Nog een theorie: ‘Khashoggi vermoord in kader van coup poging tegen Saudische kroonprins’

Saudi Arabië dreigt VS impliciet met olieprijs van $ 200,- – Turkse media: Journalist mogelijk toch niet in stukken gehakt, maar lichaam in zuur opgelost –
Bronnen maken gewag van een interne machtsstrijd tussen koning Salman bin Abdulaziz (R) en kroonprins Muhammad bin Salman (L). (Afbeelding: Getty Images (3)).

————————————————————————————————————————————-

Een derde theorie over het noodlot van de Saudische journalist Jamal Khashoggi stelt dat hij inderdaad door dissidente agenten werd vermoord, zoals president Trump al suggereerde, om daarmee de Saudische kroonprins Muhammad bin Salman dermate in verlegenheid te brengen, dat de koning geen andere keus zou hebben dan hem te ontslaan. Of begint de kroonprins zelf een soort paleisrevolutie, waar hij als winnaar en de facto alleenheerser tevoorschijn uit hoopt te komen?

Op de achtergrond speelt ook de boze reactie van Riyadh mee op de dreigementen van Trump dat Saudi Arabië zwaar gestraft moet worden als blijkt dat Khashoggi inderdaad in opdracht van het koningshuis werd vermoord. Zo zei Turki Aldakhil, directeur van het Saudische Al Arabiya (het Arabische CNN), dat de VS ‘zichzelf in de voet schiet’ als Washington inderdaad maatregelen neemt, omdat Saudi Arabië als ’s werelds grootste olieproducent de prijs van een vat wel eens tot $ 200,- kan laten oplopen, waardoor energiemarkten zich wellicht gedwongen zien de dollar los te laten en in hun eigen valuta te gaan handelen.

Kroonprins gebaat bij samenwerking met Turken

Het Witte Huis lijkt de in het eerdere artikel van vandaag gemelde deal tussen het Saudische koningshuis en de Turkse president Erdogan te ondersteunen. Als gevolg van deze deal verrichtte een groep Turkse en Saudische officials gisteren gezamenlijk onderzoek in het consulaat in Istanbul. Wat ze daar precies deden werd niet bekend gemaakt, maar zo’n 3 weken na Khashoggi’s moord lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat er daar nog sporen van werden gevonden.

De Saudische kroonprins Muhammad bin Salman, die onmiddellijk van de Turken als belangrijkste schuldige van (de opdracht tot) de moord werd aangewezen, is vermoedelijk erg gebaat bij deze samenwerking. Trumps opmerking over ‘rogue elements’, dissidente Saudische agenten die op eigen houtje zouden hebben gehandeld, komt hem daarbij goed van pas.

‘Belachelijke iWatch theorie’

Mocht de deal desondanks geen standhouden, dan kan een nieuwe serie van geruchten en beschuldigingen worden verwacht, zoals bijvoorbeeld de belachelijke theorie dat Khashoggi zijn iWatch gebruikte om zijn eigen marteling en moord op te nemen, en de Turken deze opnames simpel uit de cloud hebben gehaald. Turkse media speculeren inmiddels dat de journalist niet in stukken zou zijn gehakt, maar dat zijn lichaam in zuur zou zijn opgelost (2).

Interne machtsstrijd, mogelijke paleisrevolutie?

Maar wat er ook uit het onderzoek komt, het ware lot van Khashoggi zal waarschijnlijk een mysterie blijven, zeker als een van de andere theorieën, zoals een Turks complot om de goede betrekkingen tussen Trump en de kroonprins te doen ontsporen en daarmee ook het in de maak zijnde vredesverdrag met Israël, of dat hij vermoord werd omdat hij zeer belastende info over het Saudische koningshuis en de CIA had vanwege hun betrokkenheid bij 9/11, zou blijken te kloppen.

Bronnen in Saudi Arabië wijzen in het kader van de moord op de al tijden aan de gang zijnde interne machtsstrijd in Riyadh. De kroonprins zou door zijn vele vijanden in het nauw zijn gedreven, waardoor er nog twee opties over zouden zijn: of koning Salman bin Abdulaziz ontslaat hem, of hij pleegt een soort contra- of paleisrevolutie, waaruit hij dan zelf als winnaar en de facto alleenheerser tevoorschijn zal komen. (1)

Xander

(1) DEBKA
(2) Breitbart
(3) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)


Zie ook o.a.:

16-10: ‘Werd Khashoggi met medeweten CIA vermoord vanwege brisante info over 9/11?’
13-10: ‘Moord  Saudische journalist mogelijk Turkse sabotage van vredesverdrag Arabische wereld met Israël’