? Het is allemaal zo doorzichtig.

 11. @ Svalbard: 9:53 pm, op 12/6. Met U eens. Ik denk dan aan de hoofdstukken: 37 t/m 39 van het boek van de profeet Ezechiël.

 12. Waarom zouden de leiders van Iran een kernwapen inzetten als ze weten dat ze dan volledig verwoest worden door deze van de vs en israel

 13. Fijn hoor, die taalpolitie in de vorm van ene Joost. Wellicht kan men ervan leren. Maar natuurlijk mogen zulke ‘correcties’ nooit afleiden van de zaak die aan de orde werd gesteld. Die zaak kan gewoon overeind blijven, ook al drukt men zich enigszins onbeholpen of ‘anders’ uit.
  Zo kan het gebruiken van jargon vaak bedoeld zijn om eenvoudige waarheden te verdoezelen.
  Laten we ons beseffen (ook al zo’n gruwel die we steeds vaker horen, want het is ‘zich realiseren’ en ‘men beseft’) dat het op fora als deze in de eerste plaats gaat om de inhoud.
  En dan zingt elk vogeltje zoals het gebekt is.

 14. Ken die Joost niet op Facebook of zo gaan spelen.
  Dan kunnen we het hier serieus houden.

 15. De wereld stond erbij en keek ernaar, en men deed niets.
  Het terreur regime van Iran is levensgevaarlijk. Het lijkt wel of men nooit iets wil leren van de geschiedenis.
  Zoals het door Hitler geleide Duitsland. Jaren kreeg Hitler de tijd om een formidabele strijdmacht op te bouwen. Als er op tijd zou zijn ingegrepen had de Tweede Wereldoorlog voorkomen kunnen worden. Men stond erbij en men keek ernaar en men stak nog geen vinger uit!
  En nu is daar dan Iran met een stelletje levensgevaarlijke en gewetenloze machthebbers, dat het volk laat verrekken en alle financiële middelen gebruikt om terrorisme te verspreiden en zich tot de tanden te bewapenen.
  Het is voor mij volstrekt onbegrijpelijk dat de wereld niet beseft wat het betekent als Iran kernwapens heeft.
  Het sjiïetische regime gelooft dat de Mahdi spoedig zal komen, een figuur die als een Messias wordt beschouwd.
  Deze Mahdi kan echter pas komen als Israël is vernietigd.
  Er moet ook chaos en oorlog zijn als deze Mahdi komt, en dan zal hij de totale overwinning voor de sjiëten bewerkstelligen en de hele wereld onderwerpen.
  Noord Korea met kernwapens is verontrustend maar beheersbaar, maar Iran met kernwapens zal een bedreiging zijn voor de hele wereld, maar voor Israël in de eerste plaats.
  Iran werkt met hulp van Noord Korea aan ICBM’s, en daardoor zal Iran een gevaar worden voor een groot deel van de wereld. Een ICBM van een conventionele springlading voorzien schiet niet op, dergelijke raketten zijn te kostbaar om een springlading van 1500 kilo naar New York te schieten. Zulke raketten ontwikkel je om een kernbom af te vuren.
  Bij normale landen werkt wederzijds verzekerde vernietiging als een verzekeringspolis. Je valt de ander aan, maar die vernietigt jou ook, dus geen overwinnaars maar uitsluitend verliezers. Dat vooruitzicht zal zelfs Kim Jung Un ervan weerhouden om atoombommen te gooien.
  Bij het regime in Iran werkt dit echter niet, want men gelooft daar dat die Mahdi hen dan te hulp komt.
  Wat zei Jezus tegen zijn discipelen op de Olijfberg over de Eindtijd?
  Hij sprak van pestilentiëen, oftewel epidemieën, aardbevingen, hongersnoden en oorlogen en geruchten van oorlogen.
  Wij leven middenin deze Eindtijd, en het is absoluut noodzakelijk om de Bijbel serieus te nemen, niet alleen vanwege hetgeen Jezus aan zij discipelen vertelde, maar ook vanwege de bijzonder nauwkeurige vervulling van talloze profetieën uit het Oude Testament.
  Binnenkort zal de grootste oorlog sinds de Tweede Wereldoorlog uitbreken, maar Israël zal niet vernietigd worden!
  In feite is er al een oorlog aan de gang, aangezien Iran enorme hoeveelheden wapens, raketten en drones naar Syrië vliegt. Israël heeft een paar dagen geleden in een grote luchtaanval op 6 verschillende locaties in Syrië een enorme hoeveelheid Iraans wapentuig vernietigd. Het was de voorraad waarvoor Iran een maand nodig had om die aan te voeren.
  De Hezbollah in Libanon beschikt inmiddels over zo’n 250.000 raketten. De grote oorlog die binnenkort zal uitbreken zal in het Noorden ontstaan. Rusland, Turkije en Iran zullen Israël binnenvallen, maar hun legers zullen niet door het Israëlische leger vernietigd worden, maar door bovennatuurlijk ingrijpen van God!

