‘Palestijnse leider Abbas trekt erkenning Israël in, roept Hamas op tot harde lijn en terreur’

Abbas kiest voor eerste keer openlijk Hamas als bondgenoot , zou op het punt staan de Palestijnse Autoriteit te ontbinden en de Oslo akkoorden van 1993 te annuleren –
Palestijnse terroristen hebben met hun brandballon-vuurvlieger terreur tegen Israël al een gebied half zo groot als Tel Aviv verwoest. (Afbeelding: Getty Images (6)).

————————————————————————————————————————————–

Minder dan een week nadat de VN en Egypte een gezamenlijk voorstel presenteerden voor een lange termijn staakt-het-vuren in Gaza en het verlichten van de ontberingen die de Palestijnen moeten ondergaan door het islamitische terreurbewind van Hamas, heeft Abu Mazen –de terroristennaam van Mahmoud Abbas, leider van de Palestijnse Autoriteit-, zijn veto uitgesproken over het plan. Meer nog: hij lijkt definitief voor de harde lijn te hebben gekozen, en dringt er bij Hamas op aan hetzelfde te doen en de aanvallen met brandballonnen en –vliegers op Israël, die al zo’n 3500 hectare landbouwgrond en natuur hebben verwoest, voort  te zetten. Ook is Abbas van plan om de erkenning van Israël door de PA in te trekken.

Het Israëlische veiligheidskabinet was gisteren bij elkaar om over de almaar hoger oplopende spanningen bij de Gazastrook te praten. Zoals zo vaak zet Hamas bij het oplaten van brandballonnen en – vliegers doelbewust kinderen als menselijke schilden in, in de hoop daarmee te voorkomen dat Israël het oplaten van de ballons met een preventieve aanval voorkomt.

Toch schakelde een Israëlische drone gisteren in het noorden van Gaza voor de eerste keer een voertuig met een ‘kite’ terreurteam uit. Dat besluit kwam nadat de Palestijnen op zaterdag 30 vuurvliegers hadden opgelaten, die in Israël een groot aantal branden veroorzaakten (3). Ook vanuit Nablus op de Westelijke Jordaanoever is inmiddels een brandballon opgelaten. Die kwam in een Joodse kibboets terecht, maar richtte geen schade aan (5).

Vooralsnog hopen de Israëlische politieke en militaire leiders met terughoudendheid de rust te laten terugkeren. Hoewel Hamas achter het ‘vuurvliegers’ offensief zit, zouden de meeste terroristenleiders weer een bestand willen, zodat de grenzen met Egypte en Israël weer kunnen worden geopend.

Abbas kiest harde lijn Hamas

Nu is het echter de zogenaamd ‘gematigde’ Palestijnse leider Mahmoud Abbas die hier niet aan wil meewerken. Sterker nog, hij kiest volgens goed ingelichte bronnen voor de harde lijn tegen Israël, en roept Hamas op een bestand af te wijzen en juist door te gaan met de brandballonnen terreur. Abbas wijst het plan van de VN en Egypte sowieso af, en vindt dat enkel de Palestijnen zelf het lot van de Gazastrook mogen bepalen. Overigens heeft ook de Israëlische premier Netanyahu bezwaren tegen het VN voorstel (4).

Ontbinding PA, intrekking erkenning Israël, annuleren Oslo akkoorden

Abbas’ volgende stap is het ontbinden van de Palestijnse Autoriteit, het intrekken van de erkenning van Israël, en het annuleren van de in 1993 gesloten tijdelijke vredesakkoorden van Oslo. Overigens heeft de PA de Joodse staat enkel mondeling, maar nooit officieel erkend, omdat er nooit een Palestijnse handtekening onder werd gezet. In het handvest van zowel Hamas als de PA staat de vernietiging van Israël dan ook nog steeds als belangrijkste doel.

Gezien de nog hardere anti-Israël houding van de Palestijnen lijkt het voor de regering in Jeruzalem onmogelijk om de terughoudende, conflict vermijdende lijn nog veel langer vol te houden (1). Met zowel Russische als Iraanse/Hezbollah militairen op de Golanhoogte (7) zijn er ook grote zorgen over de veiligheid van de noordelijke grenzen (2).


Xander

(1) DEBKA
(2) DEBKA
(3) DEBKA
(4) DEBKA
(5) DEBKA
(6) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)
(7) DEBKA