’s Werelds grootste hedgefonds waarschuwt voor aanstaande val van de dollar

In 2019-2020 nieuwe financiële crisis die de vorige van 2008 zal overtreffen en ‘wereld in Depressie zal storten’ – ‘Paniek in de lucht’: CNN’s angstindex op all-time record – Klimaatakkoord luidt in licht van komende crisis armoede miljoenen Nederlanders in –Dit lot wacht niet enkel de dollar, maar de hele wereldeconomie. De vraag is niet langer ‘of’, maar ‘wanneer’. Wordt het 2020, of mogelijk al 2019? (Afbeelding: Embed from Getty Images (5)).

————————————————————————————————————————————–

Volgens Ray Dalio, de oprichter en voorzitter van ’s werelds grootste hedgefonds Bridgewater Associates, staat de Amerikaanse economie op het randje van een enorme valutacrisis waarin de dollar wel 30% van zijn waarde kan verliezen. Deze crash, die al in 2019 realiteit kan worden, zal een wereldwijde crisis veroorzaken die de vorige in 2008 verre zal overtreffen en de hele planeet volgens veel analisten jarenlang in een diepe recessie of zelfs depressie zal storten.

De val van de dollar zal volgens Dalio het gevolg zijn van de onhoudbare schuldenlast van de VS, die onder de vorige president Barack Obama vrijwel verdubbelde tot bijna $ 20 biljoen (inmiddels $ 21 biljoen). Ook het nul-rente beleid van de Federal Reserve, wat overigens ook door de Europese Centrale Bank wordt gevoerd, heeft een grote invloed gehad op het ontstaan van de komende megacrisis.

Inflatiecrisis

Amerika kan binnenkort wel eens een vergelijkbare (hyper)inflatie crisis voor zijn kiezen krijgen als Argentinië (dit jaar 111%), Iran (187%), Turkije (27%), Soedan (127%), Jemen (38%) en natuurlijk Zimbabwe (170%) en Venezuela (49355%) meemaken. President Trump verklaarde onlangs echter dat hij denkt dat deze crisis pas komt zodra hij niet meer in het Witte Huis zit. (1)

CNN index: ‘Extreme angst’

CNN’s ‘Fear & Greed’ index is nu al tot een record diepte gedaald en geeft inmiddels ‘extreme angst’ aan. ‘Paniek in de lucht – verbijsterde handelaren sprakeloos vanwege bloedbad’ op de markten in zowel Amerika, Europa als China, kopt Zero Hedge. (2)

‘2018 was chaotisch, in 2019 wordt die chaos totaal, op ieder gebied’

Er werd in 2018 nog een ander record genoteerd: maar liefst 93% van alle ‘assets’ wereldwijd zijn het afgelopen jaar minder waard geworden. ‘2018 was ongekend chaotisch, en die chaos zal in 2019 totaal worden,’ aldus analist Raul Ilargi Meijer. ‘En dat zal ieder gebied treffen: financiën, politiek, energie, ecologie, en misschien nog wel het meest op de manier waarop de ooit betrouwbare media hierover zullen berichten.’

Sinds de crisis van 2008 hebben de centrale banken door hun lage rente en ‘quantitative easing’ beleid een bom gelegd onder het totale financiële systeem, en die bom staat nu op springen. Dat zal volgens Meijer alles wegvagen, niet alleen aandelen, maar ook de huizenmarkt, pensioenen, et cetera. Of de ‘verwoestende crash’ inderdaad al in 2019 komt durft hij nog niet te zeggen, maar dat deze niet meer te vermijden is staat naar zijn overtuiging vast.

Burgers worden arm gemaakt met klimaat- en energiebeleid

Het ‘klimaatbeleid’ is inclusief de monstrueus kostbare (maar even zinloze) omschakeling op wind en zon volgens Meijer enkel een manier voor politici en bepaalde belangengroepen (grote industrie, milieubeweging, NGO’s) om hun macht over het gewone volk te behouden en nog meer geld bij hen weg te zuigen.

Zo heeft het Nederlandse kabinet gisteren zijn handtekening gezet onder een bizar klimaatakkoord dat, indien onverkort uitgevoerd, definitief een einde zal maken aan uw en mijn welvaart en betaalbare energiezekerheid (verplichte afschakeling van gas), en al over enkele jaren miljoenen Nederlanders in armoede zal storten, ook al wordt dit nu door alle ondertekenaars heftig ontkend.

De media zullen hun inmiddels beruchte aandeel leveren door de toch al aanzienlijke hoeveelheid nepnieuws en propaganda nog verder op te voeren – totdat er een moment komt dat zelfs de meest goedgelovige burger ziet en ervaart –zeker in zijn portemonnee- dat wat er in de media wordt beweerd totaal niet overeenkomt met de almaar harder wordende realiteit van zijn dagelijkse leven. Dan zal het echter veel te laat zijn om het tij nog te keren.

‘In 2019-2020 wordt de wereldeconomie in zwart gat gezogen’

Voor deze waanzinnige links-liberale klimaat- en energieluchtkastelen is straks overigens toch geen geld meer. Volgens analist Thomas Malinen is er nog nooit eerder zo’n groot gevaar voor de wereldeconomie geweest. ‘Velen beginnen zich nu af te vragen of de recessie in 2019 of 2020 begint, maar slechts zeer weinigen zien het ‘zwarte gat’ waar de wereldeconomie op het punt staat ingezogen te worden.’

Ook Malinen wijst op het fatale rente- en opkoopbeleid van de grote centrale banken, en dat tijdens een periode met stagnerende economische groei. Dit zal volgens hem leiden tot ‘een ernstige economische neergang, een wereldwijde Depressie.’

De almaar teruglopende economische groei in China zal op een ‘harde landing’ uitlopen die vooral de eurozone hard zal raken. Het beëindigen van het ‘gratis geld’ beleid (voor de banken, overheden en financiële markten, niet voor de burgers) door de centrale banken zal een grote klap toedienen aan aandelen, beurzen en kredietmarkten. De daarop stijgende rente en krappere monetaire condities zullen vervolgens een golf aan faillissementen en massaontslagen veroorzaken.

‘Dit alles zal de wereldeconomie van alle kanten treffen, en de groei van de wereldhandel, financiële stromen en inkomens zullen omkeren. Er is absoluut geen enkel ander einde mogelijk dan een wereldwijde depressie.’ (4)

En of dat nog niet genoeg is: historisch gezien monden dergelijke diepe dalen vrijwel altijd uit in grote oorlogen. (Desondanks alvast prettige kerstdagen gewenst.)


Xander

(1) GoldTelegraph via Zero Hedge
(2) Zero Hedge
(3) The Automatic Earth via Zero Hedge
(4) GNSEconomics via Zero Hedge
(5) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)