 16. Joost, sorry maar ik woon in Israel. Ik ben al blij dat ik dit kan.

 17. VS beweren die op basis CIA enzo. Lees Imperium USA en doorzie. Ze willen oorlog daar in de regio. Ik stel wel voorop dat ik zowel Iran als Israel duister vind. Joodse mensen zijn net als rest wereldbevolking tegen oorlog waar dan ook. Maar belangen gesteund door CIA zijn groot voor het groepje rijken

 18. Ja, echt een zwaargewicht die meneer Blinken. Vraag dat maar aan China. Verder:
  Israël denkt zich alles te mogen veroorloven. Inclusief het vermoorden van mensen naar hun eigen goeddunken. Deden ze in Irak ook al, net als de Amerikanen overigens. Ik vermag niet in te zien waarom een land als Iran niet zelf haar wapens mag kiezen en maken. Doet Israël immers ook met het centrum in Dimona. Naar schatting 200-plus kernwapens. Vraag het maar aan meneer Vanunu. Als arabische landen, inclusief Iran, ook over dezelfde wapens beschikken als Israël komt er misschien meer vrede dan er nu is in het Miden Oosten. Een soort analogie van de koude oorlog tussen de VS en de voormalige Soviet-Unie. Dan zullen ze wel móeten praten in plaats van een MAD scenario te hanteren. Dan vloeit er dus ook geen bloed. Zou dát niet mooi zijn ? Sjaloom.

 19. @ Joost, bent ge een leraar Nederlands? Of van de taalpolitie?
  Het gaat er om, dat je het begrijpt, toch?
  In huidige tijd moeilijk doen over taalfouten? Ik denk, dat ook wel eens, als ik weer Ik wordt zie geschreven, maar dan denk ik ach….Ik schrijf ook niet perfect Nederlands.

 20. wouw goed artikel xander.
  .
  behalve dan het deel waar je claimt dat je een B-52 of B-2 bommen werper nodig hebt om een MOAB of MOP af te leveren. terwijl Amerika dat zelf doet met zijn C-130 transport vliegtuigen.
  .
  sterker nog, volgens Wikipedia is de GBU-43 specifiek ontworpen om door een C-130 gegooid te worden.
  .
  een C-130 weet je wel, dat vliegtuig waar israel er werkelijk 13 van heeft plus 2 op order.
  .
  de reden waarom Israel geen MOAB heeft. is omdat een 3000 pond klasse bunker buster. waar je prima 2 van kan dragen met je F-15, is meer dan genoeg. een BLU-116 kan wel door tot 4 meter gewapend beton penetreren na dat hij al 15-20 meter door de grond is gegaan.

 21. Lechaiem 12/6 6.50 pm
  Ziet er “na uit” :
  beter is: “ziet ernaar uit etc”
  Taal is echt een vak!!

  Shalom,
  Joost
  Jes.Sirach 38:9

 22. Iran is sjietisch, dus erg fanatiek …Good luck US + Israël !!!

  Bezint eer ge begint ! Iran aanvallen = wereldwijd terrorisme …

  Laat de ambassadeurs maar hun werk doen.

 23. @ Ludwig.
  Zomaar een vraag …..sta jij nog wel met beide benen op de grond ?

 24. Geloof hier niks van. Als er iets gebeurt, dan is het van beide kanten gepland. Ook Iran maakt gebruikt van providers/satellieten die wij ook gebruiken.
  Sommige mensen op deze planeet zijn krankzinnig geworden en als het aan mij lag, graag verhuizen naar een ander planetenstelsel.

 25. Alle ramp-scenario s lijken zich naar 1 punt te bewegen in de tijd.

 26. Sinds de opkomst van kernwapens ongeveer 70 jaar geleden kon men in het leger ook met kernenergie UFO’s detecteren.
  Wereldwijd word door alle regeringen en legers al gedurende 70 jaar UFO’s bijgehouden en geregistreerd en opgevolgd mee contact gelegd en mee samen gewerkt.
  Uiteraard zijn dit gevallen engelen met hun voertuigen in de lucht.
  Deze week vertelde men in i 24 news dat Israëlische topwetenschappers bevestiging dat UFO’S en aliens echt bestaan.
  Ik vond dat raar omdat i 24 news toch een nieuwssite is dat zulke informatie nog nooit als nieuws heeft gebracht.
  Worden we klaar gestoomd dat de tijd nabij is?
  Ik denk niet dat er kernwapens zullen gebruikt worden.
  Men maakt die kernwapens om de bijbelse verwoester proberen te vernietigen als die richting de aarde afstormt waarbij we een meteoren regen zullen zien vallen op aarde en de zon en de maan zullen beschadigd zijn.

 27. Een zeer gevaarlijk situatie en nu de leiders van de zeven rijkste landen bijeen zijn in Cornwall in het uiterste zuidwesten van Engeland zijn ze alleen maar bezig over China, Rusland en pandemie. Maar we weten dat de laatste en beslissende oorlog in Israël of omgeving zal worden uitgevochten. Iran is een gevaarlijk land, niet de bewoners maar de leiders die religieuze onnozelaars zijn. Het zijn niet de Soennieten die problemen geven maar de andere tak van de Islam. en ook Hamas en Hezbollah behoren tot die gevaarlijke stroming binnen de Islam. Shalom

Comments are closed.