Uitleg waarom reacties voorlopig worden afgesloten

—————————————————————————————————————————————-

Gasten hebben opgemerkt dat er bij de laatste twee artikelen geen mogelijkheid meer was om te reageren. Een verklaring liet echter even op zich wachten in verband met overleg binnen het team. Bij deze alsnog een korte uitleg waarom ik tot dit besluit ben gekomen.

Ondanks dat we steeds strenger zijn gaan modereren, worden vooral de afgelopen twee jaar de discussies steeds meer ‘vervuild’ door mensen die meteen hun mening klaar hebben, maar het betreffende artikel overduidelijk niet of niet helemaal hebben gelezen. Kritiek is prima, maar wel graag onderbouwd èn inhoudelijk. Met dat laatste bedoel ik dat er ook reageerders zijn die ongeacht het onderwerp steeds weer op hun eigen stokpaardje terugvallen (niet altijd, maar wel vaak religieus).

Verder constateer ik behalve in de samenleving ook op de site een zorgwekkende teruggang in (historische) kennis, en dan vooral de wil om die kennis te vergaren en andere meningen tot je te nemen, te overwegen en er een open inhoudelijke discussie over te voeren. Dat merkte ik met name in de reacties op het kerstartikel; het is vanzelfsprekend geen schande ergens niet zoveel vanaf te weten, maar geef er dan geen inhoudelijk oordeel over. Dat komt op mij over alsof ik een professionele monteur ga vertellen hoe hij mijn auto moet repareren, terwijl mijn kennis niet verder reikt dan het kunnen bijvullen van ruitenwisservloeistof en het jumpstarten van mijn accu.

Uitschakelen van verstand en afwijzen van kennis

Ik snap wel dat die vergelijking niet helemaal opgaat, omdat een cruciaal element erin ontbreekt: overtuiging, ideologie, en/of geloof. En juist die zaken leiden er in discussies nogal eens toe dat mensen hun eigen kennis, ideeën en ervaringen automatisch als maatstaf nemen en/of toereikend achten, of dat nu terecht is of niet, en ongeacht of ze hun visie met steekhoudende argumenten en feiten kunnen onderbouwen.

Wellicht een beter voorbeeld uit mijn eigen (verre) verleden is dat ik een voorganger in een pinkstergemeente ooit hoorde beweren dat dominees van traditionelere kerken – die doorgaans jarenlange intensieve studies achter de rug hebben – er ‘niets van snappen’ en ‘niets weten’, terwijl zijn eigen kennis niet verder bleek te reiken dan het basisschoolniveau van de ‘literatuur’ van zijn ‘opleiding’ die ik toen heb mogen inzien. Toen ik hem daarop aansprak, reageerde hij dat ik teveel mijn verstand en mijn hersenen gebruikte.

Klaarblijkelijk moet je die zaken in bepaalde christelijke kringen dus uitschakelen om het ‘juiste’ geloof te kunnen hebben – net zoals sinds 2020 kritisch denkvermogen in het overgrote deel van de samenleving en door de overheid en media niet langer gewenst is, maar zelfs actief wordt onderdrukt. Een beetje zoals de Rooms Katholieke inquisitie van eeuwen geleden dus. Zoals ik al veel vaker heb geschreven: de geschiedenis herhaalt zich. Ja, de technologie ontwikkelt zich weliswaar verder, maar in wezen verandert er verder helemaal niets omdat de mens zelf niet verandert en ook niet schijnt te willen veranderen, en daarom steeds opnieuw dezelfde fatale fouten maakt.

Niet alleen nu, maar ook langer geleden draaide geloof -zowel religieus als ideologisch – vooral om ‘gevoel’ en ‘ervaring’. Bij een spiritueel gezond functionerend mens dienen ‘gevoel’ en ‘ervaring’ vooral een uitlaatklep (indicatie) te zijn, en niet een inlaatklep (maatstaf). Indien het toch als ‘inlaatklep’ wordt gebruikt dan dient dit altijd te worden beoordeeld door het verstand. Het geheel of gedeeltelijke uitschakelen of negeren van verstand / kennis heeft in de loop van de geschiedenis namelijk tot tal van bizarre uitleggingen, verwrongen theologieën en ‘heidense’ gebruiken geleid, en in extremere gevallen tot sekten en sektarische groepen waar grote aantallen mensen door beschadigd werden (en nog steeds worden). Een aanzienlijk deel van die vooringenomen ideeën, theologieën en gebruiken zijn daardoor al heel lang geleden ‘mainstream’ geworden. (Ik heb het voornemen om daar in de komende tijd meer aandacht aan te gaan besteden.)

Grote waardering voor vaste gasten

Vanwege een trouwe groep hoog gewaardeerde vaste gasten (ik hoef geen namen te noemen, degenen die ik bedoel weten dat ik het over hen heb) met vaak zeer zinvolle bijdragen heb ik dit besluit zeker 2 jaar voor mij uitgeschoven. Helaas heb ik in de loop van de tijd echter van teveel serieuze mensen gehoord die het discussiëren en/of het lezen hebben opgegeven, omdat ze steeds weer tegen dezelfde zaken aanliepen. Omdat nogal wat bezoekers – vaak onbewust – de artikelen mede beoordelen aan de hand van de reacties, zag ik mij uiteindelijk toch genoodzaakt in te grijpen.

Voor de genoemde trouwe groep ga ik de komende tijd nadenken of er niet een betere en voor ons goed te managen optie bestaat om de mogelijkheid om te reageren weer te herstellen, maar dan zonder dat dezelfde problemen zich opnieuw kunnen voordoen. We hebben diverse opties de revue laten passeren, maar op dit moment is er nog niets dat lijkt te kunnen voldoen. Overigens blijft het geloofsforum vooralsnog gewoon open.

Tot slot wil ik jullie heel erg bedanken voor al die reacties (ook kritische) die absoluut wèl een waardevolle bijdrage hebben geleverd. Hopelijk komt daar in de toekomst weer ruimte voor. Tenminste, als kritiek op het beleid en nieuws gebaseerd op ongewenste feiten en standpunten dan nog steeds getolereerd wordt door de zich steeds autoritairder, intoleranter en onderdrukkender opstellende overheid.

Ik hoop dan ook op jullie begrip. Omdat deze uitleg in eerste instantie gericht is aan onze trouwe gasten, schakel ik de reactiemogelijkheid – voorlopig voor het laatst – nog een keer in.

Hopelijk tot ziens!

