‘Israël wilde Georgië gebruiken voor aanval op Iran’

Russisch leger viel Israëlische faciliteiten aan

————————————————————————————————————————————–

De Russische aanvallen op twee Georgische vliegvelden, vlak na het uitbreken van de vijandelijkheden op 7 en 8 augustus, hadden mede te maken met een geheime Israëlische overeenkomst met Georgië, waarin Israël toegestaan zou worden om deze vliegvelden te gebruiken voor een militaire aanval op Iran.

Dat onthulde UPI-hoofdredacteur Arnaud de Borchgrave, tevens staflid van de Washington Times. Volgens hem zou Georgië in ruil kunnen rekenen op Israëlische wapenleveranties en militaire trainingen.

Als Israël daadwerkelijk van de vliegvelden gebruik had kunnen maken, dan zou de vluchttijd van de gevechtsvliegtuigen naar Iran aanzienlijk bekort zijn tot circa 3,5 uur. Het noorden van Iran, inclusief Teheran, zouden binnen bereik zijn. Tevens zou er geen toestemming van de VS nodig zijn omdat de de aanval niet via het Iraakse luchtruim zou hoeven plaatsvinden. 

Russische speciale eenheden hebben ook andere Israëlische faciliteiten in het zuiden van Georgië aangevallen, waarbij onder andere twee onbemande spionagetoestellen zijn buitgemaakt. Rusland zou hierdoor beslag hebben kunnen leggen op geavanceerde Israëlische elektronische technologie. 

Bij vergelijkbare situaties in het verleden speelde Rusland de Israëlische technologie onmiddellijk door aan aartsvijanden Iran en Syrië. 

Xander

Bron: DEBKA