Iraanse generaal kan na nieuwe raketten op Syrië ‘niet wachten om Israël weg te vagen’

Israëlische aanval bij Damascus gisterenavond (foto: lokale Syrische bronnen).

————————————————————————————————————————————-

Gisterenavond en vannacht viel Israël met gevechtsbommenwerpers en kruisraketten opnieuw Iraanse en Hezbollah militaire doelwitten in Syrië aan, waaronder op de luchthaven bij Damascus. De bombardementen zouden een vergelding zijn voor een Iraanse Fateh-110 raket die zondag richting de Golan hoogte werd afgeschoten. Dit projectiel werd door het Israëlische Iron Dome afweersysteem onschadelijk gemaakt. De Iraanse brigadier-generaal Aziz Nasirzadeh, hoofd van de luchtmacht, verklaarde daarop dat Iran niet kan wachten ‘om het Zionistische regime te confronteren en van de aardbodem weg te vagen.’

Volgens Israël werd de onderschepte Fateh-110 raket afgevuurd door Iraanse Quds-strijdkrachten, vanuit een bij de grens gelegen gebied waarvan Rusland vorig jaar had beloofd dat Iran zich daar volledig uit zou terugtrekken. De permanente Iraanse aanwezigheid hier zou voor Israël de aanleiding voor de bombardementen zijn geweest, waarbij 4 tot 11 soldaten en strijders om het leven zouden zijn gekomen.

Rusland en Syrië hadden Israël eind december nog gewaarschuwd dat er bij het volgende bombardement afweerraketten op vliegtuigen en kruisraketten in het Israëlische luchtruim zullen worden afgeschoten. Afgelopen nacht zou de Syrische luchtafweer tenminste 7, en volgens Rusland zelfs 30 Israëlische kruisraketten en geleide bommen onschadelijk hebben gemaakt. (3)

Het Israëlische leger verklaarde dat de operatie ‘geen geheim was en geen voorbode van oorlog,’ maar daar lijkt in Iran anders over te worden gedacht. Brigadier-generaal Aziz Nasirzadeh, hoofd van de luchtmacht, zei dat ‘de jonge mensen in de luchtmacht helemaal klaar en ongeduldig zijn om het Zionistische regime (Israël) te confronteren en van de aardbodem weg te vagen.’ (2) Uitspraken die er de afgelopen 10, 20 jaar overigens al zo vaak zijn geweest, dat ze nauwelijks nog enige indruk maken.

Xander

(1) Ynet News
(2) Ynet News
(3) DEBKA
(4) DEBKA
(5) DEBKA
(6) Ynet News