Xander

309

 1. RSI (repitive strain injury)… Belangrijke informatie voor Xander (persoonlijk) maar iedereen kan er zeker baat bij hebben!
  RSI volgens Dr. Hamer kan zijn oorzaak hebben bij het feit dat men TE ‘perfectionistisch’ is ingesteld. Zelf heb ik regelmatig last gehad van een zgn ’tenniselleboog’ (‘epicondylitis’ in de linker arm terwijl ik toch rechtshandig ben). Volgens de reguliere geneeskunde ligt dit aan de slijtage van het kraakbeen (collageen) rond de peeshulzen zodat de zenuwen komen bloot te liggen. Volgens de ‘ontdekkingen’ van Dr. Hamer gaat het eigenlijk om een ‘lokaal eigenwaardeconflict’, zich ‘onhandig voelen’… Eenmaal het conflict herkend én de oorzaak achterhaald (bij mij was dat een na een mislgelopen relatie waarbij ik achteraf besefte dat ik te veel ‘op handen’ heb genomen), begint – na een korte crisis – de échte genezingsfase. Hierbij kun je volgende affirmaties toepassen: “iedereen maakt wel eens fouten” of “ik vertrouw op mijn capaciteiten en neem tegenslagen niet meer zo ernstig”.
  Deze visie van Dr. Hamer (hij noemt het zelf ‘germaanse geneeskunde’ wegens copyright-rechten) werd op boek gesteld door Björn Eybl: “Zielsoorzaken van ziekten” en werd naar het Nederlands omgezet door Karin Van Baelen, aan wie alle eer toekomt! Er komt wel heel veel medische terminologie in voor, maar laat het u niet weerhouden om er toch eens (gratis, zie hieronder) in rond te snuffelen.
  Meer info over Karin Van Baelen, met onderaan op haar homepage een knop voor een gratis download van het boek “Zielsoorzaken van ziekten”. Let op het is een ‘dikke turf’ van 341 pagina’s, zet hem daarom ergens op je harde schijf met een snelkoppeling naar je desktop. Heel handig is er achteraan een alfabetische opsomming van tal van ‘ziektebeelden’, zodat je snel naar de desbetreffende pagina’s kunt (omhoog) scrollen.
  https://zielsoorzakenvanziekte.be/karin-van-baelen/
  Zo zie je maar Xander… waarvoor zo’n “reactiemogelijkheid” op je site kan dienen 😉
  Groet van Cassandro

 2. Hallo Xander en team…

  Een paar maal gelezen…. en ik kan niet anders zeggen, heel veel begrip voor deze keus.

  Mooie, fijne en lieve reacties vooral van mensen die eerst om u denken en het team.
  Er zitten achter de site van “” Xandernieuws””, mensen van vlees en bloed. En geen robotten.

  Ik ben het met ieder eens, dat u Xander en de mensen van het team, eerst even heerlijk tot bezinning, en rust krijgen. Even de batterijen opladen.
  En breng het bij de Heere… Hij weet Xander.

  En soms wordt wel eens vergeten, dat ieder die reageert eigenlijk op bezoek is bij iemand.

  Sterkte met alles, met de artikelen, met de hele site, alles wat u en jullie aangaat.
  Vaders zegen en liefde om jullie heen.
  En lieve groet, Esther.

 3. Beste Xander,

  Bedankt voor alle jaren leesplezier en goed onderbouwde artikelen. Denk dat ik hier al minimaal 10 jaar graag kom. Omdat de reacties uitgeschakeld zijn wil ik toch hier deze plaatsen.
  In jou laatste artikel meld je dat er tal van andere sites zijn waarop hetzelfde te lezen valt. Dit ben ik zelf nog niet tegengekomen, nine for news, frontnieuws enz enz hebben bij lange na niet zulke prachtige artikelen met zeer gedetailleerde uitleg zoals door jou geschreven.
  Dus vanwaar de plotselinge ommekeer? Juist nu in de grootste crisis die de mensheid ooit heeft gekend?
  RSI? Kan iemand anders niet voor je typen? Spraakgestuurd wellicht om maar iets te noemen.

  Is er iemand van de overheid langsgeweest om u op de vingers te tikken? Wordt je gechanteerd?

  Ik vind het erg jammer en zonde als je juist nu de strijd zou verlaten. Daarnaast respecteer ik jou keuze natuurlijk. Wellicht ben je nog op andere ideeën te brengen.

  Hopelijk heb ik het laatste artikel verkeerd begrepen.

  Groet,

  Sonny

 4. Beste Xander

  Heel verstandig dat U een stapje terug gaat doen.
  Gezondheid gaat boven alles.
  Bedankt voor de vele informatie die tot mij kwam van U.
  Ben er niet dommer van geworden in ieder geval terwijl ik toch al aardig wakker was
  en de grote lijnen van dat corona gelul al snel doorzag.
  Er is niets wat het lijkt. NIETS
  Nu er een gat gaat vallen qua EERLIJKE en BETROUWBARE nieuwsinformatie
  zijn er alternatieven (de spoeling word wel steeds dunner)
  Maar hier een paar sites die het volgen meer dan waard zijn.

  jensen.nl
  frontnieuws
  frontnieuws.com
  commonsentse tv facebook.com/realCommonSenseTV
  Huig Plug
  en andere (maar nogmaals de spoeling wordt dun)

  P.S

  Heel veel sterkte en beterschap.
  En hopelijk tot ziens (met weer uitgebreide artikelen)
  Houdt U taai.

 5. In de kop en in de laatste zin staat dat de reacties VOORLOPIG uitgeschakeld zijn. Wat impliceert dat het slechts tijdelijk is, waar ik dan ook vanuit ga. Als de beslissing om de reacties weer aan te zetten afhangt van degenen die voor de reacties zijn. Dan stem ook ik VOOR reacties onder de artikelen. Het maakt deze site levendiger.

  Ik ben het eens met de argumenten dat de reacties toegevoegde waarde hebben d.m.v. de extra info en links in de reacties. Hoewel ikzelf weinig reageerde onder de artikelen las ik de reacties graag, waarbij ik ook altijd steevast op de namen van mijn favoriete regeerders klikte. Bij goede reacties gaf ik graag een compliment, en bij irritante reacties scrolde ik verder, tenzij de reactie zo respectloos was dat ik wel moest reageren.

  Toen een paar dagen geleden de reacties stil bleven staan deed mij dat denken aan een winkelstraat met leegstaande winkels. Ik hoop dus ook dat de mogelijkheid om te kunnen reageren binnenkort weer beschikbaar is. Ik blijf in ieder geval uw artikelen lezen.

  @ Xander – Ik wens u een voorspoedig herstel. Doe rustig aan, wees zuinig op uzelf. En de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar. Hartelijke groet en Gods zegen.

