Saudi Arabië dreigt Amerika olie niet langer in dollars te verkopen

Dreigement kan, indien uitgevoerd, einde maken aan welvaart VS en nieuwe oorlog veroorzaken –Afbeelding: Embed from Getty Images.

————————————————————————————————————————————–

De jarenlange ruzies tussen de VS en Saudi Arabië lopen almaar verder op, met nu als absoluut hoogtepunt het dreigement van de Saudi’s om hun olie niet langer in dollars te verhandelen. Dat zou een einde maken aan de ‘petrodollar’, en daarmee de status van de Amerikaanse valuta als wereld reservemunt. Zo’n drastische maatregel zal de Verenigde Staten in een ongekende crisis storten.

Drie jaar geleden dreigden de Saudi’s de regering Obama om voor honderden miljarden dollars Amerikaanse staatsobligaties van de hand te doen omdat het Congres toen besloten had dat Saudi Arabië verantwoordelijk mag worden gesteld voor de aanslagen op 9/11/01.

Zes maanden geleden kwam de volgende ernstige waarschuwing uit Riyadh: als de VS inderdaad (wapen)sancties zou opleggen vanwege de moord op de dissidente journalist Jamal Khashoggi in Turkije, dan zou het salafistische koninkrijk de oliekraan dichtdraaien, waardoor de prijs van ruwe olie zou exploderen, en zouden er geen nieuwe Amerikaanse wapens meer worden gekocht. Saudi Arabië is met afstand de allergrootste klant van de Amerikaanse defensie industrie.

‘Nucleaire optie’: dumpen petrodollar

Nu is ruzie nummer drie uitgebroken. Aanleiding is het Amerikaanse wetsvoorstel om de leden van de OPEC te kunnen vervolgen voor kartelvorming. Deze ‘NOPEC’ wet ligt al sinds 2000 op tafel, maar werd nooit ondertekend.

Het zoveelste dreigement van de Arabieren is nog veel ernstiger dan de vorige twee, want nu zal de eventuele vergelding bestaan uit het dumpen van de ‘petrodollar’. Oftewel: dan gaan de Saudi’s (een deel van) hun olie niet meer in dollars verhandelen.

Analisten noemen dit de ‘nucleaire optie’, en in financieel-economisch opzicht is dit beslist niet overdreven. De VS dankt zijn welvaart immers aan het uitbuiten van en parasiteren op de status van de dollar als wereld reservemunt. Als die status wegvalt, dan komen de Amerikanen waarschijnlijk in de diepste economische crisis ooit terecht.

Rusland en China dumpen dollars en kopen goud

Andere grote olieproducenten zoals Rusland, en grote consumenten zoals de EU en China zullen niet bepaald treuren als de Amerikaanse dollar niet langer de olie- en wereldhandel domineert. Rusland heeft al geprobeerd om zijn olie in euro’s en Chinese yuans te verkopen, maar het aandeel van deze munten is nog veel te klein om enige impact te hebben.

Het feit dat zowel China als Rusland de afgelopen maanden dollars dumpen en hun goudreserves flink aanvullen is nog een aanwijzing dat de ‘almachtige’ staus van de dollar op zijn einde loopt.

Al vaker oorlog om dollar te beschermen

Gevaar is echter dat de VS, dat toch al veruit het agressiefste land ter wereld is dat nog steeds over het sterkste en modernste leger beschikt, vermoedelijk niet lang zal aarzelen om al zijn militaire macht in te zetten om de positie van de dollar te beschermen.

Andere oliestaten die eerder suggereerden hun zwarte goud in andere valuta te willen verkopen, zoals Irak, Libië en Syrië, werden al snel platgebombardeerd of op andere wijze intern ernstig gedestabiliseerd (en dat geldt ook voor Iran en Venezuela).

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

13

 1. Het leen stelsel van moslims/arabieren is er een zonder rente en daar zijn wereld wijde financiële bankiers niet blij mee…. The money masters, op YouTube.

  Olie = dollars, en zonder dollars dus geen olie… Bij elk (bijna !) olieveld in de wereld zit een deel van het Amerikaanse leger, 800 legerbasissen zijn er bekend en zo’n 200 geheime basissen.. Die Amerikanen beschermen hun dollar door alle olievelden in beslag te nemen ….. Dus de dollar blijft nog wel even bestaan…

  Deep State, Playbook. Social Engineering the Masses… 2015
  *Hoe om te gaan met het volk…

  Ik dacht dat ik geheime actie en de subset (*reeks) -propaganda begreep. Ik heb niet. (*Niet dus !) Wat dit boek duidelijk maakt, met een zorgvuldige naamgeving van namen (op basis van gevarieerde bronnen), is dat vrijwel alles in ons dagelijks leven propaganda is, van kerk en school tot nieuws en sociale media tot leugens van de overheid en ‘statistieken’.

