Uit interne Boeing emails blijkt dat ook vlaggenschip 777X veiligheidsproblemen heeft

Boeing 777X-9. (Afbeelding: (2)).

—————————————————————————————————————————————-

346 mensen dood dankzij winstbejag – Verval van Boeing een van de tekenen van een beschaving in verval?

—————————————————————————————————————————————-

Na het rampjaar 2019 blijkt de ellende voor de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing niet op te houden. Uit interne emails van medewerkers blijkt dat het nieuwe vlaggenschip, de 777X, net als de 737 MAX met veiligheidsproblemen kampt. Oorzaak? Sales managers enkel die uit zijn op winst maximalisatie, oftewel ouderwetse geldzucht.

Via de Amerikaanse Senaat lekten interne emails naar buiten waaruit bleek dat Boeing ontwikkelaars en andere medewerkers wisten van de technische problemen van de 737 MAX, die nog steeds niet mag vliegen. Nu blijkt dat deze medewerkers zich eveneens grote zorgen maken over de 777X, die is ontworpen om de oudere types 777-200LR en 777-300ER te vervangen.

In emails uit juni 2018, dus maanden voor de eerste ramp met de MAX, staat te lezen dat ‘wij onszelf in deze situatie hebben gebracht door de leverancier met de laagste kosten te kiezen, en onmogelijke schema’s in te voeren. Waarom hebben de laagst aangeschreven en meest onbewezen leveranciers het contract gekregen? Enkel gebaseerd op de lage dollar. Niet alleen de Max, maar ook de 777X! Leveranciersmanagement maakt al deze besluiten.’

Nieuw vlaggenschip gebouwd op achterhaald frame

Net als de 737 MAX is de 777X niets anders dan een update van een achterhaald frame dat al tientallen jaren oud is. Boeing probeerde op deze wijze snel de achterstand op het Europese Airbus in te halen, dat met groot succes efficiëntere modellen (zoals de NEO serie) op de markt heeft gebracht.

In september 2019 ging een test met de 777X fout doordat een deur uit de romp van het vliegtuig afvloog. Bij die test waren inspecteurs van de luchtvaarautoriteit FAA aanwezig, die jarenlang als twee handen op één buik met Boeing is geweest, en daardoor mede schuldig is gebleken aan het doorlaten van feitelijk onbetrouwbare toestellen. Een gevalletje van ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’, dus.

346 mensen dood dankzij winstbejag

Het tegen zo laag mogelijke kosten produceren van een vliegtuig, dus winstmaximalisatie, resulteerde in twee grote rampen met de MAX, waarbij 346 mensen om het leven kwamen. Een –achteraf reeds bekend- softwareprobleem kreeg de schuld, maar onafhankelijke analisten houden nog altijd vol dat het toestel ook structureel verkeerd ontworpen is, en daarom nooit meer de lucht in zou mogen gaan.

De managers van Boeing lijken winstbejag boven kwaliteit en veiligheid te hebben gesteld. Er moesten zoveel mogelijk vliegtuigen tegen zo laag mogelijke kosten worden verkocht, zodat er tientallen miljarden dollars aan teruggekochte aandelen zouden vrijkomen. De managers zouden dan hun aandelenopties tegen recordprijzen kunnen verkopen.

Verval van Boeing teken van een beschaving in verval?

Het verval van de decennialange marktleider van de wereldwijde luchtvaarindustrie is tekenend voor een veel breder verval, namelijk dat van de Westerse industriële samenleving. In Europa zien we dat vooral terug in Duitsland, waar zelfs kleine bouwprojecten die vroeger in luttele maanden of weken werden afgerond, vaak jaren vertraging oplopen. Sommige grotere miljardenprojecten, zoals het nieuwe vliegveld van Berlijn, zijn kwalitatief zo ondermaats, dat ze nog voordat ze in gebruik zijn genomen feitelijk weer moeten worden afgebroken.

Het lijken de signalen te zijn van een hoogstaande beschaving die dankzij een niet erkend, maar almaar groter wordend mentaliteits- en moraliteitsprobleem in zijn nadagen verkeert, en in sommige opzichten op zijn laatste benen wankelt.

Sommige lezers zullen dat mogelijk wel weer te negatief vinden, maar ook dat maakt historisch gezien deel uit van datzelfde verval: mensen die massaal struisvogelpolitiek bedrijven, en ondanks de vele waarschuwingssignalen om hen heen tot op het allerlaatst stug blijven volhouden dat ‘alles goed gaat’. Wij zwijgen daar niet over omdat we dat verval zouden ‘wensen’, zoals sommigen ljiken te denken, maar juist hopen dat tij nog gekeerd kan worden.