  Michaël

 6. geïnteresseerden kunnen ook helpen met uittypen toch?!

  Heeft u het artikel wel goed gelezen ? Mod.

 7. Xander, van harte beterschap gewenst!

  Rust maar goed uit.
  Warme groet
  Martha

 8. Beste Xander.
  Onder het artikel van 7 Jan las ik dat u last hebt van RSI.
  Ik wil u dan ook van harte beterschap toewensen.
  Neem uw tijd want de boog kan niet altijd gespannen staan, en iedere dag een goed artikel produceren is bewonderingswaardig.
  Nogmaals BETERSCHAP.
  En Gods zegen bij het herstel.
  Shalom
  Anna

 9. Mijn reactie ook niet geplaatst.
  Groeten, Prof.Schilder “De Hemel” ,
  Joost,
  Shalom!

  Als u meent dat christenen ratten zijn….. dan houdt u zich niet aan de siteregels. Mod.

 10. Xander, van harte beterschap !!
  Rust is heilzaam.
  Een stapje terug, een goede beslissing.

 11. Moderator, waarom plaats je mijn reactie niet ???
  Je meldt zelfs NIET dat ik niet geplaatst wordt !!!

  Jo, uw reactie staat op 7 januari 2022 om 14:06. Echter uw gedrag is onacceptabel, deel van uw post verwijderd, gelieve hier niet meer te komen. Het ga u goed. Mod.

 12. René schreef:
  07/01/2022 om 2:02 pm

  Je hebt helemaal gelijk absoluut kan ik niks tegen inbrengen, die reacties had ik ook wel verwacht.
  Alleen xander zal waarschijnlijk dit nooit doen, als t al zover komt om (staats) trollen het moeilijker te maken is je reactie natuurlijk totaal niet van toepassing op een site als deze toch…..dan snap je wel…
  Daarvoor zijn juist de comments zo belangrijk, u geeft me nu weerwoord en dat is perfect, eens of niet eens..Ik persoonlijk lees uw commentaar, laat t op me inwerken en doe er iets mee.
  Maar ik gaf ook alleen maar een suggestie, het is aan de webmaster
  Aan Xander stel ik nog iets voor: als je iets kunt bedenken waardoor de comments in welke vorm dan ook kunnen blijven bestaan, maak een artikeltje over de te overwegen mogelijkheden (met comments, en eventueel een poll)
  Dit is een vreselijke keuze voor je begrijp ik. maar lees eens hoeveel van je lezers nu schrijven ho erg ze t waarderen, ondanks gezeik gescheld soms dat er toch met diversen fijne dialogen zijn over de artikelen!!!
  note: ik ben zelf zeker geen voorstander van registeren met email, laat staan telefoon nummer, maar andere optie om trollen te weren zijn er nauwelijks , moderatie team nemen, sluiten, of er mee leren leven. voor mij heel makkelijk deze keuze; fuck die zeurpieten, aggresieve taal, ban : brutaal, dreigen, uitlokken: ban…

 13. Wat betreft mijn laatste bericht, het onderwerp is mogelijk interessant, de betreffende link bevat echter niet de waarheid, maar dat is een kwestie van onderzoeken.
  Hier laat ik het bij, anders lijkt het op Spam.

  Nogmaals van harte beterschap. Nicole

 14. Beste Xander, je bent een held met wat je allemaal voor ons helder maakt al zoveel jaren!!!!
  Iklees je al vanaf dag 1!
  Ik reageer zelden zelf, vroeger wel bij anarchiel soms maar ik ben niet zo`n spreker.
  Wat ik wel uit de reacties hieronder filter zijn 2 hoofdpunten, aanvullingen in reacties op jouw artikelen en/of correcties!! heel belangrijk ook voor jou.
  De andere is, mensen kunnen op die manier lekker bekken en schelden weliswaar, maar ach er is zoveel meer dialoog dan ergernis in comments vind ik.
  Die paar mensen trollen of wat dan ook die t verzieken of te lui zijn om te lezen maar gewoon er op los lullen tjah mensen ga er gewoon niet op in zou ik zeggen, die doen t erom!
  Mijn mening is comments moeten blijven, desnoods met wat hulp bij t modereren als je het alleen (je werkt alleen geloof ik toch) niet aankunt.
  Wat je besluit ook zal zijn: ik blijf je lezen tot het einde ter tijden (hopelijk is dat langer dan wat ik nu inzie als totale chaos binnen 1-2-3 jaar max helaas)
  Life long and prosper xander!

 15. Laatste bericht. Misschien is het een idee om tijdelijk alleen een link te plaatsen van een artikel waarover u had willen schrijven en het aan anderen op de site over te laten om hun respectvolle mening hierover te geven en/of een aanvulling te geven op het onderwerp.

  Wat er op dit moment speelt is dat Agenda 2030 wordt uitgerold. Misschien is het een idee om iedere dag een onderdeel van deze agenda op de site te plaatsen? Of dus een link naar een site/pagina hierover.

  Voorbeeld 1: een reeds geschreven artikel zoeken over de stappen van agenda 2030 (De VN verdeelde hun plannen in 17 delen die ze Sustainable Development Goals (SDGs) noemen, vertaald: duurzame ontwikkelingsdoelstellingen)
  Voorbeeld 2: een reeds geschreven artikel zoeken over de rol van Kaag icm het WEF

  Ik weet natuurlijk niet hoe u beoordeelt of het feiten betreft en of u derhalve naar onderstaande site kunt verwijzen. Er staan in ieder geval veel ideeën voor een artikel in vermeld:
  https://wickedtruths.org/nl/vn-agenda-2030-drijvende-kracht-achter-covid-19/

 16. Beste Xander en andere redactie: Het tempo waarmee u artikelen plaatste was hoog en ononderbroken. Dat houdt geen mens vol. Van tijd tot tijd moeten we kunnen rusten en herbezinnen.
  Het is u zeer gegund om eens goed uit te rusten. Hartelijk dank voor uw inspanningen en het gemak waarmee gereageerd kon worden. Covid overheerst onze gedachten en dat is zeer begrijpelijk. Maar van tijd tot tijd afstand nemen doet de mens veel goed.

  Dat is waar XN nu mee bezig is, rusten en herbezinnen. Even wat anders. Mvg. Mod.

