Deepfakes: Nieuwe levensechte video software kan iedereen alles laten zeggen

35 jaar geleden pure science fiction, nu realiteit: AI’s worden geïntegreerd in het internet en het leger. ‘Skynet’ is tot leven gebracht. (Afbeelding:(2)).

—————————————————————————————————————————————

AI (kunstmatige intelligentie) om deepfakes te kunnen ontdekken reeds ontwikkeld

—————————————————————————————————————————————–

De afgelopen jaren is video software ontwikkeld waarmee al dan niet bekende personen op levensechte wijze letterlijk woorden in de mond kunnen worden gelegd. In de allernieuwste, in de VS ontwikkelde versie zijn deze ‘deepfakes’ niet meer van echt te onderscheiden. Daarom moeten er kunstmatige intelligenties (AI’s) aan te pas komen om te beoordelen of een video met bijvoorbeeld de Russische president Vladimir Putin die het Westen zou bedreigen met oorlog, wel echt is. We geven opzettelijk dit voorbeeld, omdat deze nieuwe technologie overduidelijk heel eenvoudig kan worden gebruikt om het grote publiek te misleiden, iets wat de Westerse media in veel opzichten toch al tot hun dagtaak hebben gemaakt.

Een recent voorbeeld van zo’n bedrieglijk echte ‘deepfake’ is Game of Thrones acteur Jon Snow, die in een video zijn excuus zou aanbieden voor het volgens velen dramatisch slechte 8e seizoen van de hitserie. Deze Bloomberg video toont hoe het proces in zijn werk gaat. Voormalig president Obama krijgt uitspraken in zijn mond gelegd, en ook Ronald Reagan, Theresa May en –inderdaad- Vladimir Putin passeren de revue. Hier nog een korte video met ‘deep video portraits’.

Oudere software kon dit ook wel simuleren, maar toch was voor iedereen duidelijk dat het om kunstmatige manipulaties ging. Mond-, oog- en gezichtsbewegingen waren altijd te onnatuurlijk om geloofwaardig over te komen.

Bestaande video’s naar believen te manipuleren

De nieuwste versie werd gezamenlijk ontwikkeld door het Max Planck Instituut voor Informatica, de Princeton Universiteit en Adobe Research, en maakt gebruik van een leerproces en 3D modellen van het gezicht van het ‘doelwit’. Met deze software zijn ook bestaande video’s naar believen aan te passen, en kun je iedere persoon letterlijk alles laten zeggen, zonder dat iemand het verschil opmerkt.

AI’s nodig om deepfakes te ontdekken

Volgens een recent onderzoek van het Informatiewetenschappen Instituut van de USC zullen er daarom kunstmatige intelligenties (AI’s) aan te pas moeten komen om te beoordelen of dit soort gemanipuleerde video’s echt of fake zijn. Bij de eerste testen wist zo’n speciaal hiervoor ontwikkelde AI meer dan 90% van de fake video’s te ontdekken.

Een van de auteurs van de studie verklaarde dat sociale netwerken deze AI’s op grote schaal kunnen gaan gebruiken. ‘Ons model is algemeen voor ieder persoon, omdat we ons niet focussen op de identiteit van die persoon, maar op de consequentheid van de gezichtsbewegingen,’ aldus Wael Abd-Almageed. ‘Sociale netwerken zouden gewoon de detectie software in hun platforms kunnen opnemen om de geuploade video’s te beoordelen.’ (1)

Skynet is tot leven gebracht

Wat er gebeurt zodra AI’s zelf deepfake video’s gaan maken, is volstrekt onduidelijk. In dit verband wordt vaak de inmiddels klassieke SF-filmserie ‘The Terminator’ aangehaald, waarin een toekomstige AI van de Amerikaanse defensie (‘Skynet’) concludeert dat de mensheid een bedreiging is, en vervolgens een wereldwijde kernoorlog ontketent om de mensheid uit te roeien.

Deze technologie was in de jaren ’80 en ’90 nog science fiction, maar inmiddels dus realiteit. Juist in het Amerikaanse leger is men druk bezig om AI’s te integreren in het aanstuur- en zelfs besluitvormingsproces. Kortom, ‘Skynet’ is tot leven gebracht.

 

Xander

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: MyConfinedSpace

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.

20

 1. @bozeoudeman: 8:44 am. U heeft m.i. volkomen gelijk. U bent een realist, maar de “domme massa”, denkt niet eens na over de gevolgen van de hele automatisering. Onze privacy, zijn we grotendeels al kwijt. Tegenwoordig moet je nota bene al inloggen in het ziekenhuis met je paspoort of id kaart. Zogenaamd voor het gemak, zeggen ze dan. En wat de meute niet denkenden niet begrijpen, is het gevaar dat ontstaat als automatiseringssystemen uitvallen. Vergeet het pinnen bij de bank dan maar.

 2. Ja Willy dat klopt ze kunnen met een DNA sequencer een lichaam opbouwen zonder ziel uiteraard en wordt gevuld met demonen en krijg je een leger van menselijke demonen die geen gevoelens hebben en alleen maar haat. Dus gaat zeker leuk worden met vooral virtual reality waarin ze mensen steeds door hetzelfde heen kunnen laten gaan zoals martelingen en vermoord worden of verkracht en ook echt is maar ook weer niet. Want ze hebben met D-wave ons hele universum digitaal nagemaakt en als daar iets veranderd dan hier ook en heet kwantumverstrengeling. Dus kunnen ze mensen dingen laten ervaren die echt zijn maar eigenlijk VR is.