 

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: WikiMedia commons, auteur Photograph: MB-one, clipping: Marc Lacoste, bron  derived from: ILA 2018, Schönefeld (1X7A5290).jpg , Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Zie ook o.a.:

10-01: Boeing medewerkers: ‘737 MAX is door clowns ontworpen, ga er nooit aan boord’


*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

17

 1. Helemaal met dit artikel eens, behalve dat ik denk dat het tij niet meer gekeerd kan worden. Het is te laat. De linkse elite/overheid wil niets veranderen en maakt de puinhoop alleen maar groter, voorbeelden genoeg: Onbetaalbaar, krankzinnig en verwoestend klimaatbeleid en onbegrensde immigratie hetgeen landen en samenlevingen in Europa ten gronde richt. We leven in een maatschappelijke stuiptrekking, vandaar dat steeds meer linkse gekkies zich zo imbeciel gedragen. Het wachten is op de rest vd wegkijkers, zodra die ook van het padje raken belanden we vanzelf in een soort burgeroorlog, die door onze geïmporteerde verrijkers gewonnen gaat worden, zoals de derde hond met het bot wegloopt.

 2. @ Svalbard: 10:00 pm, op 19/1. Juist!

  @ Rjab: 8:25 pm, op 19/1. Volledig met U eens.

 3. Niet meer vliegen dan, geen denken aan, we zullen en moeten op vakantie, al stikken we van de uitstoot gassen al storten we neer.

 4. Het staat niet zonder reden in de Bijbel geschreven:

  Geld is de wortel van al het kwaad.

 5. Een maatschappij gaat niet ten onder aan gebrek aan geld. Maar door gebrek aan moreel/moraal. Het uit de wet gummen van God’s geboden levert precies dit resultaat op. Het kan een paar decennia duren maar dan trekt God op een gegeven moment de stekker eruit.
  Denk dat dat precies is wat je op het moment ziet gebeuren: God is uit de focus (onze wetgeving) verdwenen en vervagen door compromissen. Mensen leven er dan maar op los.
  Idd is Geldzucht (Mammon) op dit moment de meest aanbeden god in het Westen.

 6. Helemaal mee eens @Heilig Boontje !

  Dat zijn de moderne “managers” … LinkedIn staat er vol mee… de “senior” managers met maar liefst 2,5 jaar ervaring op hun 25e…

  Allerlei pretstudies aan zogenaamde hogescholen met als cijfer maar liefst een zes(je).

  En de opdrachtgevers geloven er ook nog in… nog niet droog achter de oren zullen we maar zeggen.

 7. God is ingeruild voor geld.
  Geld aanbidden leidt tot niets.

  God en Engelen om hulp vragen lost alles op.

 8. Xander ga vooral gewoon door met het schrijven van deze stukken. Kunnen we niet zeggen wir habben das nicht gewust

 9. De problemen bij Boeing stapelen zich op. En ik ben ervan overtuigd, dat wat naar buiten komt slechts het topje van de ijsberg is. Het zijn uitingen van een mentaliteit, die niet bij een grote gerenomeerde onderneming passen. Helaas staat Boeing hierin niet alleen. Ik zie het al vele jarenlang overal om me heen gebeuren. Het ene gerenomeerde bedrijf na het andere gooit zijn reputatie te grabbel. Menig bedrijf is er al aan ten onder gegaan. Het is vooral een ethische kwestie. Men ziet slechts geldelijk gewin op korte termijn zonder verder te kijken, dan de neus kort is. Kennelijk gaat men ervan uit, dat alles, wat men bedenkt, ook moet mogen. Normen en waarden worden met voeten getreden. Dat kan uiteraard niet goed blijven gaan. Het gerommel en gesjoemel is reeds zover in de Westerse cultuur ingeburgerd, dat het nog slechts een kwestie van tijd is, wanneer het faillissement van de hoogstaande Westerse beschaving zich aandient. De geschiedenisboekjes staan vol met verhalen over grote oude beschavingen, die door overmoed in verval geraakten en ten onder gingen. Als we niet snel tot inzicht komen en er wat aan gaan doen, staat dat lot staat ons nu ook te wachten.