 17. Aanvulling. Ik kan ook voor u redigeren, zodat ongewenste reacties niet worden geplaatst. Echter, inmiddels heeft u uit de reacties ook wel begrepen dat velen het eigenlijk wel vinden meevallen en zelf kiezen wat ze lezen. Het vooral fijn vinden dat hen die mogelijkheid geboden wordt om reacties van anderen te lezen. Het geeft een gevoel van verbinding. Misschien is het ook een kwestie van – tijdelijk – loslaten (van uw perfectionisme?), in het belang van uw gesteldheid, fysiek en daardoor ook) mentaal. Het komt wel goed. Laat mij/ons u helpen. We doen het samen. Nicole

 18. Xander schreef laatst: “Maar ook Trumps eventuele terugkeer zal geen verlichting brengen – integendeel. Trump verkondigt immers hetzelfde leugenachtige ‘vax’verhaal als de huidige kliek die zogenaamd zijn vijanden zijn”.

  Beste Xander. Lijkt me toch nuttig om ook bijv. eens het dagelijkse X22Report (via Rumble, Bitchute) te volgen.

  Een hint: wees voorzichtiger met te boude uitspraken over bijv. iemand die m.i. toch door God is uitgekozen – met al zijn fouten maar God heeft nog nooit een perfekt iemand gebruikt – om deze enorme wereldklus te ‘klaren’, want hij is nooit politiek correct geweest – uitz misschien nu wat “vaccins” betreft. Wat nooit het echte probleem is geweest maar een zoveelste afleiding en (gehoorzaamheids)test van de groeiende wereldcontrole.

  Bovendien wordt het zo dan al gauw eigenlijk een soort vloeken, dus achteruit bidden. Je spreekt immers vooringenomen, speculatieve* dingen uit over iemand en over situaties (…”zijn eventuele terugkeer zal geen verlichting brengen”) die de duivel access geeft en op jezelf terug kan vallen in alle hevigheid?

  * ’soberheid’ genoemd door Paulus aan Timotheus; niet alleen betr. alcohol en eten maar vooral ‘void of speculative imagination’. In ons d e n k e n dus, waar het hele NT over spreekt als uiterst belangrijk (Rom12:2, 2Cor10:4,5, 11:3).

 19. Xander. Spijtig om te lezen dat u last heeft van RSI klachten. Gezondheid gaat voor.
  Is het misschien een idee dat u tijdelijk anderen de mogelijkheid biedt om een interessant artikel te plaatsen, met reactie mogelijkheid?

  Dan hoeft u niet te typen. Ik (26 jaar secretariële ervaring) ben graag bereid om het typewerk tijdelijk van u over te nemen. Stuur mij een onderwerp (of ik doe een suggestie) waarover u wilt berichten, ik doe het typewerk (in eigen bewoordingen, zodat het geen plagiaat is), u kijkt het na en plaatst het.

  Denk er gerust over na.
  Ik wens u van harte beterschap.
  Nicole

  Dan is dat mogelijk niet zoals u het zelf zou doen en van uw kwaliteit, maar dan blijft de lijn open en kunt u voldoende tijd nemen om te herstellen.

 20. @Hugo
  De IQ test is an sich geen slecht idee, al zou ik de lat eerder op minstens 150 leggen, immers 120 is wat eind vorige eeuw vereist was om een MSc te kunnen halen aan een Nederlandse universiteit en gezien het aantal gediplomeerde “hooggeindoctrineerden” lijkt me dat een te lage horde. 150 scheidt het kaf m.i. wel goed van het koren.
  Enige praktische probleem is hoe dit anoniem te kunnen organiseren.
  Het is niet voor niets dat de meeste reageerders zo vooruitziend zijn onder een pseudoniem te posten. Hoe zij dus anoniem aan XN kunnen bewijzen wat hun IQ is, zie ik niet meteen.
  Oh wacht … tegenwoordig is er een leuke technologie: QR codes 😉

 21. Beste Xander,

  Ik begrijp het probleem en heb erover nagedacht wat de oplossing zou kunnen zijn.
  En ja ik kreeg een eureka moment
  Dit houdt in dat iedereen die op de site wilt reageren eerst een Xander iq test moet
  afleggen, mensen die een iq van boven de 120% of meer hebben mogen hier posten.
  Mensen met een lager iq kunnen dan helaas niet meer posten. (nood breekt wetten)
  Voor mensen met een hoog iq kunnen we dan een iq code invoeren.

  Ik hoop dat deze bijdrage de oplossing mag zijn van uw probleem.
  Groeten van Hugo.

 22. Je zult wel weten Xander , wat de gevestigde kerken zeiden van de opkomende pinkstergemeenten, of ben je dat soms vergeten ? En dat was niet fijn !!! Ook over evangelist T.L. Osborn waren ze niet te spreken. Het volgende stukje heb ik overgenomen van Wikipedia: ‘De eerste reacties van pers en radio waren gunstig, totdat de dominees het woord namen. Eerst tien Gereformeerden tegelijk in Den Haag en daarna volgde er ook een groep uit Groningen. Daarop voelde ieder zich geroepen zijn mening te geven. In Groningen was het niet mogelijk gebleken de campagne zo breed op te zetten als in Den Haag. Hoofdzakelijk de pinkstergemeenten steunden de actie. Bij de ingangen van het Bodenterrein deelden de Gereformeerde kerken een pamflet uit waarin Osborn werd afgewezen. De inspecteur van de volksgezondheid liet weten het optreden van Osborn gevaarlijk te vinden. Toch was de Osborn-campagne een belangrijke stimulans voor de Nederlandse pinksterbeweging, onder andere of zelfs vooral door de vele publiciteit’.
  Maandagavond werd er in mijn pinkstergemeente een samenkomst gehouden, speciaal voor kerkgangers, en toen in de jaren zestig zelfs dominees vanaf de kansel riepen dat God dood is, liepen de kerken leeg, en zochten de kerkgangers hun heil bij de pinkstergemeente of Volle (volledige) Evangelie Gemeente, waar ze nog wel in God geloofden.
  En nog wat: ‘Veel studenten begonnen enthousiast met hun theologiestudie, máár toen ze waren afgestudeerd, geloofden velen van hen niet meer in God, maar wat je wil je ook, ze kregen hun opleiding van theologen die niet meer in God geloofden’. Het was meer schriftkritiek dat de studenten werd onderwezen !!!
  En nog wat, je kunt grote kennis van het Woord van God hebben, net als de schriftgeleerden, maar er is maar één die jou het Woord van God écht kunt uitleggen, en dat is de Heilige Geest Gods, maar met dien verstande, dat je vervult dient te zijn met de Heilige Geest Gods, net als de discipelen van de Heer Jesus tijdens Pinksteren.

