Ex-piloot: Alle 370 Boeing 737-MAX vliegtuigen kunnen naar de schroothoop

‘Schandalig dat toestel dat van meet af aan niet luchtwaardig was toch werd toegelaten’ – ‘Software update zal problemen niet verhelpen’ –Amerikaanse Boeing 737-MAX toestellen aan de grond en rijp voor de sloop. (Afbeelding: Embed from Getty Images (3)).

————————————————————————————————————————————-

Ex-verkeerspiloot Peter Haisenko schrijft dat de in allerijl uitgevoerde software update de problemen met de Boeing 737-MAX niet zal verhelpen, omdat het toestel verkeerd is gebouwd en van meet af aan niet luchtwaardig was. Hij noemt het een schandaal dat puur winstbejag de levens van zo’n 350 mensen in Indonesië en Ethiopië heeft gekost. ‘Hoogstwaarschijnlijk kunnen alle 370 toestellen naar de schroothoop.’ Dat zal echter niet het einde van Boeing inluiden, want de enige overgebleven Amerikaanse passagiersvliegtuigenproducent wordt –nog veel meer dan Airbus- met staatssubsidies overeind gehouden.

De fouten met het MCAS systeem, dat de neus van de 737-MAX ten onrechte naar beneden duwt waardoor het toestel dus al twee keer in een fatale duikvlucht terecht kwam, zijn volgens Boeing inmiddels gelokaliseerd en kunnen gecorrigeerd worden, zodat alle 370 vliegtuigen spoedig weer kunnen vliegen.

Volgens voormalig verkeersvlieger Haisenko klopt dat van geen kant. De software update zal de 737 MAX geen procentje veiliger maken, stelt hij. De grootste fout zit hem namelijk in het ontwerp van het vliegtuig. De motoren zijn veel te dicht onder de vleugels geplaatst, waardoor de uitlaatstroom bij lage snelheden (vooral als het toestel aan het stijgen is) zo pal langs de ‘flaps’ gaat dat het vliegtuig ontstabiel wordt en zijn stijgkracht verliest.

Winstbejag kostte zo’n 350 mensen het leven

De reden waarom dit werd gedaan is puur commercieel: Boeing moest en zou snel een concurrerend toestel voor de Airbus A320 Neo op de markt brengen. Daarvoor werd het succesvolle ontwerp van de 737 erbij gepakt. Dat moest echter worden aangepast omdat het vliegtuig een groter bereik moest krijgen en daarom grotere motoren nodig had.

Die hangen normaal zo’n halve meter onder de vleugel, maar dan zouden de nieuwe bijna tegen de grond aankomen. De goedkoopste en snelste oplossing was de motoren naar voren en omhoog te plaatsen, wat nu een fatale ontwerpfout blijkt te zijn geweest die zo’n 350 mensen de dood in heeft gejaagd.

Naast het gegeven dat er om deze reden al veel vaker bijna ongelukken met de 737-MAX zijn geweest zijn er nog meer ernstige gebreken. Zo werd –eveneens om kosten te besparen- dezelfde boordcomputer uit de Boeing 787 geïnstalleerd. Die blijkt echter niet goed te communiceren met het gewraakte MCAS systeem, wat extra complicaties gaf en nog steeds kan geven indien de 737 MAX weer de lucht in zou mogen.

‘FAA keurde niet luchtwaardig toestel goed’

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is volgens Haisenko medeplichtig, omdat die er alle belang bij had om het feitelijk niet volledig luchtwaardige toestel snel goed te keuren. In wezen zijn Boeing en de FAA als twee handen op één buik, stelt Haisenko, en is het terecht dat de rest van de wereld de FAA niet echt meer vertrouwt.

Airbus en Russische bouwer Irkut kunnen profiteren

Nu zal Boeing alsnog miljarden moeten steken in de ontwikkeling van een nieuw toestel dat kan concurreren met de zeer succesvolle Airbus A320 (Neo). Het gaat echter jaren duren voordat zo’n nieuw vliegtuig gereed is. Ondertussen kunnen de 5000 orders voor de 737-MAX wel worden geschrapt, en de 370 reeds vliegende toestellen worden gesloopt.

Airbus wrijft zich al in de handen, maar heeft niet voldoende productiecapaciteit om al die -zo goed als zeker geschrapte- orders aan te vullen. Volgens Haisenko kan de Russische Irkut MC 21 uitkomst bieden. Russische toestellen zijn in het verleden in het Westen doorgaans afgewezen, maar hun kwaliteit is inmiddels fors verbeterd, zeker als dit wordt afgezet tegen het broddelwerk dat Boeing nu met de 737 MAX heeft geleverd.

Xander

(1) Anderwelt Online
(2) Epoch Times
(3) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

Zie ook o.a.:

13-03: Amerikaanse vakbond vliegpersoneel vindt het absurd dat Boeing 737-MAX geen totaal vliegverbod krijgt

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

8

  1. Kort door de bocht, hoogst waarschijnlijk verkeerd vertaald. MCAS werk pas op moment dat flaps “retracted” zijn, ofwel ingetrokken, en dus geen effect meer hebben op de luchtstroom. Bovendien werkt MCAS alleen met flaps retracted, gear up en autopilot off… daar bovenop werkt MCAS alleen op de stabilizer (de horizontale vleugeltjes bij de staart) waar motoren nagenoeg geen effect op zullen hebben buiten de verstoorde lucht die er al is. “Flaps” spelen hierbij dus geen rol. De plaatsing van motoren zullen hooguit meer effect hebben voor lift bij flaps juist waardoor ik inschat dat deze kist gemiddeld langzamer kan vliegen tijdens aanvliegen dan de NG kist hiervoor…
    Winstbejag…tja, altijd al een punt van aandacht voor Boeing geweest. Airbus evenzeer. Maar feitelijk klopt dit artikel niet.

  2. Martin op 8.4
    Ook jammer dat dat U meer en meer naar groen gaat . Slaap niet man .

  3. Ja hoor helemaal gelijk Rigoberto, m.a.w. hiedegompeendependek of hettienogeenbelletjeomtetreppendé?

  4. Het lijkt er meer en meer op dat dit type vliegtuig niet zo veilig is als men zou denken. De concurrentie is dan ook in het vliegverkeer moordend geworden, maar men speelt hier met mensenlevens en dat mag niet. Shalom

  5. Martin. Martin, serieus nu. Sluit je aan op dit forum en stort je hart uit. Het is een beschaafd maar vooral leerzaam forum. Je hoeft niet iedere dag iets nieuws te vertellen, maar er zijn dingen die gemakkelijk te begrijpen zijn. Je hoeft geen fascinerend wetenschappelijk feit te bespreken, maar je kunt anderen wel helpen om dingen op een ander en nieuw gezichtspunt te bezien, en anderen kunnen je ook helpen dingen te begrijpen. Iets wat ik dagelijks meemaak op dit forum, het is dus wederzijds. Het is een enorme leuke uitdaging en je kunt zelfs onderricht worden. Alle stof gedachte en uitleg is van praktische waarde hier. Stop asjeblieft met wat je doet, je uitdagingen en proef de sfeer hier bij ons. Je zaait een beetje onrust. Doe het niet Martin.

  6. Martin Martin. Xander/Mod moet tegen jou zeggen: Hij die spreekt van het mijne, gaat naar zijn huis en bekijkt het zijne, vindt hij daar geen gebreken, dan kan hij van het mijne spreken.

Comments are closed.