Israël probeert nieuwe oorlog met Hamas te voorkomen

Oud stafchef generaal Golan: ‘Regering Netanyahu wil niet winnen’

—————————————————————————————————————————————

Als reactie op een barrage van 400 raketten en granaten op Israëlische plaatsen door Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen heeft de Israëlische luchtmacht inmiddels zo’n 170 doelen in Gaza bestookt. Het leger noemt deze reactie ‘agressief’, maar zoals zo vaak geeft Israël als enige land ter wereld de vijand van te voren meerdere waarschuwingen welke gebouwen worden aangevallen. Hierdoor werden en worden enkel ontruimde en leegstaande gebouwen en verder wat open stukken grond gebombardeerd, waardoor er aan beide zijden tot nu toe slechts enkele doden te betreuren zijn.

Politieke commentatoren hebben er het er al over dat links en rechts in de Joodse staat lijken te zijn omgedraaid. Deze keer is het nl. de rechtse regering van premier Netanyahu die ondanks de Palestijnse aanval met honderden raketten en andere projectielen nog steeds weigert om hard terug te slaan.

Ja, er werden voor het eerst sinds 2014 een paar flatgebouwen in Gaza zelf platgegooid, maar niet nadat Israël de Palestijnen ruim van tevoren waarschuwde, zodat er bij deze aangekondigde bombardementen amper slachtoffers vielen.

Zeven doden

In de Israëlische stad Ashkelon vielen een dode –nota bene een Palestijn- en enkele gewonden toen een Palestijnse raket die niet onderschept kon worden door het Iron Dome afweersysteem daar explodeerde. Op de Gazastrook werden tenminste zes Palestijnse terroristen uitgeschakeld. (1)

Aan Israëlische kant ontsnapten 50 militairen aan de dood toen hun bus vlak nadat ze waren uitgestapt werd vernietigd door een Palestijnse antitankraket, al raakte daarbij één soldaat zwaargewond.

‘Escalatie onvermijdelijk’?

De zoveelste ronde schermutselingen ontstond toen een Israëlische special forces team in de nacht van zondag op maandag werd betrapt bij een geheime anti-terreuroperatie op de Gazastrook. Dat leidde tot een vuurgevecht waarbij acht doden vielen, waaronder een Israëlische officier.

De inlichtingenspecialisten van DEBKAfile schrijven dat een ‘escalatie’ onvermijdelijk is, maar dat is gezien de terughoudende reacties van de regering Netanyahu maar de vraag. Op de achtergrond zou er namelijk alweer over het zoveelste staakt-het-vuren worden onderhandeld.

Oud stafchef generaal: ‘Regering wil niet winnen’

Voormalig vicestafchef generaal-majoor Yair Golan uitte openlijk kritiek op de ‘onwil van de regering en het leger om de strijd te winnen’. Dat wordt onderstreept door het feit dat Israëlische vrachtwagens vol brandstof ondanks de gevechten gewoon naar Gaza blijven rijden om de Palestijnen –en ongetwijfeld vooral Hamas- te bevoorraden.

‘Deze situatie is onhoudbaar, en kan alleen worden veranderd als het leger zijn tactieken verandert, doelen van militaire betekenis aanvalt en de militaire tak van Hamas zonder waarschuwing vooraf raakt. Als Israël klaar is voor een echte confrontatie met Hamas, dan heeft het een goede kans deze ronde te winnen en zijn afschrikking te herstellen, zodat er voor de geteisterde bevolking in het zuiden een lange periode van kalmte kan aanbreken,’ besluiten de DEBKA analisten. (2)


Xander

(1) Arutz 7
(2) DEBKA
(3) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)