Facebook klokkenluider bevestigt onderdrukking en censuur conservatieve sites

Facebook top technicus stelt letterlijk dat voorkomen moet worden dat mensen de ‘rode pil’ (The Matrix) slikken – Grootste ‘blauwe pil’ verstrekker in Nederland voert censuur in: NU.nl laat commentaren klimaatrealisten niet langer toe –(Afbeelding: Embed from Getty Images (4)).

————————————————————————————————————————————–

Een voormalige medewerker van Facebook en klokkenluider heeft bevestigd dat de social media gigant conservatieve (rechtse, populistische, christelijke) sites op diverse manieren censureert. De medewerker, die Facebook vorig jaar verliet en later werd ingehuurd door het onafhankelijke onderzoeksjournalistiek Project Veritas, heeft specifiek bewijs geleverd dat Facebook actief conservatieve geluiden onderdrukt. Eén van die methodes is het automatisch filteren van berichten die ‘rechtse’ termen bevatten. Deze techniek wordt ‘deboosting’ genoemd, het tegenovergestelde van ‘een zetje omhoog geven’, zoals met linkse sites, berichten en bekende figuren gebeurt.

Conservatieve pagina’s routinematig onderdrukt

Project Veritas sprak off the record met iemand die op dat moment nog bij Facebook werkte. Deze vrouw vertelde tegen de onderzoeksjournalist dat zijn werkgever een code gebruikt waarmee het aantal video’s in nieuwsfeeds kan worden beperkt, net als het (laten) delen van berichten en het uitzetten van interactieve notificaties. ‘Ik zag aan de gang zijnde zaken die ik persoonlijk verontrustend vond.’

De insider was in het bezit van documenten waaruit blijkt dat Facebook routinematig conservatieve pagina’s onderdrukt, zodat die zo min mogelijk bekend worden. De technische actie die ze herhaaldelijk constateerde wordt ‘Action Deboost Live Distribution’ genoemd. Met eigen ogen was ze er getuige van dat dit op diverse conservatieve pagina’s zoals de in de VS bekende Daily Caller wordt toegepast.

Het censureren van rechts op Facebook is niet nieuw; de conservatieve komiek en commentator Steven Crowder trof al een schikking met Facebook over het onderdrukken van zijn pagina vanaf april 2016, dus bijna 3 jaar geleden.

Gebruikers machteloos tegen ‘ultieme macht’ Facebook

De rechtse blogger Mike Cernovich was een ander slachtoffer. ‘Facebook heeft de unilaterale macht om valse beschuldigingen te uiten tegen iemand die zij niet mogen. De beschuldigde persoon kan hier niets tegen doen en heeft zelfs geen idee dat die beschuldiging werd gemaakt.’

De insider bevestigde dat Facebook de conservatieve personen niet op de hoogte stelt dat zij het doelwit zijn van het gebruikte algoritme. ‘Het zijn acties die worden ondernomen zonder dat de gebruikers dit weten.’ Ze checkte ook diverse pagina’s en personen van linkse (in de VS Democratische) kopstukken, en op niet één daarvan werd dezelfde code toegepast.

Het smoesje van Facebook dat het algoritme wordt gebruikt voor pagina’s die berichten en video’s tonen die zelfmoord of zelfbeschadiging zouden aanmoedigen werd daarmee doorgeprikt, nog even los van het feit dat Cernovich en ook andere conservatieven juist al lange tijd voor deze zaken waarschuwen.

‘Duidelijk politiek motief’

Uit de documenten bleek ook dat de technische kopstukken van Facebook bezig waren om niet alleen ‘hate speech’ aan te pakken, maar ook berichten waardoor anderen zich enkel gekwetst of beledigd zouden kunnen voelen. Oftewel: alles wat iemand anders als ‘haat’ ervaart, moet voortaan worden geblokkeerd.

Volgens de insider kwam uit dit plan een duidelijk politiek motief naar voren. ‘Het was duidelijk zo bedoeld… en gericht tegen de rechtse slogancultuur die de afgelopen jaren zo overheersend is geworden.’ Eén van de woorden die het Facebook filter doet aanslaan is bijvoorbeeld ‘MSM’, Mainstream Media, een term die door die media zelf bijna nooit wordt gebruikt.

‘Voorkomen dat mensen de rode pil slikken’

Opmerkelijk is dat in het rapport van top Facebook technicus Sieji Yamamoto de wereldberoemd geworden ‘rode pil’ uit de legendarische science fiction film The Matrix wordt aangehaald. Facebook richt zich specifiek tegen mensen en pagina’s ‘die met hun verwoestende gedrag normale mensen de rode pil willen geven, en hen zo tot hun wereldbeeld willen bekeren.’

Voor de duidelijkheid: de rode pil staat in The Matrix voor informatie en kennis over de waarheid en hoe de wereld echt in elkaar steekt. De blauwe pil is voor degenen die door de gevestigde orde de ‘normalen’ worden genoemd, oftewel de mensen die de (leugen)propaganda van overheid en media voor zoete koek aannemen en dus met hun kop in het zand (willen) blijven zitten.

Grootste blauwe pil verstrekker op Nederlands internet voert censuur in

In Nederland is de met afstand grootste ‘blauwe pil’ verstrekker op het internet, NU.nl, er afgelopen week toe overgegaan om de commentaren van klimaatrealisten (/ klimaatsceptici) te blokkeren (3). ‘Het wordt een beetje eng nu,’ reageerde Telegraaf columnist Rob Hoogland.

PVV kamerlid Martin Bosma twitterde woensdag dat NU (wiens hoofdredacteur afkomstig is van de linkse Nieuwe Revu) bij de ‘linkse kerk’ hoort: ‘Steeds minder ruimte voor geluiden buiten de linkse orthodoxie. Gisteren: alleen nog NPO-geld voor programma’s over Israël mits ze anti-Israël zijn. Zojuist: Tommy Robinson (de conservatieve Britse journalist die werd opgesloten omdat hij over het proces tegen leden van criminele moslim verkrachtingsbendes berichtte) verbannen van Facebook en Instagram. En nu: alleen nog reacties van de pro-klimaatkerk op NU.nl.’

PVV leider Geert Wilders en presentator Robert Jensen hebben hun aanhang inmiddels opgeroepen om de NU.nl app van hun telefoons te verwijderen.


Xander

(1) Zero Hedge (/ Project Veritas)
(2) Breitbart
(3) NU.nl
(4) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)