Nederlands TNO team dingt mee naar miljoenenprijs voor ontwikkelen eerste werkende avatar

—————————————————————————————————————————————–

‘Fysieke beperkingen omzeild, kloof tussen afstand en tijd overbrugt’

—————————————————————————————————————————————–

In het licht van de aanstaande bioscoopfilm ‘Avatar: The Way of the Water’, het lang verwachte vervolg op de kaskraker ‘Avatar’ die in 2009 als eerste film ooit meer dan $ 2 miljard opbracht, is het zeer interessant dat Team i-Botics, een consortium onder leiding van TNO en de Universiteit Twente, zich geplaatst heeft voor de finale van de ANA Avatar XPrize competitie, waar een hoofdprijs van $ 8 miljoen aan is verbonden. Doel: het ontwikkelen van het eerste daadwerkelijke avatar systeem ‘dat de menselijke aanwezigheid in real time naar een verre locatie kan transporteren.’

‘Avatars kunnen aan iedereen onmiddellijk de ervaring van uw aanwezigheid en zorg geven, ongeacht de afstand,’ aldus XPrize. ‘Avatars kunnen kritieke levensreddende vaardigheden in real-time naar veraf gelegen rampengebieden transporteren, waar het te gevaarlijk voor mensen is om naartoe te gaan… Experts kunnen gebruiken maken van avatars om unieke diensten of zeldzame beroepsvaardigheden te gebruiken voor belangrijk onderhoud of reparaties.’

‘Fysieke beperkingen omzeild, kloof tussen afstand en tijd overbrugt’

Volgens oprichter Peter H. Diamandis ‘kan de ANA Avatar Xprize de creatie van een gewaagd alternatief mogelijk maken dat de menselijke fysieke beperkingen kan omzeilen, waardoor we veel sneller en efficiënter vaardigheden en ervaren expertise kunnen brengen naar verre geografische locaties waar ze nodig zijn, waardoor de kloof tussen afstand, tijd en culturen wordt overbrugt.’

XPrize stelt dat ‘het winnende team meerdere opkomende technologieën zal integreren om een fysiek, niet-autonoom Avatar Systeem te ontwikkelen waarmee een operator kan zien, horen en binnen een ver weg gelegen omgeving kan optreden op een manier die voelt alsof ze werkelijk daar zijn.’ Daarbij worden diverse technologieën, zoals robots, VR, A.I. (kunstmatige intelligentie) en haptische tech (zoals elektronische ‘handschoenen’ die je een levensecht gevoel van aanraking geven) gecombineerd.

Het Nederlandse i-Botics team is één van de 20 geselecteerde teams die op 4 en 5 november in Los Angeles live meedingen naar de hoofdprijs van $ 8 miljoen (prijzenpot $ 10 miljoen). De andere finalisten komen uit de VS, Groot Brittannië, Italië, Japan, Zuid Korea, Duitsland, Frankrijk, Singapore, Mexico en Colombia.

‘Onze missie is om een systeem te ontwikkelen dat de gebruiker in staat stelt om zich aanwezig te voelen in en te communiceren met een afgelegen omgeving en de mensen daarin, alsof ze fysiek aanwezig zijn, zoals teleportatie via een robotsysteem,’ legde i-Botic hoofdwetenschapper Jan van Erp (TNO) uit. ‘We zijn vastbesloten om maatschappelijke impact te creëren in uitdagingen waarmee veroudering, gezondheidszorg, veiligheid en beveiliging worden geconfronteerd.’ (2)

Avatar: lichaam op afstand bestuurd en geleefd

De film ‘Avatar’ speelt zich in de 22e eeuw af, als mensen een bewoonde maan rond een planeet bij de ster Alpha Centauri koloniseren en daarbij het inheemse blauwhuidige Na’vi volk in de verdrukking brengen. De titel slaat op een genetische gemodificeerde Na’vi lichaam dat op afstand wordt ‘bestuurd’ en ‘geleefd’ door een mens, en bedoeld is om in de Na’vi gemeenschap te infiltreren.

De film werd in 2009 een ongekend wereldwijd kassucces (opbrengst bijna $ 3 miljard) vanwege de baanbrekende special effects. Qua verhaal, personages en uitwerking was de film echter buitengewoon matig, en leek deze vooral bedoeld als ‘pre-woke’ propaganda voor een jong(er) publiek. (Persoonlijk vond ik het een zwaar irritante, om niet te zeggen onuitstaanbare film vanwege de simplistische clichés en zeer eenzijdige stereotypes die erin werden neergezet.)

Bewustzijn in Metaverse vastgezet?

Wat in 2009 nog verre toekomstmuziek leek, is dus slechts 13 jaar later al zeer serieus in ontwikkeling: een digitale Avatar, die naadloos past in de ontwikkeling van het zogenaamde ‘Metaverse’.

Kortom: via avatars zullen mensen in virtuele (Metaverse) werelden worden gelokt, die niet van echt te onderscheiden zijn, en die hen eeuwig gevangen kunnen zetten (inclusief de ervaring van geboren worden, sterven, naar hemel of hel gaan, of reïncarneren) Het is theoretisch zelfs mogelijk dat u reeds in zo’n avatar zit, al valt dat nooit te controleren.

Hoewel? Er komen wel degelijks steeds meer aanwijzingen dat ons bewustzijn zich buiten ons lichaam bevindt, of in ieder geval ‘los’ daarvan staat. Dat is echter een topic voor een volgende artikel.

 

Xander

(1) XPrize.org
(2) TNO

Zie ook o.a.:

24-05: ‘Astrofysici zien eerste bewijs voor bestaan onzichtbare ‘spiegel wereld’
19-05: Groep wetenschappers: Ruimte en atmosfeer in gevaar door duizenden nieuwe Starlink satellieten 
01-05: Meer bewijs van de Matrix: Informatie lijkt vijfde element van het universum te zijn 
06-02: Flashback naar 2010: Het begin van de techno-dimensionale spirituele oorlog

2021:

23-12: Rechtbank veroordeelt Harvard professor met patent op 5G-mind control nanotech die met vaccins kan worden geïnjecteerd