Amazone expert bevestigt: Geen record bosbranden; foto’s in media vaak jaren oud

Wèl een actuele foto. (Afbeelding: Getty Images (2)).

—————————————————————————————————————————————-

De tienduizenden branden in het Amazone gebied hebben de aandacht getrokken van tal van politici, klimaatactivisten en beroemdheden. Die blijken alleen in de veel gevallen nepinformatie te verspreiden in de vorm van niet kloppende feiten en jaren oude foto’s. Ook de claim dat de Amazone ‘de longen van de Aarde’ zijn klopt van geen kant, zo bevestigt Dan Nepstad, een van ’s werelds grootste Amazone experts.

Onder meer de Franse president Emanuel Macron en stervoetballer Cristiano Ronaldo twitterden dat het regenwoud in het Amazone gebied 20% van de zuurstof van onze planeet produceren. ‘Het is onze verantwoordelijkheid de planeet te redden,’ vond Ronaldo. Macron schreef dat ‘ons huis letterlijk in brand staat… Dit is een internationale crisis.’

De branden zijn weliswaar zorgwekkend, maar de meeste foto’s waren daar van, en zelfs niet in de Amazone genomen, aldus Forbes. De door miljoenen volgelingen geretweete foto’s van Ronaldo stammen uit 2013 en waren in het zuiden van Brazilië genomen. De foto die Macron en acteur Leonardo DiCaprio deelden is meer dan 20 jaar oud, en de foto die Madonna en Jaden Smith de wereld instuurden zelfs meer dan 30 jaar. Sommige celebrities plaatsten foto’s uit Montana, India en Zweden.

Longen van de aarde en recordbranden? ‘Kletspraat’

Afgelopen vrijdag bevestigde de New York Times zowaar dat de branden ‘niet worden veroorzaakt door klimaatverandering’, en dat de Amazone ‘niet de longen van de wereld zijn.’ Dan Nepstad, een van ’s werelds grootste Amazone experts, noemde die bewering zelfs ‘bullsh*t. Dit wordt niet door de wetenschap ondersteund. De Amazone produceert veel zuurstof, maar het gebruikt door ademhaling dezelfde hoeveelheid zuurstof. Het is dus kletspraat.’

Ook de in Nederland constant herhaalde claim dat we met recordbranden te maken hebben is onzin. Een verslaggever had het zelfs over de ergste branden in 20.000 jaar. Nepstad verwees ook dit naar het rijk der fabelen. Het aantal branden is volgens hem maar 7% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Sinds 1999 woedden er in 9 jaren (veel) ergere branden dan nu.

Er zijn ook echte foto’s van de huidige branden, maar die zijn lang zo spectaculair niet. Het is desondanks zorgwekkend te zien dat zulke grote oppervlakken bos verdwijnen. Hoewel de natuur zichzelf herstelt, verdwijnen de meeste bomen permanent omdat ze worden gekapt voor landbouw en mijnwinning.

De Braziliaanse president Bolsonaro zet inmiddels het leger in om de branden te bestrijden. De Italiaanse astronaut Luca Parmitano twitterde foto’s waarop vanuit de ruimte is te zien hoe de rook van de branden zich over duizenden kilometers uitstrekt.

 

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: Embed from Getty Images“>Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

Zie ook o.a.:

