Crisis Venezuela nepnieuws? Onderzoeksjournalist filmt bomvolle supermarkt Caracas

‘Ik heb eindelijk mijn shampoo gevonden. Dat duurde even omdat er zoveel keus is – Beschikbaarheid niet het probleem, inflatie wel’ –(Afbeelding: screenshot (1)).

—————————————————————————————————————————————

Al maanden heerst er een almaar erger wordende crisis in Venezuela. Mensen zouden amper meer te eten hebben, en hulpkonvooien aan de grens zijn door Maduro’s troepen tegengehouden en in brand gestoken (2). De roep om een ‘humanitaire’ militaire interventie wordt met name in de VS steeds luider. De linkse onderzoeksjournalist en auteur Max Blumenthal wilde daarom zelf eens een kijkje nemen en ging met een camera een grote supermarkt in de hoofdstad Caracas in. Daar zag hij bomvolle schappen en tal van normaal winkelende klanten. Is de Venezolaanse crisis wellicht de zoveelste zorgvuldig uitgedokterde nepnieuws campagne van de Westerse globalisten om militair ingrijpen te rechtvaardigen?

‘Eindelijk mijn shampoo gevonden, zoveel keus!’

Bakken vol met fruit, vlees, groente, zuivel, allerlei soorten toiletpapier, babydoekjes, energiedrankjes, -tig soorten bier en wijn – op de beelden is duidelijk te zien dat er van echt alles meer, meer dan genoeg van is. Blumenthal citeert daarom op cynische wijze de slogans die wij dagelijks in ‘onze’ massamedia horen, zoals dat de ‘dictatuur van Maduro de bevolking bewust uithongert om hen het communisme op te dringen’.

Op het videoverslag volgt vervolgens een ook in Europa uitgezonden clip van een Amerikaanse verslaggever die beweert dat ‘tandpasta en tandenborstels basis zaken zijn die de bevolking dankzij het huidige regime niet heeft.’ Ondertussen loopt Blumenthal in Caracas langs lange rijen farmaceutische artikelen zoals… tandpasta, tandenborstels, et cetera. ‘Ik heb eindelijk mijn shampoo gevonden. Dat duurde even omdat er zoveel keus is. Die vervloekte Maduro!’

Blumenthal zegt overigens ook dat er wel degelijk een probleem is in het land, en dat is de torenhoge inflatie. Als voorbeeld geeft hij een zak huisdierenvoeding, wat omgerekend meer dan $ 20,- kost. Ook een fles olijfolie is onbetaalbaar: bijna $ 35,-.

Geen schaarste, maar hoge inflatie

Een baliemedewerker moet hartelijk lachen als hij hem vraagt of ‘dit geen socialistische supermarkt is waar alles gratis is’. ‘Is het dan een leugen dat alles in Venezuela socialistisch is?’ waarop de man bevestigend knikt. ‘En de (hoge) prijzen van sommige artikelen komen door speculaties (op de financiële en economische markten)?’

‘In Venezuela heb ik vanwege mijn dollars onbeperkte koopkracht, want de dictatuur van de dollar controleert de wereld… Er is hier geen probleem met voedseldistributie en voedselschaarste, want ik kon hier alles kopen. Het probleem is dat de koopkracht van de mensen is verwoest omdat de munt, de bolivar, door speculaties en hyperinflatie zo enorm verzwakt is.’

We kunnen natuurlijk niet controleren of deze supermarkt misschien wel de enige goed gevulde in het hele land is, en de parkeergarage op de beelden enkel vol staat met auto’s van de rijkste 1%.

Volgens de journalist zijn juist de kapitalisten van de door het buitenland gesteunde oppositie die goud geld verdienen met deze economische oorlog en het verkopen van goederen voor dollars. ‘En dat krijg je van de Amerikaanse (en Europese) media niet te horen over Venezuela.’

Land kapot gemaakt door het Westen

Met andere woorden: het land wordt inderdaad kapot gemaakt, echter niet zozeer door het ‘regime Maduro’, maar door de Verenigde Staten en zijn Europese vazallen, die net als in Libië, Oekraïne en zoveel andere landen een ongewenste, door Rusland gesteunde en daarmee aan de globalisten ongehoorzame regering ten val willen brengen en willen vervangen door een marionettenclub die geheel naar de pijpen van Washington en Brussel danst. En dat gaat zoals overal en altijd over de rug van het gewone volk.

Xander

(1) The Grayzone Project (/ YouTube)
(2) Zero Hedge