‘Europese elite terecht bang voor Gele Hesjes, maar leert er nog niets van’

Nederlandse staatscommissie constateert zorgelijke tweedeling in samenleving waar ‘buitengewoon urgent’ iets aan gedaan moet worden – Spaanse regering wil opstand voorkomen en verhoogt minimumloon met 22% –Een volksbeweging die zich niet langer laat wegsturen met loze beloften en nietszeggende zoethoudertjes. (Afbeelding: Embed from Getty Images (3)).

—————————————————————————————————————————————

De Gele Hesjes gaan niet meer weg, zo schrijft politieke- en marktanalist Tom Luongo. Daarbij haalt hij de Amerikaans parlementariër Steve Turly aan, die in zijn vlog tal van voorbeelden aanhaalt waaruit blijkt hoe bang de Europese politici en media zijn voor waar het Franse volksprotest toe kan leiden. Luongo constateert zelfs ‘dat de terugkeer naar nationale soevereiniteit in Europa er niet langer aankomt, maar er al is… De mensen zijn de corruptie en campagnetoespraken spuugzat. Ze willen resultaten… Hebben ze (in politiek en media) dan niets geleerd van de afgelopen drie jaar?’

‘Dit kan niet langer afgedaan worden als enkel een uitlaatklep van massale onvrede over het neoliberale beleid dat door de strotten van de Europeanen is geramd,’ schrijft Luongo. ‘Er is iets veel belangwekkenders gaande, een beweging die niet meer in te perken is, waarvan de leiders en mensen zich niet langer laten demoniseren, ongeacht hoe vaak de media hen ‘extreemrechts’ of ‘alt-right’ noemen, of zelfs aan het Nazisme linken. Dat zal hen niet stoppen, want de demonstranten zien zichzelf niet zo. En zo zouden ze zichzelf ook niet moeten zien, want dat zijn ze niet.’

‘Het springt over de grenzen heen en is maakt nu deel uit van de tijdgeest… Er broeit een terechte angst onder de politieke elite van Europa… Macron heeft in het omgaan met de protesten tal van fouten gemaakt, maar zijn grootste was door zijn gesprek met het Franse volk te openen met dezelfde afgezaagde beledigingen die in het verleden werden gebruikt om hen te belasteren en om verdeeldheid te zaaien.’

Heeft de Europese elite in politiek en media dan niets geleerd?

‘Hebben ze de afgelopen drie jaar dan niets geleerd? Brexit was geen ongelukje. Trump was geen ongelukje. Salvini is geen ongelukje. Orban is geen ongelukje. Frankrijk is geen ongelukje. Deze verkiezingen laten een diepgewortelde afkeer van de politieke en economische koers zien. Te vaak ‘Nazi’s!’ tegen de mensen schreeuwen zal uiteindelijk als een boemerang tegen de hoofden van de elite terugkeren. De mensen zijn de corruptie spuugzat en willen resultaten, geen woorden. Geen campagnetoespraken, maar resultaten.’

En snel ook, betoogt Luongo, want het water is miljoenen burgers tot aan de lippen gestegen. In Frankrijk werd Macron als een outsider en een hervormer aan het volk verkocht, maar het duurde nog geen week voordat hij zijn kiezers verried en zich als een rasechte links-liberale globalist ontpopte.

De media worden inmiddels als de bekende gehoorzame spreekbuizen van de elite ingezet om het volk rijp te maken voor een opvolger, maar dan wel een die door de linkse globalistische elite is goedgekeurd, dus van hetzelfde laken en pak is – of zelfs nog erger, zoals in het geval van de opvolgers van Angela Merkel en Jean-Claude Juncker (vermoedelijk ‘onze’ eigen Frans Timmermans, die zijn haat voor de onafhankelijke soevereine natiestaten en zijn diepe minachting voor de zorgen en mening van de gewone man en vrouw niet onder stoelen of banken steekt).

