‘Rusland voert luchtaanval uit op Amerikaanse basis in Syrië’; Israël op rand geweldsexplosie

Bijna 11 weken geleden kwamen 19 Israëliërs om bij diverse Palestijnse terreuraanslagen. Sindsdien voert het Israëlische leger harde vergeldingsoperaties uit.

—————————————————————————————————————————————–

Israël dreigt met rechtstreeks-e bombardement van paleis president Assad – Biden in juli naar Israël, vraagt vergeefs om harde aanpak Palestijnen te verzachten – ‘Explosie van geweld in Israël nabij’ – burgeroorlog?

—————————————————————————————————————————————–

De zich nog altijd aanslepende oorlog in Syrië lijkt weer op te laaien nu Rusland een luchtaanval heeft uitgevoerd op de Amerikaanse basis al-Tanf, vlakbij de grens met Jordanië en Irak. De Russen hadden de Amerikanen daarover vooraf op de hoogte gesteld, omdat het maken van slachtoffers vice versa een reuzenstap richting een directe oorlog tussen beide landen zou betekenen.

In 2017 en 2018 liet toenmalige president Trump voor de vorm kruisraketten op lege gebouwen en verlaten terreinen in Syrië afschieten, wat in de media als een zogenaamde ‘grote vergelding tegen gifgasmoordenaar Assad’ werd gepresenteerd. Het is dus goed mogelijk dat deze Russische ‘aanval’ op al-Tanf eveneens voor de bühne was.

Desondanks is dit sabelgekletter beslist niet zonder betekenis. Ondanks de zogenaamde volledige terugtrekking uit Syrië hebben de Amerikanen naast al-Tanf ook in het noordoosten van Syrië nog een aantal militaire ‘steunpunten’. Het zal niemand verbazen dat die zich midden tussen de vele olievelden bevinden.

Israël dreigt met aanval op paleis Assad

Volgens de Arabische nieuwssite Elaph heeft Israël de Syrische president Assad gedreigd met een bombardement van zijn presidentiële paleis als hij de Iraanse militaire activiteiten in zijn land niet stopt. De Israëlische regering probeert uit alle macht Iraanse wapenleveranties aan de shi’itische terreurbeweging Hezbollah in Libanon te voorkomen.

Israël voert al vele jaren met de regelmaat luchtaanvallen uit op doelen in Syrië, zoals vorige week de startbanen van Damascus International Airport. De afspraak tussen Jeruzalem en Moskou is dat het Russische leger in Syrië altijd op voorhand over deze aanvallen wordt geïnformeerd. (2)

Israëlische toeristen dringend opgeroepen Turkije te verlaten

Op 13 juni waarschuwde de Israëlische Nationale Veiligheidsraad dat alle toeristen Turkije zouden moeten verlaten, omdat professionele Iraanse terreurbendes in Istanbul van plan zouden zijn om Israëliërs te ontvoeren en te vermoorden. Turkije is één van de top-3 landen voor Israëlische toeristen. Het hoogste waarschuwingsniveau (vier) werd ingesteld nadat de Iraanse Revolutionaire Garde kolonel Hassan Sayyad Khodaei werd vermoord, en Teheran Israël de schuld hiervan gaf. (3)

Israëlische officials hebben Hossein Taib, het hoofd van de inlichtingeneenheid van de Garde, aangewezen als brein achter de geplande terreuraanvallen op Israëliërs in Turkije. Taib kan daarom wel eens de volgende worden die het slachtoffer wordt van een moordaanslag. (7)

De Israëlische premier Naftali Bennett heeft verklaard dat Iran een ‘pijnlijke prijs’ zal betalen als Israëlische burgers in Turkije het slachtoffer worden van de Iraanse ‘commando’s’ (8). Bewijs dat die daar werkelijk actief zijn wordt overigens niet getoond. Het zou dan ook het zoveelste staaltje bangmakerij kunnen zijn om de bevolking rijp te maken voor de al zo lang aangekondigde aanval op de Iraanse nucleaire installaties, waar de Israëlische luchtmacht enkele weken geleden boven Cyprus opnieuw massaal op oefende.