24-08: Op dit moment veel meer bosbranden in Afrika dan in Amazone gebied

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

15

 1. Aan oma, van een opa….

  Mocht ik u met mijn bericht beledigd hebben dan mijn excuses …. . In deze heeft u, oma, helemaal gelijk ! Oma’s en opa’s vergelijken inderdaad het heden met het verleden, maar helaas er zijn nog maar weinig paralellen met wat de generatie van ouderen nog herkennen. Veel, zeg maar 65 plussers, willen, zouden willen, dat de goeie ouwe tijd weer terug komt, maar vergeet ‘t maar. Om fatsoenlijk te kunnen leven op de ouwe-dag hebben de ,,oudjes,, óf een goed, zeer goed pensioen nodig óf een aardig kapitaal achter de hand nodig. Dit materialistisch gezien. Maar dit is niet voldoende. De generatie van opa’s en oma’s begrijpen de generatie ná ons niet. Deze opa heeft weeeken ! met een geel vestje gelopen en niemand begreep waarom ik dit deed. Ik heb het goed, extreem goed, maar dat vestje was een teken dat het overgrote deel van de bevolking helemaal niets van de hedendaagse ontwikkelingen begrijpt. Ook bij de bevolking heerst, beheerst, de euro het leven van alledag. Empathie tegenover de medemens is ver te zoeken. Ooit was ,,iets,, nog voor niets, nu is niets meer voor niets vanwege de gedachte dat alles moet kunnen. ALLES.
  Voor de beter geïnformeerden is het inmiddels wel bekend dat de hele wereldregie aan het veranderen is. Ik heb u een YouTube film willen laten zien met als titel : we kunnen nu niet meer zeggen dat we het niet geweten hebben. Censuur, we mogen ook niet weten wat er vandaag de dag gebeurt….
  Misschien wanneer u het volgende intoetst : Moege keiner sagen er haette es nicht gewusst! Op de o moet een umlaut en op de a eveneens. ( de e vervalt dan…. ook de Duitse taal is in verval ! )
  Oma, Hals und Beinbruch = succes tijdens de wintersport

 2. Dag Sultan,
  Mijn lokale slager kweekt zelf de dieren voor het vlees dat hij verkoopt en dat is zeker niet het goedkoopste vlees maar zonder hormonen, betrouwbaar, lekker en dicht bij de deur.
  Ik bedoel maar dat wij, en ik spreek voor ónze generatie van vlak na WOII, geléérd hebben om zuinig te zijn met…álles en dus geen betutteling van overheidswege nodig hebben om ons te wijzen op ‘verspilling’.
  Het is wraakroepend dat wij misleid worden en er gepoogd wordt de schuld voor alles wat er mis is in de wereld in onze schoenen te schuiven om ons te kunnen knechten, voor máchtscontrole, om gemanipuleerd door leugens en bedrog onszelf vrijwillig de vrijheid (van keuze) én zelfbeschikking te ontnemen door politiek rapaille dat zélf verspilt, met miljárden van ons geld nog wel, wálgelijk en misselijkmakend vind ik dat.
  De overeenkomsten met islam ideologie zijn duidelijk: élk aspect van ons leven willen beheersen, ons dagelijks gedrag bepalen en voorschrijven om dan door regelneverij en controle te beboeten als je niet in het gareel loopt.
  Wel, van míjn vrijheid blijven ze áf!
  IK bepaal hoe ik mijn leven leid, IK beslis over het gebruik van diensten, producten, basisbehoeften waarvoor IK (ook nog steeds duurder!) moet betalen en geen bedrog over klimaat, milieu, veiligheid of gelijk wát zal bekomen dat ik vrijwillig dat zelfbeschikkingsrécht zal opgeven.
  Als stoppen met vlees eten het amazonewoud zou redden, dan zou ik de eerste zijn om vegetariër te worden maar dat is enkel een LEUGEN om mijn vrijheid tot keuze – vlees eten of niet – en zelfbeschikkingsrecht op een smerige, geniepige manier te ontnemen en daar word ik woedend van.
  Net als al die ‘tips’ om zuinig om te springen met energie/water enz…: naar de hél daarmee, daar word ik pisnijdig van: ik betáál ervoor dus ik gebruik hoeveel en wanneer ik dat nodig acht en het is de plícht van de (R)overheden om voor de beschikbaarheid te zorgen, dáár wordt de politiek vét voor betaald, punt!

 3. Dag Oma,

  Ik zat er al op te wachten. (Wikipedia censuur). Je you tube video is niet beschikbaar…..
  …. net zoals de moderator ingezonden stukken óf corrigeert, stukjes veranderd of helemaal niet publiceert zo heeft inderdaad ook YouTube inmiddels de enorme macht om wereldwijd verhelderende films te verwijderen….

  Als jij je geroepen voelt ….. voor jouw goedkope vlees….. dat jij de schuld bent voor de misdaden….. wij dragen ons steentje bij ? Oma, lezen en begrijpen is dat nu zo moeilijk ?

