Vloot van 15 Russische schepen bij Syrië om nieuwe Westerse aanval te stoppen

Rusland bang dat verliezende rebellen opnieuw een ‘false flag’ chemische aanval uitvoeren om Westers militair ingrijpen uit te lokken – Russische parlementariër pleit voor plaatsing taktische kernwapens in SyriëRussische oorlogsschepen vuren kruisraketten af op ISIS doelen in Syrië (archiefbeeld 2017, Getty Images(3)).

————————————————————————————————————————————-

September 2013, toen de wereld op het randje van de Derde Wereldoorlog balanceerde, lijkt op herhaling te gaan. Nadat de VS afgelopen week dreigde met nieuwe, ongekend harde militaire actie tegen de Syrische president Assad, stuurde Rusland in twee dagen nog eens vijf zwaar bewapende marineschepen door de Bosporus naar de wateren bij Syrië. Daarmee komt de Russische vloot, die tevens de aanval op het laatste rebellenbolwerk gaat ondersteunen, op 15 oorlogsbodems. ‘Net als het lijkt dat de jihadisten definitief worden verslagen en na 7 slopende oorlogsjaren de stabiliteit terugkeert, gebeurt er iets dat de wereld meteen weer op de rand van een crisis en escalatie brengt,’ schrijft journalist Leith Aboufadel voor Al Masdar News.

De Amerikaanse Nationale Veiligheid Adviseur, ‘havik’ John Bolton, liet het Kremlin afgelopen week weten dat Amerika klaar staat om buitengewoon krachtig in te grijpen tegen het Syrische regeringsleger. En net als 5 jaar geleden is de reactie dat Rusland dat niet zal accepteren. Minder dan 24 uur nadat drie Russische marineschepen, waaronder een geleide wapenfregat, door de Bosporus voeren (2), volgden nog eens twee oorlogsbodems, waaronder het hagelnieuwe, met supersonische kruisraketten bewapende fregat Admiral Grigorovich.

Aanval op laatste, door Turken gesteunde rebellenbolwerk

In de Russische vloot van 15 schepen bevinden zich twee onderzeeërs en de Nikolai Filchenko, het grootste landingsvaartuig van de Zwarte Zee vloot, dat 300 mariniers plus 20 tanks en trucks, of 40 pantservoertuigen, kan meenemen. Die zouden volgens Israëlische defensiespecialisten gebruikt kunnen gaan worden om een aanval van het Syrische leger (SAA) op het laatste bolwerk van de islamistische rebellen in de provincie Idlib te ondersteunen.

Deze nog bezette provincie grenst aan Turkije, en de rebellen worden dan ook vanuit Ankara militair en financieel ondersteund. Als ze een rechtstreekse confrontatie willen vermijden zullen de Turken hun weerstand tegen een Syrische-Russische-Iraanse aanval op dit circa 60.000 tot 70.000 man sterke rebellenleger moeten opgeven.

Voor het eerst lijkt Hezbollah niet mee te doen met deze aanval, wat erop wijst dat de Shi’itische terreurgroep vindt dat het te grote verliezen heeft geleden tijdens de burgeroorlog in Syrië. Het niet langer opvolgen van de bevelen uit Teheran zou zelfs als muiterij kunnen worden opgevat, al is het nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken. (2)

Van een directe Westerse of Amerikaanse reactie op flink gegroeide Russische vloot is nog niets bekend, maar in de Perzische golf kwam enkele dagen wel de torpedojager USS Sullivans aan, die 56 kruisraketten aan boord heeft. Tevens landde een B-1B strategische bommenwerper op een luchtmachtbasis in Qatar.

Kopie van 2013, Rusland bang voor nieuwe chemische ‘false flag’

De situatie volgende week en in september lijkt een kopie te gaan worden van september 2013, toen een grote Russische vloot voor de kust van Syrië werd geplaatst  om een grootschalige Westerse militaire aanval te voorkomen. Die op het laatste moment afgeblazen aanval zou zijn uitgevoerd als vergelding voor de chemische aanval in Ghouta, op 21 augustus van dat jaar. Daar kwamen vele honderden mensen bij om het leven.

Het Westen gaf onmiddellijk president Assad de schuld, maar op basis van diverse onafhankelijke onderzoeken –van onder andere de vermaarde onderzoeksjournalist Seymour Hersh- en diverse bronnen in Syrië bleek later dat het om een false-flag aanval van de rebellen ging, juist om dat Westerse ingrijpen uit te lokken.

Rusland is bang dat de verliezende rebellen opnieuw zo’n false flag chemische aanval in scene zullen zetten, in de hoop dat het Westen wederom Assad de schuld geeft, maar nu wel besluit om ondanks de aanwezigheid van de grote Russische vloot toch militair in te grijpen. Een rechtstreeks militair treffen tussen Oost en West lijkt dan niet uit te kunnen blijven, en met de al maanden torenhoge spanningen tussen Amerika/Israël en Iran erbij zou zo’n aanval heel snel op een grote oorlog kunnen uitlopen.

UPDATE 14.55 uur: Het Russische parlementslid Vladimir Gutenevs pleitte afgelopen vrijdag zelfs voor het plaatsen van taktische kernwapens in Syrië, om een Amerikaanse aanval af te schrikken. (4)

Xander

(1) Zero Hedge
(2) DEBKA
(3) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)
(4) Zero Hedge