‘Israël op het punt van exploderen’

Zijdelings van belang voor de situatie in het Midden Oosten is het aankomende bezoek van president Biden in juli aan Israël. Het ministerie van BuZa heeft Israël op tamelijk vernederende wijze gevraagd om de ‘provocatieve acties’ tegen Palestijnen in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever (6) op te schorten tot na zijn vertrek. De Israëlische leiders reageerden enkel dat ze ‘hun best zullen doen’, maar dat de binnenlandse situatie een minder harde aanpak ‘problematisch’ maakt. (4)

Bijna 11 weken geleden kwamen 19 Israëliërs om bij diverse Palestijnse terreuraanvallen in Tel Aviv, Hadera, Bnei Brak, Beersheba en Elad. De regering besloot daarop het leger in te zetten voor het uitvoeren van een grootschalige anti-terreuroperatie, die succesvol zou verlopen. (6)

De grote Franse krant Le Monde haalt de Palestijnse journalist Rami Younis aan, die zegt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er een geweldsexplosie komt in de Arabische plaatsen in Israël. In november 2021 lanceerde Younis op de Israëlische TV het programma ‘Laat mij u de andere kant tonen’, wat een poging was om tegenwicht te bieden aan de mainstream media, die de Palestijnen enkel als een stelletje woeste barbaren en terroristen neerzetten.

Onder de vlag van ‘gentrificatie’ vindt er in bijvoorbeeld Jaffa een verdringing plaats van de aldaar woonachtige Arabieren door de toenemende import van Joden. Van co-existentie zou geen enkele sprake zijn. Beide groepen moeten niets van elkaar hebben. (5)

Burgeroorlog?

In 2016 waarschuwde toenmalig Mossad directeur Tamir Pardo dat de grootste bedreiging voor Israël niet Iran is, noch enig ander moslimland, maar een burgeroorlog: ‘Als een verdeelde samenleving een zekere drempel overschrijdt, kun je in extreme gevallen zaken krijgen zoals een burgeroorlog… Ik ben bang dat we ons in die richting begeven… Het gevaar voor landen is vandaag niet extern, maar intern. In Syrië, Irak, Libië en Jemen en heel veel andere landen zie je de dagelijkse statistieken van aanvallen.’ (5)

Israël is een extreem verdeeld land. Behalve de scherpe seculiere tegenstelling tussen links en rechts en moslim/Palestijn – Jood/Israëliër is er ook nog de interne strijd tussen Joden onderling over de te volgen koers. Pardo had het daarom ook over de verdeeldheid tussen de linkse Ashkenazi (‘Europese’) Joden, die vredelievender zijn, en de overwegende rechtse en nationalistische Mizrahi (‘Oriëntaalse’ of ‘Arabierse’) Joden. Ook de Israëlische jeugd is overwegend rechts, nationalistisch en militaristisch ingesteld.

Ieder compromis met de Palestijnen zal daarom vrijwel zeker de lont in het kruitvat steken. De Atlantisch gezinde geopolitieke inlichtingen uitgever-denktank Stratfor verwacht de komende tijd steeds groter wordende politieke instabiliteit, die op zeker moment op een groot intern conflict kan uitlopen.

Het behoeft geen uitleg dat een burgeroorlog waarbij niet alleen Joden en moslims elkaar op leven en dood bevechten, maar ook Joden onderling, de aandacht van de hele wereld zal trekken. Bij grote aantallen slachtoffers zullen moslimlanden vermoedelijk hun handen ineen slaan voor een militaire ‘reddingsoperatie’. Tel daarbij de aanhoudende burgeroorlog in Syrië op, de imperialistische aspiraties van de Turkse dictator Erdogan, het enorme Hezbollah terreurleger in Libanon dat gezworen heeft Israël te zullen vernietigen, en natuurlijk de niet aflatende spanningen met Iran, en alle ingrediënten zijn aanwezig voor het uitbreken van een nieuwe grote oorlog met de Joodse staat als centraal slagveld.

 

Xander


(1) Barbarossa – Zeitgeschehen
(2) Hal Turner Radio Show
(3) DEBKAfile
(4) Zero Hedge
(5) Le Monde
(6) DEBKAfile
(7) Arutz 7
(8) Ynet News