 4. @sultan:
  Meerdere oorzaken vd branden, jawél maar je vergeet de belangrijkste: de natuur zelf om in evenwicht te blijven en dat al zolang het amazonewoud bestaat…..
  En ja hoor, daar steekt de zelfkastijding toch ook weer de kop op: de westerling die het waagt een stukje vlees te eten is weer de kop van jut!
  De mens is omnivoor en geen konijn dat enkel groenvoer moet eten omdat op enkele continenten het gekweek ongebreideld blijft toenemen en overbevolking druk zou zetten op de voedselproductie (dat trouwens óók een leugen/misleiding van formaat is)
  Spuugzát ben ik telkens die misplaatste beschuldigingen voor alle zonden van de hele wereld waarmee de “blanke, westerse racist” opgezadeld wordt voor alles wat op deze hele planeet fout loopt door politiek wanbeleid, bomaanslagen gepleegd door achterlijke reli-fanaten in oorlogen aan de andere kant van de wereld en zelfs hebzuchtige bedrijven die bomen kappen uit winstbejag is de schuld van de ijverige, hardwerkende, blánke westerling!
  Godsgeklaagd en moegetergd zijn reeds vele van mijn blánke medeménsen door dat onophoudelijke bashen om schuldgevoelens op te wekken zodat vrijwillig rechten worden opgegeven en beperkingen/controle door regelneverij opgelegd kan worden die we dan ook nog eens gedwongen worden om zelf te financieren door onze welvaart in te leveren en in armoede te verzeilen voor leugens en bedrog zoals klimaat, milieu, verkeersveiligheid etc. ….door politici en telkens vanuit schúld die wij níet hebben!

  Als jij je geroepen voelt om veganist te worden als boete omdat er bossen gekapt/verbrand worden in Brazilië voor jouw goedkope vlees in europa, be my guest, maar verwacht niet dat je daarmee de hebzucht van bedrijven/elite naar winst en meer en nóg meer geld in kunt tomen, om het Amazonegebied te redden van de ondergang waarvoor jij jezelf dan nog de schuld geeft…de perfecte zondebok zolang je als consument maar gelooft dat jij de schuld bent voor misdaden die de elite en bedrijven begaan voor miljardenwinsten…ik wéiger dat, ook wíj, als blanke westerlingen, hebben récht op een ‘beter leven in welvaart’, daar werken wij tenslotte voor, zónder ook nog voor de hélé wereld en de héle mensheid te moeten zorgen, daar dienen regeringen voor!!
  Wij dragen ons steentje reeds ruimschoots bij, het is genóeg geweest.
  Je you tube video is niet beschikbaar….

  En de co2 leugen heb je blijkbaar ook al gemist? Broeikas effect door de mens? Lees even het archief er eens op na?

 5. @ Mol
  Prinsesjesdag is dat nu.
  De begroting moet sluitend zijn, maar omdat theorie en praktijk allang niet meer in balans staan
  Zal er wel weer een tekort zijn.

 6. Brasilie mag een van de bewakers van de wereld longen zijn maar mag er niets aan verdienen.
  Deze die de longen kapot maken verdien wel.
  Waar is het evenwicht.
  Waar is de oorzaak van dit gebeuren ?
  De ongebrijdelde explosie van de wereld bevolking die steeds meer naar voedsel vraagd van deze die kennis hebben het te produceren. En die worden dan uitgemaakt van vernietigers door kriminele politities die er misbruik van maken en door domme kiezers en volgelingen worden geloofd.
  Zou daar niet beter meer aandacht aan besteed worden dan ons laten op te winden door leugenaard die er profijt uit halen.