 23. DrFeelgood schreef: 07/01/2022 om 1:10 pm
  “maak reageren alleen mogelijk na registratie middels email EN 2fa telefoonnummer controle”

  Absoluut op tegen !!! …volgende stap is inloggen met Geldige QR of DigiD ?!
  Huidige toegangsmethodiek dmv email voldoet prima in mijn optiek.

 24. Xander,
  Ik begrijp je wel de meesten dachten het pacht in peto te hebben, we leven ook in de tijd van zelfzucht,
  Vroeger ergerde ik mij aan pastors die hun zelf graag hoorde spreken en geen oren hadden naar andere meningen, of ik herinner mij nog de ellen lange gebeden in de kerken soms wel een half uur waarbij ze de hele bijbel aframelde .
  Ik geniet nog het meest van een persoonlijk sociaal contact.
  Jij zult u geërgerd hebben aan mijn reacties en ik ergerde mij aan de betweterige andere reacties, maar door die reacties heb ik wel veel mensen kennis kunnen opdoen waarvoor dank.
  Groetjes Ludwig

 25. Dag Xander
  Kan begrijpen dat je moe wordt van onzin reacties.
  Maar niet alleen dat.
  Het is ook een zaak van verantwoording nemen.
  Nu we in tijdperk zijn beland waar de spraakverwarring toeneemt is het zaak, zo min mogelijk des informatie op het netvlies toe te laten van Wij De mensen. Want verwarring is finest voor ons wel – Zijn. Hier nog wel een klein filosofietje, welke ik van een erudiet persoon heb eigen gemaakt.
  Kennis en ervaring en Intuïtie zijn de drie pijlers die ons in een bepaalde richting doen bewegen, is een van deze drie onvoldoende, dan ben je vleugellam, en zul je inderdaad niet hoog komen, je zelf kennen is dus pure noodzaak, het is niet de bedoeling dat het verstand overheerst, en weet je dat er ook verstand aanwezig is in het hart? Zonder kennis kom je er ook niet, dus wil ik meepraten dan zorg ik eerst dat ik weet waar het over gaat.
  Dat de waarheid moge zegevieren, en dat liefde moge nederdalen en ons hart mag open bloeien, en de aarde verschoond moge worden en Nieuw zoals het bedoeld is door het hoogste bewustzijn, waarvan wij een fragment zijn. Eens zullen we het doorgronden, nu zijn wij beperkt door de minder goede conditie waar de mens langzaam in is gebracht.
  Zorg daarom niet alleen voor je fysieke lichaam, blijf uit de spraakverwarring en keer terug in je heilig hart, luister goed wat het jou verteld.

 26. Beste Xander, maak reageren alleen mogelijk na registratie middels email EN 2fa telefoonnummer controle.
  Op deze wijze zul je iig snel van mensen af zijn de gebanned worden, deze gaan namelijk wel een nieuw email adres aanmake
  n om zich weer toegang te verschaffen , echter niet elke keer een ander telefoonnummer nemen.
  misschien helaas voor vaste lezers een inbreuk op hun anonimiteit maar…..elluk nadeel heb ze voordeel zei de wijze wijlen Cruijf 🙂

  mvg
  DrFeelgood

 27. Mag ik U een suggestie doen? Namelijk aan iedereen duidelijk te maken en/of te vragen ‘zich te beperken tot het onderwerp inclusief de feiten vanwege praktische redenen, taalfouten et cetera [wat tijdens het modereren/nakijken veel tijd kost], en aldus veel tijd over houdt voor verdere nieuws-verstrekking [indien iedereen zich aan die afspraak houdt en hiermee de ‘problemen’, ik speculeer, in hoge mate zal verminderen]’. “v”erder het beste voor 2022 en vriendelijke groeten van Akscha 2020.

 28. Maar goed ook dat er niet meer gereageerd kan worden, er kwamen steeds meer betweters bij, en de sfeer werd steeds grimmiger.

  Uiteindelijk verandert er niets door alle commentaren

 29. Ok, ga nu maar weer artikelen schrijven want het is al een paar dagen stil! 😛

 30. Jammer, de zoveelste site die al dan niet onder zachte dwang van bovenaf het loodje legt. Het was goed u gekend te hebben en het ga u allen goed.

 31. Ik lees al enkele jaren de waarheidsgetrouwe, op feiten beruste artikels van Xandernieuws. Net zoals met andere artikels heeft elk individu een mening over eenzelfde onderwerp. En ik moet eerlijk zijn dat er soms toch wel wat interessante discussies naar boven komen.
  Ik denk, voor mij althans, dat er, door met ‘ongeloof ‘ van mening te wisselen, in dialoog te gaan, er wel eens meningen kunnen bijgesteld worden, temeer met de linken die u meegeeft.
  Wanneer het echt de spuigaten uitloopt, met reacties zoals, ‘mietje’ of ‘achterlijke religie nitwits’, de beslissing niet moeilijk kan zijn, omdat dit soort gedachtegang ook geen enkele bijdrage levert tot een normale dialoog, u wel weet wat te doen.
  De meesten onder ons denken daar het hunne dan wel over.
  Ik lees dat u enorm veel tijd spendeert aan moderatie, wat ik ook zeker niet verkeerd vind, maar misschien kan u meer letten op het taalgebruik, ed., dan op de, toch meestal wel, interessante reacties van ‘ artikelwappies ‘ 😊 (andersdenkenden).
  Ik zou het jammer vinden moest u deze reacties weglaten.
  Ik wens u veel wijsheid en inzicht in het overdenken van uw beslissing.

 32. Beste Xander,

  Je hebt één van de laatste sites waar nog vrijheid is.
  We zitten in de laatste dagen der tijden en dan is er helemaal geen ander geluid meer mogelijk.
  Je krijgt zoveel reacties op je besluit.
  Kan je het echt niet meer over je hart verkrijgen om die laatste maanden vol te houden?
  Nog een paar maanden volhouden?
  Ik hoop het van wel en dat je de kracht kan vinden om de boel met reacties open te laten.

  Groeten, Jan

 33. Beste Xander (en crew),
  Ook ik en mijn levenspartner,volgen reeds gedurende vele jaren dagelijks jouw nieuwssite.Natuurlijk staan er meer sites op ons leeslijstje, maar nr 1 is toch na al die jaren nog steeds deze site.Helaas dreigt de grootste aantrekkingskracht,te weten de reacties,nu te verdwijnen.Ik zie dat als een overwinning voor de MSM en de New World Order kliek.Wij hebben ontelbare keren via de door mede-site-bezoekers geplaatste linkjes, bijzonder relevante ,belangrijke, indringende en leerzame informatie tot ons kunnen nemen ;sites,artikelen, video’s en wat al niet meer, die wij anders niet tegengekomen zouden zijn.Wij hopen echt dat je van gedachten veranderd en de reacties in stand houdt,zodat we met zijn allen op onze bescheiden wijze dmv het delen van essentiële informatie de Great Reset kunnen blijven bevechten en tevens kunnen lezen dat wij niet alleen staan in onze overtuigingen.Alsjeblieft Xander doe het niet….!Zoek een werkbare oplossing,maar snoer je sitebezoekers niet de mond…!

