Rusland dreigt opnieuw: Raketten op Israël bij volgende aanval op Syrië

Syrische raket ontploft in Israël, geen slachtoffers of schade – Israël zegt dat aanvallen op Iraanse doelen in Syrië gewoon zullen doorgaan –Israëlische defensiespecialisten waarschuwen dat slechts 5 of 10 van deze SA5 / S-200 raketten grote verwoestingen kunnen aanrichten. (Afbeelding: WikiMedia Commons (4)).

—————————————————————————————————————————————-

Het Kremlin heeft woedend gereageerd op de massale Israëlische luchtaanval afgelopen dinsdagavond op diverse doelwitten in het zuiden van Syrië. Vorige week werd het al officieus gezegd, maar nu ook officieel: Na de volgende aanval kan Israël vergelding met raketten uit Syrië verwachten.

Bij de eerste aanvalsgolf afgelopen dinsdag, uitgevoerd door F-16’s, wist de door Rusland zwaar versterkte Syrische luchtafweer 14 van de 16 Israëlische kruisraketten te onderscheppen. Daarna volgde echter onmiddellijk een tweede golf, uitgevoerd met F-35’s, en die trof wel doel. Volgens Israël werden Syrische militaire installaties met objecten van Iran en Hezbollah aangevallen. Ook werd een Syrische luchtafweerbatterij vernietigd. (3)

Als vergelding voor de 30 minuten durende aanvalsgolf schoot Syrië dezelfde nacht één SA5 (/S-200) raket op de Joodse staat af. Het Israëlische afweersysteem faalde, maar het projectiel kwam in open gebied terecht, waardoor er geen slachtoffers vielen of schade werd aangericht. De enorme dreun van de explosie werd echter wel door een kwart miljoen Israëliërs gehoord.

Moskou bevestigde op tweede kerstdag dat deze raket doelbewust op Israël was afgevuurd, en dreigde dat er voortaan meer zullen volgen voor iedere nieuwe aanval op Syrië. Israëlische defensiespecialisten waarschuwen dat slechts 5 of 10 van deze SA5 raketten grote verwoestingen kunnen aanrichten.

Premier Netanyahu en luchtmacht generaal-majoor Nurkin reageerden tamelijk onverstoord op de Russische dreigementen. ‘Onze acties tegen de Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië zullen doorgaan,’ zei Netanyahu. Nurkin verklaarde dat ‘wij nog niet klaar zijn. Als het nodig is dan zijn we gereed voor meer grond- en luchtoperaties.’ (2)

Xander

(1) DEBKA
(2) DEBKA
(3) DEBKA
(4) Afbeelding: WikiMedia Commons , bron: TA050160, auteur David Birkas, Creative Commons licentie SA 2.0

Zie ook o.a.:

15-12: Rusland: Vanaf nu militaire vergelding voor iedere Israëlische aanval in Syrië