Miljonairs VS stoppen met giften aan kerk om kritiek paus op kapitalisme

Amerikanen geven meer dan alle andere landen ter wereld bij elkaar opgeteld

————————————————————————————————————————————–

De forse kritiek van paus Franciscus op het kapitalisme is enkele katholieke miljonairs in de Verenigde Staten in het verkeerde keelgat geschoten. Omdat zij zich aangevallen voelen op hun levensstijl, dreigen ze hun doorgaans royale giften aan de Katholieke Kerk stop te zetten. Een miljardair die een miljoenenbedrag had toegezegd voor de $ 180 miljoen kostende renovatie van de St. Patrick kathedraal in New York, heeft zijn bijdrage inmiddels ingetrokken.

In zijn nog korte ambtsperiode is Franciscus al vaak uitgevallen tegen de wereldwijde markteconomie, en heeft hij de rijken opgeroepen om de armen geld en banen te geven. De paus zei onder andere dat de ‘welvaartscultuur’ ertoe leidt dat sommige mensen ‘niet meer in staat zijn met de armen mee te voelen’.

Eind november bekritiseerde Franciscus de ‘economische orde van benadeling en ongelijkheid’, die volgens hem voortkomt uit de ideologie die ‘de absolute autonomie van de markt en financiële speculaties verdedigt’.

‘Paus houdt ook van rijke mensen’

Investeerder Ken Langone, die de fondsen voor de renovatie van de St. Patrick kathedraal inzamelt, heeft de situatie inmiddels besproken met kardinaal Timothy Dolan, de aartsbisschop van New York. Die denkt dat de miljonairs de paus verkeerd hebben begrepen. ‘De paus houdt van arme mensen, maar ook van de rijken.’ Kortom: de giften van de miljonairs blijven meer dan welkom.

Langone wees de aartsbisschop er dan ook op dat de rijke Amerikanen wereldwijd tot de grootste gevers van de Katholieke Kerk behoren. Op de wereld-giftindex staat de VS op de eerste plaats. Amerikanen geven zelfs meer dan de bevolking van alle andere landen bij elkaar opgeteld. Dolan reageerde dat de paus ‘dankbaar is voor de Amerikaanse naastenliefde’.

‘Geld en rijkdom, mits goed gebruikt, geschenk van God’

Hij voegde er aan toe dat de paus ‘geen Marxist’ is, en beseft dat ‘geld moreel gezien neutraal is.’ Geld en rijkdom zouden een geschenk van God zijn. Waar het om draait is hoe je dit geld en deze rijkdom gebruikt. ‘Als het geld je god wordt, je afgod, dan zegt de paus dat dit verkeerd is… Als we het voor ons zelf en onze familie, voor een zeker bestaan en een goede toekomst gebruiken, als we het in de gemeenschap investeren om anderen te helpen, en het met de armen delen, dan is het moreel goed.’

Xander

(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Zie ook o.a.:

27-11: Paus Franciscus roept op tot socialistische Nieuwe Wereld Orde