  Ik ben een fan van het werk van Jon Rappoport (The Matrix en zijn blog No More Fake News), ik heb een valse vlag operatie voor de CIA geleid, ik heb veel gedaan om nepnieuws aan te pakken, maar dit boek laat me bijna buiten adem van ongeloof. ALLES is een geprogrammeerde leugen – ik moet denken aan de IN de KAMER van Barbara Honegger herinnering van William Casey aan Ronald Reagan:

  “We zullen weten dat ons desinformatie-programma compleet is wanneer alles waarvan het Amerikaanse publiek denkt dat het onjuist is.” (* als het volk alles gelooft dat Nep is…)

  Barbara Honegger, Quora, 25 november 2014
  https://www.veteranstoday.com/2019/04/05/525532/

 2. @Buck: 1.09. p.m. Hartgrondig met U eens. We gaan “de bietenbrug”, op. En de politieke kongsi van: CDA,PvdA,VVD, en D66, zijn hier helemaal verantwoordelijk voor.

 3. Eens komt de naakte waarheid aan het licht. Zorg dat je een overlevings middelen hebt

 4. Hoezo kan saoudie arabië nog steeds chanteren met hun olie? In volle transitie naar alternatieve energie bronnen, vooral nu met de klimaatprotesten erbij, slinkt immers zienderogen hun almacht door hun fossiele, vervuilende olie. Het is overigens geweten dat de luie arabieren hun oliedollars reeds aangewend hebben om in het westen te investeren in al wat groen is om zo hun aandeel in winst te kunnen behouden als hun olie voorraad uitgeput geraakt…zonder olie kunnen ze anders alleen nog opnieuw kamelen gaan kweken in hun woestijn want ijspistes in de woestijn, paleizen, luxewagens en goud kun je niet eten.
  Met de dreiging om de dollar niet meer te gebruiken voor hun olie, snijden de olieboeren dus in eigen vel want de energie-transitie zou weleens veel sneller kunnen gaan en dan blijven ze zitten met hun peperdure, vervuilende olie.
  De oorlogen door vs om olie zullen dan hopelijk eindelijk ook tot het verleden behoren.

 5. DrM Denk je nu werkelijk dat de euro een alternatief is. Al jaren lang worden er iedere maand stilletjes miljarden euro’s bijgedrukt, een ballon waar de lucht ook zal uitlopen.. Wij worden dus langzaam steeds armer gemaakt, we merken het nog niet zo. Sinds we de gulden hebben opgegeven zijn de prijzen meer dan verdubbeld en dat loopt niet in de pas met de ons voorgehouden inflatie over de euro jaren, we worden dus voor de gek gehouden. De euro zal uiteindelijk instorten net als de dollar maar wanneer? Een wereld reservemunt? Volgens mij een utopie!

 6. Volgens mij heeft het ook de maken dat de VS zich steeds meer afzet tegen Saoedi-Arabie omwille van de recente gebeurtenissen met de dood van de journalist die kritisch stond tegen het regime van dit vrouwonvriendelijke land. En natuurlijk is betalen in Euro’s voor vele landen interessanter geworden.Shalom

 7. De reden voor de plotselinge afkeer voor Muammar Gaddafi, was dezelfde. Hij wilde de dollar uit de oliehandel halen. Er zat ongeveer 6 jaar, tussen de VN toespreken, staatsbezoeken aan diverse westerse leiders, en het einde van Gaddafi mishandeld met een stok in zijn achterwerk.

 8. @soesman: 8.41.p.m. op 5/4. O zeker, die crisis gaat er komen. We leven financieël in een giga luchtbel, doordat men geld creëert uit het niets! Dat kan gewoon niet goed blijven gaan. Daarom denk ik dat het bovenstaande artikel zeer actueel is, hier komt geheid oorlog van.

 9. DMR . Op 5 .4 .

  Ook de euro staat op losse schroeven . Dus maak je zelf niet lekker . Niemand weet nog precies wat de Elite in de pijplijn heeft .
  Aangaande de U.S en Saudi Arabien , dat zal wel weer over gaan , zoals andere bangmakerijen van de U.S in de laatste jaren .

 10. Wanneer op die manier de Dollar valt, zal de Euro haar rol als wereldreservemunt op zich nemen.

 11. Eind dit jaar en zeker volgend jaar 1920 zal een grote wereld financiele crisis gebeuren !
  Volgens Wallstreet guru Keizer zal het erger zijn dan de jaren 1930 !
  De grote reden alles is kunsmatig door enorme schulden op te bouwen grote ballon in de hele wereld

 12. De vader van dissidente journalist Jamal Khashoggi is in NL geweest, meer kan ik niet zeggen.
  kim

Comments are closed.