Misbruik top Vaticaan: Tehuizen verhuurden kinderen aan pedo priesters

Zolang katholieke kerk niet structureel verandert hebben slachtoffers weinig hoop op verbetering –(afbeelding: Embed from Getty Images (3)).

————————————————————————————————————————————-

Sinds donderdag vindt er in Vaticaanstad een speciale top plaats over de vele misbruikschandalen die de Katholieke Kerk teisteren. In het reguliere nieuws kunt u lezen dat een hooggeplaatste kardinaal zegt dat priesters die kinderen misbruikten soms nooit in een rapport terecht kwamen, en als dat wel gebeurde de documenten bewust door hun superieuren werden vernietigd (2). Researchers en slachtoffers spreken zelfs van een ware geïnstitutionaliseerde kinderprostitutie cultuur in de kerk.

Bij de top zijn ook diverse vertegenwoordigers van slachtoffers van pedo priesters aanwezig. Peter Isely verklaarde namens de vereniging Ending Clergy Abuse (ECA) dat er wereldwijd een nul-tolerantie beleid moet komen voor kindermisbruikende geestelijken.

De leiders van de Katholieke Kerk hopen met een 21 puntenplan voor elkaar te krijgen dat kinderen in de kerk voortaan beter worden beschermd, pedo priesters sneller uit hun ambt worden gezet, en hun slachtoffers eerder worden bijgestaan. Critici denken dat de voorgestelde maatregelen vooral voor de bühne zijn, en er achter de schermen niets zal veranderen aan de circa zo’n 1500 jaar voortdurende seksuele wandaden binnen de kerk.

Slachtoffers hebben weinig vertrouwen in echte veranderingen

Ook de 70 jarige Rudolf Kastelik, die als kind regelmatig werd misbruikt in een katholiek kindertehuis in het Duitse Bad Oldesloe, heeft weinig hoop. ‘Daarvoor heeft de Katholieke Kerk mij jarenlang te diep teleurgesteld. Ik verwacht een heel duidelijke excuus en schulderkenning van de paus. Eigenlijk moeten wij slachtoffers er ook bij zijn in Rome.’

Kinderen in het tehuis zouden –net als in tal van andere instellingen- regelrecht zijn ‘verhuurd’ aan priesters om seksueel te worden misbruikt. Ook Kasteliks tweelingbroer en zusjes waren slachtoffers. Hij en zijn broer kregen tot nu toe slechts een symbolische schadevergoeding van 5000 euro.

Alexander Probst, een 58 jarige man die als kind werd misbruikt in de tijd dat hij in het jongenskoor van de Dom in Regensburg zong, vreest dat ‘zolang de kerk niet principieel bereid is bepaalde structurele zaken te veranderen, het systeem overeind zal blijven.’ Gezien de tot nu toe in het Vaticaan voorgestelde maatregelen gaat er inderdaad niets wezenlijks veranderen, en blijven de strikte hiërarchie met de daaraan verbonden eeuwenoude gebruiken en protocollen gehandhaafd.

Te streng of juist te slap?

Zo zal het celibaat, door critici en moderne geestelijken een ‘verouderde seksuele moraal’ genoemd en als belangrijke oorzaak van het vele misbruik aangewezen, vermoedelijk niet verdwijnen, omdat de behoudende stroming in de kerk juist denkt dat het probleem ligt in het stapsgewijs afzwakken en aanpassen van de traditionele katholieke leer. Hierdoor zou er een ‘valse tolerantie’ zijn ontstaan tegenover homoseksuele geestelijken, die onder de bescherming van hun ambt zo eerder hun neigingen durfden uit te leven op kinderen.

‘80% katholieke geestelijken homo’

In zijn recente boek ‘Sodoma – Het geheim van het Vaticaan’ (Engels: ‘In de kast van het Vaticaan’) schrijft de Franse onderzoeker en auteur Frederic Martel dat 80% van de katholieke geestelijken homoseksueel is, wat overeenkomt met wat eerder in andere boeken van geestelijken en journalisten werd geschreven. De duidelijke link tussen homoseksualiteit en pedofilie werd overigens al enkele decennia geleden door onafhankelijke researchers geconstateerd (circa 60% van de kindermisbruikers is homo).

Cuba paradijs voor kindermisbruikers

Martel, die vier jaar lang onderzoek deed, baseert zijn bevindingen op meer dan 1500 interviews en gesprekken met 41 kardinalen en 52 bisschoppen. Hij schrijft onder meer dat paus Benedictus XVI tijdens zijn bezoek aan Cuba in 2012 tot tranen toe geschokt was toen hij ontdekte hoe wijd verspreid het kindermisbruik door ‘zijn’ geestelijken in de hoofdstad Havana was. Dat zou ieder voorstellingsvermogen te boven zijn gegaan.

Zo was er sprake van heus kindersekstoerisme uit Vaticaanse kringen, die speciaal om die reden naar Cuba reisden. Roberto Veiga, voormalig redacteur van een katholieke krant op het eiland, sprak zelfs van ‘zwarte missen, orgiën, en gevallen van pedofilie en prostitutie.’ De kerk op Cuba zou ‘in hoge mate gecompromitteerd’ zijn, mede dankzij de bescherming van het socialistische regime. In andere Derde Wereldlanden zou het er al niet anders aan toegaan.

Scheuring of damage control?

Philip Lawler, de redacteur van het doorgaans goed geïnformeerde Catholic World News, schreef in september vorig jaar dat de Katholieke Kerk door de vele misbruikschandalen dreigt te scheuren. in zijn boek ‘Verdwaalde Herder: Hoe paus Franciscus zijn kudde misleidt’ bevestigde hij de waarheid van oudere complottheorieën dat het Vaticaan heimelijk is overgenomen door een extreemlinkse pedo- en homoseksuele ‘kabaal’, die met de gedwongen vervanging van paus Benedictus door de Jezuïet Franciscus sinds 2013 ook de absolute top van de kerk in handen heeft gekregen.

Associated Press berichtte al in 2017 dat Franciscus de sancties die door zijn voorgangers Benedictus XVI en Johannes Paulus II aan diverse ‘pedo-priesters’ waren opgelegd, heimelijk had verlicht. ‘Dit volgt een patroon,’ aldus Lawler. ‘Paus Franciscus heeft kardinalen gepromoveerd die zoals McCarrick werden beschuldigd van seksueel wangedrag, of dit hadden verdoezeld… ‘Feitelijk is er een homoseksueel netwerk in het Vaticaan, en ook onder de geestelijken en leiders in dit land.’ (zie verder link onderaan naar artikel 04-09-2018)

Paus Franciscus zou de top daarom wel eens kunnen gebruiken voor ‘damage control’, zowel voor hem persoonlijk als voor de hele kerk.

Xander

(1) Epoch Times
(2) NU
(3) Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

Zie ook o.a.:

2018:
09-11: ‘Machtstrijd Vaticaan, paus Franciscus wordt tot aftreden gedwongen’ (/ ‘Binnenkort golf faillissementen van bisdommen door claims vanwege seksueel misbruik door geestelen’)
04-09: ‘Nieuwe Reformatie? Dreigende scheuring Katholieke kerk door misbruikschandaal’ (/ Paus Franciscus blijkt heimelijk sancties van zijn voorgangers tegen pedo priesters te hebben verlicht)
26-08: Aartsbisschop: Paus wist van misbruik, maar stelde kardinaal McCarrick toch aan als persoonlijk adviseur