Protest tegen Macron: Gele Hesjes willen Frankrijk wekenlang platleggen

Mensen kunnen ‘groene’ belastingen niet meer betalen – Symbool van volksbeweging is gewone Franse moeder van 3 kinderen – Op sommige websites en social media wordt een ‘nieuwe revolutie’ aangekondigd –
Afbeelding: Getty Images (5).

————————————————————————————————————————————

Gisteren demonstreerden bijna 300.000 mensen op ruim 2000 locaties in Frankrijk tegen het beleid van de extreemlinkse globalistische president Emanuel Macron. Speerpunt van het allereerste massale Franse volksprotest ooit dat niet door de vakbonden werd georganiseerd of gesteund is de aangekondigde verhoging van de toch al zeer hoge energie- en brandstofprijzen. Volgens sommige berichten willen de ‘Gele Hesjes’, zoals de volksbeweging naar deze waarschuwingsvesten wordt genoemd, het land de komende weken vaker platleggen met blokkades. Uit peilingen blijkt dat ze door een grote meerderheid van de bevolking worden gesteund. 15% wil zelf ook gaan deelnemen.

Bij een van de vele blokkades van wegen, straten, supermarkten en tankstations kwam gisteren een 63 jarige vrouw om het leven toen een automobilist in paniek op een groep demonstranten inreed. Meer dan 400 mensen raakten gewond, van wie zo’n 14 ernstig. 157 mensen werden gearresteerd.

Mensen kunnen ‘groene’ belastingen niet meer betalen

De woede van het volk richt zich vooral tegen de in razendsnel tempo immens impopulair geworden president Macron, die de koopkracht van de meeste Fransen almaar verder afbreekt met nieuwe, zogenaamd ‘groene’ belastingverhogingen, zoals op energie, benzine en diesel. Een liter euro is er overigens bijna 20 cent goedkoper dan in Nederland, dat inmiddels de hoogste prijzen van Europa heeft.

In Parijs scandeerden sommige groepen demonstranten ‘Macron, aftreden!’ Volgens opiniepeiler Odoxa worden de acties door driekwart van de Fransen ondersteund. 15% van de ondervraagden is van plan om zelf deel te gaan nemen aan de protesten, die volgens enkele organisatoren nog weken kunnen gaan duren.

De regering heeft aangekondigd er hard tegen te zullen optreden. Premier Philippe noemde het ‘onacceptabel’ dat de demonstranten ‘het hele land blokkeren’. Op diverse locaties werd gisteren al traangas ingezet.

Philippe beloofde afgelopen woensdag nog om 5,6 miljoen lage inkomens te gaan ondersteunen bij het betalen van hun energierekening. Dat zijn er 2 miljoen meer dan tot nu toe. Toch kon deze verzachtende maatregel de massa demonstraties niet stoppen. (1)

‘Nieuwe revolutie’?

Op sommige websites en social media wordt zelfs een ‘nieuwe revolutie’ aangekondigd (4). ‘We laten ons niet meer door de staat het vel over de oren trekken. Belastingen, stroom, bezuinigingen op alle fronten (benzineprijs bestaat voor 60% uit belasting), verlaging van de pensioenen… We zijn het zat!!’ (2)

De ‘Gele Hesjes’ beweging is in die zin uniek, dat er voor het eerst massa demonstraties zijn ontstaan zonder dat deze door de machtige vakbonden werden georganiseerd. Een van de symbolen van de ‘Gele Hesjes’ beweging is een gewone Franse vrouw genaamd Jacline Mouraud, moeder van drie kinderen en inwoner van het kleine dorpje Ploërmel (departement Morbihan, Bretagne). Deze hypnotherapeut uitte op Facebook haar ongenoegen over de situatie in haar land in een filmpje, dat al meer dan 6 miljoen keer bekeken werd (3).

Hoewel er vaker een ‘nieuwe revolutie’ werd aangekondigd zonder dat deze realiteit werd, kan worden geconcludeerd dat het water veel gewone Fransen tot aan de lippen lijkt te zijn gestegen, en er niet veel meer voor nodig is om inderdaad een grote volksopstand te ontketenen.Xander

(1) Epoch Times
(2) DDB News
(3) Le Figaro
(4) Marianne
(5) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)