Israëlische wetenschappers ontdekken hoe oude menselijke huid weer jong kan worden gemaakt

—————————————————————————————————————————————–

Andere wetenschappers in Israël presenteerden eerder dit jaar doorbraak in zoektocht naar behandeling van MS

—————————————————————————————————————————————–

Is de magische ‘fontein van de eeuwige jeugd’ eindelijk ontdekt, en kunnen alle anti-age crèmes binnenkort de prullenbak in? Het alomtegenwoordige menselijke verlangen om jong te blijven is een stap dichterbij gekomen nu Israëlische wetenschappers van het Technion-Israël Institute of Technology en de Rambam Health Care Campus in Haifa in muizen een mechanisme hebben ontdekt om menselijke organen te verjongen.

De Israëliërs kregen hulp van Duitse en Engelse wetenschappers, en publiceerden hun studie in het prestigieuze vakblad Science Advances, dat wordt uitgegeven voor de American Association for the Advancement of Science onder de titel: ‘Human organ rejuvenation by VEGF-A: Lessons from the skin’.

Met behulp van een stuk getransplanteerde oude huid op jonge muizen bewees het team dat het mogelijk is om de huid en andere organen jonger te maken door de moleculaire structuur van alle lagen van de huid te veranderen.

Het transplanteren van verouderde menselijk huid op jonge muizen met ernstige gecombineerde Immunodeficiency Disease (SCID), een immuunstoornis die zowel de B als T lymfocyten aantast, kan de transplantatie van levende cellen, weefsel of organen van de ene soort op de andere verjongen. Dit proces omvat tevens angiogenesis (de groei van nieuwe bloedvaten), herpigmentatie van de epidermis (de buitenste huidlaag) en aanzienlijke verbetering in vitale biomarkers die verband houden met het verouderingsproces.

Ontdekking vormt basis voor ontwikkelen medicijnen tegen veroudering

Als wordt geaccepteerd dat veroudering ‘een uiteindelijk fatale ziekte is waarvan het proces kan worden vertraagd en omgekeerd, en dat met medicijnen en herprogrammeren kan worden bestreden, waarbij de belangrijkste aandrijvers van menselijke veroudering worden aangepakt en effectieve moleculaire strategieën worden ontwikkeld om dit proces te voorkomen of zelfs om te keren, zou dat absoluut een van de meest fundamentele missies van biomedisch onderzoek vormen,’ aldus de wetenschappers.

De menselijke huid is ideaal voor preklinisch onderzoek naar veroudering, maar wordt maar zelden hiervoor gebruikt. Het verouderingsproces wordt echter het eerste zichtbaar in veranderingen van onze huid en het vergrijzen van het haar. Veel moderne producten die beweren dat ze in-vivo (in dierenstudies) hebben bewezen dat ze de menselijke huid verjongen, zijn doorgaans onvoldoende onderbouwd.

Nu het in muizen is gelukt om de veroudering van de menselijke huid op moleculair niveau in alle huidlagen terug te draaien, en zelfs het aantal bloedvaten in de huid te verhogen, kunnen er daadwerkelijk strategieën worden opgesteld om te komen tot de ontwikkeling en productie van pillen waarmee oude cellen worden verwijderd en worden vervangen door jonge. (1)

Doorbraak in onderzoek naar behandeling MS

Hoe u ook over de ‘Joodse staat’ denkt, het is een onmiskenbaar feit dat er een enorm aantal belangwekkende ontdekkingen en uitvindingen worden gedaan die de mensheid in de basis veel goeds hebben gebracht. Zo zouden bijvoorbeeld veel antibiotica, succesvolle kanker- en andere medische behandelingen – zoals het meest gebruikte medicijn ter wereld tegen MS, waartegen inmiddels een nieuwe doorbraak is bereikt in de vorm van een stamcelbehandeling – en moderne smartphones niet bestaan zonder Israëlische technologie.

Tel Aviv is al jaren één van de allerbelangrijkste Hi-Tech centra ter wereld. Enkele willekeurige andere ontdekkingen van Israëlische wetenschappers:

* Nieuw inzicht in de werking van neuronen en synapsen kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van behandelingen tegen Alzheimer en Parkinson;

* Bepaalde kankercellen kunnen met cannabis (vooral door de stof THC) worden gedood;

* De ontdekking van een specifieke genmutatie die verband houdt met autisme biedt hoop dat er medicijnen tegen de ergste symptomen kunnen worden ontwikkeld;

* Over een paar jaar zouden verlamde mensen weer kunnen lopen met behulp van een 3D geprinte menselijke ruggengraat;

* Het mechanisme dat zenuwvernietiging bij de gevreesde ziekte ALS veroorzaakt is ontdekt, waardoor de dodelijke ziekte mogelijk in vroeg stadium kan worden uitgesteld en zelfs omgekeerd;

* Vorig jaar werd een nieuwe immuuntherapie ontwikkeld waarmee in korte tijd 100% van 30 behandelde ernstig zieke coronapatiënten werden genezen.

* In 2019 werd aan de Universiteit van Tel Aviv het eerste 3D-geprinte menselijke hart met menselijk weefsel, inclusief cellen en bloedvaten, gecreëerd.Xander


(1) Jerusalem Post