Mededeling aan onze lezers: Geloofsforum afgesloten, reacties voorlopig weer open

—————————————————————————————————————————————–

Gisterenavond heb ik besloten om het Geloofsforum per onmiddellijk ingang af te sluiten. De reden staat feitelijk vermeld in de eerste regel van de siteregels: ‘Xandernieuws is een open site, niet specifiek bedoeld voor één doelgroep.’ Het Geloofsforum bleek in de praktijk echter een puur christelijk forum te zijn, en dat gaat lijnrecht tegen deze regel en daarmee de bedoeling van deze site, die sinds 2008 bestaat, in.

Om lezers toch de mogelijkheid te geven te reageren, zijn we een soort pilot project gestart met een speciaal Reactieforum. Dit forum is enkel benaderbaar via een speciale link die onder ieder artikel wordt gezet.

U ziet dat we sinds begin dit jaar wat zoekende zijn naar een juiste wijze om met de vele reacties om te gaan. Op 5 januari plaatsten we een mededeling waarom de reacties die direct onder de artikelen verschijnen voorlopig werden afgesloten. Uit deze mededeling:

Ondanks dat we steeds strenger zijn gaan modereren, worden vooral de afgelopen twee jaar de discussies steeds meer ‘vervuild’ door mensen die meteen hun mening klaar hebben, maar het betreffende artikel overduidelijk niet of niet helemaal hebben gelezen. Kritiek is prima, maar wel graag onderbouwd èn inhoudelijk. Met dat laatste bedoel ik dat er ook reageerders zijn die ongeacht het onderwerp steeds weer op hun eigen stokpaardje terugvallen (niet altijd, maar wel vaak religieus).

Verder constateer ik behalve in de samenleving ook op de site een zorgwekkende teruggang in (historische) kennis, en dan vooral de wil om die kennis te vergaren en andere meningen tot je te nemen, te overwegen en er een open inhoudelijke discussie over te voeren.

Dit staat nog onverkort overeind. Wel zijn er gelukkig nog steeds bezoekers aanwezig die wel inhoudelijk weten te reageren en vaak met zinnige dingen en links komen. Hun reacties zijn wij gaan missen. Daarom proberen we toch nog een keer of we via een omweg kunnen bereiken dat de discussies weer op een normale wijze worden gevoerd.

Iedereen zeer bedankt voor jullie belangstelling, geduld en begrip. Suggesties en tips om ons te helpen bij onze ‘zoektocht’ blijven welkom!

 

Xander & XN Team