In Groot Brittannië is het na de geslaagde vertrouwensstemming in haar eigen partij nog maar de vraag of het parlement straks premier Theresa Mays cynische verraad van de Brexit goedkeurt.

Zorgen de Fransen voor een ommekeer?

Luongo vervolgt dat bijna alle slechte ideeën voor Europa de afgelopen decennia uit Frankrijk zijn gekomen. ‘Maar dat kan zich wel eens ten goede keren. Aan het einde van het tweede bedrijf lijkt de schurk onverslaanbaar, maar toch zijn het de helden die vaker dan niet uiteindelijk overwinnen. Het Franse volk is klaar voor iets anders. Ze hebben hun vesten en gasmaskers opgedaan, granaten opgepakt, en de kruimels die Macron hen heeft toegeworpen in zijn zelfingenomen gezicht teruggegooid.’

De grote vraag is wat er nu gaat gebeuren, vervolgt de marktanalist, die erop wijst dat politieke onrust doorgaans snel tot financiële onrust leidt, en de markten de situatie in Frankrijk nog altijd niet hebben meegenomen in hun beoordeling van de almaar groter wordende problemen in Europa.

In Spanje kiest premier Pedro Sanchez het zekere voor het onzekere door het minimumloon met maar liefst 22% te verhogen (van € 858,- naar € 1050,-). (4)

Staatscommissie ziet ‘zorgwekkende tweedeling’ in Nederland

In Nederland hebben politici zoals premier Rutte zich ‘solidair’ verklaard met de Gele Hesjes. Volgend jaar kan hij laten zien in hoeverre dat gemeend of toch weer het zoveelste cynische zoethoudertje was, want dan krijgt iedereen te maken met de verhoging van het lage BTW tarief naar 9% (=veel duurdere boodschappen), en een torenhoge stijging van de energierekening met € 300,- tot € 1000,-, iets wat vooral veel lagere inkomens over de armoedegrens zal duwen.

Niet voor niets concludeert de staatscommissie Parlementair Stelsel dat een groot deel van het Nederlandse volk zich niet meer vertegenwoordigd voelt in het parlement, en er een ‘zorgwekkende tweedeling’ is ontstaan tussen hoger- en lager opgeleiden waar ‘bijzonder urgent’ iets aan gedaan moet worden. (2)

Overigens is onze ervaring dat ook veel hoger opgeleiden dezelfde zorgen delen. De laagst betaalden komen nu als eerste in het geweer omdat zij degenen zijn die de grote financiële klappen van zowel de afgelopen als komende jaren niet meer kunnen opvangen, en in grote problemen terechtkomen. Als het kabinet Rutte zijn links-liberale koers dan ook niet drastisch wijzigt, voorspellen wij dat de Gele Hesjes ook in ons land niet meer zullen verdwijnen, en eerder groter zullen worden – nog even los van een forse electorale afrekening bij de volgende verkiezingen.

Het eventuele herinvoeren van het referendum zal daar vermoedelijk niets aan veranderen, want ook hier willen de mensen voor hun eigen dagelijkse leven eindelijk tastbare resultaten zien van die economische groei waar Rutte steeds zo trots op is, maar die aan miljoenen landgenoten compleet voorbij is gegaan.

Xander

(1) Tom Luongo via Zero Hedge
(2) NOS
(3) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)
(4) 20Minutes.fr

Zie ook o.a.:

09-12: Europa zinkt nog dieper: Frankrijk geeft Rusland schuld van Gele Hesjes (/ Echte propaganda is afkomstig van Westerse media en elite, maar wordt als onbetwistbare ‘waarheid’ aan ons verkocht)
08-12: ‘Gele Hesjes versus Macron luidt het einde van de EU in’
18-11: Protest tegen Macron: Gele Hesjes willen Frankrijk wekenlang platleggen (/ Mensen kunnen ‘groene’ belastingen niet meer betalen)