Japanners sterven uit: Mannen geven voorkeur aan sekspop boven echte vrouw

Twee derde jonge Japanse mannen heeft reeds gekozen voor leven zonder seks, vrouw en gezin – Populair Japans fotomodel heeft zelf een mannelijke pop ‘die mijn liefde accepteert’ –
Sommige Japanners hebben een complete verzameling van deze levensechte, maar uiterst dure sekspoppen. (Afbeelding: Getty Images (2)).

————————————————————————————————————————————–

De Japanners zijn aan het uitsterven. Dat is al een tijdje aan de gang omdat Japanse mannen en vrouwen door de krankzinnige werkdruk simpelweg geen tijd en puf overhouden om een gezin te beginnen en te onderhouden. Daar is nu nog een reden bijgekomen: de opkomst van levensechte sekspoppen, die in korte tijd razend populair zijn geworden. Steeds meer jonge Japanse mannen zien zo’n sekspop als een uitstekende, en zelfs betere vervanging voor een echte vrouw. Dat er een enorme markt voor is blijkt wel uit het feit dat zo’n 60% tot 70% van de Japanse mannen tussen de 20 en 40 heeft gekozen voor een leven zonder seks, dus zonder vrouw en gezin.

Op dit moment worden in Japan jaarlijks zo’n 2000 van deze levensechte sekspoppen verkocht. Dat lijkt niet veel, maar als we naar de prijs kijken, gemiddeld zo’n $ 3750,- per stuk, dan wordt duidelijk dat het om een ‘booming business’ gaat. Waarom ze voor steeds meer mannen zo aantrekkelijk zijn? ‘Omdat ze geweldig voelen, net alsof ze echt leven. Als je de liefde bedrijft met je vrouw, kunnen er wel eens problemen zijn. Met een pop maakt dat allemaal niet uit,’ aldus Noburu Tanaka, een verkoper van ‘real live dolls’.

‘Existentiële bedreiging voor toekomst van Japan’

Kanako Amano, demografie expert aan het NLI Research Institute in Tokyo, is minder enthousiast. Hij zegt dat de poppen een existentiële bedreiging vormen voor de toekomst van het land. Door de extreem lage geboortecijfers zal de Japanse bevolking in de komende 30 jaar toch al met een derde afnemen. ‘Het wordt een nationale ramp genoemd. De Japanners staan op een beslissend punt en worden bedreigd met uitsterving. We zijn een bedreigde soort.’

De trend dat er steeds minder kinderen worden geboren begon in de jaren ’60, toen de Japanse werkgevers steeds hogere prestaties en langere werkuren begonnen te eisen, en ook vrouwen aan de slag gingen. Hierdoor daalde het aantal geboortes van 2,75 per vrouw in de jaren ’50 naar een schamele 1,41 nu. ‘En onmenselijk lange werkuren zijn nog steeds de norm,’ gaf Business Insider als commentaar.

Niet langer eenzaam (?)

Daarnaast is de eenzaamheid onder vooral oudere mensen een belangrijke drijfveer voor de ‘overschakeling’ van echte vrouwen op sekspoppen. Sommigen kiezen na het overlijden van hun partner bewust voor zo’n pop, zoals Moru. Hij en zijn vriend Keroro, die er maar liefst 20 thuis heeft staan/zitten/liggen/hangen (en vult u zelf maar verder in…), nemen de poppen regelmatig mee voor een ritje naar het park, waar ze op bankjes of in het gras worden neergezet om selfies mee te maken.

Inmiddels zijn er ook mannelijke poppen. Het onder jongeren zeer populaire fotomodel Hitsuji is de trotse eigenaar van Masiro, een ‘real live man’. ‘Masiro is geen vriend, familielid of geliefde, maar een creatie die mijn liefde accepteert,’ gaf ze als uitleg. ‘Zo ben ik nog nooit met mannen omgegaan.’

‘Epidemie van grasetende mannen’

Behalve Japan kampen ook China en Hong Kong met te lage geboortecijfers. De landen beleven een nieuw soort ‘epidemie’: de opkomst van zogenaamde ‘grasetende mannen’. Deze kinderen in een mannenlijf zijn extreem soft en verwijfd, en weigeren om een echte relatie aan te gaan. Zij besteden hun tijd niet aan vrouwen, seks en gezinnen, maar aan het spelen van videospelletjes, en het kijken van (animatie- en manga)films en porno.

In Japan worden deze seksloze mannen ‘otaku’ genoemd, wat zoveel betekent als ‘einzelgänger’, zonderling of ‘freak’. De ‘soshuku danshi’, de eerder genoemde ‘graseters’, zijn nog een stapje erger, en isoleren zich meestal compleet van hun omgeving. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat deze vrouwen- en seks mijdende mannen, meestal twintigers en dertigers, inmiddels zo’n 60% tot 70% van de mannelijke bevolking vormen.

Losgelaten één kind beleid nog diep geworteld in Chinese samenleving

Ook in Hong Kong komen er steeds meer. Experts zeggen dat ook China in gevaar is, omdat het land veel te laat het beruchte ‘één kind’ beleid heeft losgelaten. ‘Dat hadden ze voor 2010 moeten doen,’ zei Baochang. ‘Wat voor stappen ze nu ook nemen, China’s lage vruchtbaarheid trend is niet meer om te keren.’ Hierdoor is een derde van de Chinezen over 30 jaar ouder dan 60.

Hoewel er nu een ‘twee kinderen’ beleid is, zit het krijgen van maar één kind nog steeds diep geworteld in de mentaliteit van de Chinese samenleving. 53% van de vrouwen wil sowieso geen tweede kind, onder meer omdat ze bang zijn dat het hun carrièrekansen negatief beïnvloedt, zo schrijft Whyte in de Wall Street Journal. ‘China zal leren wat veel andere landen hebben geleerd, namelijk dat het veel moeilijker is om mensen over te halen meer baby’s te krijgen, dan hen te dwingen daarmee te stoppen.’


Xander

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)