 34. Ongevaccineerden, wakkeren, gelijkgestemden en mensen van goede wil kunnen hun mening nog altijd kwijt op:

  https://www.vrijheidvzw.be/blog/categories/informeren

  Vermits het coronabeleid/plandemie ongeveer hetzelfde gevoerd wordt in NL zoals in BE onder de invloed van de eu-dictatuur kan elke waarheidsgetrouwe informatie (ter vergelijking) nuttig zijn.
  Viruswaanzin.be heet intussen Vrijheidvzw.be en er werd een nieuwe, politieke partij opgericht door meester Michael Verstraeten: VRIJHEID.

 35. Beste moderator en team
  Al een hele tijd lees ik hier mee en reageer zo nu en dan, op artikelen en soms ook op reakties van anderen.
  Ik begrijp dat het voor jullie heel veel werk is en dat niet altijd leuk is om alles van ons te modereren.
  Ik zou het heel erg jammer vinden als deze mogelijkheid zou verdwijnen.
  Hopelijk blijft deze kans om ook reakties van elkaar te lezen, bestaan.
  Met Vr Grt
  Shalom
  Anna

 36. Jammer….Er zaten vaak interessante links in de reacties
  Is Xandernieuws overigens gelieerd aan Frontnieuws ? Neen. Mod.

 37. Dit is toch wel enigszins paradoxaal moet ik zeggen. Nu weet ik uit ervaring dat moderatie heel wat tijd vergt, dat begrijp ik zeker. De naar voren gebrachte reden is heel wat minder begrijpelijk. Reacties worden uitgeschakeld en het reagerende publiek wordt van iets beschuldigt waar menig artikel op deze site zelf onder lijdt. Als ik eerlijk mag zijn, je moet heel wat kritisch denkvermogen terzijde leggen als je op deze site aan het lezen bent.

 38. Beste Xander,

  Dit wordt de eerste keer dat ik een reactie plaats.

  Ik kan mij uw beweegreden héél goed inleven. U heeft een kwaliteit hoog te houden en dat siert u. Maar….

  De mogelijkheid om te reageren uit te zetten is m.i. niet nodig.

  Ieder mens is uniek, en leest uw berichten dan ook op zijn/haar unieke manier. Begrijpend lezen, daar kregen wij “vroeger” les in op school.
  Daarna kwam dan altijd de ronde: “wat heb je gelezen?”Dat bracht vaak hilarische verhalen.
  Hiermee dus duidelijk gemaakt dat veel reacties uniek zijn, bewust of onbewust.

  Wat ik u mogelijk kan adviseren is dat u de vrijheid neemt om reacties bv te kunnen verplaatsen naar een speciale rubriek die u daarvoor inricht. Met de mededeling: “uw reactie is verplaatst naar……”

  In elk geval zal ik de reacties missen.

 39. zeer zeer spijtig ,,ik zal de mensen missen er waren toch ook steeds interessante berichten bij ,, en we hebben toch ook een filter kwa negatieve reacties he,,, dierbare vrienden ik mis jullie nu al !!

 40. Van harte sluit ik me aan bij de Nieuw Jaars wens van Pierre Capel en dit is tevens een voorbeeld hoe een commentaar weer dat extra toevoegt aan Xander’s meestentijds goed onderbouwde interessante artikelen die vaak inspireren tot meer onderzoek.
  Juist in deze tijd zullen velen een (x) ander-geluid graag willen horen met commentaren waar de MSM niets dan nonsens uitblaast( NPO etc ), een paar uitzonderingen daargelaten zoals Leon de Winter en Marianne Zwagerman wat mij betreft.
  Dit is de Nieuwe Jaars wens met een boodschap van Pierre Capel https://www.bitchute.com/video/XT4CmBDpmMZO/

  En voor wie over het (ware) Licht wil lezen raad ik het werk aan van Dr. K. Schilder : Christus in Zijn lijden. Dr.K.Schilder stond aan de basis van de vrijmaking. Het is wel heel moeilijk en de Pinkster voorganger uit Xanders voorbeeld zal ongetwijfeld zeggen dat ook deze Einstein onder de theologen niets weet maar als u wilt ervaren wat de H.Geest werkelijk ook in onze dagen te zeggen heeft dan is het werk van Dr. Schilder m.i. voor u.

  Xander God’s zegen en wijsheid toegebeden om een evenwichtige beslissing te nemen

 41. Misschien een altijd duidelijk zichtbare plek maken, een soort bulletin board, waar men actuele, maar Off Topic, berichten van allerlei aard (maar niet religieus) kan plaatsen?
  Dan blijven de artikelen zelf daarvan vrij.

 42. Het is zeker een lastige kwestie, maar ook weer niet. De vraag is wat je wil met de website. Ik lees bij ‘siteregels’ dat dit een open site is waar bezoekers afwijkende meningen hebben en elkaars mening mogen aanvallen. Bij ‘disclaimer’ staat dat de artikelen op deze website zijn bedoeld als discussiemateriaal. Dat je het soms zat bent dat mensen uit hun nek lullen of gewoon lopen te trollen begrijp ik heel goed, maar dat is nu eenmaal wel het leven van alledag in onze huidige samenleving. Uiteindelijk is het onhandig om daar je oren naar te laten hangen. Reacties uitzetten ondergraaft volgens mij de doelstelling van deze website die juist gericht is op verruiming van bewustzijn door middel van verbinding. Hoe kan deze website bijdragen aan het meekrijgen van meer mensen in deze doelstelling? Door reacties niet toe te staan of door adequaat om te gaan met alle reacties? Het is meer werk, maar volgens mij is dat werk keihard nodig om te bereiken wat je wilt bereiken met het uitbrengen van de artikelen. Zie het dus als een ontzettend waardevolle en gave uitdaging, niet als een last. Blijf in je hart, zelfs al heb je soms zin om zo’n trol om te toveren in een drol. Acceptatie en relativering zijn de grootste uitdagingen voor de mensheid nu. Humor maakt het leven aangenamer.

