‘Netanyahu mogelijk weg om regering nationale eenheid mogelijk te maken’

Netanyahu had ‘zijn’ annexatie van Judea en Samaria al op kaart gezet en daar campagne mee gevoerd. Het heeft de Israëlische kiezer niet kunnen overtuigen. (Afbeelding: Getty Images (5)).

—————————————————————————————————————————————

Netanyahu wil ‘de komst van een anti-Zionistische regering’ proberen te blokkeren – Verkiezingsbelofte Netanyahu, annexatie Westbank, kan de ijskast in

—————————————————————————————————————————————-

Nu de rechtse Likud partij (31 zetels, een verlies van 4) en Kachol Lavan (Blauw en Wit, 32 zetels) elkaar na de Israëlische verkiezingen vrijwel in evenwicht houden, en noch het centrumrechtse, noch het centrumlinkse blok een meerderheid in het parlement kan vormen, lijkt het er steeds meer op dat Israël een regering van nationale eenheid gaat krijgen. Yisrael Beitenu leider Avigdor Lieberman, ooit lid van Netanyahu’s kabinet, kan beide blokken aan een meerderheid helpen, maar heeft verklaard enkel steun te verlenen aan zo’n eenheidsregering. Volgens sommige bronnen heeft hij één eis: Netanyahu moet weg.

Het verschil tussen Likud (25,03 %) en Blauw en Wit (25,66%) is bijzonder klein, en komt neer op ongeveer 25.000 stemmen. Er moeten nog een half miljoen stemmen worden geteld, dus Likud kan in theorie nog winnen.

De uitslag staat na ruim 91% van de stemmen geteld nog niet helemaal vast, maar de Gezamenlijke Arabische Lijst wordt met 13 zetels de derde partij in de Knesset, gevolgd door de Joodse partijen Shas (7) en United Torah (9 zetels). Liebermans Yisrael Beiteinu krijgt er 9, Yemina 8 (maar deze partij gaat zich alweers splitsen), de Arbeiderspartij 6 en de Democratische Unie 5.

Premier Netanyahu zei vandaag te willen onderhandelen met partijen om een krachtige pro-Zionistische regering te vormen, om zo de komst van een anti-Zionistische regering te blokkeren. Een regering met slechts een meerderheid van 1 zetel (61 zetels) sluit hij uit.

Netanyahu weg?

Zijn directe tegenstrever van Blauw/Wit, Benny Gantz, had campagne gevoerd met de slogan een ‘seculiere regering’ te willen, maar herhaalde dat vandaag niet. Wel merkte hij terecht op dat het Netanyahu niet is gelukt om met deze tweede verkiezingen in korte tijd zijn doel, een groter mandaat van de Israëlische kiezer, te krijgen.

Avigdor Lieberman wil volgens officials van zijn eigen partij Yisrael Beiteinu dat Netanyahu helemaal het veld ruimt, en Likud een andere leider aanwijst. Die zou het premierschap dan wel moeten delen met Blauw/Wit leider Gantz, die eveneens weigert om met Netanyahu in één regering te gaan zitten. Het is echter zeer de vraag of Gantz het aandurft om samen te gaan werken met de anti-Israëlische Arabische Lijst, zoals de leider van die partij, Ayman Odeh, voorstelt (4).

Palestijnse staat dichterbij

Netanyahu heeft nog wel de steun van zijn eigen partij en ministers. Toch lijken zijn kansen om opnieuw premier van een rechtse regering te worden deze keer verkeken. Zijn onwaarschijnlijke verkiezingsbelofte om een groot deel van de Westelijke Jordaanoever te annexeren kan in ieder geval weer de ijskast in. De kans dat Israël toch akkoord gaat met de oprichting van een Palestijnse staat in dat gebied is juist een groter geworden.

 

Xander

(1) DEBKA
(2) Ynet News
(3) Arutz 7
(4) Ynet News
(5) Afbeelding: Embed from Getty Images“>Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

16

 1. @ John.
  Nu heb je het inderdaad over de hoogste God, de Schepper van alles, ook het licht heeft Hij geschapen.
  De kroon op Zijn schepping is de mens. Wij zijn geschapen naar Zijn evenbeeld.
  Jouw beredenering klopt wat dat aangaat. Ook jij hebt een ingeschapen God’s kennis zoals ieder mens.
  Jammer dat jij God’s woord en de terugkomst van Jezus als kolder beschouwd.

 2. @ Cefas
  Natuurlijk moet je bidden tot God. Jezus zelf heeft ons immers het Onze Vader geleerd.