  Toen ik ruim 40 jaar geleden als afgestudeerd bedrijfskundige aan mijn werkzame leven begon, viel het me al op, dat normen en waarden, kortom ethiek, bij menige onderneming niet zo erg hoog in het vaandel stonden. En gaandeweg heb ik moeten vaststellen, dat het probleem zich alsmaar verergerde. Het ene bedrijf na het andere zag ik omvallen. Ik zag niet alleen de economie, maar ook de gehele maatschappij in een neerwaardse spiraal geraken. Het failliet van de hoogstaande Westerse beschaving lijkt nu inderdaad nabij.

  Jaren geleden heb ik het verschijnsel al eens in een andere context verwoord. Ik wil het hierbij graag toevoegen.

  YUPPERS

  Ze zijn snel, jong, wild, dynamisch en innemend.
  Ze komen uit het niets tevoorschijn en maken grote carrière.
  Ze hebben veel branie, bravoure en jeugdige overmoed.
  Ze hebben grootse plannen en beloven gouden bergen.
  Ze eisen een groot salaris, een SUVverd en een onkostenrekening.
  Ze willen van alles, maar snappen niet waar ze mee bezig zijn.
  Ze hebben helikopter view, maar geen oog voor details.
  Ze halen de hele boel overhoop en gooien weg, wat dierbaar is.
  Ze zien geldelijk gewin en hebben lak aan marges, wetten en regels.
  Ze menen dat alles geoorloofd is en houden met niets en niemand rekening.
  Ze willen het onderste uit de kan, doch letten niet op veiligheid.
  Ze lopen over lijken en halen het bloed onder je nagels vandaan.
  Ze kijken naar de korte termijn maar zien de gevolgen niet.
  Ze rommelen en sjoemelen en gooien het kind met het badwater weg.

  En als ze al lang zijn vertrokken, zit jij nog met de brokken.
  Aan jou is dan de ondankbare taak, om orde op zaken te stellen.
  Good luck and fasten your seatbelts !!!

 10. Even off topic.
  Kijk naar het filmpje hieronder een verbaas je. De haat van de Democraten naar de regering Trump is zo groot, dat ze zich verlagen tot pesterijen en idioot gedrag.
  Teamleden van het Huis van afgevaardigden willen allemaal een pen hebben waarmee Nancy Pelosie de impeachment procedure ondertekent.
  Ongelooflijk. Misschien wel de beste president die Amerika ooit gehad heeft, heeft een oppositie van bedriegers, haters een criminelen tegenover zich. Laten we bidden dat Trump niet alleen staande blijft. maar uiteindelijk een overwinning boekt die groter is dan die van Boris Johnson vorige maand.
  Het staat in de eerste 2 minuten van dit videoclipje.
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=oC29DxYmh3E

 11. U hebt zorgen dat het tij nog kan keren.??
  Er is maar een manier!!
  Dat het volk in de stembus nadenkt in plaats van met hun buikgevoel te stemmen.
  Wie meer uitgeeft dan wat hij verdiend gaat de BEDELSTAF tegemoet.
  De partij(en) die meer beloven dan waarvoor geld is zijn de bedriegers en leiden tot de Armoede.
  Deze die het andere niet gunnen zijn deze die U en anderen naar de armoede leiden. Ze zitten vol nijd en afgunst.
  Nog vele andere basispunten kunnen aangehaald worden maar iedereen moet de moeite doen zelf er een te vinden.
  HET begint bij ons en de rekening eindigt bij ons.

 12. “In Europa zien we dat vooral terug in Duitsland, waar zelfs kleine bouwprojecten die vroeger in luttele maanden of weken werden afgerond, vaak jaren vertraging oplopen.”

  Ik woon in Duitsland (Eifel) en kan dit volledig beamen. Het is doodnormaal geworden dat herstel van een viaduct of vernieuwing van een paar kilometer weg, zo’n twee tot drie jaar duurt. Na een paar maanden werk staat het project voor evenzo lange tijd stil.

 13. Als er geen verandering komt in de hebzucht, gaat dat de ondergang worden van de mensheid.

 14. Winstbejag gaat altijd over de rug van anderen… of het nu bij Boeing is, of bij textiel uit Bangladesh… de één zijn brood is de ander zijn dood, linksom of rechtsom, vroeg of laat !

 15. De EU is dichter bij verval dan de USA mijns inziens.
  De USA heult niet met terroristische regimes zoals de EU doet (Iran)
  De houding van de EU ten opzichte van Iran kan de ondergang van de EU worden.

Comments are closed.