Speciale Task Force VS en Israël gaat oorlog met Iran voorbereiden

‘Project Iran’: Oorlog met Shi’itische republiek lijkt er hoe dan ook te gaan komen – Offensief Syrië en Hezbollah bij Golanhoogte nabij – Ook erg onrustig bij Gaza: Hamas vuurde afgelopen nacht 31 raketten op Israël af –
(Afbeelding: Getty Images (6)).

———————————————————————————————————————————–

In een uit vier groepen bestaande nieuwe Task Force gaan de Verenigde Staten en Israël zich actief voorbereiden op oorlog met Iran. Focus daarbij ligt op het verdrijven van de Iraniërs uit Syrië, en het vernietigen van het Iraanse nucleaire wapenprogramma. In Teheran zit men ook niet stil; daar heeft president Hassan Rouhani van zijn commandant voor het Midden Oosten, generaal Qassem Soleimani, te horen gekregen dat de strijdkrachten klaar zijn om eind dit jaar de Straat van Hormuz af te sluiten, en zo de olietransporten naar Amerika en Europa te blokkeren. Mogelijk zouden er ook plannen worden gemaakt voor raketaanvallen op de olie installaties in Saudi Arabië.

De zeer ervaren 53 jaar oude Israëlische generaal-majoor Nitzan Alon gaat ‘Project Iran’, de codenaam van de taakgroep, leiden. Alon heeft een schat aan ervaring als commandant van de special forces en undercover acties achter de vijandelijke linies.

Syrisch-Hezbollah offensief nabij Golanhoogte

Zowel vanuit Amerikaans als Israëlisch standpunt is er haast geboden bij het nemen van ingrijpende besluiten. Israël ziet dat Iran zich niet laat afschrikken door de regelmatige bombardementen van Iraanse militaire doelen in Syrië. Integendeel, door Iraanse Revolutionaire Garde officieren geleide Syrische- en Hezbollah eenheden rukken steeds verder op richting de Golanhoogte. Daar bereiden ze een groot offensief voor tegen de rebellen in Quneitra, vlakbij de grens met de Joodse staat. (2)

Iran dreigt Straat van Hormuz na 4 november af te sluiten

In Washington beseft men dat de Iraniërs deze keer wel eens niet kunnen bluffen met hun dreigement om de Straat van Hormuz voor olietankers af te sluiten, als reactie op president Trumps verbod op de aankoop van Iraanse olie, dat op 4 november ingaat. Er wordt zelfs rekening gehouden met Iraanse raketaanvallen op olie installaties in Saudi Arabië. Mochten de Iraniërs de belangrijke zeeweg inderdaad blokkeren, dan zal daar vrijwel zeker een krachtige militaire reactie van de VS op komen.

Vier commandogroepen gaan oorlog voorbereiden

Om deze redenen hebben Amerika en Israël in totaal vier commandogroepen opgericht, te weten de nucleaire groep, die zich gaat richten op het Iraanse nucleaire (wapen)programma, zoals de uranium verrijkingsinstallaties; de ballistische groep, die de Iraanse ballistische raketten en lanceerinstallaties voor zijn rekening neemt; de anti-omverwerping groep, die de geheime operaties tegen Iraanse eenheden in het Midden Oosten –vooral Syrië, Libanon en Jemen- voor zijn rekening neemt; en tenslotte de economische groep, die zich bezig houdt met de economische sancties tegen Iran. (1)

31 raketten van Hamas op Israël, bombardement van tunnels als vergelding

Ook bij de Palestijnse Gazastrook blijft het nog steeds erg onrustig. Afgelopen nacht vuurde Hamas 31 raketten op Israël af. Het Iron Dome afweersysteem onderschepte er 6. Eén raket kwam midden in een kibboets terecht. De Israëlische luchtmacht vernietigde als vergelding twee tunnels, waar onder andere ballonnen werden gemaakt voor de nieuwste vorm van Palestijnse terreur, het via deze ballonnen in brand steken van Israëlische land- en tuinbouwgronden. (3)(4)

 ‘Coalitie’ verantwoordelijk voor mogelijk 54 doden bij luchtaanval in Syrië

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger verklaarde gisteren dat de luchtaanval in de buurt van het Syrische al-Soussa afgelopen donderdag, waarbij volgens Syrië 54 mensen om het leven kwamen, inclusief 28 burgers en een aantal ISIS strijders, inderdaad door ‘de coalitie’ is uitgevoerd. Syrië gaf onder meer de schuld aan Israël, maar in Jeruzalem is deelname aan deze aanval niet bevestigd. (5)

Xander

(1) DEBKA
(2) DEBKA
(3) DEBKA
(4) DEBKA
(5) DEBKA
(6) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)