 43. Ik weet niet wat ik hiervan vinden moet, maar ben er absoluut niet blij mee.

  Ik lees vaak alle reacties en inderdaad, niet alles vind ik goed, terwijl sommigen soms tot nadenken zetten of extra info geven.
  Vaak zie ik reacties op reacties, dus of topic, maar daarom niet per definitie irritant of zo.
  Mensen die beledigend of grof zijn, zou je kunnen waarschuwen, en bij herhaling kunnen bannen.

  Ik hoop dat jullie dit voornemen in heroverweging nemen…..

 44. Dank Xander voor uw antwoord.

  Een hele geruststelling voor mij!

  Warme groet
  Martha

 45. Hier ook een lezer van het eerste uur die meekwam vanuit waakzaam ofzo. Ik reageer niet vaak maar heb wel ontelbare reacties gelezen, links gekregen van interessante onderwerpen etc. Reageren is een absolute meerwaarde, maar het probleem is dat iedereen op zijn eigen manier reageert. De ene is afwijkend van topic, dan de andere doordrenkt van “onzin” en weer een van leden die elkaar in de haren vliegen. Ik scroll er simpelweg voorbij, maar als moderator ligt hier natuurlijk een taak en zo te duiden een berg werk. Het uitzetten zou voor mij betekenen dat ik absoluut minder op de site zou komen, want de helft van de content “verdwijnt”. Tevens is het in deze tijd al ontzettend moeilijk om een afwijkende mening te delen en juist op plekken als deze kunnen we elkaar helpen om visies te delen. Wel ben ik van mening dat het dagelijks kopieren van complete teksten uit de bijbel niet thuishoren op een topic wat met geen woord over het geloof rept. Misschien gewoon een blokkade op bepaalde thermen? Een optie om bepaalde reaguurders te kunnen negeren als lezer zijnde? Een tab met een optie voor on topic reacties en off topic reacties onder de artikelen? Ik gooi zomaar wat balletjes op.

 46. “Ondanks dat we steeds strenger zijn gaan modereren, worden vooral de afgelopen twee jaar de discussies steeds meer ‘vervuild’ door mensen die meteen hun mening klaar hebben, maar het betreffende artikel overduidelijk niet of niet helemaal hebben gelezen. ”

  Dit fenomeen zie je tegenwoordig overal ! Ongeacht op welke website je tegengeluiden t.o.v. de MSM kan lezen. Of dat nou 5 sterren Youtube Doku’s zijn over kritische zaken of andere tegenlicht websites, inhoudsloze bagger reacties zitten er steeds weer bij. Ik vergelijk de personen die dit doen een beetje met de provocateurs die zich onder demonstranties schuil houden en opeens met stenen beginnen te gooien naar de politie en het voor de rest van de demonstranten verkloten.

  Over de jaren heb ik er een neusje voor gekregen om het kaf van het koren te scheiden, de bagger van de kwaliteit reacties. Dit gaat me zeer goed af ! Omdat ik sowieso denk dat iemand die reeds een goed gevormde mening heeft helemaal niet meer van zijn voetstuk is af te brengen.

  Ben er heilig van overtuigd dat de meerderheid van uw lezers ook heel goed weten wat kwaliteits reacties zijn en wat niet. Net als demonstranten heden ten dage heel goed kunnen herkennen of een persoon die meeloopt in een demonstratie een infiltrant is of niet.
  Ik ben daarom van mening dat Xandernieuws de reactie mogelijkheid gewoon moet laten bestaan, ongeacht de types die continue bagger reacties rond strooien, anders zijn ‘Ze’ er wederom in geslaagd om ook bij uw website de lezers een mondkapje om te binden.

  Dus niet goed jongens van de redactie om de reactie mogelijkheid dicht te gooien. Beter is om IP adressen uit te zetten van types die telkens weer in herhaling vallen met hun bagger, zodat ze niet meer kunnen reageren.

  p.s. Wat ik echt enorm zou missen is als lezers geen aanvullende info (lees linkjes) meer kunnen posten wat direct doorborduurt op een artikel wat u op de website heeft gepost.

 47. Ik ben niet religieus, maar lees er redelijk wat over, dus veel waarheid zit er in een reactie, alleen xandernieuws.net wil het niet weten wat geloof met de wereld doet.

 48. Xander, onze IP-adressen zijn toch wel veilig bij u?

  Het is niet zo, dat de overheid u onder dwang heeft gezet onze IP-adressen aan hen kenbaar te maken??

  Kunt u mij hierop een antwoord geven?

  Wij hebben aan niemand de IP-adressen gegeven en ook gaan dat ook nooit doen, tenzij een rechter dat afdwingt , maar dan zullen wij daar vooraf een mededeling over doen.

  Mvg. Mod.

 49. Geachte Xander,
  Ik zou u toch echt, serieus, in overweging willen laten nemen, om de mensen die zo graag willen reageren, hiervoor iets te laten betalen…Dan snijdt het mes voor u aan diverse kanten: 1 u bent sowieso een grote groep kletskousen kwijt. 2 u krijgt hierdoor waarschijnlijk serieuzere reacties.
  3 u verdient er nog wat mee ook. Wat zou er op tegen zijn? U heb nu al 243 reacties…x zoveel =..
  Je hoeft geen geldwolf te zijn om dit te doen, maar geld kan een prima rem en/of smeermiddel zijn.

  XN vraagt geen geld en zullen dat ook nu niet gaan doen. Mvg. Mod.

 50. Hallo Xander,
  Ik volg jou website al heel wat jaren en heb gezien dat je vaak reakties krijgt van trouwe lezers en ook van mensen die het niet met je eens zijn. Maar dat is mij inziens het mooie van het interactief kunnen deelnemen, je mening kunnen en durven geven. Het besluit om de mogelijkheid om een reaktie te plaatsen te stoppen, welke dan ook, betreur ik zeer en ontneemt de kans tot het openen van een dialoog. Want aan welke kant je ook kijkt van een medaille, we hebben beide kanten nodig om hem te laten rollen.