 7. Tja, het nieuws is geen nieuws meer…. . De branden wereldwijd, met name de beelden van de ,,opgeblazen,, inferno in Brazilië en omringende landen werden gemaakt door satellieten die rook niet van een echt vuur kan onderscheiden.
  Iedereen kent het gezegde wel : waar rook is is (vermoedelijk) vuur. Dit neemt niet weg dat het successievelijk verbranden van de amazone meerdere oorzaken heeft. Het faciliteren van de houtindustrie, papierindustrie, soja en palmolie en misschien wel het belangrijkste het produceren van goedkoop vlees, o.a. voor Europa. (één kilo vlees kost 13 kilo voer) . De kaalslag kost alleen al 12 % CO 2, de verdere verwerking, het transport en de rookontwikkeling zorgen derhalve voor een ernstige toename van het broeikas-effect.
  De westerse wereld heeft klaarblijkelijk een niet te stoppen ,,honger,, naar meer én nog meer, naar betaalbare producten.
  Het klink wellicht eigenaardig maar de consument bepaald, niet de leverancier. Zolang de vraag naar goedkoop vlees, groente, wijnen blijft bestaan wordt het volk bediend. De vraag bepaald ! .
  Het zijn niet alleen deze inferno’s die ons leven én economie verwoesten, maar de echte oorzaak is het overgrote deel van de mensheid omdat wij het toelaten, laten gebeuren. Wij kunnen niet meer zeggen dat we het niet weten maar het niet willen zien….. https://youtu.be/uZQflbK4cmE

 8. Ik kijk naar de VUELTA in Spanje een wielerronde door dat land. Over bosbranden gesproken, al schud je een tank benzine over dat land uit, dan branden de grassprietjes af maar verder doet het geen kwaad. Een openhaard zal daar niet kunnen branden, z”n kaal landschap zie je zelden. Struiken wel aanwezig maar daar brand de haard niet van. Dus Bolsenario heeft heeft volkomen gelijk. EU plat zelf bomen.

 9. Dan wachten we maar rustig de Grootste leugen van de DERDE DINSDAG IN SEPTEMBER AF.

  Tijd voor een revolte van ongekende grote😀🇳🇱🇳🇱🇳🇱

 10. De club van Rome bracht in de jaren 70 een boekje uit het klimaat en overbevolking. Ik schrok mij rot als 20 jarige. Nu is het niet veel anders. Gewoon de aarde goed beheren, daar gaat het om. Educatie hierin op school en in het gezin zou wel eens kunnen helpen om de aarde netjes te houden. Goede rentmeesters over de aarde moeten we zijn, zegt de Bijbel. Dus niet alleen woorden maar vooral relevante daden.

 11. Alles word uit de kast gehaald om waar het echt om gaat naar de achtergrond te verdringen. Het leven op deze planeet is een leerschool. Maar nog te veel mensen trappen in de verdeel en heers mentaliteit door een handjevol psychopaten die denken de volle macht in handen te krijgen. en de massa te kunnen en te blijven gebruiken als zijnde hun eigendom. tot het moment dat de planeet er een stokje voor steekt en alles wat in bruikleen gegeven is terug te vorderen. en dat punt komt steeds dichterbij. het feit blijft je komt met niets in deze wereld en als je tijd gekomen is ga je met niets weer weg. behalve de ballast aan fouten die je opgespaard heb, gaan met je mee naar je volgende reis, sterkte

 12. Macron en Ronaldo doen zelf niets om hun ecologische voetafdruk ook maar iets kleiner te maken. Ze gebruiken data die niet klopt en zwammen uit hun nekharen. Zo zijn er talloze politici en andere domme randfiguren die zich bekend wanen. Waarom zouden die zo gewillig de boel willen belazeren? Het is gewoon zielig om niet te stellen droevig gesteld met die hotemetoten.

 13. Door mijn innige geloof kan ik mijzelf kalmeren en vind ik rust in God.
  Maar ik ben al die leugens, paniek om niks en overdreven uitspraken zo verschrikkelijk zat!
  We worden veelal knettergek gemaakt om helemaal niets, maar de mens (ook ikzelf) trapt met open ogen regelmatig in die rotzooi..

 14. Het wordt me steeds duidelijker dat er een enorme crisis aankomt. Te veel nep nieuws wordt aangegrepen door politici, mbv de media en ‘beroemde personen’, om misstanden thuis te verzwijgen. Kijk Macron eens met z´n slechte economie & banken, migranten problemen, Gele Vestjes en kerkbranden, etc. Te veel om op te noemen. En maar kritiek hebben op en zorgen maken om, andere landen waar politieke tegenstanders regeren. De grote klap komt steeds dichterbij.

Comments are closed.