 3. @anglofiel.gooi die overtuiging maar overboord of heb je mijn reactie niet gelezen. daar naast de hoogste god is pure licht ,liefde energie .volgens het geloof is jesus de zoon van god en wij zijn kinderen van god>hoe verzint men deze onzin. en hoeveel trappen daar in. Alles wat een ziel in zich draagt is god/godin .dwz ga niet zitten wachten op de wederkomst van jesus ,Wij moeten zelf de rotzooi opruimen.de tijd om dat te doen is vrij kort

 4. Toch is het goed om tot de Vader (JHWH) te bidden. Jezus bad ook tot de Vader, Zijn Vader, onze Vader in de hemel.

 5. Ja Raveltje ik denk dat ze de kroon die ze willen maken idd zal zijn voor de antichrist! er staat ook een filmpje op yt van Roseanne Barr, daarin zegt zij dat ze weet wie de antichrist is of zal zijn,ze noemt hem dan wel de messias,maar we weten wel wie er echt bedoeld wordt…

 6. Beste Lechaiem,

  Het is mooi dat je ,net als ik , ook gelooft in Jezus Christus of Yeshua Hamashiach!
  Hij is de enige massias! Maar het is echt niet deze ene rabbie het is een hele grote wereldwijde organisatie waaronder alle presidenten van Amerika de afgelopen decennia…het is het komende rijk van de antichrist ,daar ben ik van overtuigd! de wet is al vervuld door Jezus ,die hoeft niet opnieuw te worden ingevoerd ( o straffe van de dood bij overtreding)
  Zoals gezegd dit is een wereldwijde org. kijk b.v de serie op netflix; the familydan word je ook al wat wijzer.. shalom!

 7. Anglofiel. Ik woon in Israel en ben een Gelofige in Yeshua Hamashiach. De Rabbies willen zoveel, maar ze zijn niet aan de macht. En zelfs dan. Het is hier geweldig voor iedereen. De gelovigen in Yeshua komen wereld weid hier naar toe om G’d te eren. Helemaal met het succot feest in october. Het is maar 1 Rabbie die dat zou willen. Verder is alles hier in vrede. De synagoge van Satan is alleen buiten Israel HEEEL sterk. Kijk maar hoe jullie EU overspoelt worden met …………………… Shalom in Yeshua vanuit Israel

 8. De orthodoxe joden zien Jezus niet als de Zoon van God. En moeten niets hebben van het christendom.
  De roomse kerk denkt zelfs dat de duivel een zoon van God is. De uit de hemel verstoten engel.
  De Islam is ook tegen het christendom, maar ook tegen de joden.
  Farizeeën en schriftgeleerden waren tegen Jezus en dat zijn ze nog steeds, naastenliefde is dat er wel?
  Anglofiel, zijn ze in Israël misschien bezig de antichrist te kronen? Een aardse godheid, een baal?
  Dan zijn we heel ver in de eindtijd.

 9. @anglofiel over welke antichrist word hier gesproken, volgens mijn bescheiden mening lopen er op aarde 10.000den rond. met totaal geen respect voor welk leven dan ook. het zijn ziekelijke psychopaten ,sociopaten en macht wellustelingen .de antichrist die hier bedoeld word bestaat niet zo ook de z,g duivel wat wel bestaat is zeer donkere energie van pure haat.Ik herhaal het nogmaals alles is energie .alles is een alles is god/godin.als de massa dat beseft is het over en uit met dit smerige 3d spelletje .of te wel deze theater poppenkast. En kan het eeuwige paradijs op aarde (wat er al is)zich manifesteren.

 10. Alert!! hebben jullie al gehoord van ‘the noahide law?? deze maand zal op de tempelberg een dier worden geofferd door orthodokse Joden,zij hebben 70 naties uitgenodigd om deel te nemen ,waaronder Joden ,christenen(?) moslims enz.
  Ze willen een nieuwe wet doorvoeren ,een wet waarin het o.a verboden is om Jezus te aanbidden ,op straffe van de dood!
  We zijn beland in de tijd die in openbaringen staat beschreven…de tijd dat de antichrist naar voren zal worden geschoven.
  Herinneren jullie misschien ook de vele guillotines die in Amerika staan opgesteld? ( en de lijklisten?) nou raad maar voor wie die zijn bedoeld…

 11. Deze verkiezingen waren eigenlijk nutteloos want beide partijen eindigen gelijk en een vorming van een nieuwe regering lijkt een soep te worden. Israel kan hierbij veel leren van de Belgische politiek die nog een grotere klucht is, wij hebben nog steeds geen federale regering en weet je waarom? De Walen kennen Bart De Wever niet , ze hebben er nog nooit van gehoord, ze gaan nu aan tafel zitten maar zijn het over alles oneens , zelfs over hun vrouwen, de Belgenkoning heeft er zelfs al een zenuwinzinking door verkregen , dus als men in de Belgische politiek een federale regering kan vormen, dan moet dat in Israel ook lukken,politiek is nu eenmaal voor kluchtzangers. shalom

Comments are closed.