Nederland zakt naar 15e plaats op lijst meest gezonde landen ter wereld

VS (35e) zakt door fastfood, roken, onbetaalbare zorg, zelfmoorden en drug overdoses steeds verder weg –(Afbeelding: Embed from Getty Images (3)).

————————————————————————————————————————————

Nederland is op de index van meest gezonde landen ter wereld gezakt van de 13e naar de 15e plaats. De lijst wordt aangevoerd door Spanje, dat een reuzensprong van 6 naar 1 maakt, en Italië. De belangrijkste redenen voor de scores van de landen zijn in de eerste plaats de toegang tot de gezondheidszorg, en in de tweede plaats het voedingspatroon, wat in de Zuid Europese toplanden –veel groenten, noten, vis en (‘extra vierge’) olijfolie- het gezondst is.

IJsland, Japan, Zwitserland, Zweden, Australië, Singapore, Noorwegen en Israël maken de top 10 compleet. Onze buurlanden Duitsland en België staan op de resp. 24e en 28e plaats. De Verenigde Staten verliezen ook op dit gebied steeds meer terrein en zakken met een plek naar de slechts 35e plaats, nog onder het Latijns Amerikaanse land Costa Rica.

De VS kampt met een afnemende levensverwachting door met name obesitas (fastfood), roken, peperdure gezondheidszorg die voor miljoenen laagbetaalden niet toegankelijk is, en het almaar oplopende aantal ‘wanhoopsdoden’ (zelfmoorden, drug overdoses, e.d.). Ook de zuigelingensterfte neemt toe.

Olijfolie belangrijker dan vetarm dieet

In Spanje, waar de gemiddelde levensverwachting oploopt naar bijna 86 jaar in 2040, daalt het aantal doden door kanker en hartziekten gestaag, terwijl met name kanker in Nederland juist aan het stijgen is. De verwachting is daarom dat ons land steeds meer terrein zal moeten prijsgeven. Het aantal sterfgevallen door kanker is in Nederland zelfs het op één na hoogste in de EU (2).

Opmerkelijk is dat het gebruik van ‘extra vierge’ (= ongeraffineerde) olijfolie veel positiever voor je gezondheid is dan het volgen van een vetarm dieet, iets wat volgens diverse recente onderzoeken juist meer kwaad dan goed lijkt te doen.

In de publiek toegankelijke Bloomberg index, die is gebaseerd op de cijfers van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO), de Bevolkingsdivisie van de VN en de Wereldbank, zijn 56 landen zichtbaar. De plaatsen 50 – 56 worden bezet door Panama, Turkije, China, Mexico, Argentinië, Servië en Macedonië. Hoogst geplaatst moslimlanden zijn de ministaatjes Bahrein (36), Qatar (37) en de Malediven (38).

Het zal geen verbazing wekken dat 27 van de 30 meest ongezonde landen in Afrika liggen, samen met Haïti, Afghanistan en Jemen. De complete lijst van alle landen zit achter een betaalmuur.

Xander

(1) Bloomberg via Zero Hedge
(2) NU
(3) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)