‘Franse Gele Hesjes willen zaterdag bankrun veroorzaken’

Begrijpelijke maar gevaarlijke oproep kan in slechtste geval hele banken- en eurosysteem doen instorten –Afbeelding: Embed from Getty Images (3).

—————————————————————————————————————————————-

De Franse Gele Hesjes (Gilets Jaunes) zouden volgens sommige berichten aanstaande zaterdag een bankrun willen veroorzaken. In een video roept activist Thaz San de Fransen op om al hun geld van hun bank- en spaarrekeningen te halen. ‘Hiermee willen we de staat compleet legaal en zonder geweld, maar efficiënter dan ooit werd gedacht, angst aanjagen. Het is de ergste nachtmerrie van onze verkozen officials.’

Een ander, Maxime Nicolle, zei in een video dat ‘wij ons brood gaan terugpakken… jullie maken geld met ons deeg, en dat zijn wij zat.’ Daarmee verwoordde ze de wanhoop en frustratie van miljoenen Fransen (en ongetwijfeld grote aantallen andere Europeanen).

Volgens het lokale magazine Capital zullen er vermoedelijk naar verhouding maar weinig mensen gehoor geven aan de begrijpelijke, maar gevaarlijke oproep, waardoor een grote crisis zal worden voorkomen. Desondanks heeft het internationale bankensysteem naar schatting voor slechts 5% van de rekeninghouders geld ‘in huis’. Dat betekent dat als iedereen tegelijkertijd al zijn geld van zijn rekeningen wil houden, 95% met lege handen achterblijft.

Instorting

Dit houdt in dat als slechts een paar miljoen Fransen gehoor zou geven aan deze oproep, het complete bankensysteem zal vastlopen en mogelijk zelfs kan instorten, wat verstrekkende gevolgen zal hebben voor de hele eurozone. Overigens zal een bankrun via enkel pinautomaten lastig worden vanwege de (extra) beperkingen die worden gesteld aan het maximum op te nemen bedrag.

Premier en rasbankier Emanuel Macron zal naar verwachting nog harder gaan optreden tegen de burgerbeweging dan hij tot nu toe al gedaan heeft. Ook dreigen de Gele Hesjes met een wel geslaagde bankrun-actie de sympathie van de rest van de bevolking te verliezen, omdat iedereen hierdoor hard getroffen zal worden, zeker als de banken in het slechtste geval mogelijk dagen- of zelfs wekenlang gesloten zouden blijven.

Xander

(1) Coin Telegraph
(2) Infowars
(3) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

Zie ook o.a.:

08-01: Opstand nodig tegen het globalisme: ‘Heeft u uw Gele Hesje al?’