 3. In de jaren zeventig besloot ik geen computer programmeur te worden en stapte uit het ‘systeem’, waarschuwde, net als vele anderen, dat de mens slaaf van de computer technologie zou worden. Nee hoor, dat was larie, ik was een stupide doemdenker, dat zou nooit gebeuren……Nietwaar Gates, Jobs en de rest? We bevinden ons al heel lang op een bijna onomkeerbare weg, bijna iedereen is al slaaf van de computer gestuurde technologie, we kunnen niet meer buiten de pc, internet, de mobiel en wat ze nog meer gaan bedenken ‘om ons leven fijn en interessant te maken’. Maar natuurlijk ben ik nog steeds een stomme hippie die nooit uit zijn complotdenken is losgekomen. Ja hoor, echt waar!

 4. We gedragen ons als gedrochten alles mag als je de “vijand” maar voor bent.,we hebben een kennismeltdown.,we weten niet meer wat boven of onder is..
  Gekloonde mensen zijn er natuurlijk ook al lang en het is goed mogelijk dat er varkens met mensenhersenen rondlopen.,”bizar”..
  Met A.I. geven zegmaar onze pincodes af.

 5. Er komen binnen afzienbare tijd belastende video’s/beelden vrij van ‘prominente figuren’ (e.g. H. Clinton). Deze zijn al in het bezit van de NYPD. Geruchten over wat er op deze beelden te zien is, dit laat ik hier buiten beschouwing. ‘Onwaarschijnlijk ziek’ is het enige wat ik hierover zal zeggen.

  Om de schade te beperken, wordt deze informatie nu gepushed, van vrijwel alle kanten en ieder land. Er kan dan geschuild worden achter de verdediging, “dit ben ik niet (echt), dit is een deep fake”. En vele zullen dit dan geloven.

  Connect the dots… Everything has meaning.

 6. Openbaring 13: vanaf vers 15
  Die kant lijkt het uit te gaan. Computers, mobieltjes, bankpasjes.

 7. In een wereld van videoschermen en persoonlijke reclame boodschappen, heb je straks al sociale straf van A.i.
  overal je ex achter je aan,
  🤣

 8. We zijn van bacteriën geëvolueerd naar een zelfbewuste levensvorm die fysiek nog veel gebreken heeft (kanker, e.d.). Wie zegt dat een zelfbewuste levensvorm in een mechanisch lichaam niet gewoon de volgende evolutionaire stap is?

 9. Supermanipulaties zijn van de feitelijke situaties niet meer te onderscheiden? Werkelijkheid en fantasie lopen dan door elkaar. Wie is dan nog te vertrouwen? Niemand meer. Zeer zorgelijk.

 10. Beangstigend. Waar gaat dat naar toe , dat gaat naar den Bosch toe , zei lieve Gerritje

  Ik geloof het echt. En dat is alleen mogelijk omdat de mens in zijn algemeenheid steeds dommer aan het worden is. Men is straks niet meer in staat werkelijkheid en fictie van elkaar te onderscheiden. Straks worden er kinderen geboren zonder of halfwerkende essentiële zintuigen omdat die niet meer nodig zijn …. . Denken doen wij wel, wij plannen voor u, wij laten u zien én kennismaken met datgene wat wij belangrijk vinden. Wij regelen het wel ! Op het moment, en dat moment ligt voor velen al ver achter hen omdat de logistiek ontbreekt, dat een weldenkend persoon niet meer kan begrijpen hoe iets, ja wat is iets, functioneert moeten wij ten rade gaan bij, excusez moi le mot, de aboriginals . Wij moeten, wanneer we zijn overgeleverd aan technieken die volledig ons verstand volledig te boven gaan, weer op zoek naar het normale verstand. Acceptatie, zonder kennis van zaken is zelfmoord.
  Ik moet hierbij vaak denken aan een Piper cup die op 1500 meter vloog en de piloot een leeg flesje cola naar beneden gooide. Een bosjesman vond iets waar zijn verstand bijna stil van ging staan. De oudste van de stam had uiteraard nog nooit zo’n vreemd ding gezien. Het was door een van de goden als geschenk gebracht. Enz. enz.
  De mensheid staat niet meer met beide benen op de grond, ze zweven in feite al. Bijna aliens …. , vaste grond, onder de voeten is er niet meer. En het trieste van alles is, men verwelkomt het ook nog ….

 11. Leuk onderwerp voor Hollywood.Verder hecht ik hier weinig waarde aan.Sensatie= kassa!!

 12. AI’s nodig om echt van nep te onderscheiden???Hahaha! Een dwaas gelooft echt alles.

 13. Een zeer gevaarlijke situatie, men is ook bezig met half mens half robots te produceren en dit met een elektronisch brein het is nog toekomst muziek maar toch men zou deze wezen in de toekomst vooral gebruiken voor lange ruimtereizen, dus in de niet zo verre toekomst lijkt dit ook mogelijk te gaan worden. Shalom

Comments are closed.