Rusland dreigt bij chemische false flag met tegenaanval op Amerikaanse troepen in Syrië

Een Russische Tu-22 bommerwerper valt posities van de door het Westen gesteunde moslimterroristen aan. (Afbeelding: Getty Images (3)).

————————————————————————————————————————————-

Net als precies vijf jaar geleden staan Rusland en de VS weer lijnrecht tegenover elkaar in Syrië, waar de door het Westen, Turkije en Saudi Arabië gesteunde moslimrebellen zo goed als verslagen zijn. Het Kremlin waarschuwt al weken voor een nieuwe ‘false flag’ chemische aanval door deze rebellen, die daarmee grootschalig Amerikaans ingrijpen zouden willen uitlokken. Dat lijkt deze keer echt gaan te gebeuren, want VN-ambassadeur Nikki Haley verklaarde dat de Syrische president Assad sowieso de schuld ervan zal krijgen. Rusland heeft op zijn beurt gedreigd dat het bij het laatste grote offensief geen enkele rekening zal houden met de Amerikaanse troepen die Al Qaeda beschermen, en dat die dus ook geraakt kunnen worden.

De retoriek die de laatste weken in Washington en Moskou wordt gebruikt is niets minder dan zorgwekkend. De verklaringen duiden op vastberadenheid aan beide kanten om de op zijn einde lopende oorlog in Syrië in eigen voordeel te beslissen. Voor de Westerse coalitie betekent dit dat het laatste bolwerk van de islamistische rebellen, Idlib, dat gecontroleerd wordt door Al Qaeda, hoe dan ook gered moet worden van de aanstaande aanval door het Syrische regeringsleger.

Rusland waarschuwt Amerikaanse troepen in Syrië

President Trump had het liefste de Amerikaanse troepen naar huis gehaald, maar krijgt daar ook in zijn eigen regering en partij nauwelijks steun voor. Inmiddels heeft hij besloten toch de lijn van het Pentagon te volgen om ‘onbeperkte militaire en diplomatieke’ inspanningen in Syrië te verrichten om alsnog Assad te verslaan.

Rusland heeft de Amerikaanse bevelhebbers echter gewaarschuwd dat de bombardementen op de moslimrebellen gewoon doorgaan, niet alleen in Idlib, maar ook op de laatste groepen die zich elders in het land bevinden, zoals bij Al Tanf aan de grens met Irak. Daar is ook een Amerikaans garnizoen gelegerd, maar met hen zullen de Russen geen rekening houden, zo hebben ze laten weten.

Van false flag aanval met chemische wapens krijgt Assad nu al de schuld

Syrië en Rusland wijzen er bovendien op dat de rebellen opnieuw een false flag aanval met chemische wapens zouden kunnen uitvoeren. De VS beweert echter dat er ‘heel veel bewijs is’ dat juist Assad die wapens gaat inzetten, ondanks het feit dat hij de oorlog dankzij Russische en Iraanse steun bijna gewonnen heeft, en ondanks het feit dat hij weet dat hij die winnende hand weer kan kwijtraken als hij chemische wapens gebruikt, en daarmee de wraak van de Amerikanen over zich afroept.

Trumps VN-ambassadeur Nikki Haley weet het nu al zeker, zelfs vóórdat het eventueel gebeurt is: als er chemische wapens worden gebruikt, dan ‘is Assad schuldig’.

Rusland gaat hoe dan ook verder met het bombarderen van de islamitische terroristen in Idlib. Mocht er inderdaad een chemische false flag aanval plaatsvinden, en de Amerikanen die aanval zogenaamd ‘vergelden’ met militair ingrijpen, dan lijken beide landen deze keer niet afgeschrikt te worden door het gevaar van een eventuele rechtstreekse confrontatie, die volgens analisten wel eens snel uit de hand zou kunnen lopen.

Bekende analist: Alle reden om te twijfelen aan rebellen

Syrië analist Joshua Landis verklaarde onlangs tegenover Newsweek dat er alle reden is te twijfelen aan de bewering van de rebellen dat het leger Assad al eerder chemische wapens tegen hen heeft ingezet. Landis’ verklaring kwam als een verrassing, want hij behoort tot het hart van het media establishment, dat al jaren vrijwel uitsluitend de oorlogspropaganda van het Pentagon verspreidt.

Hij wees er op dat ook in het beruchte geval van de aanval in Ghouta geen sporen van zenuwgas zijn aangetroffen. Wel van chloorgas, maar ‘de rebellen hadden een reden om een false flag operatie uit te voeren, precies zoals het regime en de Russen hebben gesuggereerd.’ Assad zou destijds geweigerd hebben om snel VN inspecteurs toe te laten, wat volgens hem ‘verdacht’ was, maar geen bewijs dat hij er zelf achter zat.

Eindigt de 7 jarige oorlog alsnog met een enorme knal?

Wat hoe dan ook zeker lijkt is dat de 7 jaar durende Syrische proxy oorlog tussen West en Oost op zijn einde loopt. Het risico dat dit einde alsnog met een enorme knal tussen Amerika en Rusland en hun bondgenoten gepaard gaat, en daardoor mogelijk een kettingreactie van ‘knallen’ veroorzaakt met hoogst onvoorspelbare afloop, is groter dan ooit.

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Zero Hedge
(3) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)