  Hartelijke groet, Mo

 51. Alle berichtgevingen op diverse sites, ook deze, gaan met name over de o.t.t. en de o.v.t.
  Bij het gebruik van de onvoltooide (onzekere) tegenwoordige tijd gebruikt men gemakshalve : misschien, waarschijnlijk, zo kunnen etc. Zeker in het geval van deze pandemie, iets waar ‘deskundigen’ veel gebruik van maken. Gokwerk !
  Idem is dit het geval bij de onvoltooid verleden tijd. Bij cruciale ! gebeurtenissen de laatste decennia staan nog steeds enorme vraagtekens. Bewust of onbewust geen duidelijke uitspraken. Word geaccepteerd ook nog.
  Waar blijven wij met de hedendaags ontwikkelingen : de Corona hype, militaire strategische ontwikkelingen, het verval van het moraal …. , het ongebreideld bijdrukken van welk valuta dan ook, het verdwijnen van de middenstand door internet aankopen, het verdwijnen van het boeren-leven ( 50.000.000.000 heeft onze regering daarvoor gereserveerd ) de energie problemen, de eenzijdige voorlichting in de media en ontegenzeggelijk een klimaatverandering …. enz. enz.
  Iedereen heeft denk ik, het beste voor en dat is ook goed. Op de man afspelen, iets wat ik regelmatig op deze site tegen kom is vaak ten onrechte. Begripsvorming is niet eenvoudig om op ‘papier’ te zetten, maar respect voor de zienswijze van anderen moet, hoe moeilijk soms dan ook,een reden zijn voor een beschaafde discussie.

 52. Verdrietig dat dit noodzakelijk is maar begrijp het helemaal

 53. Destijds was er ook een merkbare plotselinge omslag bij het Pim Fortuyn Forum.
  Initiatiefnemer Arnold was blijkbaar tot de orde geroepen.
  Het forum bevatte naast bewust om de tuin leidende onzin (vanuit de overheid?) ook zeer veel waardevolle feitelijke informatie.
  Dat forum bestaat helaas niet meer, evenmin als de inmiddels onherkenbaar gemaakte plaats van de nog steeds vraagtekens oproepende moord.

 54. Ik kwam af en toe wel aardige links tegen, dat kan nu niet meer. Verder zijn de meeste reacties inderdaad zoals je beschrijft. Echte reacties op reacties kan niet zoals je in andere forums ziet, dus geen gemis. Blijft wel altijd schiften wat nu hout snijdt of te veel onzeker gespeculeer is, maar dat neem ik voor lief. Het is een van de weinige bronnen die een ander geluid laat horen, dat is al heel wat.

 55. hoogmoed komt voor de val,

  iemand had het over een dictator, nou dat klopt precies, x vind zichzelf heel wat, voelt zich ver boven iedereen verheven, zie de volslagen belachelijke doorgeslagen lijst van siteregeltjes alhier, en
  dan die arrogante houding tegenover de reagluurders hier,
  en vanwaar die arrogante houding eigenlijk, waar is dat op gebaseerd,nog nooit is er iets uitgekomen van al die duizenden doemartikeltjes alhier, valt me nog mee dat er uberhoubt nog mensen reageren hier ,zou echt maar is een toontje lager gaan zingen, cursus nederigheid volgen of zo

 56. Beste Xander,
  Ik lees al vele jaren bijna dagelijks je verslagen. De reacties lees ik hoegenaamd nooit. Soms wel en dan lees ik een goede reactie, kan ook een zijn die kritisch naar jouw toe is. Mijn wereldwijde interesse in wat er zoal speelt is groot. Met regelmaat heb ik gemerkt dat wat jij nu schrijft over enige maanden vaak ook uitkomt. Ik weet ook dat er overal ( en dus bij jouw ook ) rare mensen zijn die maar wat brullen zonder enige kennis over het onderwerp. Ook mensen die waar je het over hebt, altijd negatief zijn. Mensen van de andere zijde. Ze zaaien tweedracht en horen hier niet. Ik vind je open en eerlijk en ter zake kundig. Blijf jezelf en ga door. Toppie!

 57. ter illustratie van “Uitschakelen van verstand en afwijzen van kennis”

  iets luchtigs, een lach in de duisternis 😀 science of stupid, dear o deer:
  https://www.bitchute.com/video/7e7qHE5tZDFn

  want o lieve broeders + zusters … het wordt sowieso een moeilijk jaar 🙏
  laten we elkaar blijven aanhoren + aanvullen, bemoedigen, helen + corrigeren
  tot zeventig maal zeven maal ❤️

  “want we strijden niet tegen vlees en bloed”
  Efeze 6:10-18

 58. Ik heb geen idee hoeveel tijd er in de moderatie gaat zitten maar wat is dit jammer zeg. Want die berichten kan je uit allerlei bronnen halen, het gaat mij om de reacties. Dat er rare of onzinnige tussen staan maakt mij niet uit, soms brengt het je op andere ideeën, vaak lees je er overheen. Ik wil weten hoe mijn medemensen reageren en hoe de bewustwording vordert, daarvoor ben ik afhankelijk van die paar media. Dank voor al het werk, ik ga voorlopig direct naar Mike Adams en Alex Jones.

 59. Ik vind het nogal wat dat Xandernieuws min of meer lijkt te suggereren dat alle artikelen op de site onderbouwd èn inhoudelijk zijn, en daarmee impliciet claimt de wijsheid in pacht te hebben, en alle reacties bestempelt als ondermaats.

  Voor mij staat en valt de waarde en kwaliteit van artikelen met de mogelijkheid om deze te kunnen bevragen, aan te vullen en zo nodig op feiten te corrigeren en zo hoor en wederhoor toe te laten. Xandernieuws behoorde tot de weinige sites waar dat nog mogelijk was en waar nog weinig censuur werd toegepast. Ik denk, zeker in deze bizarre tijden, dat de behoefte aan een inhoudelijk en vrij debat gigantisch is omdat mensen elkaar niet meer kunnen vinden. En dat Xandernieuws het maatschappelijk belang hiervan onderschat.

  Nu er geen mogelijkheid meer is om te reageren op artikelen onderscheidt Xandernieuws zich in mijn ogen niet van alle andere sites met “nieuws”, waarbij je de geboden informatie slechts passief tot je kunt nemen. Het past in de trend waarbinnen overheid, politiek en MSM er alles aan doen om burgers monddood te maken en zo te voorkomen dat er verbinding tussen andersdenkenden ontstaat. Maar ik realiseer mij ook dat websites als deze steeds meer onder druk komen te staan van de overheid, en het daardoor steeds moeilijker wordt om aan alle regels te voldoen.

  Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik de artikelen op Xandernieuws niet meer ga lezen. Rest mij de medewerkers van Xandernieuws te bedanken voor alle inspanningen die dit mogelijk hebben gemaakt hen veel succes te wensen met dit vervolg.

 60. Xander we glijden het tijdperk van de wetenschap in . De heilige boeken worden terzijde gelegd. Dit is de grootste fout die er is. men zal er voor gaan boeten. Er is meer tussen hemel en aarde. Blijf het goede in je dragen ook al komen er sombere tijden aan verlies nooit je liefde voor de scheper.

Comments are closed.